«سید هادی برهانی» در گفتوگو با ایسنا درباره فشارهای سیاسی از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی برای خلع سلاح حزبالله لبنان گفت: اگر اجزای جبهه مقاومت را در نظر بگیریم، از ایران، عراق، حماس و یمن در حال حاضر حزبالله در شرایط فعلی و بعد از درگیری با اسرائیل وضعش از همه سختتر است و تحت فشار شکنندهای قرار دارد، فشاری که موجودیت آن را تهدید میکند. حزبالله سلاح را برای دفاع از تمامیت ارضی و مردم لبنان انتخاب کرد، اما بعد از حملات اسرائیل از این ظرفیت کاسته شد؛ از این رو باید شرایطی فراهم شود تا به بازسازی خود بپردازد.
وی ادامه داد: در عین حال مشخص است که رژیم اسرائیل بعد از آتشبس همچنان در حال حمله به لبنان به ویژه مواضع حزبالله و مسئولان آن است. از این رو حزبالله در شرایطی نیست که بتواند پاسخ همیشگی را به اسرائیل دهد و به همین دلیل بر سر دو راهی سخت قرار دارد که یا سلاحهای سنگین خودش را تحویل دهد و زمین بگذارد و به یک گروه سیاسی تبدیل شود یا اگر سلاح را میخواهد حفظ کند حملات اسرائیل همچنان ادامه مییابد که طبیعی است رفته رفته نیرویش فرسایش پیدا میکند.

شرایط برای حزبالله حیاتی است
این کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر اینکه «شرایط برای حزبالله حیاتی است و به نظر من این شرایط راهحل نظامی و عملیاتی ندارد» گفت: معتقدم تنها راهحل این روند و شرایط استفاده از مسیر دیپلماتیک و سیاسی است.
برهانی درباره نقش ایران برای دور نگه داشتن حزبالله از تهدید خلع سلاح از یک طرف و از سویی ممانعت از ادامه حملات به حزبالله اظهار کرد: ایران با طرفهای موثر لبنانی و دیگر کشورهای اسلامی باید وارد همکاری جدید شود؛ چرا که معادلات سیاسی و دیپلماتیک سابق تغییر یافته است و کارآیی ندارد. الان ترکیه، سوریه و عربستان نفوذ و تاثیر قابل توجهی در بین کشورهای منطقه و اسلامی در موضوع لبنان دارند که می توان از طریق آنها به لبنان و حزبالله کمک کرد تا از وضعیت سخت نجات یابد.
وی درباره نقش کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه در تحولات لبنان و رسیدن به راهحلی در این رابطه تصریح کرد: البته فرانسه بازیگری موثر در لبنان است و موضعش با اسرائیل و آمریکا هم متفاوت است و در آن جبهه قرار ندارد، اما چون فاصله ایران با فرانسه زیاد است و روابط خوبی با این کشور نداریم و بالعکس روابطمان خیلی هم متشنج است، امیدی ندارم که دیپلماسی در این مسیر کار کند؛ از این رو معتقدم نباید خیلی روی فرانسه وقت بگذاریم. در عین حال رد نمیکنم که اگر فضایی برای کار با فرانسه بر سر حزبالله و لبنان باشد به آن بپردازیم و از این فضا استفاده کنیم.

آینده حزبالله موضوعی نیست که بتوان از یک کشور یا یک مسیر مشخص برای حل آن راه باز کرد
این کارشناس مسائل منطقه درباره تعامل ایران با کشورهای منطقه بر سر این مساله اظهار کرد: الان روابط ایران و عربستان خوب است، آنقدر که قابل تصور نبود روابط دو کشور اینقدر خوب و موثر باشد. ایران میتواند با عربستان درباره لبنان کار کند، اما نفوذ عربستان هم در لبنان محدود است و فکر نمیکنم دیپلماسی با عربستان برای حل مشکل ما در لبنان به تنهایی کفایت کند. معتقدم باید برای حل این مساله از طریق سوریه اقدام کنیم و از آنجایی که فعلا با حاکمان سوریه روابط خوبی نداریم باید از طریق ترکیه کار را پیش برد.
برهانی در عین حال خاطرنشان کرد که مساله لبنان و آینده حزبالله موضوعی نیست که بتوان از یک کشور یا یک مسیر مشخص برای حل آن راه باز کرد. معتقدم در این مسیر باید از همه ظرفیتهای سیاسی و دیپلماتیک به ویژه رایزنی همزمان با سه کشور عربستان، سوریه و ترکیه بهره برد.
انتهای پیام
نظرات