• سه‌شنبه / ۱۰ تیر ۱۴۰۴ / ۱۸:۰۶
  • دسته‌بندی: هرمزگان
  • کد خبر: 1404041006668
  • خبرنگار : 50673

آیین ۴۰۰ ساله علم‌گردانی در میناب؛ میراثی ماندگار از شور و ارادت حسینی

آیین ۴۰۰ ساله علم‌گردانی در میناب؛ میراثی ماندگار از شور و ارادت حسینی

ایسنا/هرمزگان آیین ۴۰۰ ساله «علم‌گردانی» شهرستان میناب همزمان با پنجم محرم، جلوه‌ای با شکوه از ارادت و هویت دینی مردم هرمزگان را به نمایش گذاشت، آیینی که با حضور نسل‌های مختلف، پیام ایثار و مقاومت عاشورایی را در کوچه‌های این شهر طنین‌انداز کرد.

همزمان با پنجمین روز ماه محرم و در حالی که عطر عزاداری سرور و سالار شهیدان، امام حسین (ع)، تمام فضای معنوی جامعه را فرا گرفته است، آیین کهن «علم‌گردانی» در شهرستان میناب هرمزگان، جلوه‌ای دیگر از ارادت و باورهای دینی مردم این دیار را به نمایش گذاشت.

این مراسم که بیش از ۴۰۰ سال قدمت دارد، ریشه‌های عمیقی در تفکرات و باورهای مذهبی شیعه دوازده امامی دارد و هر سال با شور و شکوهی خاص برگزار می‌شود.

علم‌گردانی در شهرستان میناب، تنها یک مراسم آیینی نیست، بلکه بازتابی از تاریخی پر فراز و نشیب از اعتقاد به ولایت و امامت و جانفشانی در راه احیای دین اسلام است.

حماسه ۴۰۰ ساله علم‌گردانی در میناب؛ میراثی ماندگار از شور و ارادت حسینی

مردم شهرستان میناب، علم را نمادی از برافراشته شدن پرچم پیامبر اسلام (ص) در سال ۶۳ هجری قمری به دست امام حسین (ع) در صحرای کربلا می‌دانند؛ نمادی از ایستادگی در برابر ظلم و احیای ارزش‌های دینی. همین باور عمیق است که باعث می‌شود سال‌هاست این مراسم با تقدس تمام و با شوری وصف‌ناپذیر برگزار شود.

جوش و خروش مردم هنگام آماده‌سازی «علم پیغمبر» و همخوانی با «چاوش‌خوانان» که در مدح امام حسین (ع) می‌خوانند، صحنه‌ای تماشایی از پیوند عمیق میان نسل‌ها را خلق می‌کند. این صداها، گویی از چهار قرن پیش تاکنون در گوش‌ها طنین‌انداز شده و یادآور حماسه کربلا و پیام جاودانه آن است. علم که با احترام و شکوه خاصی بر دوش حمل می‌شود، حامل پیامی از عشق، ایثار و مقاومت است که سینه به سینه منتقل شده و در قلب تک تک عزاداران جا گرفته است.

این آیین کهن نشان می‌دهد که علم‌گردانی در میناب فراتر از صرفا یک سنت است؛ این مراسم تجلی هویت دینی و فرهنگی مردمی است که با پایبندی به اصول و باورهای دینی خود، میراث‌دار سنت‌های اصیل تشیع هستند. در عصری که بسیاری از آیین‌های کهن در معرض فراموشی قرار گرفته‌اند، برگزاری باشکوه علم‌گردانی در میناب، گواه زنده‌ای بر پویایی و ماندگاری این سنت‌ها در بستر جامعه است و نشان می‌دهد که چگونه باورهای دینی می‌توانند به عنوان یک عامل وحدت‌بخش و هویت‌ساز در یک منطقه عمل کنند.

این مراسم که هر سال در پنجم محرم اوج می‌گیرد، فرصتی است مغتنم برای بازنگری در ارزش‌های عاشورایی و تلاش برای پیاده‌سازی آن‌ها در زندگی روزمره. علم‌گردانی میناب نه‌تنها یادآور فداکاری‌های امام حسین (ع) و یارانش است، بلکه الهام‌بخش ایستادگی در برابر ناملایمات و پاسداری از ارزش‌های معنوی در جامعه امروز نیز است.

حماسه ۴۰۰ ساله علم‌گردانی در میناب؛ میراثی ماندگار از شور و ارادت حسینی

یکی اعضای این هیئت که از سال‌ها پیش در برگزاری مراسم علم‌گردانی نقش فعالی دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: علم‌گردانی در میناب، قدمتی بیش از ۴۰۰ سال دارد و ریشه در باورهای عمیق مذهبی مردم این منطقه، به‌ویژه عشق و ارادت‌شان به اهل بیت (ع) دارد.

وی با اشاره به نمادگرایی این مراسم، افزود: این علم، نمادی از پرچم اسلام است که توسط امام حسین (ع) در کربلا برافراشته شد و در واقع، این علم نماد اقتدار، وحدت و پایداری شیعه در طول تاریخ است. حمل این علم در روز پنجم محرم، یادآور ایستادگی امام حسین (ع) در برابر ظلم و جور است و ما نیز با برگزاری این مراسم، بار دیگر این پیوند ناگسستنی با آرمان‌های کربلا را تجدید می‌کنیم.

او با بیان اینکه آماده‌سازی «علم پیغمبر» خود آداب خاصی دارد، توضیح داد: علم پیغمبر، با وسواس و دقت فراوان آماده می‌شود. چاوش‌خوانان نیز همزمان با آماده‌سازی علم، در مدح امام حسین (ع) و اهل بیت (ع) می‌خوانند که این خود فضایی بسیار روحانی و معنوی ایجاد می‌کند و شور عزاداری را مضاعف می‌سازد.

عضو هیئت مذهبی میناب با اشاره به مشارکت گسترده مردم در این مراسم، بیان کرد: مردم میناب، بخصوص نسل جوان، با شور و اشتیاق فراوانی در این مراسم شرکت می‌کنند. این حضور پرشور نشان می‌دهد که این سنت کهن همچنان زنده است و پیام عاشورا همچنان در دل‌ها جاری است. ما وظیفه خود می‌دانیم که این میراث گران‌بها را به نسل‌های آینده منتقل کنیم.

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با برگزاری چنین مراسمی، بتوانیم یاد و خاطره شهدای کربلا را زنده نگه داریم و پیام عاشورا مبنی بر ایستادگی در برابر حق و حقیقت را بیش از پیش در جامعه ترویج کنیم.

در حاشیه برگزاری باشکوه مراسم کهن «علم‌گردانی» در شهرستان میناب، یکی از شهروند مینابی که در این مراسم معنوی حضور داشت، در گفت‌وگو با ایسنا، احساس خود را این‌گونه بیان کرد: من هر سال در این مراسم شرکت می‌کنم. این علم، فقط یک پارچه و چوب نیست؛ این علم نماد عزای ماست و وقتی آن را می‌بینیم، قلبمان به یاد کربلا می‌سوزد و یادمان می‌آید که امام حسین (ع) برای چه چیزی قیام کرد. این مراسم باعث می‌شود یادمان نرود که باید همیشه در راه حق باشیم.

وی افزود: این سنت قدیمی برای ما خیلی ارزشمند است و باعث می‌شود جوان‌ترها هم با این واقعه بزرگ آشنا شوند و یاد بگیرند که معنی واقعی ایستادگی چیست.

حماسه ۴۰۰ ساله علم‌گردانی در میناب؛ میراثی ماندگار از شور و ارادت حسینی

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha