معين درجمع دانشجويان دانشگاه علم و صنعت: در جناح راست، رقيبي براي خود نميبينم در دورهي انتقال دموكراسي بايد خود را با راههاي سنگلاخ هم تطبيق دهيم
كانديداي مورد حمايت جبههي مشاركت ايران اسلامي و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي از رقابت با هاشمي رفسنجاني( در صورت حضور وي) در انتخابات استقبال كرد و گفت: در جناح راست، رقيبي براي خود نميبينم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مصطفي معين، كانديداي نهمين دورهي انتخابات رياست جمهوري در ادامهي حضور در جمع دانشجويان دانشگاه علم و صنعت آمادهي پاسخگويي به سوالات دانشجويان شد و در برابر سكوت دانشجويان كه البته مدت كوتاهي طول كشيد، گفت: نبود سوال يا به معناي اين است كه براي همهي مسايل، راهحل علمي و دموكراتيك پيدا شده و يا صورت مساله پاك شده است.
وي در پاسخ به سوال يكي از دانشجويان دربارهي موانعي كه در صورت پيروزي در مقابل دولت احتمالي وي وجود خواهد داشت، گفت: در صدمين سال پيروزي انقلاب مشروطيت قرار داريم، مسير دموكراسي طي شده و اكنون كه در دورهي انتقال دموكراسي قرار داريم بايد خود را با راههاي سنگلاخ هم تطبيق دهيم.
وي افزود: من گفتهام كه حضورم يك تصميم عقلي نبوده بلكه عاشقانه بوده است، حركت بايد جمعي باشد تا جواب دهد. با طي كردن اين مسير و هزينههايي كه ميدهيم به دموكراسي خواهيم رسيد و در اين مسير، راهكارها بايد داخلي باشد، نسخههاي خارجي براي ما جواب نميدهد، ممكن است هزينههاي اين راه، قرباني شدن و يا قرباني دادن نيز باشد.
وي با بيان اينكه با توجه به قانون اساسي، رييسجمهور شدن را، تداركاتچي بودن نميداند، تصريح كرد: بيش از آنكه تقصير برگردن قانون اساسي باشد، تفسيرهاي نادرست و عدم قاطعيت در اجراي قانون اساسي دخيل است، من هم انتقادهايي دارم اما مشكل ما قانون اساسي نيست.
معين در پاسخ به اين دانشجو كه به راهحل رفراندوم تاكيد داشت، گفت: هرچند كه رفراندوم يك امر پذيرفته شده است، اما بايد آن هم با نگاه دروني و در چارچوب قانون اساسي در فضاي امن جامعه صورت گيرد. ممكن است در راه دموكراسي نياز به نظر مستقيم مردم باشد.
اين كانديداي نهمين دورهي رياست جمهوري تاكيد كرد: اگر ميدانستم با اين قانون اساسي قرار است تداركاتچي باشم، كانديدا شدن را قبول نميكردم.
وي از رويكردهاي مهم در راه رسيدن به دموكراسي را تقويت نهادهاي دموكراتيك در جامعه دانست و گفت: براي نائل شدن به پيشرفت در نهايت بايد احزاب قوي، ادارهي امور كشور را به دست گيرند.
وي گفت: چنانچه انتخابات نهم باشكوه و رقابت انجام گيرد، حماسهي بزرگتري از دوم خرداد 76 خواهيم داشت.
وي قدرت مردم و پشتوانهي مردمي را در دنياي امروز، ابرقدرت عنوان كرد.
وي با يادآوري حضور مجلس پنجم در زمان روي كار آمدن خاتمي تصريح كرد: وقتي كه دوم خرداد با آن شكوه و حضور مردمي رخ داد، كل روحيات اين مجلس كه در اختيار محافظهكاران بود دگرگون شد و به تمامي وزراي خاتمي راي دادند.
معين حضور مردم را تضميني براي تشكيل دولت مقتدر و توانا براي مقابله با موانع عنوان كرد.
معين دربارهي معيارهاي كانديداتوري خود تصريح كرد: حضور مردم، گرايش مردم به نامزدها، آزاد و قانوني بودن انتخابات، از جمله اين معيارها هستند و در صورت تحقق اين شرايط، مسووليت را خواهم پذيرفت. اگر بر اساس نظر مردم در ميان آنها جايگاهي نداشته باشم كنار ميروم.
وي بالاترين اولويت خود را توجه به آموزش و توسعهي منابع انساني برشمرد و گفت: عموم مردم بايد براي توسعهي دانشگاهها تلاش كنند و آحاد جامعه بايد از حق ورود به دانشگاه برخوردار باشند.
از معين دربارهي منابع مالي ستاد انتخاباتياش سوال شد، وي پاسخ داد: در هيچ انتخاباتي هيچ هزينهاي نكردهام و الان هم دعوت شدهي احزاب هستم. منتظر اجماع هم نبودم و با احساس خطري كه در قبال كشورم كردم وارد صحنه شدهام و خود را مديون هيچ حزب و گروهي نميدانم.
وي با بيان اينكه گروههاي حامي او از تمكني برخوردار نيستند، از دانشجويان خواست به جاي سوال كردن در اينباره به ستادهاي انتخاباتي كانديداها سري بزنند.
وي همچنين رفتار سازماني خود را صداقت و صراحت عنوان كرد و گفت: دليلي براي كتمان وجود ندارد و همواره تمرين ميكنم، چه قبل از تشكيل شوراي نگهبان، چه بعد از آن و چه قبل از انتخابات و چه بعد از آن همواره صداقت را حفظ كنم.
معين همچنين درخصوص برنامههايش براي مبارزه با رانتخواري گفت: رانتخواري جزئي از فساد اقتصادي و اداري است و مبارزه با فساد، رانتخواري را هم شامل ميشود.
وي در پاسخ به سوال ديگري تاكيد كرد: بايد تلاش شود كه با پيشبيني و تدبير، لوايح قانوني درستي تنظيم شود كه در آن آزاديهاي فردي و اجتماعي پيشبيني شده باشد. در چارچوب اختيارات دولت ميتوان به تدوين اينگونه لوايح پرداخت و اگر اين لوايح به سامان نرسيد ميتوان مسايل را صادقانه با مردم در ميان بگذاريم تا از پشتوانهي مردمي براي حل مشكلات استفاده كنيم.
دانشجويي از معين دربارهي حوادث دانشگاه علم و صنعت پرسيد و يادآور شد كه اين حوادث در زمان وزارت وي و رياست فردي كه منصوب به معين بود در اين دانشگاه اتفاق افتاد. اين دانشجو او را منفور خواند و معين در برابر لحن گزندهي او برايش دست زد و گفت: اين تشويق براي اين نبود كه حرفهايت را تاييد ميكنم اما براي اين بود كه يك دانشجو چنين صريح صحبتهاي خود را بيان ميكند.
معين ادامه داد: اگر يكطرفه به قاضي برويم راضي برنميگرديم. حق اين بود كه مسوولان وقت دانشگاه در مورد اين موضوع حضور داشته باشند و با حضور آنها اين بحث مطرح شود. روساي دانشگاه با حكم وزير منصوب ميشوند اما بايد هفتخواني را طي كنند و اين به معناي تاييد تمامي عملكرد رييس دانشگاه نيست.
وزير سابق علوم تحقيقات و فناوري با اشاره به مستقل بودن دانشگاهها اظهار داشت: دانشگاه سيستمي دارد و مطمئنا رييس دانشگاه به يكباره به اخراج دانشجويان نپرداخته و اين يك ساز و كار فردي نبوده است، بلكه پروسهاي طي شده است.
وي با تاكيد بر اين كه از جايگاه خود همواره مدافع دانشجويان بوده است، ادامه داد: اين موضوع يك مسالهي آموزشي و نه سياسي بود و در سال 80 اختيارات قانوني خود را در انتصاب روساي دانشگاهها به خود دانشگاهها واگذار كردم و هدف اين بود كه دانشگاهها كه مصدر دموكراسي است، حداقل در داخل خود، دموكراتيك باشد.
وي در پاسخ به اين دانشجو كه از او خواسته بود صحبتهاي گل و بلبل نكند، گفت: من كي از گل و بلبل صحبت كردم. از سختيها سخن گفتم و گفتم كه بر اساس احساس مسووليت اجتماعي، كانديداتوري را پذيرفتهام.
از معين دربارهي حوادث كوي دانشگاه سوال شد و اينكه آيا تنها دفاع او در حوادث مشابه از دانشجويان استعفا خواهد بود، وي تصريح كرد: در حادثهي كوي دانشگاه، هجوم وحشيانه و مغولواري و تجاوزي به محيط دانشگاه صورت گرفت و من به عنوان وزير علوم، شديدترين نوع دفاع خود را استعفا ديدم، اين كار را انجام دادم.
در حالي كه دانشجويان حاضر در جلسه با فريادهاي خود جوياي پيگيريهاي او براي احمد باطبي شدند، گفت: احمد باطبي الان در زندان است و بر اساس استقلال قوا در حيطهي دستگاه قضايي است اما تلاشهاي زيادي در آن زمان شده و بايد به كارنامهي افراد برگرديم و با احساسات برخورد نكنيم. خوب است كه به اسناد حادثهي كوي دانشگاه و كارنامهي عملكرد افراد بازگرديم و در ميان مردم، دانشجويان و دانشگاهيان كه در زمان آن حادثه حضور داشتند نظرسنجي كنيم كه چه برداشتي از آن اقدام شد و همه ماهيت استعفا را دفاع از مظلوم تلقي كردند، سناريوهايي براي دانشگاهها تدوين كرده بودند كه با آن استعفا خنثي شد.
دانشجويي با اشاره به اين كه معين يك بار عنوان كرده است؛ اگر رييسجمهور شود و وزرايش از مجلس راي اعتماد نياورند، وزير راديكالتر معرفي ميكند وگرنه با سرپرست، وزارتخانهها را اداره خواهد كرد، توضيح وي را خواست، معين پاسخ داد: هرگز نگفتم كه وزير بعدي را راديكالتر انتخاب ميكنم. ممكن است اين موضوع را افرادي از ستاد من مطرح كرده باشند. در سختترين شرايط اگر وزير من رد شد، فرض را بر اين ميگذاريم كه مجلس از مشروعيت قانوني برخوردار است و حق آنهاست كه راي اعتماد بدهند يا ندهند. آنچه قبول نداريم، باج دادن و باج گرفتن است. اگر مردم در 27 خردادماه با راي ميليوني رييسجمهور را انتخاب كنند و مجلس در برابر آنها بايستد، عمر مجلس سپري خواهد شد و مردم در انتخاباتهاي بعدي انتخابكننده خواهند بود.
دانشجوي ديگري نظر صريح معين را دربارهي حكم حكومتي جويا شد و وي پاسخ داد: رييسجمهور مجري قانون اساسي است و در قانون اساسي، حقوق اساسي مردم تعريف شده است و هرجا احساس كرد به حقوق اساسي مردم خدشه وارد ميشود، دفاع خواد كرد و فقط به اين عمل خواهيم كرد، نه غير از آن.
همچنين معين در پاسخ به سوالي دربارهي حقوق قوميتها تصريح كرد: بيشترين نظرات را با ديد علمي، تاريخي، مديريتي و سياسي دربارهي تنوع قوميتي و غيره مطرح كردم و اين را فرصتي براي كشور ميدانم و شعارم ايران براي همهي ايرانيان است.
وي همچنين در پاسخ به سوالي دربارهي ايجاد كرسي زبانهاي محلي در دانشگاهها گفت: در سال آخر وزارتم كرسي زبان كردي را در دانشگاه علامه و پژوهشگاه زبان كردي را در دانشگاه كردستان تاسيس كردم.
معين با تاكيد بر ادامهي دستاوردهاي اصلاحات و رفع نقاط ضعف تاكيد كرد: بايد با استفاده از فرصتها، برنامهي اصلاحات را پيش ببريم و به عنوان نخبه نبايد گمان كنيم كه مبدع اصلاحات، دانشگاهيان هستند. همواره مردم، اصلاحات را به پيش بردهاند و هنوز هم آنها ادامه خواهند داد. ما بايد پيشآهنگ توسعهي كشور باشيم.
وي همچنين بر حق دولت در استفادهي جدي از رسانهي ملي تاكيد و ابراز عقيده كرد: بايد به دنبال اصلاح قانون صدا و سيما رفت. هر حركتي براي محدود كردن آزادي اطلاعات با شكست مواجه خواهد شد.
وي دربارهي روابط با آمريكا گفت: روابط با آمريكا چالش مهم سياست خارجي ماست و ادامهي تخاصم به نفع منافع ملي كشورمان و همچنين آمريكا نيست. ما اصل را بر منافع ملي ميگذاريم و منافع ملي ما با تفاهم با تمام دنيا حاصل ميشود.
معين افزود: نقطهي ضعف اين است كه به خاطر بحرانهاي بينالمللي نتوانستهايم از ديپلماسي قوي برخوردار باشيم. بايد علاوه بر سامان دادن به مسايل داخلي، مسايل خارجي خود را به سمت تعامل با دنيا پيش ببريم.
معين درخصوص زندانيان سياسي گفت: در قانون اساسي به زندانيان سياسي اشاره شده است، اما ميگويند كه قانون عادي در اينباره نداريم. بنابراين بايد قوانين لازم تدوين و به تصويب برسد. اينكه بگوييم زنداني سياسي وجود ندارد درست نيست و نبايد صورت مساله را حذف كنيم و نبايد بگذاريم وجود اين زندانيان دستاويزي براي زير سوال بردن حيثيت ما شود.
يكي از موارد مورد سوال دانشجويان، مصوبههاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي بود، معين در اينباره پاسخ داد: تنها مرجع قانونگذاري در كشور مجلس است و در سال 67 پانزده نفر از امام(ره) دربارهي نهادهايي كه بعد از انقلاب تشكيل شدند سوال كردند و ايشان پاسخ گفتند كه اين مربوط به بعد از انقلاب بود و بايد به قانون برگرديم.
معين همچنين خط قرمزهايش را منافع ملي و حقوق اساسي مردم برشمرد و گفت: حقوق اساسي مردم در قانون اساسي مشخص شده است و بايد با استفاده از اختيارات قانوني خود از آنها دفاع و افكار عمومي و پشتوانهي مردم را حفظ كرد.
اين كانديداي نهمين دورهي رياست جمهوري با انتقاد از قطع ارتباط چند سالهي خاتمي با مردم گفت: در 16 آذر سال گذشته شاهد بروز فاصلهي عميقي بوديم كه بين مردم و خاتمي ايجاد شده بود. نبايد افكار عمومي را از دست داد، دولت بايد تعامل جدي و صريح با مردم داشته باشد.
وي افزود: رييسجمهور بر اساس اختيارات قانوني خود بايد مدافع منافع ملي باشد و اگر رييسجمهور شوم، اگر جايي لازم باشد از حقوق شخصي خود صرفنظر كنم چنين خواهم كرد اما از حقوق اساسي مردم صرفنظر نخواهم كرد.
معين با اشاره به حضورش در شوراي عالي انقلاب فرهنگي گفت: از ابتدا نقدهايي نسبت به بخشنامهها و آييننامههاي اين شورا كه جنبهي قانوني پيدا ميكرد داشتم و از پايان سال 81 نيز در جلسات شورا شركت نكردم.
وي تشكيل معاونت حقوق بشر و جبههي فراگير دموكراسيخواهي را حاكي از حساسيت خاصي دانست كه نسبت به حقوق اساسي مردم دارد.
معين در پاسخ به سوال دانشجويي كه از هاشمي رفسنجاني انتقاد ميكرد، گفت: من هم انتقادهايي دارم ولي انتقاد بايد به گونهاي مطرح شود كه حقي ضايع و يا به كسي توهين نشود.
وي تاكيد كرد: در صورت حضور آقاي هاشمي در عرصهي انتخابات تا آخرين مرحله با ايشان رقابت خواهم كرد و از رقابت با ايشان استقبال ميكنم ولي در جناح راست، رقيبي براي خود نميبينم.
از معين دربارهي موضعاش دربارهي بسيج دانشجويي سوال شد. وي گفت: ديدگاههايم را در شوراي عالي انقلاب فرهنگي و جاهاي ديگر مطرح كردهام و هرگونه موازيكاري را مردود ميدانم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات