به گزارش ایسنا، نشریه آمریکایی در مقالهای به تحلیل تغییر اخیر در موضع «دونالد ترامپ» رئیسجمهور ایالات متحده در قبال «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه پرداخته و تاکید میکند که اقدامات اخیر ترامپ از جمله ارسال تسلیحات دفاعی به اوکراین و تهدید به اعمال تعرفههای جدید علیه روسیه، نه بر پایه یک استراتژی تازه، بلکه واکنشی است به حس تحقیر شخصی او از سوی پوتین.
به گزارش «آتلانتیک»، احترام همیشگی ترامپ به پوتین یکی از ویژگیهای سیاست خارجی او در سالهای گذشته بوده، اما بهگفته ۲ مقام کاخ سفید و ۲ مشاور نزدیک به ترامپ که بهصورت ناشناس صحبت کردهاند، این رابطه اکنون دچار تنش شده است. آنها گفتهاند که ترامپ در حال حاضر نه بهخاطر همدردی با اوکراین یا اعتقاد به اتحادهای فراآتلانتیکی، بلکه بهخاطر نادیده گرفتهشدن از سوی پوتین احساس ضعف و تحقیر میکند.
در این مقاله آمده است که ترامپ در ابتدا تصور میکرد میتواند در مدت ۲۴ ساعت میان روسیه و اوکراین صلح برقرار کند، چراکه رابطه شخصی خوبی با پوتین دارد. او حتی تصور میکرد که میتواند از این فرصت برای برقراری روابط اقتصادی جدید میان واشنگتن و مسکو استفاده کرده و یک اجلاس صلح باشکوه برگزار کند. اما بهنوشته آتلانتیک، هیچیک از این تلاشها به نتیجه نرسید و حتی مذاکرات غیررسمی به واسطه «استیو ویتکاف» نیز ناکام ماند.
ترامپ از اینکه پوتین پس از تماسهای مکرر، همچنان به بمباران شهرهای اوکراین ادامه داده، خشمگین شده است. بهنقل از یکی از منابع، در آخرین تماس تلفنی، پوتین مجدداً بر هدف خود برای «آزادسازی» سرزمینهای اوکراینی تأکید کرده و این موضوع برای ترامپ بسیار ناراحتکننده بوده است. مقاله توضیح میدهد که ترامپ از اینکه بارها پس از تماس با پوتین، شاهد حملات موشکی جدید بوده، احساس میکند گفتوگو بیفایده است.
در نتیجه، ترامپ تصمیم گرفت کمکهای نظامی به اوکراین را از سر بگیرد و اعلام کرد که ۱۷ سامانه موشکی پاتریوت را برای تقویت دفاع هوایی اوکراین تأمین خواهد کرد. با آنکه این تعداد در عمل بعید است بهسرعت محقق شود، اما این اقدام از نظر سیاسی و نمادین قابل توجه است.
با این حال، ترامپ همچنان از حمایت از طرح دوحزبی برای اعمال تحریمهای سنگین علیه روسیه و اعمال تعرفه ۵۰۰ درصدی بر کشورهای طرف معامله با مسکو خودداری کرده و تنها به تهدید به اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی در صورت عدم آتشبس ظرف ۵۰ روز آینده بسنده کرده است. بهنوشته آتلانتیک، این تصمیم از نگرانی ترامپ نسبت به واکنش چین، هند و افزایش احتمالی قیمت انرژی ناشی میشود.
در این مقاله همچنین آمده است که اقدام اخیر ترامپ با درنظر گرفتن فشارهای داخلی صورت گرفته است. بخشی از جمهوریخواهان سنتی مانند «لیندسی گراهام» از ترامپ خواستهاند در برابر روسیه قاطع باشد، در حالی که چهرههایی چون «جی دی ونس» و «استیو بنن» ترامپ را به اتخاذ مواضع انزواطلبانه تشویق میکنند.
«گری کاسپاروف» فعال سیاسی روس و استاد شطرنج برجسته در گفتوگو با آتلانتیک از اقدام اخیر ترامپ استقبال کرده و گفت حتی اگر انگیزههای ترامپ شخصی باشد، این تغییر موضع میتواند مثبت باشد. او گفت: «اینکه ترامپ با پوتین مقابله میکند، هرچند از روی دلایل نادرست، اما باز هم خوب است.»
در عین حال، برخی کارشناسان ازجمله «مارک پولیمروپولوس» مأمور پیشین سازمان سیا هشدار دادهاند که اروپا نباید این چرخش را دائمی بداند. او گفته است: «آیا ترامپ طرفدار اوکراین شده؟ اصلاً. اروپا باید همچنان با فرض غیرقابل اعتماد بودن آمریکا برنامهریزی کند، چون ترامپ هر لحظه ممکن است نظرش را تغییر دهد.»
در پایان، آتلانتیک نتیجه میگیرد که اقدامات ترامپ بیش از آنکه برآمده از اصول راهبردی باشد، بازتابی از احساسات شخصی اوست. ترامپ از بیتوجهی پوتین احساس تحقیر میکند و اکنون برای حفظ ظاهر، دست به اقداماتی زده که شاید تأثیر محدودی بر روند جنگ داشته باشد، اما دستکم نشانهای از تغییر موقت در رفتار او با کرملین است.
انتهای پیام
نظرات