به گزارش ایسنا، این پیشنهاد صلح جنجالی از سوی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه به این معناست که اکثریت قبرس یونانینشین که از نظر بینالمللی به رسمیت شناخته شده، آن را قاطعانه رد میکند.
به نوشته روزنامه بیزنس استاندارد، اردوغان در اظهاراتش در مراسم مربوط به حمله نظامی ترکیه به قبرس در ۵۱ سال پیش گفت، حمایت ترکیه از نقطهنظر «ارسین تارتار» رئیس قبرس ترکنشین برای «راه حل دو کشوری» قاطع و حتمی است.
رئیس جمهور ترکیه ادامه داد، زمان آن رسیده که جامعه بینالملل در مورد حقایق موجود به یک نقطهنظر مشترک برسد و جامعه بینالملل روابط دیپلماتیک و اقتصادی با قبرس ترکنشین ایجاد کند.
حمله نظامی ترکیه به جزیره قبرس در پی کودتای مورد حمایت حامیان حکومت نظامیان آتن برای ایجاد اتحاد بین قبرس و یونان انجام شد. در حال حاضر هم، فقط ترکیه قبرس ترکنشین را به رسمیت میشناسد و ۳۵ هزار نیرو در این منطقه دارد.
حمایت مجدد اردوغان از راهحل جنجالی دو کشوری چند روز پس از آن مطرح شده که رئیس منطقه قبرس ترکنشین با رئیس جمهور قبرس یونانینشین، وزرای خارجی یونان و ترکیه و وزیر امور اروپایی انگلیس در مقر سازمان ملل در نیویورک با آنتونیو گوترش، دبیرکل این نهاد بینالمللی دیدار کردند تا راهی برای پایان دادن به هشت سال توقف مذاکرات رسمی صلح بیابند.
این دیدار دستاورد چندانی نداشت چون رئیس منطقه قبرس ترکنشین بر به رسمیت شناخته شدن این منطقه به عنوان پیش شرط مذاکرات تاکید کرد.
پس از انتخابات رهبری قبرس ترکنشین در ماه اکتبر که در آن تاتار با برنامه دو کشوری کاندیدا شد، گوترش نیز اعلام کرد که در سپتامبر با رئیس جمهور قبرس یونانینشین و رئیس منطقه قبرس ترکنشین دیدار میکند.
ترکیه و قبرس ترکنشین بر راه حل دو کشوری به عنوان تنها راه موجود برای حل مناقشه موجود در این جزیره تاکید دارند چون چندین دهه مذاکرات صلح با میانجیگری سازمان ملل بر اساس چارچوب مورد نظر شورای امنیت این نهاد در اتحاد مجدد قبرس راه به جایی نبرده است.
این تغییر موضع پس از آخرین تلاش بزرگ برای دستیابی به توافق صلح در تابستان ۲۰۱۷ رخ داد. این توافق به گفته قبرس یونانینشین به دلیل اصرار ترکیه و قبرس ترکنشین بر حفظ حضور دائمی نیروهای ترکیه در این جزیره و تضمین حق مداخله نظامی برای ترکیه به عنوان بخشی از هرگونه توافق، به شکست انجامید.
قبرس یونانینشین همچنین درخواست حق وتوی کامل برای اقلیت ترکنشین قبرس در تمام تصمیمات دولتی را رد کرد.
رئیس جمهور قبرس یونانینشین هم در سالگرد حمله ترکیه به این جزیره گفته که جامعه بینالملل از توافق دو کشوری حمایت نمیکند و «ادامه اشغال خاک اروپا توسط ترکیه، جاهطلبیهای این کشور برای روابط نزدیکتر با اتحادیه اروپا را نقش بر آب و نقشی را که میخواهد در منطقه ایفا کند، تضعیف میکند.»
انتهای پیام
نظرات