• یکشنبه / ۲۹ تیر ۱۴۰۴ / ۰۷:۲۵
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1404042917751
  • خبرنگار : 50294

روستا بازار؛ گامی بلند در حذف واسطه‌ها

روستا بازار؛ گامی بلند در حذف واسطه‌ها

ایسنا/کردستان در سال‌های اخیر یکی از چالش‌های اساسی بخش کشاورزی، نبود زیرساخت‌های کافی برای عرضه مستقیم محصولات از تولیدکننده به مصرف‌کننده بود، معضلی که زمینه‌ساز شکل‌گیری واسطه‌گری‌های متعدد شده که نتیجه آن چیزی جز افزایش بی‌رویه قیمت‌ها برای مصرف‌کننده و کاهش سود نهایی برای کشاورزان زحمتکش نبوده است که این چرخه ناسالم، نه تنها فشار اقتصادی را بر دوش خانوارهای ایرانی افزایش داده، بلکه انگیزه تولید را نیز در میان کشاورزان تضعیف کرده است.

حال برای غلبه بر این چالش دیرینه و با هدف تقویت شبکه توزیع محلی و حذف دلالان مازاد، دولت طرح ملی «روستا بازار» را در دستور کار خود قرار داده است، این طرح، بستری منسجم و ساختاریافته را برای عرضه مستقیم و بی‌واسطه محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی از مزارع به دست مصرف‌کنندگان فراهم می‌آورد.

در واقع «روستا بازار» به دنبال بازتعریف رابطه میان تولیدکننده و مصرف‌کننده است، به‌گونه‌ای که هم کشاورز به سود عادلانه‌تری دست یابد و هم مصرف‌کننده، کالاهای باکیفیت را با قیمت مناسب‌تری تهیه کند.

در این میان نیز استان کردستان با برخورداری از ظرفیت‌های بالای کشاورزی و وجود تعاونی‌های فعال روستایی، به یکی از استان‌های پیشرو و مهم در اجرای این طرح ملی تبدیل شده است که طبق برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته قرار است تا پایان دولت بین ۶۰ تا ۷۰ «روستا بازار» در سطح این استان راه‌اندازی شود که این اقدام نه تنها به بهبود وضعیت معیشت کشاورزان کردستانی کمک شایانی خواهد کرد، بلکه بستر مناسبی را برای دسترسی آسان‌تر و ارزان‌تر مردم به محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی فراهم خواهد آورد و نویدبخش فصلی نوین در اقتصاد روستایی و شهری این استان خواهد بود.

در همین راستا مدیرتعاون روستایی استان کردستان گفت: طبق قانون برنامه هفتم توسعه و دستور وزیر جهاد کشاورزی سازمان در ماه‌های گذشته اقداماتی جهت راه‌اندازی بستر عرضه مستقیم محصولات کشاورزی از تولیدکننده به مصرف‌کننده انجام شده است. 

مجتبی سعیدی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در همین راستا، طرح «روستا بازار» به عنوان بستری مناسب برای عرضه محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی طراحی و در حال اجراست.

وی افزود: شبکه تعاونی‌های روستایی در سطح کشور، شامل تعاونی‌های تولید و کشاورزی، به‌صورت گسترده در اقصی‌نقاط کشور و در دل روستاها فعالیت می‌کنند و ما پیش از این نیز در خرید محصولات کشاورزی مانند گندم، دانه‌های روغنی و سایر محصولات، فعالیت حمایتی و توافقی داشتیم؛ اما تاکنون بستری منسجم و ساختاریافته برای عرضه این محصولات به شکل مستقیم وجود نداشت که «روستا بازار» با هدف پر کردن این خلأ طراحی شده است.

سعیدی ادامه داد: براساس برنامه‌ریزی‌ها، تا پایان دولت، سه هزار روستا بازار در سراسر کشور ایجاد خواهد شد که سهم استان کردستان از این تعداد حدود ۶۰ تا ۷۰ بازار خواهد بود.

وی بیان کرد: برای سال جاری، هدف‌گذاری ما راه‌اندازی ۱۱ روستا بازار است که با هماهنگی فرمانداران و ادارات شهرستان‌ها، محل آن‌ها مشخص و روند اجرایی آغاز شده است.

این مقام مسئول ادامه داد: هفته گذشته نیز با افتتاح سراسری ۶۴ روستا بازار با حضور وزیر محترم از طریق وبینار، دو بازار در شهر سنندج نیز به‌صورت رسمی راه‌اندازی شدند.

سعیدی اضافه کرد: نکته‌ای که باید به آن اشاره کنم این است که برخی از این بازارها با تغییر کاربری فروشگاه‌های قبلی ایجاد شده‌اند، اما اکثریت آن‌ها به‌صورت کاملاً جدید احداث می‌شوند. لذا از مسئولین استانی و شهرستانی به‌ویژه فرمانداران و مدیران جهاد کشاورزی تقاضا داریم تا در جانمایی زمین برای احداث این بازارها ما را یاری کنند.

وی تصریح کرد: بیشتر این بازارها با سازه‌های سبک و قابل جابه‌جایی ساخته می‌شوند و از فضاهای خالی و بلااستفاده برای ایجاد آن‌ها بهره گرفته خواهد شد.

سعیدی در پاسخ به این پرسش که چرا قیمت‌ها در روستا بازارها از بازارهای شهری بالاتر است، باید عرض کنم که تاکنون تعداد محدودی از این بازارها فعال بوده‌اند و زنجیره تأمین هنوز کامل نشده است. 

وی خاطرنشان کرد: تأمین کالا از مزرعه تا فروشگاه نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و همکاری تمام تشکل‌های تعاونی است و هدف ما حذف واسطه‌های مازاد و رساندن مستقیم محصول از کشاورز به مصرف‌کننده است؛ لذا با تکمیل زنجیره تأمین و گسترش تعداد روستا بازارها، قطعاً قیمت‌ها تعدیل شده و شاهد کاهش آن‌ها خواهیم بود.

سعیدی اظهار کرد: در زمینه حمل‌ونقل و زیرساخت‌ها نیز هماهنگی‌هایی با فرمانداری‌ها در حال انجام است و تولیدکنندگان بخش کشاورزی خود نیز در فرآیند حمل‌ونقل مشارکت دارند.

وی اضافه کرد: برای خرید محصولات کشاورزی، تلاش می‌کنیم که نزدیک‌ترین نقاط به محل تولید انتخاب شوند تا هزینه‌های جانبی کاهش یابد و دسترسی برای مردم آسان‌تر شود.

مدیر تعاون روستایی کردستان ادامه داد: همچنین در انتخاب محل احداث بازارها، تمامی نکات از جمله کاهش ترافیک، تأمین پارکینگ و تسهیل دسترسی مردم در نظر گرفته شده است، بخشی از زمین‌ها متعلق به تشکل‌های کشاورزی و سازمان تعاون روستایی است و بخشی دیگر را نیازمند کمک مسئولان برای واگذاری هستیم که امیدواریم با اجرای این برنامه، نه تنها موجب کاهش ترافیک در شهرها شویم، بلکه با حذف برخی از دست‌فروش‌ها، نظم بیشتری نیز در بازار ایجاد شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha