نادر هومنیان امروز دوشنبه ۲۳ تیر به مناسبت هفته بهزیستی(۲۵ تا ۳۱ تیر) در نشست با خبرنگاران با بیان این که سیاست سازمان بهزیستی «درهای باز و فرشهای قرمز» برای تمام علاقمندان به مشارکت در این حوزه است، گفت: باور داریم که مجموعه بهزیستی به تنهایی نمیتواند از عهده مسئولیتهای اجتماعی، توانبخشی و پیشگیری در جامعه برآید و تک تک افراد جامعه باید در قبال حوزه اجتماعی استان اهتمام داشته باشند.
وی به تعیین شعار «مشارکت امروز، توانمندسازی فردا» برای هفته بهزیستی سال جاری اشاره کرد و گفت: قطعاً مشارکت امروز در امور بهزیستی در واقع سرمایهگذاری برای آینده و دوران سالمندی خودمان است.
وی در همین رابطه به اهمیت برگزاری شورای مشارکتهای استان به ریاست استاندار پس از پنج سال وقفه، تاکید کرد: معتقدیم همان گونه که جوانگرایی در امور بسیار مهم است، استفاده از تجربه سالمندان به عنوان ذخایر ارزشمند جامعه نیز حائز اهمیت است.
هومنیان با بیان این که متاسفانه امروز نه تنها آمار آسیبهای اجتماعی کاهش نیافته بلکه بیشتر نیز شده است، گفت: لازم است به یک سند چشمانداز نوین در حوزه بهزیستی برای مهار آسیبها با محوریت ساختار و ظرفیتهای بومی استان دست یابیم که در همین راستا نیز به مناسبت هفته بهزیستی شاهد راه اندازی رسمی مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی استان خواهیم بود.
وی ضمن اشاره به درگیر بودن ۱۰ درصد جامعه با مسائل و آسیبهای اجتماعی، این آمار را غیرمتناسب با اعتبار تخصیصی به بهزیستی در این رابطه ذکر کرد و گفت: هرچند قانون حمایت از معلولان یک قانون فاخر و جامع است ولی این حمایت منوط به اعتبار و توان مالی بهزیستی است و این در حالیست که از مجموع حدود ۳۰ هزار معلول تحت پوشش بهزیستی استان، ۴۵ درصد یعنی معادل ۱۴ هزار نفر دچار معلولیت شدید و خیلی شدید هستند.
مدیر کل بهزیستی استان تاکید کرد: متاسفانه بهزیستی در جامعه ما نه تنها دیده نمیشود بلکه مظلوم واقع شده و به نظر میآید وصله ناجوری برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و در واقع باید با این حجم بالای جامعه تحت پوشش خود و با عنایت به اهمیت موضوع آسیبهای اجتماعی به ویژه در آینده، در قالب یک وزارتخانه مدیریت شود.
۹۸ هزار و ۱۴۹ نفر تحت پوشش بهزیستی یزد
هومنیان در ادامه تعداد افراد تحت پوشش بهزیستی استان با خانوادههایشان ۹۸ هزار و ۱۴۹ نفر ذکر کرد و گفت: تعداد سالمندان استان ۱۴۰ هزار نفر هستند که از این تعداد ۱۶ هزار و ۴۰۰ نفر از بهزیستی خدمات دریافت میکنند.
وی با بیان این که شش هزار و ۵۱ نفر از سالمندان تحت پوشش بهزیستی استان دچار معلولیت هستند، یادآور شد: در مجموع تعداد افراد دارای معلولیت شناسایی شده در استان ۲۹ هزار و ۷۶۸ نفر هستند که از این تعداد ۱۹ هزار و ۶۲۹ نفر مستمری دریافت می کنند و یک هزار و ۲۵۲ نفر نیز در نوبت دریافت مستمری هستند.
هومنیان از فعالیت ۲۲ مراکز توانبخشی و خانه کوچک بهزیستی در استان که جمعاً ۹۱۹ نفر را نگهداری میکنند، افزود: ۷۸ مرکز روزانه با جمعیت ۳۱۰۴ سالمند تحت پوشش، فعالیت دارند.
وی یکی از آسیبهای مبتلا به در استان را طلاق و افزایش آن به رقم ۳۳ درصد ذکر کرد و با اشاره به اقدامات آموزشی قبل، حین و بعد از ازدواج از سوی بهزیستی، عنوان کرد: البته باید با تغییر رویکرد، این اقدامات را متناسب با نسل امروز جامعه تهیه و تبیین کنیم تا بتوانیم مانع افزایش آسیب طلاق در این نسل شویم والا با نسخههای دیروز نمیتوان آسیبهای اجتماعی امروز و آینده مانند طلاق را مدیریت و مهار کنیم.
کودکان کار، خیابانی و متکدی غیربومی و اتباع در یزد
این مسئول در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: تنها طی سال گذشته تعداد ۱۸۵ کودک کار، کودک خیابانی و متکدی در استان یزد جمعآوری شده که تنها یک مورد از آنها کودک متکدی بومی بوده است و متاسفانه بخش زیادی از غیربومیهای آنها، از اتباع خارجی و عمدتاً نیز اتباع غیرقانونی بودهاند.
وی با تاکید بر این نکته پذیرش و ترخیص این کودکان در مراکز نگهداری بهزیستی تنها با حکم قاضی انجام میشوند، افزود: اقدامات متعددی در این مراکز برای توانبخشی کودکان کار و خیابانی انجام میشود.
هومنیان در همین رابطه اضافه کرد: متاسفانه نیروی انتظامی با این تصور که مراکز نگهداری بهزیستی یک زندان است، حتی کودکان مجرم را نیز برای نگهداری به بهزیستی ارجاع میدهد.
وی با اشاره به تحت پوشش بودن ۱۶۰ کودک اوتیمسی در استان، از راه اندازی اولین مرکز اوتیسم استان طی هفته جاری خبر داد و گفت: البته درصدد راه اندازی مرکزی با شش پردیس برای ارائه تمام خدمات بهزیستی اعم از مراکز نگهداری روزانه و شبانه، فرزندان کار، کمپهای ترک اعتیاد، بازتوانی معتادان بهبود یافته و کودکان اوتیسم و غیره به همت خیرین هستیم و قطعاً پیوستهای مختلفی نیز برای آن تعریف خواهد شد.
وی از دیگر برنامههای هفته بهزیستی علاوه بر افتتاح مراکز اوتیسم و مرکز همایش و تحقیقات آسیبهای اجتماعی(مهتاب) را افتتاح نمایشگاه توانمندیهای معلولین در زارچ، مرکز توانمندسازی معتادین بهبود یافته مرد(آر. آر. سی)، مجموعه رفاهی و ورزشی سراس اشکذر، مرکز مشاوره فردا در مروست، طرح مشارکت اجتماعی در هرات، مرکز توانبخشی محبت مهریز، مرکز مهرویان آسمانی در یزد و شروع عملیات تکمیل طرح مرکز دندانپزشکی معلولان ذکر کرد و افزود: همچنین کلنگ زنی فاز دوم نیروگاه خورشیدی، اورژانس اجتماعی زارچ و مسکن دو معلولیتی بافق را نیز در این هفته شاهد خواهیم بود.
تشکیل ۷۲۱ پرونده مداخله در بحران در اورژانس اجتماعی
مدیر کل بهزیستی استان در بخش دیگری از گزارش خود اعلام کرد: در سه ماهه اول امسال تعداد دو هزار و ۱۲۴ مورد تماس با ۱۲۳ اخذ و منجر به دو هزار و ۱۲۹ مورد خدمات سیار و ۷۲۱ مورد تشکیل پرونده مداخله در بحران شده است.
وی در پاسخ به سئوال ایسنا نیز اظهار کرد: بنا بر آمارهای ارائه شده توسط مرکز مراقبت و توانمندی کودکان و نوجوانان و خانواده بهزیستی استان، در سال گذشته تعداد ۳۳ مورد و در سه ماهه ابتدای امسال یازده مورد فرزندخواندگی به خانوادههای متقاضی اعطا شده است.
هومنیان در همین رابطه با بیان این که هم اکنون تعداد خانوادههای در صف انتظار فرزندخواندگی از بهزیستی ۳۲۲ مورد است که براساس نوبت در مورد آنها تصمیم گیری خواهد شد، گفت: بهزیستی استان هم اکنون دارای ۱۵۵ فرزند ۳ تا ۱۸ ساله است که ضمن این که خانوادهها عمدتاً متقاضی کودکان شیرخوار هستند، بسیاری از این فرزندان نیز واجد شرایط واگذاری نیستند.
انتهای پیام
نظرات