• یکشنبه / ۴ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۸:۴۷
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404030402322
  • خبرنگار : 50455

در آیین نکوداشت استاد نجابتی مطرح شد

هنر برای تبیین، اساس اندیشه مسعود نجابتی است /  شاخصه استاد نجابتی نگاه جهان شمول او به هنر است

هنر برای تبیین، اساس اندیشه مسعود نجابتی است /  شاخصه استاد نجابتی نگاه جهان شمول او به هنر است

ایسنا/قم معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان گفت: آثار استاد نجابتی تنها ترکیبی از رنگ و فرم نیست. آنچه از دل او بر بوم جاری شده جلوه‌ای است، از عمق اندیشه، باور و اعتقادی که هنر را نه برای تزیین بلکه برای تبیین حقیقت می‌طلبد.

نرگس حسین‌مردی در آیین نکوداشت استاد نجابتی با عنوان «هنر مسعود» که امروز چهارم خرداد در تالار فرهنگ و هنر شهر قم برگزار شد، اظهار کرد: امروز روز پاسداشت و تکریم مردی است که نامش با هنر، فرهنگ، اخلاق و تعهد گره خورده است؛ مردی که نه تنها با دست و دل و نگاه هنرمندانه‌اش اثری از زیبایی و معنا خلق کرده، بلکه با روح بزرگ و خلوص نیت خود نسل‌هایی از هنرجویان و علاقه‌مندان را تربیت کرده و به آنان راه و رسم هنر متعهد را آموخته است.

وی بیان کرد: مسعود نجابتی، نامی آشنا در عرصه هنر، گرافیک و طراحی نه تنها در قامت یک هنرمند، بلکه به مثابه یک معلم، یک راهبر فرهنگی و یک انسان وارسته در ذهن و دل افراد نقش بسته است. او از نخستین گام‌هایش در دنیای هنر همواره دغدغه معنا هویت ایرانی- اسلامی و اصالت فرهنگی را در آثارش متجلی کرده است.

وی افزود: آثار او آیینه‌ای است از تاریخ، فرهنگ و معنویت این سرزمین، از پوسترهای فرهنگی تا طراحی‌های هویت ساز؛ از حضورش در جبهه‌های هنری انقلاب گرفته تا نقش آفرینی‌اش در آموزش و پرورش، پرورش استعدادهای جوان همه و همه گواهی بر تعهد و مجاهدت بی ادعای این استاد گران قدر است.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان گفت: استاد نجابتی با تأسیس و هدایت نهادهای فرهنگی- هنری، با پرورش هنرمندان متعهد، و با دفاع از ارزش‌های هنری بومی در برابر موج‌های بی ریشه و تقلیدی،‌ بی وقفه در جبهه‌ای که سلاحش قلم و مرکب و فکر بوده است سنگربانی کرده است.

حسین‌مردی در پایان گفت: امیدوارم این مراسم نه تنها در راستای تکریم بلکه در راستای الگوسازی برای نسل جوان گام موثری برداشته باشد، چرا که بر اساس شعار بنیاد ملی نخبگان که دانایی، توانایی و مانایی است شما به عنوان الگوی کسب دانش و مهارت بعد از گذر از مراحل دانایی و توانایی و ‌تعهد با اخلاق  در جامعه ما اثرگذار باشید.

شاخصه مسعود نجابتی نگاه فرامرزی و جهان شمول او به هنر است

مسعود شجاعی طباطبایی در آیین نکوداشت استاد نجابتی اظهار کرد: مسعود نجابتی هنرمندی است که نه‌تنها با آثارش تاثیرگذار بوده بلکه با تفکر، تربیت و سازماندهی در جریان‌سازی هنر متعهد در ایران، جهان اسلام و عرصه بین‌الملل نقش داشته است.

این هنرمند ادامه داد: نگاه استاد نجابتی به هنر، صرفاً زیبایی‌شناسانه نیست؛ بلکه او هنر را ابزار رساندن حقیقت می‌داند. هنر در اندیشه او باید در خدمت معنویت، هویت و تمدن باشد. باور دارد هنرمند در جامعه اسلامی باید در مسیر گفتمان ولایت حرکت کند، نه در حاشیه آن و همین نگاه عمیق و ولایی است که او را به یکی از چهره‌های مؤثر در مدیریت هنری انتشارات انقلاب اسلامی، وابسته به دفتر مقام معظم رهبری تبدیل کرده است.

وی با بیان اینکه نجابتی واژه را تصویر می‌کند،‌ گفت: در آثار او خط تنها نوشتار نیست، بلکه معماری معناست. خوشنویسی کوفی، ثلث و بویژه نستعلیق و دیگر خطوط ایرانی، در دست او به زبانی برای انتقال مفاهیم دینی و انقلابی تبدیل می‌شوند. در نگاه او واژه فقط واژه نیست، تصویر، روایت و بیان است؛ او با تأکید بر گنجینه پربار هنر ایرانی اسلامی، نگاهی وفادارانه به سنت‌های ریشه دار دارد و از این میراث به خوبی بهره می‌گیرد. در واقع او هنرمندی است ریشه‌دار در سنت و در عین حال کاملاً نوآور و معاصر.

طباطبایی افزود: او نه فقط خالق اثر، بلکه معلم است. با تأسیس کارگاه‌ها و دوره‌های تخصصی ده‌ها هنرمند متعهد را تربیت کرده و نسل جدیدی از طراحان و تصویرگران جوان انقلابی را وارد میدان کرده است. همین کارگاه‌ها بعدها تبدیل به مجامعی اثرگذار شدند که شاید بتوان مهمترین آنها را کانون هنر شیعی دانست؛ مجموعه‌ای که به یک شبکه گسترده و مؤثر از هنرمندان متعهد تبدیل شده است.

وی یادآور شد: آنچه شخصیت نجابتی را برجسته تر می‌کند فقط تلاش داخلی او نیست بلکه نگاه فرامرزی و جهان شمول او به هنر است. او با ارتباط فعال با هنرمندان و مراکز فرهنگی در کشورهایی چون عراق، لبنان، فلسطین، سوریه و پاکستان و همچنین برگزاری رویدادهای مشترک هنری با ونزوئلا و برزیل سهم مؤثری در صدور هنر مقاومت و بسط گفتمان فرهنگی انقلاب اسلامی در سطح بین‌الملل داشته است.

این هنرمند بیان کرد: استاد نجابتی در بسیاری از پروژه‌های ملی و بین‌المللی چه در طراحی پوسترهای فرهنگی و چه در جلد کتاب‌های معارفی، چه در هویت بخشی به رویدادهای موثر هنری حضور دارد؛ اما نکته این جاست که هر اثر او حامل یک جهان بینی است. او نه با فرم که با معنا طراحی می‌کند و شاید همین راز ماندگاری آثار اوست.

خلوص نیت در آثار استاد نجابتی متبلور است

رئیس بنیاد نخبگان استان قم در حاشیه آیین نکوداشت استاد مسعود نجابتی بیان کرد: برگزاری آیین‌های نکوداشت و بزرگداشت‌ اساتیدی همچون استاد نجابتی روحیه شورآفرین و نشاط‌افزایی در جامعه ایجاد می‌کند و اگر افراد فاخر و فرهیخته را مورد تکریم قرار بدهیم، برای فرهنگ کشور هویت‌سازی کرده‌ایم.

سیدسعیدرضا منتظری، افزود: با برگزاری آیین‌های نکوداشت مفاخر، الگوهای مناسب هر عرصه معرفی خواهند شد و هنر و منش آنان به‌عنوان الگو مطرح می‌شود و در چنین شرایطی دانش‌آموزان، دانشجویان و هنرآموزان آن عرصه بدون شک الگوهای معرفی‌شده را می‌پذیرند.

وی گفت: شهر مقدس قم اسلامی با فرهنگ شیعی است که آموزه‌های اسلامی در این شهر حائز اهمیت است و زمانی که هنر ناب استادنجابتی با فرهنگ و معارف ناب شیعی همراه می‌شود، تبلور بیشتری پیدا خواهد کرد و نمود عینی افزون‌تری دارد.

منتظری درباره حمایت استاد نجابتی از استعدادهای جوان، افزود: رسالت تازه بنیاد نخبگان، تقویت رابطه استاد و شاگردی است و اگر بتوانیم این ارتباط را تقویت کنیم آثار ماندگاری تولید خواهد شد؛ زیرا استاد از جهت فکری و هنری به‌طورمستقیم بر کار شاگرد اثرگذار خواهد بود.

وی در پایان اظهار کرد: حس ملی‌گرایی و اعتقاد و باورهای دینی نیز از جمله موضوعاتی است که اساتید می‌توانند در این عرصه‌ها بر شاگردان تأثیر بگذارند و استاد نجابتی در این عرصه پیشتاز هستند.

استاد نجابتی هنر را در عرصه عمل و حکمت به نمایش گذاشته است

محمدرضا سوقندی، مدیر اداره کل ارشاد و فرهنگ اسلامی استان قم در این آیین اظهار کرد: این مراسم نکوداشت استاد نجابتی یک شخصیت هنری، علمی و انقلابی است که هنر را نه تنها در پرتو عنصر هنری بلکه در عرصه عمل و حکمت به نمایش گذاشته است؛ هنرمندان به عنوان صاحبان تاریخ و تمدن همواره نقش خودشان را آنجا که با دین و آیین ارزش‌ها آمیخته‌اند ماندگار شدند.

وی ادامه داد: صدها میلیون انسان هنرمند تاکنون در کره خاکی زیسته‌اند اما افرادی برای همیشه تاریخ زنده ماندند که هنر خویش را در خدمت دین و آیین و ارزش‌ها نهادند و استاد مسعود نجابتی الگویی برای همه جوانان این مرز و بوم است.

مدیر کل اداره ارشاد استان قم بیان کرد: باید تصویری نو، واقعی و حقیقی از قم ارائه بدهیم و این تصویر نمی‌تواند اثر هنری خالی از حکمت و حکیمان باشد و این مراسم تجلیل از هنرمند به تنهایی نیست بلکه تجلیل از جایگاه هنر است.

وی در پایان یادآور شد: امیدواریم این مراسم‌ها با توجه به ظرفیت استان قم از مرجعیت و فقاهت تا علم و دانش و هنر با همت نخبگان همیشه در شهر جاری و ساری باشد و این شخصیت‌ها را معرفی کنیم.

استاد نجابتی، پرورش‌دهنده نسل متعهد و انقلابی است

در ادامه این مراسم، پیام آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه به آیین نکوداشت استاد نجابتی قرائت شد که متن آن به شرح زیر است؛

«فرهنگ و هنر متعالی ایران اسلامی بدون شک گنجینه‌ای است ارجمند و پربها که اندیشمندان و هنرمندان این مرزوبوم آن را به جهان بشریت هدیه کرده‌اند؛  شکوفایی و ماندگاری این میراث گران‌بها مرهون تلاش‌های خالصانه‌ مردان بزرگی است که با تکیه بر آموزه‌های ناب دینی و اندیشه‌ی ایرانی با ابتکار و خلاقیت تمام در جهت اعتلا، حفظ و گسترش آن کوشیده‌اند.

هنرمند فرهیخته و گرانقدر جناب استاد مسعود نجابتی (زید عزه)،  تلاش بی‌وقفه شما در ابداع آثار فاخر در سطح ملی و حضور خالصانه و مجاهدانه شما در عرصه هنر دینی، هنر انقلاب و هنر مقاومت و ارائه ناب‌ترین آثار، گوشه‌ای از جلوه‌های درخشان و کم‌نظیر از خدمات ارزشمند و ماندگار شما به فرهنگ اسلامی است.

تأکید ویژه‌ شما بر ترویج ارزش‌های اسلامی و شیعی در بین هنرمندان جوان نسلی متعهد و انقلابی را پرورش داده که ادامه‌دهنده‌ راه پرفروغ هنر متعهد خواهند بود. همچنین تلاش ارزشمند شما در احیا و معرفی هنر شیعی در قالب تأسیس کانون هنر شیعی بخش دیگری از کارنامه‌ درخشان شماست که هویت ایران اسلامی را به گونه‌ای شایسته زنده نگاه داشته است.

اعطای عنوان سرآمد هنری از سوی بنیاد ملی نخبگان ایران گواهی بر سال‌ها مجاهدت فرهنگی و هنری شماست که نامتان را در ایران و جهان اسلام پرآوازه کرده است؛ لذا بر خود فرض می‌دانم که تلاش پرثمر و خالصانه شما را ارج نهاده و کسب این مقام را به شما و جامعه هنری تبریک بگویم؛ بدون شک اصحاب فرهنگ و هنر این سرزمین نیز قدردان تلاش بی‌وقفه و پربرکت شما خواهند بود.

از خداوند منان دوام عزت و توفیق را برای شما مسألت دارم.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha