به گزارش ایسنا، در گوشهای از سرزمین چهارمحال و بختیاری، جایی که کوههای سر به فلک کشیده با آسمان آبی در آمیختهاند و نسیم خنک صبحگاهی، عطر گلاب و انگبین را در دل دشتها میپراکند، شهری کوچک اما پرآوازه، میزبان یکی از نابترین گنجینههای شیرینی ایران «گز» است؛ بلداجی، پایتخت گز ایران شهری که نامش با طعمی بهشتی و اصیل گره خورده است؛ طعمی که از دل طبیعت بکر و دستان پرتوان هنرمندان این دیار زاده میشود.
گز بلداجی، تنها یک شیرینی نیست؛ روایتی است از عشق، هنر و احترام به طبیعت از دامنههای پرگل منطقه بروجن تا باغات شهرستانهای اطراف، بهترین مواد اولیه با دقتی مثالزدنی گردآوری میشوند تا در ترکیبی هنرمندانه، به گزی منحصربهفرد تبدیل شوند
انگبین، شهدی طلایی که زنبوران سختکوش بر شاخههای گیاه گون میتنند، پسته ممتاز، گلاب ناب و بادام و مغزهای تازه، همگی در فرآیندی سنتی و علمی، بهکار گرفته میشوند تا هر قطعه گز، تجربهای از طعمهای ناب و خاطرهانگیز باشد.
اما راز ماندگاری گز بلداجی تنها در مواد اولیه مرغوب آن نهفته نیست بلکه در هنر و صبر سازندگانش است، در کارگاههای کوچک و بزرگ این شهر، از پدربزرگها تا نسل جوان، با عشقی وافر به این میراث کهن، گز را با روشهایی کموبیش سنتی اما با استانداردهای روز دنیا تولید میکنند، از جوشاندن شربت انگبین روی شعلههای ملایم تا همزدن مداوم و یکنواخت آن، از افزودن گلاب در لحظهای طلایی تا چیدن پستهها و بادامها با نظمی هنرمندانه هر مرحله، قصهای از دلبستگی به کیفیت و اصالت را روایت میکند.
امروز، گز بلداجی نهتنها سوغاتی محبوب برای مسافران این خطه است، بلکه به نمادی از فرهنگ و هویت منطقه تبدیل شده است. این شیرینی خوشطعم، سفیر چهارمحال و بختیاری در سراسر ایران و حتی فراتر از مرزهاست، و هر ساله در نمایشگاههای ملی و بینالمللی، نام بلداجی را پرآوازهتر میسازد.
در این گزارش، به اعماق کارگاههای تولید گز در بلداجی سفر میکنیم؛ از کندوهای زنبور عسل در دشتهای پرگل تا آشپزخانههای سنتی که در آن، شهدها به شیرینی تبدیل میشوند و با مردمانی گفتوگو میکنیم که عمرشان را صرف حفظ این هنر کردهاند و با نسلهای جدیدی آشنا میشویم که با خلاقیت و نوآوری، سنت و مدرنیته را در تولید گز درهم آمیختهاند.
کارگاههای گز شهر بلداجی بیش از نیم قرن سابقه دارند
داریوش صفیان- یکی از تولیدکنندگان گز بلداجی در چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه گز یکی از شیرینیهای سنتی این شهر محسوب میشود، اظهار کرد: در تهیه این شیرینی از انگبین گیاهی، سفیده تخممرغ، شکر، گلوکز، مغز پسته و بادام استفاده میشود.
وی افزود: در مرحله اول با ترکیبات خاص سیاه چاشنی گز آماده میشود، این مواد در دستگاهی به نام پاتیل ریخته میشود و با حرارت ملایم مخلوط میشود تا به بافت مورد نظر برسد، سپس سفیده تخم به مواد اضافه میشود و پس از طی سایر مراحل مغز پسته یا بادام به آن افزوده خواهد شد.
صفیان با بیان اینکه یکی از مواد تشکیلدهنده گز انگبین است، گفت: این ماده از گونهای رشته کوههای زاگرس گرفته میشود، از خواص این ماده میتوان به طبع گرم و طعمدهنده آن اشاره کرد.
نایب رئیس اتحادیه گز سازان شهر بلداجی با بیان اینکه بنده حدود ۳۰ سال در شغل تولید گز فعالیت دارم، یادآور شد: کارگاههای گز این شهر بیش از نیم قرن سابقه دارند و حدود ۱۳۰ کارگاه پولک و نبات، گز و سوهان در این شهر وجود دارد که ۷۰ درصد آنها فعال هستند.
وی بیان کرد: محصول گز بلداجی به عمده شهرهای ایران از جمله شهرهای اصفهان، تهران و اهواز ارسال میشود.
صفیان خاطرنشان کرد: « گز» یک کالای لوکس محسوب میشود و قیمت آن نسبت به سایر شیرینیجات بالاتر است، بنابراین کارگاههای تولیدی این محصول در کنار گز به تولید نقل، نبات، سوهان و پولکی نیز مشغول هستند.
۱۰۰ کارگاه گز سازی در شهر بلداجی مجوز فعالیت دارند
فرامرز غیبی- شهردار بلداجی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه جشنواره گز در تاریخ ۲۹ و ۳۰ خرداد در این شهر بهعنوان پایتخت گز ایران برگزار میشود، گفت: این جشنواره با هدف معرفی هرچه بهتر این صنعت برگزار خواهد شد.
وی افزود: در تاریخ ۳۱ خرداد گز بلداجی ثبت جهانی شده است و درصدد هستیم تا برند این صنعت را تقویت کنیم.
غیبی با تاکید بر اینکه ۱۰۰ کارگاه گز سازی در شهر بلداجی مجوز فعالیت دارند، خاطرنشان کرد: البته تمامی کارگاهها در طول سال فعال نیستند، در ایام پایانی سال و اعیاد کارگاهها با تمام ظرفیت به تولید میپردازند.
شهردار بلداجی با اشاره شعار سال «سرمایهگذاری برای تولید»، عنوان کرد: برگزاری جشنواره «گز» نیز در همین راستا در دستور کار قرار گرفت و توسعه اقتصادی منطقه از دستاوردهای برگزاری جشنوارههای مختلف بهویژه جشنواره ملی گز بلداجی بهشمار میرود، باید تلاش کنیم زنجیره ارزش گز در استان تکمیل شود.
درصدد هستیم تا در جشنواره «گز» این محصول را به خوبی در سطح کشور و جهان معرفی کنیم
مهران ترکیان- رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان گز اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری نیز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه برگزاری جشنوارههای بومی و محلی از جمله «گز» به توسعه اقتصادی منطقه کمک میکنند، اظهار کرد: صنعت گز در این شهر نیازمند توجه ویژه است.
وی بیان کرد: درصدد هستیم تا در جشنواره «گز» این محصول را به خوبی در سطح کشور و جهان معرفی کنیم و قطعا تولیدکنندگان نیز همکاری لازم را برای برگزاری هرچه بهتر این جشنواره خواهند داشت.
در پایان این سفر شیرین به دیار بلداجی، پایتخت گز ایران، بار دیگر به این حقیقت پی میبریم که گز تنها یک شیرینی نیست، بلکه تبلور عشق، هنر و احترام به طبیعت است، از دامنههای سرسبز چهارمحال و بختیاری تا دستان پرتوان هنرمندان این خطه، هر حبه گز روایتی است از اصالت و کیفیت.
بلداجی با گزهای خوشطعمش نه تنها سفرههای ایرانی را شیرین کرده، بلکه نام ایران را در جهان پرآوازه ساخته است، این میراث شیرین، پیوندی ناگسستنی بین نسلها ایجاد کرده و امروز به نمادی از مقاومت و پایداری در حفظ سنتهای اصیل تبدیل شده است.
همچنان که عطر گلاب و انگبین در کوچه پسکوچههای این شهر میپیچد، گز بلداجی به ما یادآوری میکند که زیبایی در سادگی و اصالت نهفته است. این شیرینی خوشمزه، پیامآور صلح و دوستی از سرزمین مردمان سختکوش و مهماننواز چهارمحال و بختیاری به تمام ایران و جهان است.
به امید روزی که همهی ایرانیان و جهانیان طعم اصیل گز بلداجی را بچشند و بدانند پشت هر حبه از آن، ماهها زحمت و عشق نهفته است. بلداجی، این نگین شیرین ایران، همچنان خواهد درخشید و داستان تولید گز، این هنر شیرین ایرانی، برای نسلهای آینده نیز نقل خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات