ميزگرد مديريت انقلابي و مديريت كارگزاراني؛ سليمينمين: توسعه بدون توسعهي سياسي مخاطرهآميز است بهيار سليماني: ماحصل 8 سال گذشته زندان رفتن نيروهاي سياسي است
«عباس سليمينمين»، رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران و «بهيار سليماني» نمايندهي مجلس ششم در جلسهاي به دعوت جامعهي اسلامي دانشجويان دانشگاه شهيد رجايي با عنوان «نهمين انتخاب و مديريت انقلابي يا مديريت كارگزاراني» به مناظره پرداختند.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سليمينمين در اين جلسه به شرايط اجتماعي موجود در جامعه قبل از دوم خرداد پرداخت و راي 20 ميليوني خاتمي را برآمده از استقبال گستردهي مردم از شعارها و برنامههاي خاتمي دانست و گفت: شرايط در دوران مديريت حزب كارگزاران به گونهاي بود كه هزينهي كار سياسي بسيار بالا بود و مشاركت سياسي مطلوبي وجود نداشت.
سليماني نيز با اشاره به تاريخ ايران و نحوهي ادارهي كشور، گفت: در ايران در هيچ دورهاي قدرت در دست يك حزب يا گروه خاص نبوده است. حزب كارگزاران در دورهي آقاي رفسنجاني تماما بر سر قدرت نبود و وزارتخانههاي فرهنگي در اختيار جناح راست قرار داشت. حتي در دوران خاتمي با وجود اينكه حزب مشاركت اكثريت پارلمان را در اختيار داشت ولي تمام حاكميت در اختيار آنها نبود و اينطور نبود كه حزب مشاركت توانسته باشد همهي اهداف خود را به كرسي نشانده باشد.
وي ادامه داد: وقتي رييس جمهور به قدرت ميرسد نميتواند يكدستي ايجاد كند و يا با پارلمان برنامهي مشتركي داشته باشد. لذا من دولت رفسنجاني را قدرت يكدست حزب كارگزاران نميدانم.
سليمينمين سپس گفت: اگر حزب كارگزاران در انتخابات آتي پيروز شود آيا همين تئوري را خواهد داشت و به دليل تقسيم قدرت توسط قانون اساسي پاسخگوي درون حاكميت خود خواهد بود؟
سليماني در پاسخ به سليمي نمين گفت: كارگزاران حزبي نبودهاند كه در مقطعي از تاريخ حكومت در اختيارشان باشد. حكومت در ايران تقسيم شده است و تنها يك بخشي از وزرا و حاكميت با كارگزاران بودهاند. در آينده هم اگر هاشمي راي بياورد دولت، دولت كارگزاران نخواهد بود. كابينه بايد از مجلس هفتم راي بياورد، از مجلس هفتم كارگزاران بيرون نميآيد.
سليمينمين نيز گفت: قطعا تجربياتي در تاريخ بشري وجود داشته است كه اين تمهيد در قانون اساسي انديشيدهشده كه نبايد قدرت در دست يك حزب خاص باشد و يك حزب نتواند به نوعي برتري پيدا كند كه قدرت مطلق شود.
وي در ادامه گفت: در كشورهاي پيشرفته مردم سعي در پراكنده كردن قدرت در احزاب مختلف دارند و هر حزبي هم پاسخگوي عملكرد خود در حيطهي وظايفش است. درست است كه حزب كارگزاران در آستانهي شكل گيري مجلس پنجم اعلام موجوديت كرد اما بالقوه همهي اين آقايان در قدرت بودند. متنها هنگام شكل گيري مجلس پنجم با جناح راست اختلاف پيدا كردند و رسما اعلام موجوديت كردند. اما همهي عناصري كه در آستانهي شكل گيري مجلس پنجم هستهي مركزي حزب كارگران را شكل دادند در راس قدرت بودند و از ابتداي مجلس چهارم در رأس امور بودند و حتي من معقتدم كه كارگزاران در دولت خاتمي هم نقش قابل ملاحظهاي داشتند، علي رغم اختلافهاي سياسي در بخش اقتصاد كاملا حضور داشتند. لذا بايد در بخشهايي كه قدرت در اختيارشان بوده پاسخگو باشند و سپردن تمام قدرت را در اختيار يك حزب خطراتي را براي جامعه ايران به همراه خواهد داشت.
سليمي نمين دولت انقلابي را دولتي دانست كه كاملا خودش را منطبق با قانون ميداند و در بررسي عملكرد دولتها ميتوانند به قانون مراجعه كنند.
سپس سليماني در پاسخ به يكي از حضار دربارهي عدالت اجتماعي گفت: برنامهي كارگزاران ماهي گرفتن نيست بلكه ماهي گيري ياد دادن است كه ممكن است در ابتدا سخت و دشوار هم باشد. بر خلاف برنامهاي كه بعضي از كانديداهاي رياست جمهوري ارائه ميدهند مبني بر پرداخت ماهيانه به افراد جامعه معتقديم كه بايد با دنيا تعامل كرد و از اين رهگذر سرمايههاي خارجي را روانهي كشور كرد تا بتوانيم اشتغال ايجاد كنيم. ما معتقديم كه بايد از نخبگان خارجي و داخلي خود استفاده كنيم و منابع انساني مهمترين منابع كشور هستند كه در راس منابع كشور قرار ميگيرند.
سليمي نمين، در پاسخ به سليماني گفت: همهي دولتها معتقد هستند كه بايد استعدادها و نيروهايشان را به كار گيرند. البته در هشت سالي كه كارگزاران حاكميت داشتند ما ماهيگيري ياد نگرفتيم. آنچه امروز پيش روي ماست كارنامهي حزب كارگران است. نقدي كه به اين حزب وارد است اين است كه بحث توسعه بدون در نظر گرفتن توسعهي سياسي مخاطرهآميز است. البته اين نقد هم به جبههي مشاركت وارد است كه توسعهي كشور را در اولويت دادن به توسعهي سياسي ميداند. به نظر من توسعه بايد سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي باشد.
وي اهميت توسعهي سياسي را در كنار توسعهي اقتصادي خاطر نشان كرد و گفت: وقتي بحث خصوصي سازي را براي گسترش فعاليتهاي اقتصادي مطرح ميكنيم در حالي كه بدون مشاركت مردمي باشد آيا واقعا ميشود گفت اين خصوصي سازي تبديل به بحث ديگري نشده است؟ با توسعهي سياسي بايد نظارت بر امور را ايجاد كنيم.
سليماني در پاسخ سليمي نمين گفت: دانشگاه در زمان رياست جمهوري رفسنجاني پويايي بيشتري داشت. خاتمي چرهي شناخته نشدهاي نبود، خاتمي از دانشگاه بيرون آمد. دولتي كه توسعهي سياسي در آن اهميت نداشت و دوم خرداد را ايجاد كرد، امروز با وجود شعار توسعهي سياسي، بخشهايي از مردم خواهان شركت در انتخابات دورهي بعد نيستند. تعداد روزنامههاي توقيف شده بسيار بيشتر شده است. ماحصل هشت سال كار جريان دوم خرداد زندان رفتن و بدبختي و فلاكت براي نيروهاي سياسي كشور است.
سليمي نمين ادامه داد: شرايط جامعهي امروز ما آن طور كه شما نشان ميدهيد نيست. اين در واقع نوعي سياه نمايي است. من هم خود به وضعيت ايجاد شده در آن دوران انتقاد دارم.
سليمي نمين به نگاه ايجاد شده به مديران در دولت هاشمي رفسنجاني اشاره كرد و گفت: اين تفكر كه مديران كشور براي انجام امور بايد امكانات فراواني در اختيار داشته باشند باعث دور شدن مردم از حاكميت و بي اعتماد شدن آنها به مديران اجرايي كشور شد و هزينههاي بسياري در اين شرايط پرداخت شد.
سليماني نيز دولت را ملزم به اجراي برنامه دانست و گفت: كسي نميتواند از برنامه تخطي چنداني كند و حداكثر دولت 3 تا 5 درصد در برنامه دخيل است.
سليمي نمين توانايي تخطي دولت در برنامه را بيش از اين دانست.
در انتها، سليماني خواستار شركت دانشجويان و مردم در انتخابات شد و گفت: حاكميت تا حدودي متوجه شده كه ميزان شركت مردم در انتخابات براي بالا بردن مشروعيت لازم است و بايد اجازه دهند كه مردم در انتخابات شركت كنند، چرا كه مردم ما مردم باهوش هستند و هر وقت متوجه شود كه رايشان چندان اهميت ندارد در انتخابات شركت نميكنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات