دکتر غلامرضا سرگزی در گفت وگو با ایسنا، با تأکید بر لزوم پرهیز از شیوههای مقطعی و خشونتآمیز، خواستار اجرای راهبردی چندوجهی با محوریت زندهگیری، واکسیناسیون، عقیمسازی و بازگشت نهادی شد.
سرگزی با بیان اینکه سگها در همه جوامع انسانی بهعنوان حیواناتی مفید، اما گاه خطرساز در صورت رها بودن تلقی میشوند، گفت: گسترش بیرویه سگهای پرسهزن بدون صاحب در شهرها نتیجه عواملی مانند ضعف در مدیریت پسماند، نبود نظارت بر پرورش و نگهداری سگها و کمتوجهی به سلامت حیوانات است. این پدیده در کنار آسیبهای زیستمحیطی، با تهدیدهای بهداشتی نظیر هاری، کیست هیداتید و لشمانیوز نیز همراه است.
وی افزود: در شرایطی که کنترل بیماریهایی چون هاری در گرو مهار پایدار جمعیت سگهای بلاصاحب است، تجربههای جهانی اثبات کرده که روشهایی مانند حذف فیزیکی حیوانات نهتنها مؤثر نیست بلکه پیامدهای منفی نیز بههمراه دارد. این رویکرد در کوتاهمدت ممکن است کاهش ظاهری جمعیت ایجاد کند، اما در بلندمدت با تولد نسلهای جدید حیوانات، اثرگذاری خود را از دست میدهد و مغایر با اصول رفاه حیوان است.
به گفته این مقام مسئول، واکسیناسیون هدفمند و مستمر تنها راه علمی، کمهزینه و مؤثر در کنترل بیماری هاری در سگها و به تبع آن، کاهش خطر برای انسان است.
وی با اشاره به عملکرد این اداره کل در سال جاری اظهار کرد: از ابتدای سال تاکنون، بیش از ۵ هزار قلاده سگ صاحبدار بهصورت کاملاً رایگان علیه بیماری هاری واکسینه شدهاند که این رقم بخشی از برنامه جامع ایمنسازی و پیشگیری در سطح استان است.
سرگزی در ادامه با اشاره به اینکه طبق بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریها، وظیفه جمعآوری، دفع و دفن بهداشتی حیوانات بلاصاحب بر عهده شهرداریهاست، گفت: دامپزشکی نقش فنی و نظارتی در این فرآیند دارد و با اکیپهای اجرایی همکاری دارد تا عملیات کنترل جمعیت بهصورت انسانی، اصولی و بهداشتی انجام گیرد.
وی همچنین با اشاره به وجود کارگروه استانی «کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان» به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و دبیری دفتر امور شهری و شوراهای استانداری، افزود: این کارگروه با حضور دستگاههای مرتبط از جمله دامپزشکی، دانشگاههای علوم پزشکی، حفاظت محیط زیست و دادستانی بهصورت مستمر تشکیل جلسه داده و در راستای تدوین شیوهنامههای مشترک و اجرای راهبردهای علمی تلاش میکند. همچنین موضوع در جلسات کمیته صیانت از حقوق مردم در حوزه سلامت و امنیت غذایی نیز بررسی شده است.
وی در پایان، از عموم شهروندان خواست تا در صورت مشاهده لاشه حیوانات یا موارد تهدیدکننده در زمینه سگهای ولگرد، از طریق سامانه ۱۳۷ شهرداری یا شماره ۱۵۱۲ دامپزشکی موضوع را گزارش دهند تا اقدامات بهموقع صورت گیرد. امید است با توجه به معضلاتی که در استان از زاد و ولد بی رویه این سگ ها و تجمع آن ها رخ میدهد، کلیه ادارات دارای صلاحیت و اختیار و سازمان های مردم نهاد اقدام کنند تا با همکاری آن ها شاهد موفقیت در کنترل جمعیت سگ های بلاصاحب باشیم.
انتهای پیام
نظرات