به گزارش ایسنا، به نقل از فرهنگستان علوم، دکتر محمدعلی زلفیگل، عضو پیوسته فرهنگستان علوم و وزیر سابق علوم، تحقیقات و فناوری گفت: فرهنگستان علوم به واسطه اینکه در جمع خودش فرهیختگان و فرزانگانی را گرد آورده که هم از نظر علمی سرآمد هستند و هم از نظر اجرایی صاحب تجربه، میتواند نقش بسیار کلیدی در خطدهی، هدایتگری و سیاستگذاری علمی و فناوری در کشور ایفا کند.
وی افزود: یقیناً مراجع ذیصلاح تصمیمساز و تصمیمگیر در حوزه علم، فناوری و نوآوری کشور نسبت به نقطه نظرات اعضای فرهنگستان علوم یا مصوبات فرهنگستان علوم و یا گروههای مختلف آن، حتماً توجه دارند و بیتفاوت نیستند. از این باب است که فرهنگستان علوم میتواند نقش هدایتگری در جهتدهی به علم و فناوری در کشور را بازی کند. با توجه به اینکه اعضای این فرهنگستان در مسندهای مختلف اجرایی یا بودند یا در حال حاضر هستند، خود این جنبه مشورتی و استفاده از عقل و علم فرهنگستان در امور اجرایی کشور و سیاستگذاری، اثربخشی فوقالعادهای خواهد داشت. در واقع، حضور این افراد در رأس امور، یعنی حضور کسانی که هم دانش روز را دارند و هم تجربه اجرای آن را، یک سرمایه بیبدیل برای کشور محسوب میشود.
وی ادامه داد: متاسفانه گاهی اوقات، جریان علمی که باید شکل بگیرد و در مواقع مختلف و اتفاقات مختلف دانشگاهها و مجامع علمی شاهدش باشیم، آنطور که باید، اتفاق نمیافتد، هرچند که در سالهای اخیر این روند رو به بهبود است. اما چطور میتوانیم از ظرفیت اعضایمان استفاده کنیم که هر کدام دانشمندان حوزههای خودشان هستند و از طرف دیگر به کشور کمک کنیم؟ به نظر من، کارگروههایی که الان در ذیل فرهنگستان فعال هستند، مثلاً کارگروه علوم پایه یا کارگروههای شیمی، فیزیک و سایر علوم، در حقیقت در حال شکل دادن یک اجتماع علمی برای رصد علم و فناوری هستند. مهم این است که این مشورتهای علمی، دیدگاهها و نظریات علمی جمعبندی بشود و به مراجع تصمیمساز و تصمیمگیر ارجاع داده شود. این خیلی مهم است. به عبارت دیگر، اگر بخواهم خدمتتان شفافتر بیان کنم، مدیریت فرهنگستان علوم میتواند در اثربخشی و مسئولیتپذیری فرهنگستان علوم در نقش هدایتگری علمی، فناوری و نوآوری، بسیار مهم باشد. هر چقدر مدیریت فعالتر باشد و سعی کند از خرد جمعی حاکم بر مجمع فرهنگستان بیشتر استفاده کند و آن را بهتر و با شیوههای مختلف منعکس کند، حتماً اثربخشی آن بیشتر خواهد شد.
وزیر سابق علوم، تحقیقات و فناوری معتقد است که فرهنگستان علوم میتواند پیشنهاد دهد که کدام رشتههای علمی برای کشور آیندهساز و سرنوشتساز هستند و آنها را به مراجع مافوق و حاکمیت ارجاع دهد. به عنوان نمونه اکنون فناوری هستهای یک حوزه مهم است، اما آینده در گداخت هستهای و تأمین انرژی از طریق آن نهفته است. همچنین، در زمینه تولید صنعتی هیدروژن و استفاده از انرژی آن، باید برنامهریزی کنیم، زیرا آینده دنیا به سمت این حوزه حرکت میکند.
زلفی گفت ادامه داد: هوش مصنوعی، علوم شناختی، اینترنت اشیا، رایانههای کوانتومی و مدیریت مهار و مصرف دیاکسید کربن نیز از جمله حوزههای بسیار جدی هستند که اگر امروز به فکر نباشیم و تصمیم نگیریم، در آینده با مشکل روبرو خواهیم شد. محصولاتی که برچسب کربن دارند و میزان دیاکسید کربن تولید شده در فرآیند تولیدشان مشخص میشود، نشاندهنده این است که مردم به سمت محصولاتی با برچسب کربن سبزتر سوق داده میشوند.
وی گفت: فرهنگستان علوم میتواند در خطدهی و هدایتگری در این زمینهها نقش داشته باشد که امید است این اتفاق بیفتد. بسیاری از مطالب موجود در کتابها، فاقد اعتبار شده و دیدگاههای جدیدی حاکم خواهد شد. این امر، قدرت و توانمندی انسان برای استفاده بهینه از منابع طبیعی را افزایش میدهد. اینها مواردی هستند که فرهنگستان علوم میتواند به خوبی در آنها نقش آفرین باشد و با ارائه مشاورههای تخصصی، مسیر را برای تصمیمگیریهای کلان کشور هموار کند.
انتهای پیام
نظرات