• چهارشنبه / ۲۵ تیر ۱۴۰۴ / ۱۶:۲۸
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1404042516005
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

افزایش مقاومت پشه‌ها و خطر گسترش بیماری‌های ناقل در مناطق جنوبی و شمالی کشور

افزایش مقاومت پشه‌ها و خطر گسترش بیماری‌های ناقل در مناطق جنوبی و شمالی کشور

ایسنا/خراسان جنوبی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نسبت به افزایش مقاومت پشه‌ها و گسترش بیماری‌های ناقل از جمله مالاریا و سالک در برخی مناطق کشور هشدار داد.

مجید شایسته، چهارشنبه ۲۵ تیر در جمع خبرنگاران نسبت به افزایش مقاومت پشه‌ها و گسترش بیماری‌های ناقل از جمله مالاریا و سالک در برخی مناطق کشور هشدار داد.

وی با اشاره به چرخه زندگی پشه‌ها عنوان کرد: ماده پشه‌ها برای رشد تخم‌ها به خونخواری نیاز دارند و در کنار تغذیه از شهد گل‌ها، با افزایش متابولیسم بدن، اقدام به گزش انسان می‌کنند. نکته نگران‌کننده مقاومت تخم پشه‌ها به خشکی است که تا ۴۰۰ روز زنده می‌مانند، حتی در یک قطره آب جمع‌شده در بطری یا لاستیک فرسوده. 

وی افزود: پشه آئدس آلپوبیکتوس و آئدس ایجیپتای که در استان‌های شمالی و جنوبی از جمله هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، گیلان، مازندران، اردبیل و آذربایجان شرقی شناسایی شده‌اند، می‌توانند از چندین فرد در یک شب خونخواری کنند و موجب بروز اپیدمی‌های شدید شوند. دکتر شایسته در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که برخی از بیماری‌ها به دلیل پاندمی کرونا در سال‌های گذشته مغفول مانده‌اند، از افزایش موارد مالاریا در سال ۱۴۰۲ ابراز نگرانی کرد و گفت: در سال گذشته ۷۳۰۴ مورد مالاریا در کشور ثبت شده که نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش داشته، اما همچنان نگران‌کننده است.

راهکارهای پیشگیری و کنترل

دکتر شایسته بر لزوم حذف آب‌های راکد و استفاده از مواد دافع حشرات، پوشش کامل بدن و نصب توری بر درها و پنجره‌ها تأکید کرد و افزود: سم‌پاشی تنها در موارد خاص کاربرد دارد و مهم‌ترین اقدام، مدیریت محیط و پیشگیری از ایجاد محل‌های تخم‌ریزی پشه‌هاست.

وی از اجرای مانور بزرگ مقابله با پشه ناقل در مرز ماهیرود در دی‌ماه گذشته خبر داد که با مشارکت دستگاه‌های اجرایی، نیروهای انتظامی، مرزبانی، هلال احمر، محیط‌زیست و گمرک برگزار شد.

۴۱۵۶ مورد حیوان‌گزیدگی در خراسان جنوبی در سال گذشته

در ادامه جلسه، دکتر شایسته با اشاره به آمار حیوان‌گزیدگی در استان خراسان جنوبی اظهار کرد: «در سال ۱۴۰۳، ۴۱۵۶ مورد حیوان‌گزیدگی ثبت شده که ۹۵ درصد آن مربوط به سگ‌هاست. خوشبختانه با اقدامات سریع، هیچ موردی از ابتلا به بیماری هاری در استان نداشتیم.»

هزینه سنگین مقابله با بیماری هاری

وی با اشاره به هزینه بالای واکسن و سرم ضد هاری گفت: «هر دوره درمانی برای یک فرد، با سه نوبت تزریق، بالغ بر چند میلیون تومان هزینه دارد. پیشگیری از گزش و کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب، اقتصادی‌ترین راه مقابله است.»

هشدار درباره بیماری‌های مشترک انسان و دام

سودابه اسحقی، متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری نیز با تأکید بر اهمیت تشخیص به‌موقع بیماری‌های زئونوز گفت: «تقریباً ۵۰ درصد بیماری‌های عفونی از حیوان به انسان منتقل می‌شوند. بیماری‌هایی مانند مالاریا، هاری، تب مالت، سالک و لیشمانیوز نیازمند آگاهی عمومی و آموزش همگانی هستند.»

دامپزشکی: واکسیناسیون گسترده انجام شده است

سیدمحمدمهدی احمدی، مدیرکل دامپزشکی استان نیز گفت: در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰ هزار قلاده سگ در استان واکسینه شدند و در بهار ۱۴۰۳ نیز بیش از ۵۷۶۵ مورد واکسیناسیون انجام شده است.

وی با اشاره به انجام نمونه‌گیری‌های منظم از دام‌ها، به‌ویژه در مورد بیماری تب مالت افزود: همکاری نزدیک با دانشگاه علوم پزشکی و پایش‌های منظم موجب شناسایی سریع و دفن بهداشتی موارد مشکوک شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha