• دوشنبه / ۶ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۱:۵۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404050603150
  • خبرنگار : 30147

صدای ناله گاوها نمادی از بحران در صنعت دامداری

صدای ناله گاوها نمادی از بحران در صنعت دامداری

ایسنا/خراسان رضوی در دل شهرستان‌هایی که روزگاری مهد دامداری و کشاورزی بودند، امروز داستانی غم‌انگیز از زحمت‌کشان این قشر در حال رقم خوردن است. دامداران کاشمر که با عشق و تلاش در پی تولید شیر و گوشت برای تأمین نیازهای جامعه هستند، اکنون در چنگال مشکلات گرفتار آمده‌اند؛ این قشر زحمتکش که در سال‌های اخیر با چالش‌های فزاینده‌ای روبرو شده‌اند، اکنون صدای ناله گاوها را به عنوان نمادی از بحران صنعت دامداری خود می‌شنوند.

قطع مکرر برق به یکی از بزرگ‌ترین مشکلات دامداران تبدیل شده است؛ گاوها هر روز در ساعت مشخصی باید دوشیده شوند و این قطع برق نه تنها فرآیند دوشیدن را مختل می‌کند، بلکه سلامت دام‌ها را نیز به خطر می‌اندازد، در این شرایط، دامداران مجبورند از روش‌های دستی استفاده کنند که علاوه بر زمان‌بر بودن، فشار مضاعفی به گاوها وارد می‌کند.

علاوه بر مشکلات ناشی از قطع برق، افزایش قیمت‌های سرسام‌آور نهاده‌ها و خوراک دام نیز به معضلی جدی تبدیل شده است؛ دامداران که در تلاش برای تأمین خوراک دام‌های خود هستند، با افزایش هزینه‌ها به شدت دست و پنجه نرم می‌کنند؛ قیمت یونجه و کنسانتره و کاه به طرز چشمگیری افزایش یافته و این مسئله دامداران را به مرز ورشکستگی نزدیک کرده است؛ در این شرایط، آیا انتظار می‌رود که این قشر زحمتکش بتوانند به تولید ادامه دهند؟

از سویی در کنار این چالش‌ها، گرمای سوزان تابستان هم بر مشکلات دامداران افزوده است؛ با عدم توانایی در استفاده از سیستم‌های خنک‌کننده به دلیل قطع برق، گاوها در معرض خطرات جدی قرار دارند؛ اما با وجود تمام سختی‌ها، دامداران هنوز هم با عشق و علاقه خود به این صنعت ادامه می‌دهند و بر این باورند که در صورت برخورداری از حمایت‌های لازم، می‌توانند بر مشکلات غلبه کنند.

اکبر سیاوشی یکی از گاودارانی که بیش از یک دهه در صنعت گاوداری مشغول است از وجود مشکلات جدی در این صنعت خبر داد و گفت: این روزها حال و روز گاوداران به دلیل گرانی نهاده‌ها و قطعی‌های مکرر برق اصلاً خوب نیست.

وی با بیان اینکه قطعی‌های مکرر برق در زمان دوشیدن گاوها موجب شده که دام‌ها درد بسیاری را متحمل شوند، ادامه داد: هرچند اردیبهشت امسال که اعلام کردند شیر را به ۲۳ هزار تومان از دامدار تحویل می‌گیرند کنستانتره ۱۸ هزار تومان بوده اما طی همین مدت کنستانتره به ۲۲ هزار و ۱۷۰ تومان آن هم اگر خرید نقدی داشته باشیم افزایش یافته است.

سیاوشی که اکنون بیش از ۲۵ گاو دارد، بیان کرد: هرچند روزانه ۲۰۰ کیلوگرم شیر تحویل شرکت جمع‌آوری شیر می‌دهم و از سویی خرداد و تیر را از آن‌ها طلبکارم اما برای دریافت کنستانتره اعلام کردند یا باید نقدی خرید انجام شود یا در صورت اقساطی برای هر کیلو ۱۰۰۰ تومان به آن‌ها سود بدهم.

چالش‌های پیش روی صنعت دامداری

وی با اشاره به اینکه چند روز قبل که برای خرید کنستانتره رفته بودم گرچه تا پایان ماه سه روز بیشتر باقی نمانده بود اما ابتدا سود یک ماه کامل را از من گرفتند و بعد کنستانتره را تحویل دادند، بیان کرد: برای هر ۱۰۰ میلیون تومان پنج میلیون تومان از من سود گرفته‌اند.

سیاوشی با اظهار تأسف از اینکه گاوداران هیچ حامی ندارند، خاطرنشان کرد: شرکت اصلاً پول نقد به دامدار نمی‌دهد و باید به ازای آن کنستانتره بگیریم که همان هم علیرغم طلبکاری که داریم یا باید نقداً یا اگر مدت‌دار باشد با سود کلان خرید را انجام دهیم.

وی در ادامه با بیان اینکه چون زور شرکت به کارخانه‌ای که شیر را به آن‌ها می‌فروشد نمی‌رسد عملاً تمامی فشارها را به گاوداران وارد می‌کنند، گفت: اکنون شیر را به ۲۳ هزار تومان از دامدار می‌خرند و کنستانتره را با سودی که می‌گیرند به ۲۴ هزار تومان می‌فروشند.

 حال ناخوش گاوداران

این صنعت در سال‌های اخیر با چالش‌های متعددی مواجه شده است که نه تنها بر تولید و کیفیت محصولات دامی تأثیر می‌گذارد، بلکه معیشت دامداران را نیز به شدت تحت فشار قرار داده است.

عباس شجاعی رئیس تعاونی گاوداران کاشمر به ایسنا گفت: هرچند این تعاونی ۱۳۰۰ نفر عضو دارند اما ۳۰۰ نفر از این افراد گاو شیری دارند که تولید روزانه هر نفر ۶۰ تا ۸۰۰ کیلو است، البته در گاوداری‌های بزرگ نیز این میزان به دو تا سه تن در روز می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه این ۳۰۰ نفر بالغ‌بر ۷۰۰۰ رأس گاو دارند، اظهار کرد: متأسفانه قطعی‌های روزانه برق مشکلات و معضلات بسیاری برای گاوداران به وجود آورده است، با توجه به اینکه گاوها هر روز در یک ساعت خاص باید دوشیده شوند اما قطعی‌های برق حتی گاوها را هم با مشکل مواجه کرده است.

رئیس تعاونی گاوداران کاشمر با بیان اینکه دامداری‌های صنعتی چون سه بار در روز باید عمل دوشیدن را انجام دهند مشکلاتشان مضاعف است، خاطرنشان کرد: دامداری‌های صنعتی هر روز در یک نوبت با قطعی برق مواجه هستند و یک‌بار پس از پنج ساعت و در یک نوبت پس از ۱۱ ساعت گاوها دوشیده می‌شوند که این وضعیت برای گاوها بسیار خطرناک است.

چالش‌های پیش روی صنعت دامداری

وی اظهار کرد: همچنین چون هوا بسیار گرم است باید از مه پاش استفاده کنیم ولی به دلیل قطعی عملاً امکان استفاده از مه پاش نیست و گرمای هوا بسیار گاوها را آزار می‌دهد، از سویی چون امکان استفاده از کولر هم در زمان گرمای شدید برای گوساله‌ها نیست علاوه بر اینکه امکان ابتلا به بیماری وجود دارد حتی امکان دارد دام از بین برود.

شجاعی خاطرنشان کرد: برخی مواقع می‌گویند باید دامداران خود را مجهز به موتوربرق کنند اما دامداری که برای تأمین نهاده با مشکل مواجه است چگونه می‌تواند ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان برای موتوربرق هزینه کند؛ از سویی هیچ‌گونه حمایتی هم نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه دامداری‌های بزرگ نیازمند موتوربرق‌های خاصی هستند، افزود: تولید شیر هر رأس گاو در روز به دلیل قطعی برق و گرمای هوا تا ۱.۵ کیلوگرم کاهش یافته است و این ضرری هست که در هر روز دامدار متحمل می‌شود؛ عملاً خود من که ۷۰ گاو شیری دارم روزانه ۱۰۰ کیلوگرم تولید شیر گاوها کاهش یافته است.

رئیس تعاونی گاوداران کاشمر با بیان اینکه از ۱۲ روز قبل هر روز با قطعی برق مواجه هستیم، اظهار کرد: چون دام‌ها هر روز باید میزان خاصی نهاده مصرف کنند و کمتر یا بیشتر از آن مشکلات خاصی برایشان به وجود می‌آورد اما به دلیل قطع شدن برق امکان وزن کردن آن‌ها نیست و مجبور هستیم در ساعات پایانی شب این کار را انجام دهیم.

وی تصریح کرد: چون برخی روزها دو نوبت در روز برق قطع می‌شود؛ مجبور هستیم کار دوشیدن گاوها را به صورت دستی انجام دهیم که چون زمان زیادی می‌برد باقی گاوها از درد پستان دچار مشکل می‌شوند.

