محسن حسینیصبائی امروز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت در اولین همایش ملی بتنهای سبز که در دانشگاه زنجان برگزار شد با بیان اینکه تولید سیمان در کشور سالانه حدود ۴۸ میلیون تن است و ایران در رتبه هشتم جهان قرار دارد، اظهار کرد: تولید هر تن سیمان، حدود یک تن گاز دیاکسید کربن نیز به همراه دارد که اثرات زیستمحیطی گستردهای به دنبال دارد. به همین دلیل توسعه بتنهای سبز و استفاده از مصالح نوین باید به عنوان یک راهکار اساسی در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به قانون اصلاح الگوی مصرف که از سال ۱۳۸۹ ابلاغ شده است، عنوان کرد: متأسفانه در سالهای گذشته این قانون بهدرستی اجرا نشده و در نتیجه، امروز با ناترازیهای شدید انرژی مواجه هستیم؛ بهطوریکه برای جبران کمبود برق، باید معادل ۲۱ نیروگاه در ابعاد نیروگاه اتمی بوشهر وارد مدار شود.
رئیس کارگروه مصالح و نظارت سازمان مدیریت و برنامهریزی زنجان ادامه داد: در فصل تابستان با کمبود برق و در فصل زمستان با کمبود گاز مواجه هستیم و این وضعیت ایجاب میکند که الزامات تغییر رویکرد در مصرف انرژی، بهویژه در حوزههای خانگی و صنعتی، بهطور جدی دنبال شود.
در ادامه رئیس دانشگاه زنجان، با اشاره به قدمت علم مهندسی در ایران، گفت: پیشینه مهندسی در کشور ما به بیش از ۵ هزار سال بازمیگردد. آثار تاریخی باقیمانده از سازههای قدیمی، گواهی بر دانش مهندسی پیشینیان ما در حوزههای مختلف از جمله زمینشناسی، شناخت رفتار سازهای و مصالح ساختمانی است.
جلال بازرگان با اشاره به نقش دانشگاهها در توسعه علمی کشور، اظهار کرد: نسل جوان امروز باید با درک ظرفیتهای علمی کشور، به آیندهای روشن امیدوار باشد. دانشگاهها در این میان نقش مهمی در پرورش دانش، نوآوری و مسئولیتپذیری دارند.
وی با بیان اینکه مهندسان پیشین بدون فناوریهای پیشرفته امروزی، سازههایی خلق کردهاند که هنوز الهامبخش است، بر اهمیت توجه به تاریخ مهندسی در آموزش نسلهای جدید تأکید کرد و گفت: امیدواریم دانشجویان با بهرهگیری از این پیشینه علمی، در مسیر توسعه پایدار کشور نقشآفرین باشند.
همچنین عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان زنجان، بر نقش کلیدی مصالح نوین و کممصرف در ارتقای کیفیت ساختوساز و دستیابی به توسعه پایدار تأکید کرد.
فریدون زینعلی اظهار کرد: براساس مقررات ملی ساختمان، از ابتدای سال ۱۴۰۳، رعایت مبحث ۱۹ برای همه ساختمانهای در حال احداث در کشور الزامی شده است و پایانکار منوط به دریافت برچسب انرژی خواهد بود.
وی افزود: استفاده از بتنهای سبز و فرآوردههایی با آلایندگی کمتر میتواند ضمن کاهش مصرف انرژی، به حفظ محیط زیست نیز کمک کند. مصالحی همچون بتن، که سهم عمدهای در ساختوساز دارند، باید با رویکرد کاهش ضریب انتقال حرارت و بهینهسازی مصرف انرژی مورد استفاده قرار گیرند.
او همچنین تأکید کرد: استفاده از پسماندها در تولید بتن، اقدامی مهم در مسیر مدیریت منابع و کاهش گازهای آلاینده خواهد بود و میتواند به تحقق اهداف قانون اصلاح الگوی مصرف کمک کند.
زینعلی با اشاره به اهمیت تبدیل مباحث علمی به کاربردی در صنعت ساختمان گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان استان زنجان، همواره در کنار نهادهای علمی و دانشبنیان، از اینگونه همایشها حمایت کرده و آن را در راستای ارتقای دانش فنی مهندسان میداند.
در ادامه دبیر علمی نخستین همایش ملی بتنهای سبز با اشاره به نقش کلیدی صنعت ساختمان در مصرف انرژی، گفت: بیش از ۵۰ درصد از انرژی مصرفی کشور در بخش ساختمان اتفاق میافتد، در حالی که این شاخص در کشورهای توسعهیافته بهمراتب پایینتر است.
وی با ارائه تحلیلی تاریخی از توجه جهانی به مدیریت مصرف انرژی، اظهار کرد: نقطه آغاز توجه دنیا به مصرف بهینه انرژی، بحران نفت در سال ۱۹۷۳ و تحریم نفتی کشورهای عربی علیه غرب بود. پس از آن، آییننامههای مدیریت مصرف انرژی در بخشهایی چون ساختمان تدوین شد.
احمدی با بیان اینکه امروزه مسئله اصلی، دیگر فقط کمبود منابع انرژی نیست، افزود: در حال حاضر، تهدید اصلی بشر، تغییرات اقلیمی است. کنفرانسهای جهانی مانند پاریس، گلاسکو و کاپ ۲۸ در امارات، بارها زنگ خطر گرمایش زمین را به صدا درآوردهاند. طبق مدلهای موجود، افزایش ۳ درجهای دمای زمین تا ۱۰ سال آینده پیشبینی میشود که میتواند زیستبومهای طبیعی را بهشدت تهدید کند.
وی ادامه داد: در میان صنایع آلاینده، صنعت برق (نیروگاههای زغالسنگسوز)، حملونقل و در رتبه سوم، صنعت سیمان بهعنوان یکی از آلایندهترین صنایع جهان شناخته میشوند. این صنعت بهتنهایی بین ۶ تا ۸ درصد از انتشار دیاکسید کربن جهانی را به خود اختصاص داده است.
دبیر علمی همایش افزود: از یک سو نیاز جهانی به توسعه و زیرساختها وابسته به سیمان بهعنوان کالای استراتژیک روزبهروز بیشتر میشود و از سوی دیگر، اکوسیستم زمین دیگر توان تحمل آلودگی بیشتر را ندارد. این دوگانگی، مهندسی ساختمان و بهویژه صنعت بتن را در یک دوراهی حیاتی قرار داده است.
احمدی خاطرنشان کرد: هدف از این همایش، ایجاد زمینهای برای توسعه مصالح نوین و کمآلایندهای چون بتن سبز است؛ مصالحی که میتوانند تعادل بین توسعه و حفاظت از محیط زیست را برقرار کرده و مسیر ساختوساز پایدار را هموار کنند.
انتهای پیام
نظرات