• چهارشنبه / ۱ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۱:۲۸
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1404050100174
  • خبرنگار : 50534

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان مطرح کرد

اعلام نیاز فوری جهت احداث استخر ذخیره آب در ایستگاه‌های تحقیقات کشاورزی زنجان

اعلام نیاز فوری جهت احداث استخر ذخیره آب در ایستگاه‌های تحقیقات کشاورزی زنجان

ایسنا/زنجان رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان با اشاره به فعالیت‌های گسترده این مرکز، گفت: با وجود محدودیت منابع انسانی و مالی، توانسته‌ایم دستاوردهای چشمگیری در حوزه‌های پژوهش، آموزش و ترویج به‌دست آوریم که در مقایسه با امکانات موجود، قابل‌توجه است.

محمدرضا عظیمی امروز یکم مرداد در حاشیه سفر رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهادکشاورزی به زنجان، اظهار کرد: مرکز تحقیقات زنجان، با ساختاری مشابه سایر مراکز کشور، در قالب سه معاونت پژوهش، فناوری و آموزش فعالیت می‌کند و دارای ایستگاه‌های مختلفی از جمله خیرآباد، زیتون طارم، قره چریان، دیم خدابنده و ماهنشان است.

وی افزود: ایستگاه زیتون با وسعت تقریبی ۴۰ هکتار، یکی از غنی‌ترین منابع ژنتیکی زیتون کشور است که با بیش از ۶۰ رقم و ۲۴۰ ژنوتیپ، فعالیت‌های گسترده‌ای در زمینه تحقیقات و ارزیابی میوه انجام می‌دهد و دارای آزمایشگاه‌های تخصصی گیاه‌پزشکی و ارزیابی اراضی است.

عظیمی ادامه داد: این مرکز برنامه دارد ایستگاه زیتون را به یک پایگاه بین‌المللی تبدیل کند و به‌ویژه کشورهای دارای اقلیم خشک را در زمینه آموزش و فناوری زیتون تحت پوشش قرار دهد. زیرساخت‌های لازم برای این هدف فراهم است و با حمایت استانداری و معاونت علمی ریاست‌جمهوری، امکان ارتقای این ایستگاه به سطح کشورهای پیشرویی مانند اسپانیا و ترکیه وجود دارد.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان با اشاره به مشکل جدی کم‌آبی، تصریح کرد: بحران کم‌آبی شدید است و برای استفاده کامل از ظرفیت ایستگاه‌ها، به احداث استخر ذخیره آب نیاز فوری داریم. پیگیری‌هایی نیز از طریق ستاد مدیریت بحران انجام شده است، اما برای بهره‌برداری کامل، نیاز به همراهی جدی نهادهای استانی داریم.

عظیمی در ادامه با اشاره به ایستگاه خیرآباد، بیان کرد: این ایستگاه در مسیر جاده قدیم زنجان-تهران واقع شده و وسعتی بالغ بر ۳۵ هکتار دارد. تولید بذر استان در این مرکز انجام می‌شود، به عبارتی تهیه و تولید بذور در طبقات بذری پرورشی و مادری برای محصولات مختلف نظیر گندم، جو آبی، لوبیا، پیاز، سیب‌زمینی و علوفه انجام می‌شود.

وی گفت: در مجتمع تحقیقاتی دیگر، فعالیت‌هایی نظیر مرغداری، دامداری، پرورش ماهی و زراعت نیز انجام می‌شود که می‌تواند به‌عنوان الگوی جایگزین برای سدسازی در مدیریت منابع آبی استان مطرح شود.

عظیمی تصریح کرد: در حال حاضر ۹۴ نفر در مرکز مشغول به کار هستند که فقط ۱۷ نفر از آن‌ها اعضای هیئت علمی هستند. که فعالیت پژوهشی انجام می‌دهند؛ همچنین اعضای غیر هیات علمی داریم که به عنوان کارشناس فعالیت‌های بزرگی انجام می‌دهند.

او ادامه داد: در برخی ایستگاه‌ها، نیروها به‌صورت ۲۴ ساعته و با شیفت‌های کاری نامناسب و برخلاف استانداردهای قانونی در حال فعالیت هستند که این موضوع نیازمند توجه جدی است. از نظر تحصیلی، کارکنان شامل ۱۷ نفر دکتری، ۲۰ نفر فوق لیسانس و ۱۳ نفر کارشناس هستند و سایر نیروها در سطح دیپلم یا پایین‌تر فعالیت دارند.

عظیمی با تاکید بر پتانسیل مرکز، خاطرنشان کرد: با وجود محدودیت‌ها و کمبودها، کارکنان با انگیزه و تعهد بالا به فعالیت‌های پژوهشی ادامه می‌دهند و مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان ظرفیت بالایی برای تبدیل شدن به قطب آموزش، پژوهش و الگوسازی در سطح ملی و حتی بین‌المللی دارد؛ مشروط بر اینکه توجه و حمایت کافی از سوی نهادهای بالادستی صورت گیرد.

وی با اشاره به دستاوردها و چالش‌های موجود در حوزه تحقیق و آموزش کشاورزی، گفت: در سال‌های اخیر همکاری مؤثری با بخش‌های مختلف کشاورزی از جمله معرفی ارقام جدید گندم سردسیری، گندم پاییزه، جو آبی، جو دیم، و حبوبات مانند عدس و نخود داشته‌ایم.  

وی تأکید کرد: در بخش عدس، یکی از ارقام معرفی‌شده توسط همکاران ما در آزمایشات عملکردی تا سه تن محصول داده و امیدواریم در سطح مزارع نیز موفق ظاهر شود.

عظیمی با اشاره به اهمیت ایستگاه تحقیقاتی خیرآباد، اذعان کرد: این ایستگاه سالانه ظرفیت مدیریت ۶ میلیون مترمکعب آب را دارد و ۲۰ منطقه دیگر برای احداث ایستگاه‌های مشابه شناسایی شده است.

او با اشاره به مشکلات موجود در حوزه آموزش کارکنان نیز گلایه کرد و افزود: سالانه نزدیک به یک میلیارد تومان برای آموزش صرف می‌کنیم، اما بخشنامه‌های جدید همکاری بین بخش‌های دولتی را محدود کرده‌اند. این مسئله باعث شده در پرداخت هزینه آموزش بین مراکز تحقیقاتی و سازمان جهاد کشاورزی مسائلی ایجاد شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان با اشاره به برخی از طرح‌های کاربردی در دست اجرا، عنوان کرد: یکی از این طرح‌ها تولید روغن از گیاهان بومی یا وارداتی در مناطق کم‌مصرف است، اما تاکنون شورای تحقیقات پاسخی به این طرح‌ها نداده است. وی خواستار تأمین اعتبار برای اجرای این طرح‌های مؤثر شد.

عظیمی اذعان کرد: بر خلاف برخی ادعاها مبنی بر مصرف عمده آب در بخش کشاورزی، طرحی داریم که خلاف این موضوع را با عدد و رقم نشان می‌دهد و اخیراً نیز در شورای تحقیقات ارائه شده و مورد توجه قرار گرفته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha