مهدی پارسایی امروز جمعه سوم مرداد در مراسم افتتاح فاز نخست موزه شهر (بلدیه) شیراز با اشاره به قدمت ۱۲۰ ساله شهرداریهای ایران و سابقه بلدیه در شیراز، اظهار کرد: در تمام این سالها تنها دو موزه شهری در شیراز ساخته شده که یکی موزه تاریخ طبیعی و دیگری موزه دفاع مقدس است که هنوز به بهرهبرداری نرسیده است. این آمار در شأن پایتخت فرهنگی ایران و شهره به تمدن، تاریخ و هنر نیست.
وی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب در سفر به شیراز مبنی بر لزوم توسعه زیرساختهای گردشگری، گفت: از آن زمان تاکنون، نزدیک به دو دهه گذشته و اقدام خاصی انجام نشده بود تا اینکه مدیریت شهری فعلی با درک درست از این مطالبه، گام بلندی برداشت. اینکه کمتر از دو سال پس از آغاز به کار شورای ششم و شهرداری جدید، پروژهای با این وزن و اهمیت در حوزه فرهنگی کلید میخورد، شایسته تقدیر است.
سرپرست معاونت هماهنگی امور گردشگری و زیارت استانداری فارس افزود: در حالی که معمولاً شهرداریها خود را صرفاً متولی خدمات شهری میدانند، اقدام شهردار شیراز در ورود به عرصه زیرساختهای فرهنگی بسیار نویدبخش است. اینکه این پروژه به بدنه داخلی شهرداری سپرده شد و از واگذاری آن به نهادهای بیرونی پرهیز شد، نشان از اعتماد به توان تخصصی داخلی دارد.
وی با تأکید بر تغییر عنوان موزه از «بلدیه» به «موزه شهر» گفت: این تغییر نهتنها یک تصمیم اسمی نبود، بلکه به معنای ورود شیراز به شبکه جهانی موزههای شهری (CAMOC) است. موزه شهر، یک فضای تعاملی برای بازخوانی هویت تاریخی و زیستی شهروندان است، نه صرفاً مکانی برای نگهداری اشیای تاریخی فاقد پیوند با زندگی امروز.
پارسایی ادامه داد: موزهای که صرفاً ویترینی از اشیای تاریخی بدون ارتباط با زیست معاصر باشد، نمیتواند در توسعه پایدار شهری نقشی ایفا کند. نگاه ما به موزه شهر، نگاهی «یادخانهای» است؛ مکانی برای به خاطر آوردن، تقویت حس تعلق و هویت جمعی، بهویژه در شهری چون شیراز که میزبان مهاجران بسیاری از نقاط مختلف کشور است.
ستارهای دنبالهدار برای فرهنگ شیراز
وی با اشاره به جایگاه تاریخی این پروژه در تاریخ بلدیه شیراز گفت: میتوان از این پروژه به عنوان یکی از مهمترین اقدامات فرهنگی شهرداری شیراز در تمام دوران نام برد. امیدواریم این فضا در آیندهای نزدیک به میزبانی رویدادهای ملی و بینالمللی تبدیل شده و مجموعهداران و هنرمندان شیرازی بتوانند آثار خود را در آن به نمایش بگذارند.
پارسایی اظهار کرد: موزه شهر میتواند درخشانترین ستاره در آسمان فرهنگی شیراز باشد؛ مشروط بر آنکه با همان انگیزه آغازین، تا پایان نیز با جدیت پیگیری شود.
ضرورت توازن میان هویت دینی و میراث فرهنگی در توسعه شهری شیراز
رئیس کمیسیون فرهنگی، سومین حرم اهل بیت(ع) و گردشگری شورای شهر شیراز نیز در این مراسم با تأکید بر ضرورت حفظ توازن میان مؤلفههای مذهبی و میراثی، توسعه پروژههای فرهنگی شهری را گامی در جهت ارتقای هویت متوازن و اصیل سومین حرم اهل بیت(ع) دانست.
محمدرضا هاجری با اشاره به برخی مصوبات مهم شورا در دوره ششم گفت: از همان ابتدا با واگذاری ساختمان مرکزی شهرداری به کاربری غیر از خدمات شهری مخالف بودم و امروز خوشحالیم که شهردار شیراز نهتنها این طرح را متوقف کرد، بلکه با سرعت و جدیت در مسیر توسعه فرهنگی شهر گام برداشته است.
وی با اشاره به اینکه شیراز باید همزمان هم نماد فرهنگی، گردشگری، پزشکی و مذهبی کشور باشد، تأکید کرد: نباید توسعه گردشگری موجب تضعیف جایگاه حرم اهل بیت(ع) در شهر شود و نباید هم بعد مذهبی شهر، مانع معرفی ظرفیتهای تاریخی و هنری شود. هنرمند واقعی در این شهر کسی است که بتواند توازنی میان «صورت» و «سیرت» شیراز برقرار کند.
هاجری افزود: ممکن است بتوان شهر را ویترینی و پرزرقوبرق ساخت، اما اگر فاقد هویت باشد، آن شهر معنای واقعی نخواهد داشت. شیراز باید هم در ظاهر زیبا باشد و هم در معنا آرامشبخش و هویتمند.
سومین حرم اهل بیت(ع)، روایتی اصیل در برابر تحریف فرهنگی
رئیس کمیسیون فرهنگی، سومین حرم اهل بیت(ع) و گردشگری شورای شهر شیراز با اشاره به تاریخ جشنهای ۲۵۰۰ ساله و تجربه تحریفشده آن در ذهن مردم گفت: تا پیش از نامگذاری شیراز بهعنوان سومین حرم اهل بیت(ع) توسط رهبر معظم انقلاب، فرهنگ شیراز در سایه تحریفهایی قرار گرفته بود که برخی نسخهنویسان وارداتی به کشور تحمیل کرده بودند.
وی تأکید کرد: امروز شیراز باید به گونهای روایت شود که هم ایران را نشان دهد و هم اسلام را؛ همانطور که در جریان جنگ ۱۲ روزه اخیر، ملت ایران نشان دادند که هم اهل ایماناند و هم اهل وطن.
هاجری با اشاره به احداث موزه مدیریت شهری شیراز گفت: این موزه که با قدمتی بیش از ۱۱۴ سال از مدیریت شهری همراه است، میتواند آینهای برای عبرت تاریخی و چراغ راه آینده باشد. باید از ظرفیت این موزه برای نمایش عقلانیت و مدنیت شهری بهره برد، بهویژه در هفته شیراز میتوان از شهرداران کلانشهرها برای بازدید از این تجربه دعوت کرد.
از تمام ظرفیتهای شهر استفاده کنیم
این عضو شورای شهر شیراز همچنین با اشاره به ظرفیتهای مغفولمانده در حوزه فضای سبز و تفریحگاهها گفت: حتی در مناطقی که با مشکل آب مواجهاند، میتوان با همکاری مشترک نهادها مانند شهرداری و اوقاف، تفرجگاههای جدید راهاندازی کرد. شهرداری ثابت کرده که میتوان با همت، حتی با تانکر هم به فضای سبز آب رساند؛ پس چیزی غیرممکن نیست.
هاجری در پایان با بیان اینکه ضربآهنگ دلم برای شیراز، آهنگ زندگی است، گفت: باید فارغ از خطوط سیاسی و سلیقهای، از تمام ظرفیتهای شیراز بهره گرفت تا این شهر به جایگاه واقعی خود در تراز ملی و جهانی دست یابد.
موزه شهر، آینه تمامنمای «شیرازی که نمیشناسیم» است
معاون فرهنگی شهرداری شیراز نیز در این مراسم با تأکید بر نقش موزه شهر در بازخوانی لایههای پنهان تاریخ و هویت شهری شیراز، این مجموعه را «موزهای متفاوت» خواند که قرار است تصویری کامل و پویا از فرهنگ، دین، هنر و حماسه شیراز ارائه کند.
محمدعلی چوبینی اظهار کرد: این موزه تنها یک محل برای نمایش اشیای تاریخی نیست، بلکه بهمثابه یک «شیرازشناسی جامع» عمل خواهد کرد که شناخت دقیقتری از هویت این شهر در اختیار شهروندان و گردشگران قرار میدهد.
وی با اشاره به ماهیت سیال و تعاملی این موزه، افزود: برخلاف موزههای سنتی که یک بار چیده میشوند و تا سالها تغییر نمیکنند، این موزه پیوسته بهروزرسانی خواهد شد و به مثابه یک موجود زنده با تغییرات شهری و اجتماعی همگام میشود. اطلاعات آن در طول زمان تکمیل و بازنگری خواهد شد.
بازتاب پیام رهبر انقلاب در ساختار محتوایی موزه
چوبینی با اشاره به اینکه شیراز شهر دین، هنر و حماسه است، گفت: این سه بُعد، محورهای اصلی طراحی محتوای موزه شهر بودهاند. در طبقه همکف، بازدیدکنندگان میتوانند با بخشهایی از این روایت آشنا شوند و در آینده، طبقات دیگر نیز به این مسیر خواهند پیوست.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز همچنین از افتتاح گالری موقت در موزه شهر خبر داد و افزود: در همین فاز نخست، با مشارکت مجموعهداران برجسته شیرازی، دو بخش اسناد و اشیای ارزشمند برای نمایش عمومی درنظر گرفته شده که نشاندهنده ظرفیت بالای این شهر در نگهداری از میراث فرهنگی است.
معاون فرهنگی شهرداری شیراز یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این موزه را خودِ بنای تاریخی آن دانست و تصریح کرد: حتی اگر این ساختمان خالی از هر محتوایی باشد، باز هم خود بنا بهعنوان سند زندهای از تاریخ بلدیه شیراز ارزش بازدید دارد. هر دیوار و آجری از این بنا، روایتگر خاطرات مدیریت شهری است.
وی با ابراز امیدواری نسبت به آینده این پروژه فرهنگی، گفت: امیدوارم این موزه نه تنها حافظ میراث دیروز، بلکه راهنمای امروز و الهامبخش فردای شیراز باشد. این تحفه زرین میتواند در درخشش تازهای در آسمان فرهنگ این شهر بیافریند و به معرفی بهتر و جامعتر «شیرازی که نمیشناسیم» بینجامد.
انتهای پیام
نظرات