شجاعی با اشاره به اینکه به طور میانگین هر گاو بین ۳۰ تا ۶۰ کیلوگرم شیر می‌دهد که اگر دیرتر از موعد مقرر دوشیده شوند باید درد بسیاری را متحمل شوند، گفت: چون ورم پستان می‌گیرند عملاً باید پنی‌سیلین تزریق شود که اگر این اتفاق بیفتد شیر تا پنج روز قابل مصرف نیست و باید دور ریخته شود.

او که ۳۰ سال در این صنعت فعالیت دارد، ادامه داد: اینکه گاوها و دامداری را به فروش برسانیم و میلیاردها تومان را در بانک گذاشته و ماهیانه بدون هیچ دغدغه‌ای سود آن را بگیرم و کار دلالی کنم برای من بسیار بهتر است اما در وضعیت فعلی هیچ سودی نداریم.

فقط بدنامی گران شدن شیر برایمان باقی ماند

با وجود ادعاهای مسئولان مبنی بر حمایت مالی از دامداران از طریق افزایش قیمت شیر، واقعیت‌های موجود نشان‌دهنده عدم پرداخت به موقع و کافی به این قشر زحمتکش است. این عدم حمایت مالی، همراه با افزایش چشمگیر قیمت مواد اولیه مانند یونجه و کنسانتره، سبب شده تا بسیاری از دامداران با بحران‌های مالی و معیشتی مواجه شوند.

خشرو یکی از گاوداران منطقه ترشیز در ادامه اظهار کرد: گرچه اعلام کردند که برای حمایت از این قشر شیر را گران کردند ولی فقط بدنامی آن برایمان ماند، چون از وقتی شیر گران شده هنوز هیچ مبلغی را به ما نداده‌اند؛ تا پایان اردیبهشت کارخانه‌ها بر اساس ۲۰ هزار تومان شیر را خریداری می‌کردند و از ابتدای خرداد قیمت‌ها را افزایش دادند ولی همان هم تاکنون مبلغی را نداده‌اند.

وی با اشاره به اینکه هیچ کارخانه‌ای به طور نقدی پول خرید شیر را به گاودار نمی‌دهد و عملاً بین ۵۰ تا ۹۰ روز زمان می‌برد که بازهم در ازای پول نهاده می‌دهند، افزود: طی همین مدت که پول شیر را نگرفته‌ایم هر کیلو یونجه از ۱۶ هزار تومان به ۲۴ هزار تومان، کنستانتره از ۱۵ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان، کاه از ۴۵۰۰ به ۹۰۰۰ تومان افزایش یافته است.

چالش‌های پیش روی صنعت دامداری

این گاودار با بیان اینکه طی یک هفته قیمت کاه به دو برابر افزایش یافته و وقتی پیگیری کردیم تاکنون در خصوص دلایل این گرانی هیچ کسی جوابی به ما نداده است، بیان کرد: در حالی که هیچ اتفاقی در کشور نیفتاده اما قیمت‌ها چند برابر افزایش یافته است.

وی با اعلام اینکه چون قیمت گندم از جو ۴۰۰۰ تومان ارزان‌تر است؛ عملاً گاوداران اقدام به خرید گندم می‌کنند، افزود: گرچه تا چند ماه قبل وضعیت بسیار خوب بود اما به دلایل نامعلومی به یکباره مشکلات بسیار شد.

خشرو با اظهار تأسف از اینکه هنوز آمار دقیقی از فعالان این صنعت در شهرستان نیست، بیان کرد: قیمت خوراک دام ۴۰ درصد، کاه ۱۰۰ درصد و یونجه ۵۰ درصد طی یک ماه افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه سود این گرانی را فقط دلالان می‌برند، اظهار کرد: مشکل ما تنها قطعی برق نیست در کنار آن معضلات بسیاری وجود دارد؛ دامدارانی که برای تأمین نیازهای روزانه‌شان با مشکل مواجه هستند باید حمایت بیشتری شوند.

 این افراد با وجود تمام تلاش‌هایشان، در میانه طوفان مشکلات، به دنبال راهی برای نجات خود و دام‌هایشان هستند. آیا کسی صدای آن‌ها را می‌شنود؟ آیا زمانی برای تغییر و بهبود شرایط این قشر زحمتکش وجود دارد؟ سؤالاتی که نیازمند پاسخ‌های فوری و جدی هستند و آینده‌ای روشن‌تر برای دامداران را رقم خواهد زد. این داستان نه تنها داستان دامداران کاشمر، بلکه داستان تمام کسانی است که در تلاش برای بقا در دنیای پر چالش امروز هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha