حسین آذرکمند به مناسبت روز ازدواج در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بالا بودن سن ازدواج در کرمانشاه، اظهار کرد: میانگین سن ازدواج پسران در کشور ۲۸.۳ سال و دختران ۲۴.۱ سال است که این آمار در کرمانشاه برای پسران ۲۹.۲ سال و برای دختران ۲۵.۴ سال است.
وی افزود: طبق این آمار میانگین سن ازدواج دختران و پسران در کرمانشاه حدودا یکسال بالاتر از میانگین کشوری است.
معاون امور جوانان استان در ادامه در خصوص مهمترین موانع ازدواج جوانان در کرمانشاه، اظهار کرد: مونع ازدواج در کرمانشاه به مانند بسیاری دیگری از مناطق ایران، ترکیبی از عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
وی در تشریح موانع اقتصادی ازدواج جوانان گفت: بالا بودن نرخ بیکاری در میان جوانان بویژه در استانی مانند کرمانشاه که بالاترین نرخ بیکاری کشور را دارد، یکی از اصلیترین دلایل تاخیر ازدواج جوانان به شمار میرود.
آذرکمند از هزینههای سنگین ازدواج شامل مهریه، جهیزیه و مراسم عروسی نیز به عنوان یکی دیگر از این موانع نام برد و افزود: سختگیری و توقع بالا برخی جوانان باعث شده تا بسیاری از جوانان به دلیل ناتوانی در تامین هزینهها از ازدواج منصرف شوند که باید برای این مسئله فرهنگ سازی شود.
وی تاکید کرد: از سویی، مشکل مسکن و هزینههای زندگی پس از ازدواج هم باعث شده تا برخی از جوانان از فشارهای پس از ازدواج واهمه داشته باشند.
معاون امور جوانان استان در ادامه به مهمترین موانع اجتماعی و فرهنگی برای ازدواج جوانان نیز اشاره کرد و افزود: متاسفانه برخی از خانوادهها همچنان بر مهریههای بالا، تشریفات پرهزینه و ازدواجهای خویشاوندی اصرار دارند که این توقعات و سنتهای خانوادگی به مانعی برای ازدواج جوانان تبدیل شده است.
وی اضافه کرد: بعلاوه برخی از جوانان در شرایط کنونی ترجیح میدهند ابتدا تحصیلات یا موقعیت شغلی خود را تثبیت کنند و بعد ازدواج کنند که این مسئله نیز ازدواج آنها را به تاخیر میاندازد.
آذرکمند از افزایش آمارهای طلاق به عنوان یک عامل برای ترس جوانان از ازدواج هم نام برد و گفت: وضعیت آمار طلاق در سالهای اخیر باعث شده تا برخی از جوانان نسبت به ازدواج بدبین شوند و از آن ترس داشته باشند.
وی کمبود حمایتهای دولتی را هم به عنوان یکی دیگر از موانع ازدواج جوانان برشمرد و افزود: نبود تسهیلات کافی مانند وام ازدواج، مسکن ارزان و اشتغالزایی برای جوانان مشکل ساز شده است.
معاون امور جوانان استان یادآور شد: نبود آموزشهای لازم برای مهارتهای زندگی نیز یکی دیگر از عواملی است که به عنوان مانع ازدواج جوانان میتوان از آن یاد کرد.
آذرکمند در ادامه در خصوص راهکارهای افزایش آمار ازدواج هم گفت: کاهش هزینههای ازدواج با فرهنگسازی برای سادهزیستی، حمایت دولت (پرداخت وام کمبهره، ایجاد فرصتهای اشتغالزایی و تامین مسکن جوانان)، آموزش مهارتهای زندگی و مشاوره پیش از ازدواج و تقویت اقتصاد محلی برای ایجاد فرصتهای شغلی از جمله این راهکارهاست.
معاون امور جوانان استان اضافه کرد: حمایتهای اجتماعی و فرهنگی نیز همچون آموزشهای پیش از ازدواج رایگان، تبلیغ ازدواج ساده و کم هزینه، تسهیل اشتغال پس از ازدواج و اولویت قرار دادن برای استخدام زوجهای جوان در این رابطه اثرگذار است.
وی با بیان اینکه حمایتهای استانی و محلی مانند کمک هزینه ازدواج برای خانوادههای کمدرآمد، همکاری با مؤسسات خیریه برای تهیه جهیزیه یا تامین مسکن، حمایت از کسبوکارهای خانوادگی و اعطای وام خوداشتغالی به زوجهای جوان برای راهاندازی کارگاه یا مغازه نیز کمک کننده خواهد بود، گفت: بعلاوه، بخشی از این مشوقها میتواند مشوقهای نظامی و استخدامی هم باشد، مانند امتیازات ویژه برای سربازان متأهل و یا استخدام در برخی ادارات.
آذرکمند خاطرنشان کرد: بیمه سلامت رایگان یا ارزانقیمت برای زوجهای جدید و پوشش بیمهای مادر و کودک پس از ازدواج نیز میتواند نوعی دیگر از حمایتها برای ازدواج جوانان باشد.
وی گفت: اگر جوانان کرمانشاهی از حمایت مالی (وام، مسکن و...)، اشتغال پایدار و آموزشهای رایگان برخوردار شوند، انگیزه بیشتری برای ازدواج خواهند داشت. همچنین، فرهنگسازی برای سادهزیستی و کاهش توقعات خانوادگی میتواند بسیار مؤثر باشد.
انتهای پیام
نظرات