جعفر سیدآبادی ۲۸ تیرماه، در اردوگاه سفیدسنگ و در جمع خبرنگاران، با اشاره به آخرین وضعیت خروج اتباع از کشور، اظهار کرد: با توجه به استقبال گسترده اتباع افغانستانی برای بازگشت به کشور خود و همچنین با اجرای طرح تعیینتکلیف دارندگان برگههای سرشماری، شاهد هستیم که حجم زیادی از اتباع افغانستانی تمایل به بازگشت به کشور خود دارند و بسیاری از این افراد به صورت خودمعرف به اردوگاه مراجعه کردهاند.
وی با اشاره به شدت گرفتن خروج اتباع از کشور بیان کرد: بر اساس برنامهریزیهای صورتگرفته و تأکید استاندار، تلاش شد در خراسان رضوی تمامی دستگاههای خدمترسان، تشکلهای فرهنگی و گروههای جهادی پای کار آمده و خروجی عزتمندانه برای اتباع رقم زده شود. در سفر استاندار به نقطه صفر مرزی، والی هرات و دیگر مسئولان افغانستانی درخواست کرده بودند از روند خروج اتباع در خراسان رضوی بازدید داشته باشند و ما از این درخواست استقبال کردیم، زیرا اعتقاد داریم اتباع افغانستانی بهعنوان افرادی که دههها افتخار میزبانیشان را داشتیم، شایسته تکریم هستند و باید شرایط برای بازدید از روند فراهم میشد.
مدیرکل اداره کل امور اتباع خراسان رضوی با اشاره به حضور طولانی اتباع در ایران، عنوان کرد: این اتباع سالیان زیادی با افتخار در کنار مردم ایران زندگی کردهاند. امروز که تصمیم به بازگشت دارند، این اقدام باید با عزت و احترام همراه باشد و ما تلاش کردهایم در خراسان رضوی الگویی برای کشور در زمینه خروج عزتمندانه مهاجرین ارائه دهیم.
سیدآبادی با اشاره به آخرین آمار اتباع خارجشده از کشور، گفت: مرز دوغارون پررفتوآمدترین مرز کشور در حوزه خروج اتباع است و تاکنون بیش از ۶۸۵ هزار تبعه افغانستانی از این مرز خارج شدهاند. این آمار تا پایان تیرماه برابر با کل آمار سال گذشته است و نشاندهنده شدت و سرعت خروج مهاجرین میباشد. در حال حاضر ۷۵ درصد خروجیهای اتباع از مرز دوغارون انجام میشود.
وی با بیان اینکه میل به بازگشت در میان مردم افغانستان افزایش یافته، اضافه کرد: ما توانستیم با مدیریت مناسب و تعامل بین دستگاهی، روند خروج اتباع را به شکلی مطلوب اجرا کنیم. با توجه به استقبال مردم افغانستان و تعیینتکلیف وضعیت برگههای سرشماری، پیشبینی شده بود که تعداد بازگشتیها از تمام مرزهای شرقی کشور از یک میلیون نفر فراتر رود که اکنون این پیشبینی تحقق یافته و احتمال افزایش آن نیز وجود دارد.
مدیرکل امور اتباع خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به شرایط خاص کشور، در ابتدا برای خروج اتباع ضربالاجلی تا ۱۵ تیرماه در نظر گرفته شده بود، اما سپس تمدید شد تا افرادی که موفق به دریافت برگه خروج نشدهاند، بتوانند از تسهیلات نوبتبندی و خروج بهرهمند شوند. توصیه ما این است که اتباع باقیمانده در بازه زمانی مقرر اقدام کنند تا در آینده مجوز بازگشت آنان نیز با سهولت بیشتری صادر شود.
سیدآبادی همچنین در خصوص وضعیت تحصیل فرزندان اتباع اظهار کرد: براساس تفاهمنامه میان مرکز امور اتباع وزارت کشور و وزارت آموزشوپرورش، دستورالعملی به استان ابلاغ شده که براساس آن، اتباع مجاز با دریافت برگه حمایت تحصیلی میتوانند به مدارس معرفی شوند. این برگهها از طریق دفاتر خدمات اشتغال اتباع خارجی صادر و تحویل افراد خواهد شد.
وی در خصوص بازگشت مجدد قانونی اتباع به ایران نیز گفت: طرحی تحت عنوان «مجوزین بازگشت» تدوین شده است تا مشوقی برای بازگشت قانونمند اتباع باشد. بر این اساس، اتباعی که در بازه زمانی مشخص کشور را ترک کردهاند، میتوانند از تسهیلات قانونی برای بازگشت بهرهمند شوند. برنامهریزی شده است که پس از خروج، برخی از اتباع بر اساس نیاز کشور و در چهارچوب ضوابط قانونی، برای اشتغال و همکاری دوباره به کشور بازگردند.
از ایران بابت ۴ دهه میزبانی تشکر میکنیم
همچنین محمداسماعیل سلیم، رئیس نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات در این بازدید اظهار کرد: در سفر شیخ اسلامجار، والی هرات به خراسان رضوی، دو هدف مهم مورد نظر است؛ اولین هدف برگزاری اجلاس ششم کمیته اقتصادی مشترک خراسان رضوی و ولایت هرات است که انشاءالله این جلسه امروز بعدازظهر برگزار تشکیل خواهد شد.
وی با اشاره به بازدید خود از اردوگاه سفیدسنگ، افزود: همچنین در ادامه از اردوگاههای دیگر بازدید خواهیم کرد. هدف اصلی از این بازدیدها، بررسی وضعیت خروج مهاجرین افغان از جمهوری اسلامی ایران است. به علاوه بررسی راههای کاهش مشکلات اتباع در مسیر خروج نیز از دیگر محورهای این بازدیدهاست.
رئیس نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات اضافه کرد: امیدواریم که در این موارد گفتوگوهایی سازنده با مسئولان جمهوری اسلامی در مشهد صورت گیرد. در این راستا، هیاتهای بلندپایه امارت اسلامی افغانستان که به جمهوری اسلامی ایران آمدهاند، از خدمات و میزبانی جمهوری اسلامی ایران از مهاجرین افغان در حدود چهار دهه گذشته تقدیر و تشکر کردهاند. ما از این خدمات قدردانی کرده و خواهان آن هستیم که در زمان اخراج، حقوق انسانی و حقوق بشر رعایت شده و مهاجرین به طور محترمانه و با عزت به وطن خود بازگردند.
سلیم با بیان اینکه خدمات جمهوری اسلامی ایران به مهاجرین نسبتا مناسب به نظر میرسد، گفت: اما گزارشهایی که از مهاجرین به دست آمده، نشاندهنده وجود مشکلاتی در روند خروج آنهاست. امید داریم که در این سفر با مسئولان ذیربط جمهوری اسلامی ایران در این زمینه گفتوگو و راهحلهای مناسبی برای رفع مشکلات آنها پیدا کنیم.
انتهای پیام
نظرات