به گزارش ایسنا، روزنامه «واشنگتن پست» در خصوص گفتگوی تلفنی که «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین در چهارم ژوئیه با «دونالد ترامپ»، همتای آمریکایی خود برقرار کرد، مینویسد: «هنگامی که ولودیمیر زلنسکی در پایان گفتگو با دونالد ترامپ در روز استقلال آمریکا تلفن را قطع کرد دستیار ارشد او به سختی میتوانست خوشحالی خود را پنهان کند.
به گفته یک مقام اوکراینی که همچون دیگر مقامات اوکراینی صحبت کرده در این مقاله، نامش را فاش نکرد، آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی بعد از آنکه رئیس جمهور اوکراین تلفن را قطع کرد، گفت: این بهترین گفتگوی تلفنی که ما تاکنون با او داشتیم بود. زلنسکی نیز با او موافقت کرد.
این مقام گفت، بازتاب مثبت این گفتگوی تلفنی چنان بود که کارمندان زلنسکی را غافلگیر کرد. این مقام بیان داشت: روحیه نیروها بهتر شد اما هنوز برای جشن گرفتن خیلی زود است. ما باید منتظر اقدامات باشیم.
اوکراینیها بهتر از همه میدانند که چطور ممکن است خلقوخوی دمدمی مزاج ترامپ احتمالات را به سرعت تغییر دهد.
تنها چند ماه از فوریه، زمانی که زلنسکی و ترامپ در نشست در دفتر بیضی شکل کاخ سفید با یکدیگر در برابر دوربینهای رسانهها مشاجره پیدا کردند میگذرد. اما گفتگوی تلفنی این ۲ رئیس جمهور در چهارم ژوئیه یک تحول قابل توجه بود و منجر شد به این که ترامپ پیشنهاد دهد که حدود ۱۰ میلیارد دلار تسلیحات را اروپا برای اوکراین بخرد.»
به نوشته واشنگتن پست این تحول در خاتمه تلاشهای چندین ماهه رهبران اروپایی، جمهوریخواهانی در کنگره ایالات متحده و دیگر حامیان اوکراین رخ داد؛ کسانی که به زلنسکی توصیههای استراتژیکی کردند برای آنکه بتواند دوباره حمایت ترامپ از خودش را با استفاده از ادبیات معاملهگری و چاپولسی جلب کند؛ ادبیاتی که ظاهرا در قبال ترامپ جواب میدهد.
یک مقام اروپایی اظهار کرد: «تعداد زیادی از متحدان اوکراین برای تحقق این رویداد هم با زلنسکی و هم بین خودشان در ارتباط بودند. آنها بر سر این که چطور باید با ترامپ صحبت کرد بحث میکردند.»
به نوشته واشنگتن پست، عامل دیگری که به زلنسکی برای جلب حمایت ترامپ از اوکراین کمک کرد، نارضایتی دونالد ترامپ از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بود؛ نارضایتی که یک روز قبل از گفتگوی ترامپ و زلنسکی بالا گرفت. روسای جمهور آمریکا و روسیه روز سوم ژوئیه، در حالی که مسکو شدیدترین حملات هوایی و پهپادی خود را علیه اوکراین در طول جنگ انجام داده بود با یکدیگر گفتگوی تلفنی داشتند.
ترامپ ادعا کرد که رئیس جمهور روسیه در این گفتگوی تلفنی به او «چرند» گفته است.
رئیس جمهور آمریکا چند روز پیش در ضمن اعلام تصمیماش برای فروش تسلیحات جدید به اوکراین مدعی شد: «من با [پوتین] زیاد صحبت میکنم و همیشه گوشی را گذاشته و میگویم که خب این یک گفتگوی تلفنی خوب بود. و بعد از آن موشکها به سمت کییف یا شهری دیگر شلیک میشوند. بعد از آنکه چنین اتفاقی سه یا چهار بار افتاد، شما میگویید که این گفتگو دیگر بیمعنی است.»
به نوشته روزنامه آمریکایی، تغییر ناگهانی روابط ترامپ-زلنسکی باعث برقرار شدن دوباره جریان ارسال تسلیحات آمریکا برای اوکراین در زمانی مهم برای کییف میشود که شاهد پیشرویها و فشارهای بیسابقه روسیه علیه خود در میدان نبرد است. این در واقع میتواند برای زلنسکی یک «گریز از خطر» دیگر باشد؛ چیزی که این رئیس جمهور اوکراین در طول جنگ با روسیه به لطف حمایتهای متحدان غربی از خود بارها تجربه کرده است.
به نوشته واشنگتن پست، متحدان ترامپ ادعا میکنند این رئیس جمهور آمریکا هنوز پایان دادن به جنگ اوکراین را «هدف اصلی» خود میداند اما به دلیل ناراضی شدن از دست پوتین پذیرای طرح معامله تسلیحاتی به واسطه اروپا با اوکراین که توسط زلنسکی و رهبران اروپایی برنامهریزی شد، شده است.
واشنگتن پست تحلیل میکند: «این طرح به ترامپ اجازه میدهد تا هم با پشتیبانی از اوکراین فاصله خود را حفظ کرده و همچنان باعث حفظ قدرت اوکراین به منظور وارد کردن فشار به روسیه شود.»
زلنسکی اخیرا گفت احساس میکند ترامپ شروع کرده به اینکه پوتین را «به شکلی کمتر ایدهآل» ببیند.
رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه با «نیوزمکس»، یکی از رسانههای محبوب ترامپ، گفت: «ترامپ دریافته که پوتین دارد به او دروغ میگوید و این مهم است که ترامپ خودش به چنین نتیجهای برسد و آن را با چشمان خودش ببیند نه اینکه آن را از فرد دیگری بشنود. ما از همه ابتکارات آمریکا برای آتشبس حمایت کردهایم. من از همه ابتکارات رئیس جمهور ترامپ حمایت کردهام و او واقعیت را دید. پوتین یک حرفی میزند و بعد بمباران میکند.»
روزنامه آمریکایی مینویسد سیاستمداران و استراتژیستهای ایالات متحده و چند کشور اروپایی گفتهاند تلاشهای هماهنگ برای کمک به بازسازی روابط زلنسکی با رئیس جمهور آمریکا حتی از قبل از آنکه رئیس جمهور اوکراین در خاتمه فوریه واشنگتن را ترک کنند به جریان افتاده بودند.
در ادامه این مطلب آمده است: «رهبران اروپایی به زلنسکی کمک کردند تا بداند با چه زبانی از ترامپ عذرخواهی کند. آنها طوفان فکری بر سر یک طرح آتشبس پیشنهادی قابل قبول برای اوکراینیها که روسیه نهایتا رد کرد به راه انداختند. و رهبران اروپایی که روابط تلفنی را با ترامپ حفظ کردهاند از لحظات گفتگوهای خود با او استفاده کرده تا بگویند منافع آمریکا توسط پوتین تهدید میشوند.»
به نوشته واشنگتن پست، از جمله رهبران اروپایی که تلاش کردند نظرات ترامپ را به نفع اوکراین و ضد روسیه تغییر دهند «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه، «کر استارمر»، نخست وزیر انگلیس، «فردریش مرتس»، صدر اعظم آلمان، آلکساندر استاب، رئیس جمهور فنلاند و «مارک روته» دبیر کل ائتلاف ناتو هستند.
واشنگتن پست نوشت: «۲ دیپلمات اروپایی گفتند امانوئل ماکرون به طور ویژه کمککننده بوده است و از روابط پرسابقه اما گاها ناهموارش با ترامپ استفاده کرده تا این این ایده را به کرسی بنشاند که پشتیبانی از اوکراین به کاخ سفید پیروزیهایی خواهد داشت.»
دیپلماتها گفتند این ۲ رهبر تقریبا هر روز با همدیگر گفتگو کرده و تماسهای مستقیم از پیش برنامهریزی نشده با موضوع چالشهای کنونی داشتهاند.
نخست وزیر انگلیس هم متمرکز بر ایجاد روابطی گرم با او شد و فردریش مرتس هم بعد از دیدارش با ترامپ در اوایل ژوئن در کاخ سفید روابط خوبی با او برقرار کرده و به مساله اوکراین در هفتههای اخیر کمک کرد. رئیس جمهور فنلاند هم تعامل خوبی با رئیس جمهور آمریکا داشته و مارک روته نیز که در زمان نشست با ترامپ در کاخ سفید برنامه فروش تسلیحات برای اوکراین را اعلام کرد، به دنبال جلب نظر ترامپ بوده است.
انتهای پیام
نظرات