• چهارشنبه / ۱۸ تیر ۱۴۰۴ / ۰۹:۱۹
  • دسته‌بندی: آسیا و اقیانوسیه
  • کد خبر: 1404041810724
  • خبرنگار : 71610

مالزی از آسه‌آن خواست به پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای پایبند بماند

مالزی از آسه‌آن خواست به پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای پایبند بماند

وزیر امور خارجه مالزی از کشورهای عضو آسه‌آن خواست تا به پیمان مشترک خود برای حفظ منطقه جنوب شرق آسیا به عنوان منطقه عاری از سلاح هسته‌ای پایبند بمانند.

به گزارش ایسنا، «محمد حسن» وزیر امور خارجه مالزی در نشست کمیته ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در جنوب شرق آسیا، از کشورهای عضو اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) خواست تا به پیمان مشترک خود برای حفظ منطقه به عنوان منطقه عاری از سلاح هسته‌ای پایبند بمانند.

طبق گزارش شبکه الجزیره، حسن تأکید کرد که این پیمان یک سند قانونی و تعهدی از سوی کشورهای عضو برای تلاش در جهت خلع سلاح هسته‌ای در سطح منطقه‌ای و جهانی است.

وی از کشورهای آسه‌آن خواست تا در برابر تهدیدات امنیتی فزاینده، به ویژه تهدیدات هسته‌ای، متحد باقی بمانند و از گسترش سلاح‌های هسته‌ای در منطقه جلوگیری کنند.

نشست هیئت پیمان عاری‌سازی جنوب شرق آسیا از سلاح هسته‌ای روز سه‌شنبه در کوالالامپور به کار خود پایان داد و قرار است امروز (چهارشنبه) نشست وزرای خارجه آسه‌آن برگزار شود.

هدف پیمان معروف به «پیمان بانکوک» که در سال ۱۹۹۵ امضا شد و در سال ۱۹۹۷ به اجرا درآمد، تضمین عاری بودن منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی است. بر اساس این پیمان، هرگونه فعالیت هسته‌ای، چه صلح‌آمیز و چه غیرصلح‌آمیز، در منطقه ممنوع است.

وزیر خارجه مالزی در سخنان خود در نشست هیئت اجرایی پیمان بانکوک، نگرانی خود را از عدم امضای پروتکل مرتبط با این پیمان توسط کشورهای دارای سلاح هسته‌ای و عدم دریافت تعهد از سوی آنها برای احترام به این پروتکل ابراز کرد.

وی گفت: آسه‌آن امیدوار است که کشورهای دارای سلاح هسته‌ای پروتکل را تصویب کنند.

کارشناسان امور آسه‌آن معتقدند که برخی کشورهای عضو در حال بررسی رها کردن تعهد یکجانبه خود برای عدم مشارکت در فعالیت‌های هسته‌ای هستند. این موضوع می‌تواند وحدت و انسجام آسه‌آن را به همراه عوامل دیگر، در شرایطی که نگرانی‌ها از تنش‌های امنیتی و نظامی در منطقه جنوب شرق آسیا افزایش یافته است، به خطر بیندازد.

در همین راستا، «حامد البار» وزیر خارجه سابق مالزی پیمان بانکوک را سنگ بنایی برای ساخت آینده و نشانگر آگاهی زودهنگام از خطرات سلاح‌های هسته‌ای برای منطقه و جهان دانست.

وی در گفت‌وگو با شبکه «الجزیره» تأکید کرد که نیاز به اراده سیاسی و جدیت در مواجهه با مسئله هسته‌ای از سوی کشورهای عضو و کشورهای مرتبط در منطقه جنوب شرق آسیا وجود دارد.

البار اشاره کرد که دریای چین جنوبی سرشار از منابع طبیعی است، اما در عین حال نقاط تنش‌زا نیز وجود دارد که نیاز به راه‌حلی با روش آسه‌آن و بدون دخالت خارجی دارد.

وی همچنین معتقد است که آسه‌آن فاقد سازوکار لازم برای جلوگیری از نفوذ کشورهای دارای سلاح هسته‌ای و نظامی‌سازی هسته‌ای منطقه است و نمی‌تواند از عبور کشتی‌ها، زیردریایی‌ها و هواپیماهای هسته‌ای از منطقه جلوگیری کند.

به گفته البار، تنها راه، اتکا به تعهد کشورهای دارای سلاح هسته‌ای برای دور نگه داشتن جنوب شرق آسیا از خطرات هسته‌ای و ارائه تضمین‌ها به کشورهای منطقه برای عدم سوءاستفاده هسته‌ای است.

البار همچنین خواستار تشکیل چتری برای جلوگیری از استفاده از فناوری هسته‌ای، چه نظامی و چه صلح‌آمیز، شد و آن را تنها ضمانت برای دور نگه داشتن منطقه از خطر فجایع هسته‌ای دانست. وی تأکید کرد که جایگزین‌های ایمن برای انرژی و تولید برق به وفور وجود دارند.

وزیر خارجه سابق مالزی نگرانی خود را از شرایط انتقالی که جهان از نظام تک‌قطبی به نظام چندقطبی تجربه می‌کند، ابراز کرد و گفت که کشورهای آسه‌آن باید برای انتقال نظام بین‌المللی به چندقطبی همکاری کنند و به توافق‌های امنیتی امضا شده پایبند بمانند تا راه‌حل‌های صلح‌آمیز برای جلوگیری از تشدید منازعات دوجانبه و منطقه‌ای فراهم شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha