آداب و سنتهای قدیمی مازندرانیها که در ماه محرم برگزار میشود در آنها دلدادگی و ارادت خاص مردم این دیار دلباخته به امام حسین (ع) به نمایش گذاشته میشود.
از شستن علمهای تکایا و نوشیدن آن آب به نیت شفای بیماران و سلامتی، گوسفندهایی که نذر اطعام دهی مجالس امام حسین (ع) شدند در ماه محرم از ییلاقات آورده میشود تا در روستاها ذبح و پخت شود، از کشاورزانی که در زمان کشت برنج بخشی از محصول شالیزارهای خود را نذر اطعام دهی مجالس محرم میکند تا آن روستایی که با وجود نداشتن زمین از نیروی جسمی خود برای خدمتگزاری در این ماه استفاده میکند و در اجرای رسم «گَردیه» در غبار روبی از مساجد و تکایا شرکت میکند.
قوم بنی اسد، مراسم خاصتری در سنت مازندرانیهاست که حضور پررنگ زنان را میتوان از ویژگیهای اصلی آن دانست.
کاروان «قوم بنیاسد» در آمل، همه ساله و در روز ۱۲ محرم، با عبور از چند خیابان مرکزی ومحوری این شهر تداعی کننده نمادین در دفن اجساد شهدای کربلا هستند.
آیین نمادین دفن شهدای کربلا با همت قوم بنیاسد، که قدمت دیرینهای دارد و تداعی کننده دلیری آن قوم است، عصر سهشنبه ۱۷ تیرماه مصادف با دوازدهمین روز محرم در آمل با حضور شمار زیادی از زنان و مردان آملی برگزار شد.
علی میثاقی، یکی از مداحان اهل بیت (ع) و از دستاندرکاران برگزاری این آیین در آمل به ایسنا گفت: بدن مطهر، شهدای کربلا که دست و پای جدا و در بیابان رها شده بودند، توسط زنان بنیاسد با جرأت و شهامت جمعآوری و دفن شدند. برپایی این مراسم که یادآور تدفین اجساد مطهر شهدای کربلا در روز عاشور توسط قوم بنیاسد است، نیز در شهرستان آمل قدمت چندصدساله دارد و نسل به نسل تا به امروز انجام میشود.
میثاقی ادامه داد: زنان بنیاسد با حصیر، فانوس و وسایلی که در گذشته مرسوم بود برای به خاک سپردن شهدای عاشورا، شتافتند که مردان این قوم بعد از دیدن این صحنه، به خود جرأت دادند و پشت زنان، حرکت کردند.
این دست اندرکار حرکت کاروان قوم بنی اسد در آمل ادامه داد: حرکت نمادین قوم بنی اسد با همراهی مردان و زنان آملی عصر روز دوازدهم محرم با فانوس، حصیر، بیل و کلنگ و لباس عربی از مسجد موسی بن جعفر (ع) تا امامزاده ابراهیم (ع) آمل برگزار و عزاداران سید و سالار شهیدان و یاران باوفایش با گلزدن بر لباس خود به همراه فانوس و بیل، یاد و خاطره قوم بنیاسد را که به یاری حضرت امام سجاد (ع) در دشت کربلا شتافتند را زنده نگه میدارند.
میثاقی گفت: «قوم بنیاسد به کربلا میرسند ... بعد از سه روز، بهر خدا میرسند» یک بیت از مداحی است که خوانده میشود و عزاداران اهل بیت عصمت و طهارت (ع) نیز، کاروان نمادین قوم بنیاسد را در شهر همراهی میکنند.
سالهای سال از عاشورا میگذرد اما به جرأت میتوان گفت که این واقعه، با شکوه تمام از سوی اقشار مختلف مردم برگزار میشود تا با شور و شعور تمام به آیندگان، منتقل شود. در این راه مازنیها با گرامیداشت آیینها و رسوم دیرینه، تداومبخش حماسه حسینیاند.
انتهای پیام
نظرات