احمد معصومیفر شنبه ۲۸ تیر، در جمع خبرنگاران، با اشاره به سفر امروز نورمحمد اسلامجار، والی هرات به استان، اظهار کرد: امروز ملاقات دوجانبهای بین دو استاندار انجام و سپس اجلاسیه ششم کمیته اقتصادی مشترک خراسان رضوی و هرات برگزار شد؛ همچنین هیات افغانستانی بازدیدهایی از چندین مرکز صنعتی، تجاری، فناوری، درمانی و کشاورزی خواهند داشت.
وی با بیان اینکه فردا (۲۹ تیر) نیز اسناد همکاریهای دوجانبه به امضای طرفین خواهد رسید، افزود: در اجلاس امروز، شش محور مشخص به والی هرات معرفی شد که شامل تشکیل شش کمیته تخصصی در چارچوب اجلاس ششم است. پس از این جلسه، کمیتههای تخصصی تشکیل جلسه خواهند داد و در نهایت پس از جمعبندی، تفاهمنامهها برای امضا آماده خواهد شد.
رئیس نمایندگی وزارت خارجه در شمالشرق کشور اضافه کرد: کمیتههای تحت بررسی شامل کمیتههای صنعت و معدن، کشاورزی، گمرک و تجارت، حملونقل و ترانزیت، بهداشت و درمان و آموزش فنیوحرفهای هستند. این محورهای همکاری اقتصادی به ویژه در راستای تقویت روابط میان خراسان رضوی و ولایت هرات بسیار حائز اهمیت است.
معصومیفر ادامه داد: تاکنون پنج کمیته تجاری بین دو طرف تشکیل شده و بسیاری از توافقات قبلی به مرحله اجرا در آمده است. هدف ما آغاز فصل جدیدی از همکاریها در حوزههای متنوع با ولایت هرات است. ما مشترکات فرهنگی زیادی با افغانستان داریم و بویژه همجواری خراسان رضوی و ولایت هرات زمینههای گستردهای را برای همکاریهای مستمر ایجاد کرده است.
وی اظهار کرد: امیدواریم نشست امروز و توافقات صورتگرفته و اسنادی که فردا به امضا خواهد رسید، به توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان دو طرف کمک کرده و به نفع منافع دو ملت و مردم هر دو طرف باشد. فردا یک برنامه بازدید برای والی هرات از بیمارستان فوق تخصصی رضوی ترتیب دادهایم. هدف از این بازدید، آشنایی با زیرساختها و ظرفیتهای گردشگری سلامت است. به احتمال زیاد یک یادداشت تفاهم نیز در این زمینه تهیه و امضا خواهد شد.
رئیس نمایندگی وزارت خارجه در شمالشرق کشور با بیان اینکه بر این اساس، نمایندگیهای ما در افغانستان تسهیلاتی را برای صدور ویزای گردشگری سلامت ارائه خواهند داد، گفت: از سوی دیگر به زودی از سامانهای تحت عنوان «سامانه جامع گردشگری سلامت» نیز رونمایی خواهد شد. این سامانه به تمامی عزیزان افغانستانی که قصد دارند از خدمات درمانی و بهداشتی خراسان رضوی استفاده کنند، این امکان را میدهد که براحتی محل درمانی و شرایط آن را پیدا کرده و خدمات را با شرایط آسانتری دریافت کنند. بدون شک، این یادداشت تفاهم میتواند مسیری جدید برای افزایش حضور گردشگران سلامت از افغانستان ایجاد کند.
معصومیفر همچنین با اشاره به روند خروج اتباع از کشور، بیان کرد: لازم است که در ابتدا تفکیکی بین اتباع مجاز و غیرمجاز صورت گیرد. اتباعی که بطور قانونی وارد کشور شده و دارای اقامت قانونیاند، میتوانند بدون دغدغه و مشکل به زندگی خود ادامه دهند. اما اتباع غیرمجاز طی چند دوره مشخص، مهلتی برای خروج از کشور دریافت کردهاند که آخرین مهلت اعلام شده، پانزدهم تیرماه بود، اما از آنجا که طرف مقابل ظرفیت پذیرش اتباع خود را ندارد، با هماهنگی دو طرف، آخرین مهلت برای خروج، پانزدهم شهریورماه خواهد بود.
وی ادامه داد: بدیهی است افرادی که بخواهند پس از این تاریخ خارج شوند، مشمول جریمه اقامت غیرقانونی خواهند شد. اما تا پانزدهم شهریور، نهتنها جریمهای در نظر گرفته نخواهد شد بلکه افرادی که در این تاریخ اقدام به خروج کنند، میتوانند اثاثیه منزل خود را بدون پرداخت عوارض گمرکی انتقال دهند.
اهمیت گسترش تعاملات اقتصادی میان خراسان رضوی و هرات
همچنین رئیس نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات نیز با بیان اینکه در پروسه اخراج مهاجرین غیرقانونی از ایران، خدمات ارزندهای ارائه شده است، گفت: ما امروز از اردوگاه سفید سنگ بازدید داشتیم و با مهاجرین ملاقات کردیم. خدماتی که در این مرکز ارائه میشود، بویژه برای افرادی که در معرض اخراج از جمهوری اسلامی ایران قرار دارند، قابل توجه و ارزنده است. با این حال، برخی مشکلات همچنان وجود دارد که این مشکلات در مجالس مختلف با سفیر جمهوری اسلامی به اشتراک گذاشته شده و با مسئولان دیگر جمهوری اسلامی ایران از جمله مدیر کل امور اتباع در وزارت کشور و مسئول امور اتباع در خراسان رضوی نیز گفت و گوهایی انجام شده است؛ امیدواریم که چالشهای موجود در این زمینه برطرف شود.
محمداسماعیل سلیم اضافه کرد: تعداد مهاجرینی که پس از حملات غیرقانونی رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران به کشور خود بازگشتند، بصورت قابل توجهی افزایش یافته است. این مهاجرین بویژه از مرز رسمی امارت اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی ایران در حال ورود هستند. گرچه در مراحل اولیه مشکلاتی وجود داشت، اما با همکاری ملت افغانستان، خیرین، تاجران و ابتکارات ادارات ذیربط مشکلات تا حدودی حل شده است. مهاجرین در نقطه صفر مرزی شناسایی شده و خدمات کمیتهها در آنجا فعال است.
رئیس نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات بیان کرد: خدمات انسانی از جمله آب، نان، خوراک، خدمات بهداشتی و وسایل نقلیه برای انتقال اتباع به ولایات فراهم شده است. چندین کمیته از جمله کمیته اسکان موقت نیز مأموریت خدماترسانی به مهاجرین را بر عهده دارند و تمامی مهاجرینی که از جمهوری اسلامی ایران به مرز اسلام قلعه یا مرز پل ابریشم وارد میشوند، از این خدمات بهرهمند میگردند. در حال حاضر، امید است که این خدمات مستمر بوده و مشکلات به حداقل برسد.
سلیم همچنین با اشاره به اینکه امروز جلسه کمیته مشترک اقتصادی هرات و خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: در این جلسه هر دو طرف گفتوگوهای بسیار خوبی پیرامون توسعه اقتصادی در مرز دو استان خراسان رضوی و هرات داشتند. همچنین، در این سفر مسئولین بخشهای دولتی و خصوصی حضور داشتند و در ادامه جلسات قبلی که چهار کمیته تشکیل شده بود، این کمیتهها نشستهای خصوصی نیز برگزار کردند و در نهایت، یک تفاهمنامه به امضا رسید.
وی با اشاره به تشکیل کمیته آموزش فنیوحرفهای، اظهار کرد: کمیته دیگری که در اجلاسیه ششم کمیته اقتصادی مشترک خراسان رضوی و هرات تشکیل شد، مربوط به گردشگری سلامت است. انشاءالله در آیندهای نزدیک، این کمیتهها با هم نشستهای مشترکی خواهند داشت و در خصوص موارد مطرحشده به توافق خواهند رسید و تفاهمات امضا خواهد شد. انتظارات زیادی از این جلسات وجود دارد و مراجع دیپلماتیک مستقر در خراسان رضوی و ولایت هرات موظف هستند تا مواد مطرحشده در این تفاهمنامهها را بطور مؤثر اجرا کنند.
انتهای پیام
نظرات