به گزارش ایسنا، هاآرتص افزود که پاداشهای سیاسی ارائه شده به رژیم صهیونیستی میتواند شامل تماسهای مجدد با عربستان سعودی در مورد برقراری روابط بین دو طرف، توافق عادیسازی روابط با عمان و اعلامیهای از سوی سوریه مبنی بر پایان خصومتها با تلآویو باشد.
ارتباط دادن این اقدامات منطقهای، با توافق با حماس با هدف نرم کردن موضع وزرای راست افراطی رژیم صهیونیستی است که انتظار میرود بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر را تحت فشار قرار دهند تا با توافقی که شامل پایان جنگ است، موافقت نکند.
با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا رهبری حماس در نوار غزه پیشنهاد جدید را خواهد پذیرفت یا خیر.
به گفته منابع، رئوس کلی توافق شامل آزادی ۱۰ زندانی زنده در ابتدا و پس از آن مذاکره در مورد اصول پایان جنگ است.
این منابع اظهار کردند که این طرح شامل توافق اولیه بین دو طرف بر سر اصول است و بحثها محدود به جزئیات نهایی در طول مذاکراتی است که قرار است در طول دوره آتشبس انجام شود.
این گام با هدف کوتاه کردن هرچه بیشتر مذاکرات و جلوگیری از احتمال فروپاشی آن و بازگشت به جنگ انجام میشود. پس از آن، دو طرف رسماً پایان جنگ و آزادی اسیران باقیمانده را اعلام خواهند کرد.
این روزنامه ادعا کرد، در حال حاضر، پیشبینی میشود این طرح شامل مجموعهای از امتیازات از سوی حماس، از جمله خروج مقامات ارشد آن از غزه، پایان حکومت آن در نوار غزه و واگذاری کنترل غزه به ائتلافی از کشورهای عربی باشد که تمام امور غیرنظامی، بهویژه بازسازی منطقه را مدیریت خواهد کرد.
قطر به رهبری حماس تعهد داده است که پذیرش این طرح، منجر به پایان جنگ خواهد شد.
به گزارش روزنامه عبری، قطر تأکید کرد که ایالات متحده متعهد شده است که اجرای این طرح را تضمین کند تا از نقض آتشبس توسط رژیم اشغالگر پس از آزادی ۱۰ اسیر اول جلوگیری شود.
با این حال، به هیچ وجه نمیتوان مطمئن بود که اظهارات قطر مبنی بر اینکه حماس با شروط توافقات حاصل شده توسط اعضای این جنبش در دوحه موافقت خواهد کرد، در واقعیت با مواضع رهبری حماس در غزه مطابقت داشته باشد یا خیر.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی خواستار تضمینهایی است که در صورت شکست مذاکرات پس از اجرای مرحله اول توافق، به جنگ بازگردد.
در روزهای اخیر، مقامات ارشد رژیم صهیونیستی اظهار داشتهاند، تا زمانی که این اصل حفظ شود، تل آویو آماده امتیاز دادن و انعطافپذیری در سایر بندهای مذاکرات خواهد بود.
یک منبع صهیونیستی به هاآرتص گفت که مذاکرات با ایالات متحده در مورد این طرح در آستانه سفر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم به واشنگتن در هفته آینده در حال انجام است.
با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا سفر شتابزده نتانیاهو به کاخ سفید با هدف پیشبرد توافق است یا تضعیف آن.
چندین وزیر که در جلسه کابینه در روز یکشنبه شرکت داشتند، ابراز کردند که اظهارات ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش، در مورد پایان جنگ در نوار غزه با اظهارات نتانیاهو مطابقت دارد و در واقع اشارهای ضمنی به قریبالوقوع بودن توافق است.
برآوردها حکایت از این دارد که اظهارات علنی وزیران ایتامار بن گویر و بتسلئیل اسموتریچ در مورد لزوم ادامه جنگ نیز نشان میدهد که آنها معتقد بودند اتفاقی در حال رخ دادن است.
با این حال، این احتمال هم میرود که همه اینها حیلهای از سوی نتانیاهو باشد که قصد دارد حمایت خود را از اسموتریچ و بن گویر حفظ کند و سعی خواهد کرد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را به این کار ترغیب کند تا به نتانیاهو اجازه دهد که همچنان تعلل کرده و جنگ را ادامه دهد.
منابعی که با هاآرتص صحبت کردند، تأیید کردند که پیشنهاد میانجیگران برای گنجاندن گامهای دیپلماتیک بیشتر با پایان جنگ در غزه تعجبآور نبود.
تماسهای دیپلماتیک با الشرع
به گفته همین منبع، رژیم صهیونیستی مدتی است که از طریق تزاحی هانگبی، رئیس شورای امنیت داخلی، با احمد الشرع، (ابو محمد الجولانی)، رئیس جمهور خودخوانده سوریه، تماسهای دیپلماتیک برقرار کرده است.
در میان سایر مسائل، مذاکرات اولیه در مورد ورود کارگران دروزی از سوریه به اراضی اشغالی در حال انجام است.
به گزارش این روزنامه، سوریه در تلاش است تا حامیان خود در عربستان سعودی را بسیج کند تا ایالات متحده را متقاعد کنند که در ازای صدور بیانیهای مبنی بر آغاز رسمی تماسهای دیپلماتیک بین دو طرف، از اسرائیل بخواهد از اراضی که در دسامبر ۲۰۲۴، پس از سقوط نظام بشار اسد، اشغال کرده است، عقبنشینی کند.
هاآرتص گزارش داد که اسرائیل ممکن است با عقبنشینی از برخی از اراضی اشغال کرده در سوریه، به ویژه در مناطقی که با غیرنظامیان در دامنههای شرقی ارتفاعات جولان برخورد وجود دارد، موافقت کند.
با این حال، به نظر میرسد که رژیم صهیونیستی با عقبنشینی از جبل الشیخ سوریه موافقت نمیکند و در عوض از ایالات متحده در این مورد درخواست حمایت میکند. ترامپ ممکن است تصمیم بگیرد در ازای پایان دادن به جنگ در غزه، با این درخواست موافقت کند.
یک توافق جامع صلح همچنان یک رویای دور از دسترس است و به نظر میرسد که رژیم صهیونیستی باید منتظر بماند.
عادی سازی روابط عربستان سعودی و عمان با رژیم صهیونیستی
اخیراً هیچ پیشرفتی از سوی عربستان سعودی در مورد احتمال عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی حاصل نشده است.
رسیدن به توافق بین دو طرف آرزوی قلبی رئیس جمهور آمریکا است، اما او همچنین میداند که بدون پایان جنگ در غزه، هیچ شانسی برای موافقت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با ادامه این گام وجود ندارد.
برخلاف بسیاری از کشورهای عربی که منتظر پیشرفت واقعی در مذاکرات با عربستان سعودی هستند، در این گزارش ادعا شده است که عمان در حال حاضر مذاکراتی را با رژیم صهیونیستی انجام میدهد که میتواند در صورت پایان جنگ، راه را برای ایجاد روابط واقعی هموار کند.
نتانیاهو در واشنگتن
این روزنامه عبری گزارش داد که بنیامین نتانیاهو هفته آینده با رئیس جمهور آمریکا دیدار خواهد کرد. او همچنین اعلام کرد که قصد دارد با جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، پیت هگست، وزیر دفاع، استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ به خاورمیانه و روسای مجلس نمایندگان و سنا دیدار کند.
انتهای پیام
نظرات