• سه‌شنبه / ۱۴ مرداد ۱۴۰۴ / ۰۹:۴۱
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404051408448
  • خبرنگار : 71299

رئیس بخش دامی مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام تشریح کرد:

مزایای اقتصادی پرورش گوسفند کردی در سیستم‌های سنتی دامداری

مزایای اقتصادی پرورش گوسفند کردی در سیستم‌های سنتی دامداری

ایسنا/ایلام رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام با تأکید بر مدیریت ژنتیکی گله، مزایای پرورش گوسفند نژاد کردی و اصول علمی پرورش دام سبک را در این نژاد تشریح کرد.

جواد احمدپناه امروز سه‌شنبه ۱۴ مرداد در دوره آموزشی «پرورش دام سبک» که در زندان مرکزی ایلام برای زندانیان برگزار شد، با اشاره به مزایای پرورش گوسفند نژاد کردی در شرایط اقلیمی استان ایلام، اظهار کرد: این نژاد یکی از سازگارترین و مقاوم‌ترین نژادهای دام سبک در منطقه است و در مقایسه با سایر نژادها، عملکرد بهتری در اقلیم ایلام از خود نشان می‌دهد.

وی ضعف عملکرد این نژاد در برخی مناطق را ناشی از عدم رعایت اصول علمی و عملی در فرآیند پرورش و تغذیه دانست و خاطرنشان کرد: بهره‌گیری از سیستم‌های سنتی در پرورش و پرواربندی این نژاد، امکان استفاده از پتانسیل تولیدی آن را بدون نیاز به احداث جایگاه‌های صنعتی فراهم می‌سازد، به‌ویژه در سیستم‌های عشایری که ساختار پرورش نیمه‌سنتی دارند.

احمدپناه با تأکید بر اهمیت مدیریت ژنتیکی گله گفت: چرخش قوچ در بین گله‌ها به‌منظور کاهش همخونی، انتخاب و حذف میش‌ها به‌صورت سالیانه و کنترل اندازه مؤثر جمعیت گله، از جمله عواملی هستند که به بهبود عملکرد تولیدمثلی و افزایش پیشرفت ژنتیکی در صفات اقتصادی کمک می‌کنند.

این محقق همچنین سن اقتصادی میش‌ها را عاملی کلیدی در بهینه‌سازی عملکرد اقتصادی و کاهش اتلاف منابع دانست و توضیح داد: مدیریت صحیح بره‌های تازه متولدشده و آغاز مناسب دوره پروار از مراحل مهم پرورش اصولی دام سبک است.

وی سن مناسب شیرگیری بره‌ها را دو ماهگی ذکر کرد و افزود: در صورتی که بره‌ها از دو هفتگی به مصرف خوراک خردشده عادت داده شوند، می‌توان بخشی از نیازهای تغذیه‌ای آنان را از طریق خوراک تأمین کرد.

احمدپناه با اشاره به مسائل بهداشتی در ابتدای زندگی بره‌ها بیان کرد: ضدعفونی بند ناف با تنتور ید و پاکیزه نگه‌داشتن جایگاه، نقش مؤثری در پیشگیری از اسهال و تلفات اولیه بره‌ها دارد.

به گفته وی، بره‌های نر پس از شیرگیری و با توجه به ضریب تبدیل مناسب خوراک و افزایش وزن روزانه مطلوب، وارد دوره پروار شده و عملکرد اقتصادی مناسبی را به ثبت می‌رسانند این در حالی است که شروع پروار در سنین بالاتر از ۹ ماهگی منجر به افزایش چربی لاشه و کاهش بازده اقتصادی می‌شود.

رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات ایلام خاطرنشان کرد: با افزایش سن بره، ضریب تبدیل غذایی افزایش یافته و به جای افزایش توده عضلانی، بخش عمده خوراک مصرفی صرف افزایش چربی در لاشه خواهد شد بنابراین آغاز دوره پروار بلافاصله شیرگیری و استفاده از خوراک‌های متعادل توصیه می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha