دکتر سید مهدی سلیمانی سه شنبه ۲۴ تیر در جمع خبرنگاران، با تاکید بر لزوم مسئولیت پذیری آحاد افراد جامعه در زمینه بهداشت عمومی، اظهار کرد: برای ارتقای وضعیت بهداشتی جامعه باید اقدام به نهادینه کردن مولفه های بهداشت و سلامت در افراد از طریق روش های نوین آموزشی کنیم.
وی در ادامه به معرفی بیماری ویروسی تب دنگی و عامل انتقال آن یعنی پشه آئدس پرداخت و افزود: باید جامعه را نسبت به این بیماری آگاه کنیم تا افراد با مسئولیت پذیری بیشتری به ایفای نقش خود بپردازند.
به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیماری تب دنگی از نظر علائم بسیار شبیه به آنفلوانزا بوده و معمولا با تب و سردرد و درد مفاصل و عضلات و استخوان ها و درد پشت چشم و بی حالی و بی اشتهایی و تهوع و... همراه است.
سلیمانی با اشاره به تفاوت افراد در واکنش به ویروس ها، ادامه داد: تب دنگی مانند سایر بیماری های ویروسی بیشتر افراد آسیب پذیر را درگیر می کند؛ بیماری در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، تحت شیمی درمانی هستند، مبتلا به بیماری های زمینه ای همچون دیابت و فشار خون هستند، دیالیز می شوند، مسن هستند و... می تواند منجر به مرگ و میر شود.
وی با بیان اینکه بیماری تب دنگی درمان خاصی ندارد و تاکید نظام بهداشت و درمان بر حفظ ارگان های بدن و کنترل تب است، گفت: پشه آئدس علاوه بر تب دنگی، عامل انتقال چند بیماری دیگر است، اما مهمترین آنها تب دنگی است که در مناطق جنوبی کشور نیز وجود دارد.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان عمده افراد مبتلا به تب دنگی را دارای سابقه سفر به خارج از کشور دانست و تاکید کرد: در مناطق جنوبی با چند مورد انتقال محلی بیماری مواجه بودیم.
وی با اشاره به صید پشه آئدس در هر ۱۷ شهرستان گیلان از سال ۱۴۰۲ تاکنون، خاطرنشان کرد: پشه آئدس صید شده در جنوب کشور، گونه اجیپتی بود، اما در گیلان با گونه آلبوپیکتوس مواجه هستیم و نگران مشاهده گونه اجیپتی در استان هستیم.
سلیمانی با بیان اینکه خطر آلوده شدن پشه های آئدس به ویروس تب دنگی وجود دارد، تصریح کرد: تاکنون مورد مثبت تب دنگی در گیلان نداشتیم؛ البته این پشه وجود دارد و باید مراقبت های لازم را انجام دهیم.
وی از راه اندازی آزمایشگاه حشره شناسی(انسکتاریوم حشرات) در استان خبر داد و اضافه کرد: اهمیت موضوع تب دنگی در جامعه و به ویژه مسئولان باید نهادینه شود و در این راستا اقدام به برگزاری هفتگی کارگاه های آموزشی می کنیم.
معاون علوم پزشکی گیلان با تاکید بر لزوم به تعویق انداختن شیوع بیماری تب دنگی در استان و کنترل به موقع آن در صورت ظهور و بروز، ادامه داد: گیلان استان مسافرخیز بوده و در تعطیلات نوروز ۱۰ میلیون نفرشب اقامت داشتیم؛ در جریان جنگ ۱۲ روزه نیز بیش از پنج میلیون مسافر به گیلان آمدند که نشان دهنده لزوم توجه به مسائل بهداشت و درمان است.
وی با بیان اینکه پشه آئدس تخم های خود را در سطح آب های راکد شامل گلدان و بطری خالی و ظرف آب حیوانات و ظرف پلاستیکی و لاستیک قدیمی و... می گذارد، افزود: پشه آئدس می تواند به سرعت تکثیر شود. این پشه عمدتا در ساعات اولیه صبح و غروب فعالیت دارد، اما در طول روز نیز در مکان های سایه و خنک دیده می شود. متاسفانه فرد سالم از طریق گزش پشه آلوده به ویروس، می تواند به بیماری تب دنگی مبتلا شود.
به گفته سلیمانی، لارو پشه آئدس در کمتر از دو هفته تبدیل به پشه بالغ شده و هر پشه بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ تخم می گذارد لذا باید دست به دست هم دهیم و مکان را برای رشد پشه ناامن کنیم.
وی خرداد تا نیمه اول مهر را بیشترین زمان فعالیت پشه آئدس دانست و متذکر شد: بهترین شیوه برخورد با پشه آئدس، بهسازی محیط است و لذا به دنبال ایجاد یک شهر پاک هستیم. در این راستا تخلیه یا پوشاندن تمامی منابع آب های راکد در کنار مدیریت پسماند ضرورت دارد.
معاون علوم پزشکی گیلان از مردم خواست نگرانی نظام بهداشت و درمان را درک کنند و بهسازی محیط زندگی و محل کار را جدی بگیرند و اجازه تکثیر را به پشه ندهند و تاکید کرد: رسانه ها آگاهی لازم و کافی را درباره اهمیت بهسازی محیط به افراد بدهند؛ با همکاری سازمان ها و ادارات و دستگاه ها و شهرداری ها نیز به دنبال بهسازی محیط شهری هستیم.
وی استفاده از مواد دافع حشرات و استفاده از پشه بند و توری مخصوص در و پنجره و استفاده از لباس های گشاد با رنگ روشن و... را از جمله راهکارهای مقابله با گزش دانست و گفت: به دنبال فرهنگ سازی شهر پاک هستیم و لذا طرح پایلوت جداسازی پسماند را در یکی از محلات شهر رشت اجرایی کردیم که در صورت موفق بودن، در سطح شهر اجرا خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات