• جمعه / ۲ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۹
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1404030200571
  • خبرنگار : 71935

تخت‌روانچی: مواضع آمریکایی‌ها متناقض است

تخت‌روانچی: مواضع آمریکایی‌ها متناقض است

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با نشریه آلمانی تصریح کرد: «مواضع آمریکایی‌ها درباره مسائل هسته‌ای متناقض است.»

به گزارش ایسنا، «مجید تخت روانچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با نشریه آلمانی به مسائل متعدد سیاست خارجی ایران، از جمله مذاکرات ایران و آمریکا پرداخت.

او در گفت‌وگوی خود با نشریه آلمانی «اشپیگل» که امروز جمعه منتشر شده است، تصریح کرد: «مقامات آمریکایی در مورد مسئله هسته‌ای متناقض صحبت می‌کنند. برای مثال، یک ماه و نیم پیش، آقای ویتکاف پرسید که آیا ما با غنی‌سازی اورانیوم ۳.۶۷ درصد موافق هستیم یا خیر. سپس او ناگهان موضع خود را تغییر داد. او در مصاحبه‌ای گفت که ایالات متحده با هیچ غنی‌سازی، حتی با یک درصد، موافق نیست. این هرگز در گفت‌وگوهای ما مطرح نبود. این فراتر از چیزی است که ما آماده مذاکره در مورد آن هستیم.»

تخت‌روانچی در پاسخ به سوال اشپیگل درباره احتمال شکست مذاکرات پیش از «آغاز جدی آن‌ها» گفت: «هنوز نمی‌توان با قطعیت در این مورد نظر داد. اما نحوه‌ انجام این مذاکرات توسط آمریکایی‌ها تا حدودی عجیب است. آن‌ها دائماً موضع خود را تغییر می‌دهند. گاهی اوقات می‌شنویم که رئیس‌جمهور ترامپ می‌گوید خواهان توافق با ایران است، یک یا ۲ روز بعد ایران را تهدید می‌کند. آمریکایی‌ها باید تصمیم بگیرند که آیا خواهان توافق هستند یا رویارویی؟ آن‌ها نمی‌توانند هر دو را داشته باشند.»

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوال دیگری درباره خطوط قرمز واشنگتن و تهران در مذاکرات جاری تصریح کرد: «از آمریکایی‌ها بپرسید! تا جایی که به ایران مربوط می‌شود، حقوق تضمین‌شده ایران در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، به‌ویژه حق غنی‌سازی مواد هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز باید محترم شمرده شود.»

چیزهایی وجود دارند که ارزش آن‌ها از پول بیشتر است

او همچنین در پاسخ به سوالی ادعایی درباره مزایای «دست کشیدن از برنامه هسته‌ای» برای اقتصاد و «انزوای» ایران در بین کشورهای غربی گفت: «کشوری را به من معرفی کنید که پس از حل و فصل اختلافاتش با آمریکا، در وضعیت اقتصادی بسیار خوبی قرار دارد! همه آن‌ها در بحران اقتصادی عمیقی گرفتارند.»

خبرنگار اشپیگل از تخت‌روانچی پرسید: «منظور شما عراق و افغانستان است؟» که او گفت: من نام کشوری را نمی‌برم. حل‌وفصل اختلافات با آمریکا ممکن است دسترسی به چیزهای مشخصی را بدهد...

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به اظهارات خبرنگار نشریه آلمانی درباره مزایای دست کشیدن ایران از برنامه هسته‌ای خود و «حل اختلافات خود با آمریکا»، مزایایی همچون «دسترسی به ساختار مالی بین‌المللی» افزود: «اما این هیچ مشکل اقتصادی را حل نمی‌کند. چیزهایی وجود دارند که ارزششان از پول بیشتر است و نمی‌توان آن‌ را با پول سنجید. دستاوردهای حوزه انرژی هسته‌ای بهای سنگینی داشتند. در درجه اول جان دانشمندان ما که به همین دلیل ترور شدند.»

او در پاسخ به سوالی درباره دلیل مخالفت ایران با قطع غنی‌سازی اورانیوم و واردات آن از کشوری خارجی تصریح کرد: «چون نمی‌توانیم به کمک‌های خارجی تکیه کنیم. در طول ۵۰ سال گذشته، بارها از دسترسی به مواد هسته‌ای محروم شده‌ایم. ما باید خودکفا باشیم. ما در حال حاضر مواد غنی‌شده را به شکل سوخت از روسیه برای نیروگاه هسته‌ای بوشهر دریافت می‌کنیم. ایالات متحده و سایر کشورها نگران این هستند که ایران ممکن است فعالیت‌های نظامی هسته‌ای را دنبال کند. این نگرانی می‌تواند به سرعت برطرف شود. به عنوان بخشی از توافق‌نامه‌های ایمنی ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند هر زمان و هر کجا که بخواهد، بیاید. اگر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید کند که ایران از مواد هسته‌ای خود برای اهداف صلح‌آمیز استفاده کرده است، ایالات متحده چه کسی است که این برنامه هسته‌ای را ممنوع کند؟»

او همچنین در پاسخ به سوالی درباره اظهارات برخی از مقامات ایرانی پیرامون توانایی ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای و فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی در برابر آن، گفت: «ما به دنبال بمب نیستیم و کسی را تهدید نمی‌کنیم. هر چیز دیگری تبلیغاتی گسترده از سوی اسرائیل است.»

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره چرایی غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد توسط ایران افزود: «مناطقی وجود دارند که غنی‌سازی ۶۰ درصدی در آنها ضروری است، مثلاً برای اهداف علمی، تحقیقاتی و فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز. تا زمانی که استفاده صلح‌آمیز باشد، هیچ مخالفتی با آن وجود ندارد.»

او در واکنش به اظهارات سیاسی خبرنگار اشپیگل درباره «عدم احساس امنیت اسرائیل در پی وجود مدت زمان اندک ایران برای رسیدن به سلاح هسته‌ای» تأکید کرد: «سلاح‌های هسته‌ای بخشی از دکترین امنیتی ما نیستند، اسرائیل بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ کلاهک هسته‌ای دارد. اسرائیل دیگران را تهدید می‌کند، نه برعکس. چگونه می‌توانید ادعا کنید که ایران اسرائیل را تهدید می‌کند؟ در واقع، اسرائیل به ایران حمله کرده است.»

افغانستان به یک دولت باثبات نیاز دارد

تخت‌روانچی همچنین در پاسخ به سوال نشریه آلمانی درباره گفت‌وگوهای بین ایران و دولت افغانستان گفت: «ما با طالبان اختلاف‌نظر داریم اما آن‌ها همسایه ما هستند. افغانستان به یک دولت باثبات نیاز دارد. این امر مستلزم یک دولت گسترده است که هنوز وجود نداشته است. نحوه برخورد با زنان برای ما قابل قبول نیست. با این وجود، آن‌ها همسایه ما هستند و ما باید با آنها صحبت کنیم.»

او در واکشن به ادعای اشپیگل درباره «ایجاد حزب‌الله لبنان توسط ایران» گفت: «حزب‌الله یک حزب مشروع لبنانی است. ما هیچ ارتباطی با آن نداریم. شما به مردم لبنان توهین می‌کنید وقتی ادعا می‌کنید که یک قدرت خارجی در کشورشان حزبی ایجاد کرده است.»

ادعای اشپیگل درحالی است که قدمت شکل‌گیری مقاومت لبنان به شروع اشغالگری رژیم صهیونیستی و پیش از وقوع انقلاب اسلامی در ایران باز می‌گردد.

ایران به راهکار ۲ دولتی اعتقادی ندارد

تخت‌روانچی همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال موافقت ایران با راهکار ۲ دولتی تأکید کرد: «ما به راه‌حل ۲ دولتی اعتقاد نداریم. اسرائیلی‌ها هرگز اجازه تأسیس یک کشور فلسطینی را نخواهند داد. برعکس، در سیستم سیاسی اسرائیل تمایلی برای گسترش کشور از نیل تا فرات وجود دارد.»

او افزود: «شما بخشی از لبنان، بخشی از سوریه و همچنین ارتفاعات جولان را اشغال کرده‌اید. می‌توان گفت که اینها برنامه‌های رادیکال‌ها در اسرائیل است. از نظر ما، به نظر می‌رسد که اسرائیلی‌ها در حال دنبال کردن یک طرح بزرگ برای اشغال سرزمین‌های بیشتر هستند.»

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره تحولات اجتماعی داخلی در ایران گفت: این یک نگاه بسیار ساده‌انگارانه به موفقیت و شکست انقلاب است. این قانون (لایحه حجاب) توسط نهادها و ارگان‌های ذیصلاح در حال بررسی است.»

او در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال وقوع تحولات مشابه به تحولات عربستان سعودی در ایران گفت: «ما کاری را که برای کشور و مردم ما درست است انجام خواهیم داد.»

تخت‌روانچی در پاسخ به سوال اشپیگل درباره اظهارات «هنری کسینجر» در مورد سیاست‌های ایران برای روبرو شدن با چالش‌های خود به‌عنوان یک ملت افزود: «می‌توانید همین را از آمریکایی‌ها بپرسید. اما چه کسی به آقای کسینجر حق داده است که قضاوت کند ایران چگونه با چالش‌های سیاسی خود به عنوان یک ملت برخورد می‌کند؟»

این مصاحبه پیش از اعلام رسمی وزارت خارجه عمان درباره زمان و مکان برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا انجام شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha