• سه‌شنبه / ۱۷ تیر ۱۴۰۴ / ۰۷:۵۰
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404041709847
  • خبرنگار : 50214

مدیر کل دامپزشکی استان یزد اعلام کرد

دامپزشکی در صف اول مبارزه با بیماری‌های زئونوز/۴۹ درصد عوامل بیماری‌زا منشاء حیوانی دارند

دامپزشکی در صف اول مبارزه با بیماری‌های زئونوز/۴۹ درصد عوامل بیماری‌زا منشاء حیوانی دارند

ایسنا/یزد مدیر کل دامپزشکی استان یزد با اشاره به انجام اقدامات بهداشتی دامپزشکی در جهت حفظ سرمایه‌های دامی، گفت: این اقدامات نقش موثر دامپزشکی در سلامت جامعه انسانی و تضمین سلامت و کیفیت فراورده‌های خام دامی را بیش از پیش نمایان می‌کند.

علی فاتحی‌نیا با اشاره به روز جهانی بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان، علت نام‌گذاری این روز را اقدامات دانشمند فرانسوی لویی پاستور که اولین بار توانست واکسن هاری را به طور موفق در سال ۱۸۸۵ کشف کند، ذکر کرد و گفت: تا پیش از آن هر فردی که توسط حیوان هار گزیده می‌شد، محکوم به مرگ بود تا این که واکسن مذکور کشف شد.

وی افزود: بیماری مشترک انسان و دام یا همان زئونوزها باعث ایجاد یک مسئولیت حرفه‌ای مشترک بین دامپزشکان و پزشکان است که با همکاری در زمینه تحقیقات و کنترل این بیماری‌ها می‌توانند گام‌های مؤثری در تامین بهداشت عمومی جامعه انسانی بردارند.

فاتحی‌نیا از مهمترین بیماری های مشترک میان انسان و دام که در کشورمان دیده می‌شود را سل، تب مالت، سالک، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو برشمرد و خاطرنشان کرد: به دلیل ارتباط نزدیک بین مردم و حیوانات، آگاهی از راه‌های رایج آلوده شدن افراد به میکروب‌هایی که می‌توانند باعث بیماری‌های مشترک انسان و دام (زئونوز) شوند، مهم است.

وی در این رابطه تصریح کرد: علاوه بر تماس مستقیم با بزاق، خون، ادرار، مخاط، مدفوع یا سایر مایعات بدن حیوان آلوده حتی نوازش یا لمس حیوانات،  تماس غیرمستقیم یعنی تماس با مناطقی که حیوانات در آن زندگی کرده و پرسه می‌زنند، اشیا یا سطوحی که به میکروب آلوده شده‌اند مانند آب مخزن آکواریوم، زیستگاه حیوانات خانگی، قفس مرغ، انبارها، گیاهان و خاک و همچنین ظروف آب و غذای حیوانات خانگی، می‌توانند موجب ابتلا افراد به بیماری‌های مشترک شود.

این مسئول از دیگر روش‌های انتقال این عوامل بیماری‌زا را از طریق ناقلین از جمله گزیدگی حشراتی مانند کنه، پشه و کک،  از طریق غذا مانند خوردن یا نوشیدن چیزهای ناایمن مانند شیر غیرپاستوریزه(خام)، گوشت یا تخم مرغ نیم پز، میوه‌ها و سبزیجات خام که با مدفوع حیوان آلوده شده‌اند و از طریق نوشیدن یا تماس با آبی که با مدفوع حیوان آلوده شده است را نام برد.

فاتحی‌نیا اعلام کرد: دامپزشکی علاوه بر پیشگیری و کنترل بیماری‌های اختصاصی دام، برای مقابله با بیماری‌های قابل انتقال میان حیوان و انسان، برنامه‌های متعددی را اجرا می‌کند که واکسیناسیون دام‌ها علیه بیماری‌های مشترک، نمونه گیری و آزمایش دام‌ها به منظور شناسایی و حذف دام‌های بیمار یا حامل عامل بیمای‌های مشترک، نظارت بهداشتی بر سلامت محصولات دامی در کشتارگاه ها و مراکز فرآوری و بسته بندی و عرضه مواد پروتئینی از جمله اقداماتی است که در تمام مراحل پرورش دام تا زمان کشتار و فرآوری، بسته‌بندی، توزیع و عرضه محصولات دامی ادامه دارد.

وی با بیان این که دامپزشکی استان به منظور  پیشگیری و کاهش بیماری‌های مشترک بین دام و انسان اقدامات متعددی انجام می‌دهد، در این باره ابراز کرد: یکی از این اقدامات انجام واکسیناسیون هاری در سگ‌های صاحب‌دار است که طی یک سال گذشته تعداد هفت هزار و ۹۳۴ قلاده سگ صاحب‌دار علیه بیماری هاری در استان، ایمن‌سازی شدند.

وی ادامه داد: همچنین به منظور پیشگیری از بیماری بروسلوز یا تب مالت میزان ۳۹ هزار و ۵۶۹ راس دام سنگین و ۱۰۹ هزار و ۹۹۳ راس دام سبک علیه بیماری بروسلوز واکسینه شدند و در همین راستا با انجام تست سل در جمعیت گاو استان، ۲۶ راس گاو مسلول، شناسایی و حذف شد.

به گفته این مسئول، اقدام دیگر دامپزشکی استان به منظور جلوگیری از بروز بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو انجام می‌شود که شامل سمپاشی جایگاه دام و همچنین بدن دام به منظور جلوگیری از انگل‌های خارجی به ویژه کنه است و در راستای پیشگیری از این بیماری نیز تمام گوشت‌های استحصالی از کشتارگاه های دام استان به مدت ۲۴ ساعت، در پیش سرد گذاشته و سپس در سطح استان توزیع می‌شود.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دامپزشکی استان، فاتحی‌نیا در پایان گفت: بیماری‌های مشترک بین انسان و دام علاوه بر خسارات اقتصادی به صنعت دام و طیور می‌تواند بهداشت جامعه را نیز در خطر قرار دهد لذا کلیه اقدامات مراقبتی، پیشگیری، کنترلی و درمانی با هدف جلوگیری از وقوع یا انتشار بیماری انجام می‌شود و بدیهی است به تبع انجام اقدامات بهداشتی دام در جهت حفظ سرمایه‌های دامی، نقش موثر دامپزشکی در گام بعدی، یعنی سلامت جامعه انسانی و  تضمین سلامت و کیفیت فرآورده های خام دامی بیش از پیش نمایان می‌شود.

ابتلای هفت هزار و ۲۴۷ نفر از یزدی‌ها به بیماری‌های مشترک

دکتر محمدهادی فرح زادی معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ضمن اعلام این موارد ابتلا طی سال گذشته، در این رابطه تصریح کرد: پارسال تعداد ۴۷۷ نفر از مردم استان یزد به تب مالت، ۲۲۰ نفر به سالک، شش هزار و ۵۲۴ نفر به حیوان گزیدگی و ۲۶ نفر به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو(CCHF) مبتلا شدند.

وی افزود: متاسفانه در سال گذشته ۲۴ نفر در کشور بر اثر حیوان گزیدگی و ابتلا به هاری جان خود را از دست دادند که یک نفر از آنها مربوط به استان یزد بود.

فرح زادی گفت: براساس گزارشات سازمان جهانی بهداشت، از میان یک هزار و ۷۰۹ عامل بیماریزا، ۸۲۳ عامل(۴۹درصد) از حیوانات به انسان منتقل می‌شوند که برخی از این بیماری‌ها از جمله هاری، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و طاعون به دلیل بروز همه گیری و احتمال مرگ و میر انسانی موجب رعب و وحشت می‌شوند.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان نیز یادآور شد: مردم عزیز استان در صورت وجود هر گونه مشکل یا سوالی در مورد بیماری‌های مشترک انسان و حیوان می‌توانند به مراکز خدمات جامع در سطح استان مراجعه کرده و از مشاوره و راهنمایی رایگان کارشناسان بهره‌مند گرفته یا  از طریق شماره تلفن ۳۶۲۴۵۹۰۰ تماس حاصل کنند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha