• چهارشنبه / ۲۵ تیر ۱۴۰۴ / ۱۱:۰۹
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1404042515604
  • خبرنگار : 50225

تب کریمه کنگو؛ بیماری کُشنده تابستانی

تب کریمه کنگو؛ بیماری کُشنده تابستانی

ایسنا/خوزستان تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو، یکی از بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است که اسم آن در فصل گرم بیشتر شنیده می‌شود و این به دلیل این است که ناقل ویروس آن نوعی کنه است و فعالیت کنه‌ها هم با شروع گرمای هوا آغاز می‌شود. 

در این شرایط اطلاع‌رسانی برای پیشگیری از این بیماری که می‌تواند کشنده باشد، با آغاز تابستان ضروری است. 

همایون امیری مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیردار مرکز بهداشت خوزستان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بیماری تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو یا CCHF یکی از بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است؛ این بیماری خونریزی‌دهنده تب‌دار حاد، بیشتر به وسیله کنه منتقل می‌شود و با وجود اینکه این ویروس مخصوص حیوانات است، موارد تک‌گیر و همه‌گیر در انسان نیز اتفاق می‌افتد.

وی افزود: مخزن و ناقل این ویروس در طبیعت، کنه‌های سخت و عمدتا گونه‌ای به نام هیالوما است. فعالیت کنه‌ها با شروع گرمای هوا آغاز می‌شود. بنابراین بیشترین موارد ابتلا به بیماری CCHF  در انتهای فصل بهار و تابستان مشاهده می‌شوند. 

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیردار مرکز بهداشت خوزستان گفت: کنه، مخزن و ناقل بیماری است و عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست یا تماس با پوست، لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافت‌های بیمار مبتلا ایجاد می‌شود.

وی با بیان اینکه خطر انتقال بیماری حین ذبح حیوان وجود دارد، اضافه کرد: پس از آلودگی یک نفر، ممکن است دیگر افراد در تماس با او نیز در خانواده و اجتماع آلوده شوند. در کشور ما شایع‌ترین راه انتقال، ذبح دام‌های آلوده و تماس با لاشه دام، خون و احشا پس از ذبح آن‌ها بوده است.

امیری ادامه داد: کنه‌ آلوده می‌تواند انسان را مورد گزش قرار دهد و او را آلوده کند. بنابراین اگر انسان، نادانسته کنه آلوده به ویروس را با دست له کند یا اگر فرد با یک بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو در تماس باشد، در صورتی که اصول بهداشتی و استفاده از وسایل حفاظت فردی را به درستی رعایت نکند، ممکن است ویروس از طریق ترشحات آلوده و خون بدن بیمار، به فرد دیگری سرایت کند.

وی بیان کرد: افراد بیمار در ابتدا دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط می‌شوند اما اگر بیماری پیشرفت کند، خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مانند سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی بروز پیدا می‌کند و اگر درمان مناسب انجام نشود، ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیردار مرکز بهداشت خوزستان گفت: این بیماری بیشتر در گروه سنی جوان و میانسال و در جمعیت مولد کشور دیده می‌شود. نوع شغل افراد، ارتباط زیادی با انتقال ویروس CCHF دارد؛ افرادی که مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند.

وی بیان کرد: افرادی که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت‌کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفونی کنند و همچنین خونابه‌ها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.

امیری گفت: گوشت دام ذبح‌شده، قبل از مصرف باید به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتی‌گراد در یخچال قرار داده شود تا چنانچه ویروسی در گوشت وجود داشته باشد، از بین برود. جگر و سایر احشای دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای ۴ درجه سانتی‌گراد، مصرف شوند. 

وی افزود: باید از تهیه گوشت دام و دیگر محصولات دامی همچون جگر به ویژه از کنار جاده‌ها و معابر خودداری کرد. ذبح دام باید در کشتارگاه‌ها انجام شود زیرا در تمامی کشتارگاه‌های مجاز دام، دامپزشکان حضور دارند و دام را قبل و بعد از ذبح بررسی و معاینه می‌کنند. باید توجه کرد برخی از انواع بیماری‌ها در دام‌ها مانند CCHF ،علائم ظاهری مشخصی ندارند و تنها دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha