• شنبه / ۲۹ فروردین ۱۴۰۵ / ۱۴:۳۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد مطلب: 1405012915506

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی تشریح کرد

برنامه‌های محوری دهه کرامت آستان قدس رضوی/ از خدمات اجتماعی تا ترویج معارف رضوی

برنامه‌های محوری دهه کرامت آستان قدس رضوی/ از خدمات اجتماعی تا ترویج معارف رضوی

ایسنا/خراسان رضوی رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی، گفت: هدف اصلی برنامه‌های دهه کرامت تقویت حضور اجتماعی، پیوند فرهنگی میان مردم و حرم مطهر و انعکاس جلوه‌های خدمت رضوی در سراسر شهر مشهد مقدس است.

عبدالحمید طالبی روز شنبه ۲۹ فروردین‌، در نشست خبری «اعلام برنامه‌های محوری دهه کرامت آستان قدس رضوی» که در حرم مطهر رضوی برگزار شد، اظهار کرد: سیاست اصلی آستان قدس و عتبات مقدسه در دهه کرامت، حمایت، دلگرمی و حضور در جمع‌های خیابانی است تا با نورانیت حضرت رضا(ع)، این اجتماعات، معنویت و نشاط بیشتری بیابند.

وی ادامه داد: مردم مشهد از برکت حضور در جوار حضرت رضا(ع) بهره‌مند هستند اما در سایر شهرها و کشورها نیز کاروان‌های «زیر سایه خورشید» اعزام خواهند شد تا در این جمع‌های پرانرژی، طراوت و معنویت مضاعفی ایجاد شود. از فعالیت‌های محوری آستان قدس در دهه کرامت، تهیه سند راهبردی سالانه است که در جمع اصحاب مقدس و در قالب دبیرخانه اصحاب، با همفکری و هم‌افزایی، برنامه‌های مشترک تنظیم می‌شود. همچنین با بهره‌گیری از شبکه‌های مردمی، نهادهای فرهنگی، کانون‌های مساجد، بنیاد بین‌المللی امام رضا(ع) و بیش از ۲۰ تا ۳۰ دستگاه مردمی و دولتی، معارف رضوی در سطح کشور ترویج می‌شود.

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی با بیان اینکه آنچه امسال مورد توجه قرار گرفته، طبق فرمایش تولیت معزز، ایجاد «حس زیارت» و توجه به حضور امام معصوم است؛ افزود: به‌ویژه برای مردمی که در اجتماعات زیر سایه خورشید حضور می‌یابند. همچنین بازخوانی، بازگویی و تعمیق اندیشه‌های رهبر شهید از دیگر محورهای مهم برنامه‌هاست. ایشان در کنگره‌های جهانی حضرت رضا(ع) سخنان مفصلی درباره ائمه معصومین و به‌خصوص امام رضا(ع) بیان کرده‌اند. خوشبختانه با احیای این کنگره و اقدامات علمی و فرهنگی آستان قدس، در نشر این معارف قدم‌های مؤثری برداشته شده است.

طالبی اضافه کرد: ایشان تأکید کردند که ائمه معصومین در سه بعد معرفی شوند؛ بعد عرشی، بعد درس‌گفتار و احادیث و بعد مربوط به ایجاد جامعه اسلامی و حاکمیت اسلامی. نکته سوم مورد اشاره تولیت معزز نیز خدمات اجتماعی است؛ به این معنا که هر کجا نام حضرت رضا(ع) مطرح شود یا گروهی از خدام حضور یابند، باید برکت و آثار ملموسی برای مردم ایجاد شود. بنیاد کرامت رضوی نیز که در طول سال فعال است، برای این ایام برنامه‌های ارزشمندی تدارک دیده است.

برگزاری بیش از ۳۸۰ برنامه با محور گسترش حریم رضوی

وی با بیان اینکه بیش از ۳۸۰ برنامه در بخش‌های مختلف آستان قدس برای دهه کرامت طراحی شده است، تصریح کرد: برنامه‌های امسال که از ۳۰ فروردین تا ۹ اردیبهشت برگزار می‌شود، با محوریت گسترش حریم رضوی در سراسر کشور و جهان پیش‌بینی شده است. همچنین ترویج شکرگزاری از نعمت همجواری با امام هشتم(ع)، تقویت همدلی، همبستگی و وحدت ملی که در پیام امسال نیز مورد تأکید قرار گرفته از رویکردهای اصلی است. توجه به زیارت، معرفت امام و دلدادگی به حضرت رضا(ع) نیز از اهداف بنیادین برنامه‌ها محسوب می‌شود.

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی ادامه داد: برنامه‌های دهه کرامت به شکل پیوسته ادامه خواهد یافت تا در ایام پایانی آن، حضور و فعالیت‌های میدانی پررنگ‌تر و با جلوه‌های رضوی بیشتری همراه شود. در میدان جانباز، نمایشگاهی در کنار استیج فعال مجموعه برپا می‌شود که به معرفی امام شهید به عنوان خادم‌الرضا و رئیس خدمه حضرت اختصاص دارد و با محوریت معارف رضوی فعالیت خود را ادامه خواهد داد. در این ایام، تولید و توزیع محصولات فرهنگی نیز در دستور کار قرار گرفته است؛ این محصولات هم در سازمان و هم در حرم مطهر آماده شده‌اند تا زائران، مجاوران حرم و شرکت‌کنندگان در تجمعات شبانه از آنان بهره‌مند شوند.

طالبی با اشاره به برنامه ویژه روز دختر و ولادت حضرت معصومه(س) گفت: این برنامه ۳۰ اردیبهشت توسط یکی از کاروان‌های «زیر سایه خورشید» در شهرستان میناب و محل شهادت دانش‌آموزان شهید برگزار می‌شود. در حرم مطهر نیز برنامه‌های متنوع قرآنی ادامه دارد و در هفته آینده، گردهمایی بزرگ «فرشتگان مقاومت» با حضور بیش از ۲۰ هزار نفر از گروه‌های مهدالرضا و اعضای دوره‌های ابناءالرضا در صحن پیامبر اعظم برگزار خواهد شد. این مراسم به یاد شهدای دانش‌آموز مدرسه شجره طیبه و با عنوان «کرامت و میثاق با امام مهربانی» برگزار می‌شود. در این گردهمایی از بازی قرآنی «پابوس» نیز رونمایی خواهد شد و پویش اهدای مصاحف شریف به مساجدی که در دی‌ماه گذشته مورد اهانت قرار گرفتند، ادامه می‌یابد.

وی افزود: این پویش که سال گذشته با استقبال گسترده مردم همراه بود، بیش از ۴ میلیارد تومان کمک نقدی جمع‌آوری کرد که از محل آن مصاحفی خریداری و به مساجد اهدا شد. افزون بر این، تعداد قابل توجهی مصحف قرآنی نیز از سوی مردم اهدا شد تا به مساجد ارسال شود. برنامه «زیر سایه خورشید» امسال نیز دچار تغییراتی شده است. برخلاف گذشته که هیئت‌ها به زندان‌ها یا مراکز اداری اعزام می‌شدند، امسال با تأکید بر فرمایش رهبر عزیز شهید، آغاز برنامه‌ها با دیدار خانواده‌های معظم شهدا خواهد بود. همچنین دیدار با خانواده‌های مدافعان امنیت، رزمندگان سرافراز، یگان‌های مرزبانی، اصناف و نیروگاه‌ها از دیگر بخش‌های این طرح است تا عطر و نام امام رضا(ع) در میان اقشار مختلف جامعه منتشر شود.

رونمایی از نسخه فاخر «قرآن رنانی» با تقریظ رهبر شهید انقلاب

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه در این ایام، از قرآن نفیسی موسوم به «قرآن رنانی» که دارای تقریظ رهبر معظم انقلاب شهید عزیز است نیز رونمایی خواهد شد، یادآور شد: نسخه‌ای فاخر از این اثر به چاپ رسیده و همراه با مصحف‌الحسین (از آثار اهداشده آن شهید بزرگوار) با حضور تولیت معزز آستان قدس رونمایی می‌شود. افزون بر آن، چند اثر پژوهشی بنیاد پژوهش‌های اسلامی درباره منتخب «عیون اخبارالرضا» و سایر آثار معارفی، معرفی و در فضای مجازی نیز پویش‌ها و نشست‌های علمی با عنوان «تالار گفت‌وگو» برگزار خواهد شد. نشست‌های کتاب‌محور و برنامه‌های داستان‌نویسی نیز در محل نشر باب‌الجواد و حرم مطهر در دستور کار قرار گرفته است.

طالبی بیان کرد: در شب میلاد امام رضا(ع)، با حضور پرشور مردم در خیابان‌ها و حرم مطهر، مراسم بزرگداشت میلاد نورانی آن حضرت به بهترین شکل ممکن برگزار خواهد شد. در دو سال اخیر نیز این مراسم، با شکوه خاصی برپا شده است و امسال هرچند عنوان «جشن» به کار نمی‌رود، اما هدف، برگزاری آیینی باشکوه در شأن میلاد امام مهربانی‌هاست. حضرت آقا در سخنانشان، امام رضا(ع) را نماد «مبارزه خستگی‌ناپذیر در مسیر اندیشه‌ای حکیمانه» دانسته‌اند و ما نیز تلاش می‌کنیم در همین مسیر حرکت کنیم.

وی با بیان اینکه بنیاد کرامت رضوی نیز در این ایام ۶ بسته برنامه محوری را اجرا خواهد کرد، تصریح کرد: این بسته شامل اهداء و تأمین سمعک برای دانش‌آموزان کم‌شنوا، افتتاح بوستانی در فرهادگرد پس از سفر تولیت به فریمان، اهدای ویلچر برقی به افراد دارای معلولیت حرکتی، تأمین جهیزیه نوعروسان نیازمند، اختتامیه طرح ملی اهدای پوشاک و کفش به ایتام سراسر کشور و میزبانی از ۶۰۰۰ یتیم از اقصی نقاط کشور در حرم مطهر است.

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی افزود: همچنین از خانواده‌های شهدا و مجروحان حادثه مدرسه شجره طیبه میناب نیز تجلیل به عمل خواهد آمد. از هفته گذشته، گروهی از بنیاد کرامت به منطقه اعزام شده‌اند و تولیت معزز آستان قدس نیز در پی دیدار با وزیر محترم آموزش‌وپرورش، ساخت هشت مدرسه به نام «شجره طیبه» در مناطق کم‌برخوردار کشور و احداث آرامگاه شهدای میناب را تقبل کرده‌اند.

طالبی با اشاره به اینکه اهل‌بیت(ع) همواره بر توسعه خدمت کریمانه در عرصه‌های گوناگون تأکید داشته‌اند، خاطرنشان کرد: نه‌تنها در خدمات اجتماعی بلکه در زمینه‌های فرهنگی، آموزشی و الگوسازی. رویکرد امسال آستان قدس نیز بر پایه همین الگوست و با محوریت شادی و نشاط مؤمنانه، در بخش‌های مختلف به آن پرداخته خواهد شد. دهه کرامت امسال مصادف است با هفته معلم؛ ازاین‌رو برنامه‌ای ویژه برای تقدیر از فعالان حوزه آموزش و تعلیم و تربیت در نظر گرفته شده است. بنیاد فرهنگی رضوی با عنوان «خادمان علمی حضرت» طرحی ویژه در مشهد برای فرهنگیان محترم تدارک دیده است.

تداوم آرامش، وحدت ملی و مشارکت مردمی در رأس برنامه‌ها قرار دارد

وی ادامه داد: با توجه به شرایط فعلی کشور، سه اصل اساسی بر مبنای فرمایشات رهبر شهید و رهبر معظم انقلاب تعیین شده است تا در رأس برنامه‌های آستان قدس و عتبات مقدسه در سراسر کشور رعایت شود و آن تداوم آرامش و جریان عادی زندگی مردم، حفظ انسجام و وحدت ملی، میدان‌داری و نقش‌آفرینی مردم در تمامی عرصه‌ها است. شعار محوری امسال نیز برگرفته از فرمایش رهبر شهید است: «ایران، ایران امام رضاست.» این تعبیر نشانگر آن است که برکات امام هشتم شامل تمام ملت ایران است.

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی اضافه کرد: افزون بر آن، شعار «ملت متحد، مقتدر و پیروز» برآمده از بیانات رهبر معظم انقلاب پس از جنگ دوازده‌روزه است و بیانگر اقتدار ملی در سایه اتحاد مردم است. ویژگی برنامه‌های امسال این است که بر محور توسعه مفهوم مقاومت و تعالی اجتماعی با هدف شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی استوار است. همچنین تقویت وحدت، محبت، معنویت و رفاقت میان مردم و ترویج یاد و نام امام رضا(ع) از اهداف اصلی به‌شمار می‌رود.

طالبی با اشاره به اینکه از دیگر برنامه‌های شاخص حرم مطهر، مراسم گلباران حرم در روز دختر و یادبود شهدای مظلوم میناب است که ساعت ۹ صبح از میدان شهدا آغاز خواهد شد، افزود: جشن‌های «شکوه رضوان» نیز هر شب در رواق مطهر امام خمینی(ره) برگزار می‌شود و اجتماع بزرگ شب میلاد در صحن پیامبر اعظم(ص) با حضور مردم برپا خواهد شد. امسال اجتماع چهل‌هزارنفری با عنوان «مشت‌های گره‌کرده؛ بیعت نوجوانان مشهدی با حضرت آیت‌الله حاج سیدمجتبی خامنه‌ای» نیز برنامه‌ای نوآورانه است.

وی تصریح کرد: رویداد فرهنگی «طلیعه کرامت» و پاتوق فرهنگی با غرفه‌های تبلیغی و تعاملی نیز طی پنج روز پایانی دهه کرامت در صحن پیامبر اعظم برقرار است. همچنین پویش «هم‌عهدی و میثاق با مقام ولایت» و «زیارت نیابتی» برگزار می‌شود و آیین غبارروبی مضجع نورانی حضرت رضا(ع) با حضور خانواده‌های معظم شهدای میناب انجام خواهد شد. مراسم تعویض پرچم و پوش ضریح مطهر و بزم شهدایی در صحن قدس و حسینیه شهدا نیز ازجمله برنامه‌های شاخص امسال است.

رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه در سازمان علمی و فرهنگی آستان نیز، هشت بسته برنامه‌ محوری طراحی شده است، گفت: نخستین آن شامل فعالیت‌های میدانی در سطح شهر مشهد و حمایت از تجمعات خودجوش مردمی است. چهار پایگاه فرهنگی توسط این سازمان در نقاط مختلف شهر ایجاد شده و بسیاری از موکب‌های مردمی نیز تحت پشتیبانی بنیاد کرامت فعالیت می‌کنند.

انتهای پیام