رضا حضرتی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به طرح «میز خدمت حقوقی»، اظهار کرد: هدف اصلی از اجرای طرح "میز خدمت حقوقی" در مرکز وکلای کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه این است که علاوه بر ارائه خدمات حقوقی به شهروندان، به مباحث حقوق عامه که گستردهتر از مسائل حقوقی هستند، رسیدگی شود. این طرح به نفع مردم عمل کرده و در روزهای یکشنبه، وکلای ما در مساجد حاضر شده و به آگاهیبخشی و ارائه مشاوره حقوقی به افرادی که به این خدمات نیاز دارند، میپردازند.
وی افزود: همکاران ما سعی دارند اگر محله یا بخشی از شهر، مشکلاتی مرتبط با حقوق عامه دارند، آن را به ما منتقل کرده و به نیابت از آنها پیگیریهای لازم را انجام دهیم. هدف اصلی این اقدام حفظ حقوق شهروندی و پیشگیری از نقایصی است که ممکن است به دلیل عدم آگاهی حقوقی برای شهروندان به وجود آید.
رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه خراسانرضوی با بیان اینکه این طرح یکشنبهها در سراسر کشور برگزار میشود و در استان خراسان رضوی نیز در مشهد با همکاری امور مساجد به طور مداوم در حال انجام است، تصریح کرد: تلاش ما بر این است در آینده نزدیک در تمام سطح استان این طرح را گسترش دهیم تا شهروندان هر محله سالی یکبار از حضور وکلای متبحر که بهصورت جهادی در این طرح شرکت میکنند، بهرهمند شوند. در طی چهار سال گذشته، این خدمت به صورت هفتگی و ماهانه در چهار محله مختلف اجرا شده و نتایج مثبتی را در پی داشته است. امیدواریم با ادامه این فعالیتها، بتوانیم به حفظ حقوق شهروندی کمک کنیم.
حضرتی عنوان کرد: همچنین، افرادی که تمکن مالی ندارند و تحت پوشش نهادهای حمایتی نیستند، با معرفی امام جماعت یا هیئت امنای محله میتوانند از خدمات رایگان مشاوره و وکالت بهرهمند شوند، علاوه بر مشاوره حقوقی در مساجد، همکاران ما در ساعات اداری نیز در حوزههای قضایی مختلف شهر حاضر هستند و به تمامی شهروندان خدمات حقوقی ارائه میدهند، اما برای شهروندانی که از تمکن مالی کمتری برخوردارند، وکالت رایگان و حمایتی انجام میشود.
معرفی وکلای متخصص در زمینه دعاوی تجاری به فعالان اقتصادی
وی درخصوص اینکه برای صنعتگران و تولیدکنندگان نیز روشهای دیگری برای ارائه خدمات حقوقی در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: در این بخش، وکلای متخصص در زمینه دعاوی تجاری به این فعالان اقتصادی معرفی میشوند تا خدمات حقوقی مورد نیاز خود را دریافت کنند، برای مثال در شرایط خاصی مانند قطعیهای برق که یک چالش جدی برای صنعتگران محسوب میشود، ما به عنوان حقوقدان تلاش میکنیم تا خواستههای این فعالان اقتصادی را از طریق مراجع و نهادهای مرتبط پیگیری کنیم که در نهایت نفع آن برای کل استان و حتی کشور خواهد بود.
رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه خراسانرضوی ادامه داد: در راستای بررسی موارد کلان نظیر قطعیهای برق، مطابق با مقررات قانونی، اهمیت اولویتبندی در این زمینه مورد تأکید قرار دارد؛ در صورتی که خسارتی به واحدی وارد آید، مراجع ذیربط موظف به پاسخگویی خواهند بود. ما سعی داریم با همافزایی با سایر مراجع اجرایی و قضایی استان، به عنوان حقوقدان نقش خود را در تولید بهتر و اقتصاد شکوفاتر ایفا کنیم.
شناسایی و تعطیلی موسسات غیرمجاز با همکاری دادگستری
حضرتی با بیان اینکه نکته حائز اهمیت دیگر وجود برخی مؤسسات غیرمجاز حقوقی در سطح شهر مشهد و دیگر کلانشهرها با تابلوها و تبلیغات نادرست است، گفت: این موسسات غیرمجاز خود را تحت عنوان مؤسسات حقوقی معرفی کرده و شهروندان به اشتباه تصور میکنند که این مؤسسات وکیل دادگستری هستند؛ متأسفانه این امر موجب تضییع حقوق شهروندان و وقوع تخلفات و جرایم دیگر میشود.
وی اضافه کرد: در سال جاری ما در همکاری با دادگستری کل استان و به ویژه حفاظت اطلاعات، در حال شناسایی تمامی مؤسسات حقوقی غیرمجاز در سطح استان هستیم تا با حمایت مراجع قضایی، نسبت به تعطیلی این مؤسسات اقدام کنیم، شهروندان باید در مراجعه به مؤسسات حقوقی، ابتدا اطمینان حاصل کنند که مدیر عامل آن مؤسسه یک وکیل دادگستری باشد؛ در غیر این صورت، مؤسسه غیرقانونی است یا تخلفاتی مرتکب شده است.
گسترش طرح در شهرستانها و حوزههای قضایی
رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه خراسانرضوی درخصوص گسترش این طرح در شهرستانها، مطرح کرد: در حوزههای قضایی شهرستانها، همکاران مرکز وکلا و نمایندگانی داریم که در هر حوزه قضایی نمایندگی دارند. طرح حضور وکلا در مساجد در شهرهایی مانند نیشابور و سبزوار در حال حاضر در حال اجراست و ما در تلاشیم که این برنامه را در تمام حوزههای قضایی در هفتههای آتی گسترش دهیم.
حضرتی توضیح داد: سفری به شهرستان فریمان داشتم که در آنجا با ریاست دادگستری و دادستان، زمینه اجرای طرح میز خدمت حقوقی را ایجاد کردیم. امیدواریم با هماهنگی امور مساجد در هفتههای آتی و یا در ماههای آینده، این طرح را به تمامی شهروندان در تمام حوزههای قضایی استان ارائه دهیم.
وی افزود: قابل ذکر است که این طرح به صورت کشوری در حال اجرا بوده و ما در استان خراسان رضوی تابع سیاستهای مرکز وکلای، کارشناسان رسمی، مشاوران خانواده قوه قضاییه به ویژه زیر نظر ریاست مرکز یکی از استانهای پیشرو در این زمینه هستیم.
تاثیر طرح در تغییر نگرش مردم به مسائل حقوقی
رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه خراسانرضوی در پاسخ به این سوال که آیا این طرح در درازمدت تغییری در نگرش مردم به مسائل حقوقی ایجاد خواهد کرد، گفت: هدف ما این است که اگر شهروندان پیش از اقدام به هرگونه عمل حقوقی از جمله قراردادها، مشاوره حقوقی دریافت کنند، هزینهها و خسارات احتمالی در آینده به شدت کاهش یابد. ما بر این باوریم که رعایت حقوق شهروندی در اینجا کاملاً ضروری است و در این راستا از شهروندان نیز انتظار داریم که با حمایت خود از این طرح آن را بهبود بخشند.
حضرتی خاطرنشان کرد: شهروندان میتوانند از این فرصت استفاده کرده و در ساعات اداری به واحدهای ارشاد و مشاوره قضایی مراجعه کنند تا از مشاوره بهترین وکلا بهرهمند شوند؛ تجربه نشان داده است که بسیاری از پروندهها که باعث ایجاد خسارت مادی و معنوی برای طرفین میشوند، ناشی از عدم مشورت صحیح و به موقع با حقوقدانان است.
وی با بیان اینکه هدف بالاتر ما این است که به عنوان حقوقدانان نقشی فعال در پیگیری حقوق عامه ایفا کنیم، افزود: همچنین در فرآیند قانونگذاری و تهیه طرحها و لوایح در مجلس شورای اسلامی، نظرات کارشناسی خود را به نمایندگان استان ارائه میدهیم تا در کیفیت تنظیم لوایح تأثیرگذار باشیم.
انتهای پیام
نظرات