• یکشنبه / ۲۲ تیر ۱۴۰۴ / ۱۵:۲۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404042213581
  • خبرنگار : 30147

مداحی، نیازمند سواد و آگاهی در عصر دیجیتال

مداحی، نیازمند سواد و آگاهی در عصر دیجیتال

ایسنا/خراسان رضوی در عصر دیجیتال، چالش‌های مداحی نه تنها به مهارت‌های سنتی بلکه به ضرورت سواد و آگاهی در فضای مجازی نیز بستگی دارد؛ مداحان امروزی با حجم گسترده‌ای از اطلاعات و تأثیرات فرهنگی مواجه هستند که نیازمند تحلیل و درک عمیق‌تری از مفاهیم مذهبی و اجتماعی است.

در همین خصوص یکی از مداحان منطقه ترشیز در خصوص اهمیت علم مداحی به ایسنا گفت: در علم مداحی، سه مقوله اصلی وجود دارد که ذاکر، روضه‌خوان و مداح از آن جمله هستند و مداح کسی است که بتواند در هر سه این زمینه‌ها فعالیت کند؛ یعنی هم ذاکر باشد، هم روضه‌خوان و هم بتواند مدح اهل‌بیت را بخواند.

محمدحسن غلامرضا پور با بیان اینکه در حال حاضر، حدود ۴۳۰ نفر مداح شناسنامه‌دار در منطقه کاشمر، خلیل‌آباد و کوه سرخ فعالیت دارند، افزود: آمار غیررسمی نشان می‌دهد که این تعداد در منطقه به ۷۰۰ نفر می‌رسد.

وی تصریح کرد: گرچه مداحان این منطقه از نظر تحصیلات، حداقل مدرک دیپلم را دارند و برخی حتی تا مقطع کارشناسی ارشد نیز تحصیل کرده‌اند اما با این حال، یکی از ضعف‌های ما در این زمینه، سواد مداحی است.

مداحی، نیازمند سواد و آگاهی در عصر دیجیتال

مسئول قبلی کانون مداحان شهرستان های کاشمر، خلیل‌آباد و کوهسرخ اظهار کرد: یکی از ایراداتی که اکنون مشاهده می‌شود این است که افرادی که به سمت مداحی می‌آیند، تنها به عشق خواندن و قرار گرفتن پشت میکروفون توجه دارند.

وی افزود: چون مردم فقط به صدای زیبا اهمیت می‌دهند و بلافاصله آن‌ها را تشویق می‌کنند؛ عملا این وضعیت باعث می‌شود که مداحان دیگر نیازی به به‌روزرسانی اطلاعات خود حس نکنند و از حضور در کلاس‌ها و بهره‌مندی از محضر استاد غافل شوند.

غلامرضا پور گفت: اکنون که جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران در حال وقوع است، مداحان ما باید به‌طور حرفه‌ای عمل کرده و در راستای تشویق مردم و بالا بردن روحیه، اشعار زیبای حماسی را بخوانند و این اشعار را به‌صورت حماسی در رگ و خون مردم جاری کنند؛ این نوع مسائل اجتماعی می‌تواند باعث ایجاد تغییرات بزرگ در جامعه شود و این کار نیاز به سواد و دانش مداحی دارد.

وی با تاکید براینکه یک مداح باید بداند که در مواجهه با اتفاقات روز چگونه مداحی و از منابع مستند استفاده کند، تصریح کرد: یکی از مشکلات بزرگ ما این است که متأسفانه از زمانی که فضای مجازی به میدان آمده و گوشی‌ها به دست مداحان افتاده، بسیاری از مداحان ما دیگر اهل مطالعه نیستند؛ آن‌ها به اندازه‌ای که به آهنگ و شعر اهمیت می‌دهند، به محتوا توجه نمی‌کنند.

این مداح خاطرنشان کرد: مداحی کار زنده‌ای است و مانند خوانندگان دیگر نیست که فقط لب‌خوانی کنند؛ در علم مداحی گفته می‌شود که نیم ساعت خواندن معادل با ۷ ساعت کار مفید است.

مداحان از حوزه علمیه فاصله گرفته‌اند

وی در پاسخ به این سوال که آیا در بین مداحان رقابت وجود دارد؟ گفت: یکی از موضوعاتی که به شدت مورد نکوهش قرار گرفته، رقابت است؛ اگر بدانیم که برای چه شخصیتی داریم نوکری می‌کنیم و به چه کسی خدمت می‌کنیم، مطمئناً رویکرد ما در خواندن تغییر خواهد کرد.

غلامرضا پور افزود: متاسفانه برخی مداحان تازه ‌وارد نمی‌دانند فردی که اکنون در حال خواندن است، چه زحمت‌ها و رنج‌هایی را تحمل کرده و فقط با در دست داشتن میکروفون به این جایگاه نرسیده است در نتیجه، اولین پدیده‌ای که در این میان به وقوع می‌پیوندد، رقابت است که یکی از ابتدایی‌ترین واکنش‌ها محسوب می‌شود.

وی با تاکید براینکه ما باید در ابتدا اخلاق مداحی را فرا بگیریم و بدانیم که برای چه کسی نوکری می‌کنیم، اظهار کرد: گرچه این میکروفون مقدس است و باید برای آن زحمت بکشی تا وقتی به دستت رسید، قدرش را بدانی، ولی متأسفانه اکنون شرایط به گونه‌ای است که به هر کسی به محض ورود، میکروفون داده می‌شود و این مسئله باعث بروز آفت‌های زیادی شده است.

این مداح اهل بیت گفت: علاوه بر این، یکی دیگر از آفات ما این است که برخی مداحان ما از حوزه علمیه فاصله گرفته‌اند؛ اگر بتوانیم ارتباط خود را با حوزه علمیه تقویت کنیم، مشکلات کمتری خواهیم داشت.

وی در ادامه به وضعیت حضور جوانان در مراسم عزاداری اشاره کرد و افزود: بر خلاف تمام تبلیغاتی که علیه مجالس اهل‌بیت صورت گرفته، حضور جوانان در هیئت‌ها اکنون به نسبت ۸۰ به ۲۰ نسبت به میانسالان است و جوانان با شور و شوق فراوان در این مراسم شرکت می‌کنند.

غلامرضا پور بیان کرد: ممکن است جوانانی در گفتار خود بگویند که امام حسین به ما چه ارتباطی دارد و یا به شبهات دیگری که از بیرون به آنها القا می‌شود، اشاره کنند؛ اما در ماه محرم، همان جوانان در مراسم شرکت می‌کنند، چراکه به طور فطری عاشق ائمه هستند؛ به نظر من اگر در این باره صحبت می‌شود، به دلیل تأثیر رسانه‌های بیگانه است.

دشمن در فضای مجازی فعالیت بسیاری دارد

وی با اشاره به اینکه جوانان انتظار دارند با مسائل روز و شبهاتشان روبرو شوند، ولی آنچه می‌شنوند اغلب تکراری و قدیمی است، گفت: حس می‌کنم دشمن در فضای مجازی به اندازه‌ای فعال بوده که ما به هیچ وجه نتوانسته‌ایم به این اندازه کار کنیم.

این مداح از نبود بودجه خبر داد و افزود: گرچه برای سازمان‌های بزرگ در مجلس بودجه تخصیص می‌دهند، اما وقتی به کارهای فرهنگی می‌رسیم، این تخصیص‌ها به صورت قطره‌چکانی است.

وی خاطرنشان کرد: سال گذشته برای کانون مداحان کاشمر تنها ۷۰۰ هزار تومان پرداخت شده است، در حالی که این کانون ۴۳۰ عضو دارد و با این مبلغ نمی‌توانیم همایشی برگزار کنیم؛ هر بار که قصد داریم کاری انجام دهیم، با کمبود بودجه مواجه می‌شویم. این یکی از مشکلاتی است که همیشه با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم.

غلامرضاپور اظهار کرد: مشکلاتی که به وجود آمده، بر روی جلسات قرآن تأثیر گذاشته و هیئت‌ها به ویژه در زمینه‌های آموزشی با چالش‌های جدی مواجه شده‌اند؛ متأسفانه هیچ حمایتی از این فعالیت‌ها نمی‌شود، اگر اساتید قرآن شهر مورد حمایت قرار بگیرند، قطعاً می‌توانند استعدادهای درخشانی به جامعه معرفی کنند.

وی با تاکید براینکه اگر امروز دست این جوانان را نگیریم، دشمنان دستشان را خواهند گرفت، افزود: افرادی که توانایی دارند باید جوانانی را که صدای زیبایی دارند و می‌توانند بخوانند، معرفی کنند؛ همچنین آموزش و پرورش باید به کمک دانش‌آموزان بیاید و آنها را شناسایی کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha