ــ سليمينمين: اين يك بازي سياسي است كه هاشمي را در خط خاتمي جا بيندازند ــ زيباكلام: عجيبه كه در روزهاي آخر، خاتمي براي سليمي نمين و دوستانشان عزيز شده
جلسهي مناظره ميان نمايندگان ستادهاي انتخاباتي هاشمي رفسنجاني و محمدباقر قاليباف با حضور صادق زيباكلام و عباس سليمي نمين، از سوي شوراي مركزي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي شيراز برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقهي فارس، «صادق زيباكلام» از سوي ستاد انتخاباتي هاشمي رفسنجاني با بيان اين مطلب كه در ابتدا قرار بود مناظره با الياس نادران داشته باشم و بعد اعلام شد كه مناظره با آقاي سليمي نمين برگزار ميشود، افزود: براي من حضور دكتر يا سردار قاليباف در جريان انتخابات رياست جمهوري اينقدر مسئلهساز و پيچيده نبوده كه بخواهم وجوه اشتراك يا افتراق او را با هاشمي باز كنم. آنها هيچ وجه اشتراكي ندارند، از نظر سن و عملكردشان.
با اين حال زيباكلام اظهار داشت: اولين و اساسيترين مساله در مورد هاشمي اين است كه هاشمي خودش است و همان هاشمي ظاهر شده كه كما بيش او را ميشناسيم اما وقتي به حركات و تبليغات و عكسهاي آقاي قاليباف نگاه ميكنم، برايم شخصيتي غريب و ناآشنا ميآيد، به نحوي كه بايد گفت هرگونه تشابهي ميان دكتر با سردار اتفاقي است!
اين فعال سياسي با يادآوري بحث تداركاتچي خواستن رييس جمهور، گفت: يكي از نقاط ضعف و اشكال دوم خرداد و اصلاحات تنزل جايگاه رياست جمهوري است كه به عنوان مرد شمارهي دوم نظام تا به اين حد افول و ضعف پيدا كرده است كه حتي نتواند يك فرودگاه را افتتاح كند، در وضع يكي از مسائل پيشرو اين است كه رييس جمهور آينده لااقل كسي باشد كه نگذارد اين جايگاه نزول بيشتري پيدا كند و از اين منظر هاشمي رفسنجاني را گزينهي مناسبتري ميدانم.
وي تاكيد كرد: نميشود رفسنجاني را مهره يا تداركاتچي كرد. او بزرگتر از اين حرفهاست. من معتقدم اگر قاليباف رييس جمهور شود قوهي مجريه به سرنوشت قواي ديگر دچار ميشود كه ممكن است از لحاظ مديريتي خوب ارزيابي شود اما از لحاظ بحث توسعهي سياسي و ديگر مسائل مطروحه شرايط نامطلوب و هولناكي ايجاد خواهد كرد.
عباس سليمي نمين، در پاسخ به اظهارات زيباكلام، از سوي ستاد انتخاباتي محمدباقر قاليباف، اظهار داشت: اين امر لايتچسبكي است كه بخواهيم توسعهي سياسي را در وجود آقاي هاشمي متبلور بدانيم چرا كه اساسا اقبال از شعار توسعهي سياسي آقاي خاتمي به خاطر نبودن آن در دورهي هاشمي بوده است.
با گزارش ايسنا، وي با بيان اين كه «اگر خاتمي براي رياست جمهوري جايگاهي قانوني قائل شد هرگز به معني تنزل دادن آن جايگاه نيست»، اين سوال را مطرح كرد كه چه طور در شرايطي كه هاشمي حاضر نبود حتي يكبار در دانشگاهها حاضر شود اقتدار محسوب ميشود اما حضور خاتمي در دانشگاهها شكستن اقتدار و تنزل جايگاه رياست جمهوري محسوب ميشود؟
سليمي نمين افزود: لابد به زعم آقاي زيباكلام اگر هاشمي قانون اساسي را هم تا كند و توي جيبش بگذارد اقتدار است؟! همچنان كه اين رويكرد در عملكرد هشت سالهاش بود و در پايان دومين دوره هم اين تلاش براي تعطيل كردن قانون اساسي و اينكه وي براي بار سوم هم رييس جمهور شود وجود داشت. اما اين اقتدار نيست، يك چيزي ديگري است كه زيباكلام بهتر ميداند چيست.
اين فعال سياسي گفت: آقاي هاشمي گفته «خاتمي در امتداد من بود و من در امتداد او حركت ميكنم» اما نقدهاي جدي هاشمي به خاتمي از يادها نرفته است، آيا اين تغيير و عوض كردن چهره نيست؟ آيا اين هاشمي همان هاشمي است كه شما ميگوييد؟
نمايندهي ستاد انتخاباتي قاليباف گفت: نامهاي را كه از سوي جمعي از فرماندهان سپاه به آقاي خاتمي نوشته شده است و قاليباف هم آن را امضاء كرده است تكثير و توزيع كردهاند و از آن به عنوان نقطهي ضعف و نظاميگري قاليباف ياد ميكنند حال آنكه آيا از نظر شما بهترين راه مشاركت و بيان دغدغهها و نگرانيها، مكتوب كردن و حتي امضاي آن است يا پنهان كاري؟ اتفاقا اين نامه نقطهي قوت اوست. از طرفي زماني كه وي به عنوان نيروي مردمي وارد عرصهي دفاع از كشور شد يا در عرصهي سازندگي پروژههاي بزرگي را به انجام رساند آدم ارزشمندي است اما وقتي ميآيد در عرصهي سياسي و براي برخي افراد مخاطره آفرين ميشود، خوب نيست؟ چرا؟ چون بعضي از آقايان اذن نميدهند!؟ اگر نظاميگري به معناي دفع تهديدات باشد خوب است، اما بسياري از آدمها و برخي كانديداها هستند كه اگر چه لباس نظامي ندارند اما استبداد راي دارند و از اين بايد ترسيد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در ادامهي اين مناظره كه از سوي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي شيراز برگزار شد، صادق زيباكلام با تاييد اين كه به گفتهي وي ميزان آزادي و توسعهي سياسي و توسعهي مطبوعات در زمان دولت هاشمي كمتر از زمان خاتمي بوده است، يادآور شد: اگر هر كسي هم نداند ولي سليمي نمين ميداند كه هم در آن دوران و هم در دوران فعلي ابزار اختناق و سركوب سياسي دست كدام جريان و گروهها بوده است.
اين استاد دانشگاه با رد اين ادعا كه به گفتهي وي در دورهي هاشمي اصلا نميشد از وي انتقاد كرد، گفت: هم روزنامههاي آن زمان مثل سلام و بيان و كيهان و رسالت موجود هستند و هم مخالفتهايي كه با نيروهاي هاشمي مثل كرباسچي و عبدالله نوري از سوي جناح راست انجام ميشد روشن است. حتي اگر آن زمان فضا تنگ هم بوده باشد براي جناحي كه آقاي سليمي نمين به آن وابسته است يعني جناح راست و اصولگرا، فضا كاملا باز بوده است و اساسا آن مجالهاي تنگ از ناحيهي همين افراد ايجاد شده بود.
زيباكلام گفت: من امثال آقاي قاليباف را نظامي به معناي ميليتاريسم نميدانم و معتقدم آنها بعد از جنگ در اين فضاي كاري باقي ماندند اما هرگز تحصيلات سياسي نظامي و آموزش نظامي نديدند كه بخواهند تفكر سياسي و نظامي پيدا كنند اما مشكل من اين است كه اگر روزي ايشان رييس جمهور شد واقعا چقدر ميتواند استقلال راي داشته باشد آن هم در راس قوهي مجريه؟
سليمينمين، نمايندهي ستاد انتخاباتي محمدباقر قاليباف در پاسخ به زيباكلام گفت: از حرفهاي شما ميشود نتيجه گرفت كه آقاي هاشمي رييس جمهور مقتدري بوده كه نميتوانسته جلوي جناح راست را بگيرد تا فضا را تنگ نكنند. يعني رييس جمهور مقتدري كه نميتوانسته به جامعه آزادي بدهد! اما گذشته از اين تناقض، ميخواهم مثالي بزنم تا روشن شود كه وي چه قدر طرفدار آزادي و انتقاد بوده است. زماني از سوي دانشجويان دانشگاه تهران نمايشگاهي ترتيب داده شد از كالاهاي لوكس مناطق آزاد و اين انتقاد مطرح شده بود كه جرياني كه در اين مناطق دارد اتفاق ميافتد در تضاد با اهداف اوليه است و ديگر هيچ سخني از قاچاق و ديگر مسائل هم مطرح نشد. اما هاشمي اين مساله را تا خطبههاي نمازجمعه هم كشاند و آن دانشجويان را ضد سازندگي و توسعه معرفي كرد و به دستاندركاران اين نمايشگاه حسابي پرخاش كرد، آيا خطبههاي نمازجمعهي هاشمي را جريان راست و اصولگرا برايش مينوشتهاند؟ اين نمونهاي از تحمل وي بود.
سليمي نمين با بيان اينكه «نامهي اخير آقاي كروبي خطاب به هاشمي بخشي از تاريخ است»، افزود: كساني كه اهل تفكر و استقلال فكري بودند در آن دوران تحمل نميشدند و اين چيزي نيست كه فراموش شود. اگر به قول شما جناح راست تنگنظري داشته است اما هاشمي هم فرقي با گذشتهاش نكرده است.
صادق زيباكلام نيز گفت: لبهي تيز حملات جناح راست و اصولگرا متوجهي هاشمي است. آنها نه به كروبي كاري دارند و نه به معين، دليلش هم واضح است. اگر به فضاي اين 25 سال توجه كنيم هاشمي همواره آماج حملات راديكالها قرار گرفته است، چه راست و چه چپ. براي اينكه او ميانهرو و معتدل است و آنها نميتوانند هاشمي را مصادره به مطلوب كنند. اين موضوع نشانگر استقلال فكري هاشمي و اصلاحطلبي اوست كه اولين شرط اصلاحات، اعتدال است. اصلاحطلبي ذاتا با اصولگرا بودن قابل جمع نيست.
سليمينمين، نمايندهي ستاد انتخاباتي قاليباف در پاسخ به نمايندهي ستاد انتخاباتي هاشمي، گفت: ما نيامدهايم اينجا كه روضه بخوانيم و كلي حرف بزنيم. من مصداقي حرف زدم شما هم كد بياوريد. به هر حال سوابق روشن است، موجود و مستند است. اين يك بازي سياسي است كه هاشمي را در خط خاتمي جا بيندازند. در حالي كه آنها خيلي با هم فرق ميكنند.
زيباكلام گفت: عجيب است كه در روزهاي آخر رياست جمهوري خاتمي، وي براي سليمي نمين و دوستانشان عزيز شده است! اما دربارهي رابطهي هاشمي و جريان دوم خرداد ميتوانم بگويم كه هاشمي براي قطار دوم خرداد يك پل بود. او زمينهساز دوم خرداد شد و كينهي جناح راست از هاشمي برميگردد به موضع هاشمي در خرداد سال 76.
سليمي نمين هم گفت: عجيب است كه كساني مثل مهدوي كني از همان اصولگرايان و راستيها دارند از هاشمي طرفداري ميكنند. كدام عناصر معتدل دنبال هاشمي هستند؟ الان تندروهاي چپ و راست طرفدار هاشمي هستند.
زيباكلام گفت: برايم خيلي است كه افراد اصولگرا به جاي طرفداري و حمايت از كساني مثل احمدينژاد بيايند و از قاليباف حمايت كنند!
سليمي نمين گفت: من هرگز از عناصر تندرو چه راست و چه چپ حمايت نميكنم، اما قاليباف عنصري مستقل و معتدل است.
زيباكلام گفت: حمايت برخي راستيها از قاليباف به اين خاطر است كه با خود فكر كردهاند او تنها كسي است كه ميتواند مقابل هاشمي بايستد. شما سوال مرا پاسخ دهيد، چرا به جاي حمايت از احمدينژاد كه يك حزب اللهي و يك اصولگراي راستي واقعي است، از قاليباف حمايت ميكنيد؟
سليمي نمين گفت: من هرگز از راست افراطي دفاع نكردهام. مساله اين است كه تا حالا فضا دو قطبي بوده و يك بازي بوده و حالا كه فضا عوض شده و بازي به هم خورده، آقايان نميپسندند! ميگويند چرا بازي را به هم زدهايد؟
زيباكلام در توضيح طرفدارياش از هاشمي گفت: از نظر من وجود هاشمي براي جريان اصلاحات و پيشبرد آن و توسعهي سياسي سودمند است. اصولا جدا شدن من از برخي دوستان اصلاحطلب هم از زمان جريانات مجلس ششم و روند حذف كردن هاشمي آغاز شد چرا كه حضور و وجود هاشمي را به نفع اصلاحات ميدانم.
سليمي نمين در ادامه گفت: من در دولت آقا هاشمي 19 بار دادگاه رفتهام و موضع رسالت را هم نداشتهام كه ميگفت دشمن هاشمي دشمن پيغمبر است! به نظر من قاليباف يك پديدهي جديد است كه بروز پيدا كرده. آن چه كه آقايان را دچار بحران كرده اين است كه معادلهي جديدي در كشور ايجاد شده. يعني يك نيروي فكري جديد با تعقل و كارآمدي، وارد عرصه شده است. عملكرد اصولي و غير جناحي كساني مثل قاليباف بر مردم روشن شده است.
صادق زيبا كلام نيز در توصيف هاشمي اظهار داشت: ما هاشمي را بايد با ديگر روحانيون موجود در حاكميت مقايسه كنيم نه با كساني مثل نلسون ماندلا و گاندي. حمايت از هاشمي راهگشاي اصلاحات و توسعهي سياسي است.
سليمي نمين گفت: قاليباف هرگز از ليست اصولگرايان راستي نبود. او در ليست 5 نفرهي آنان جايي نداشته است. قاليباف ميخواهد قانون را پررنگ كند و اين منافع كساني را با مخاطره روبرو خواهد كرد كه قانون گريزند. دادن حكم به قاليباف از سوي خاتمي (مبارزه با قاچاق) به معناي تاييد رويه و تفكر مستقل اوست.
زيباكلام كه براي حضور در نشستي ديگر براي ترك كردن جلسه عجله داشت، گفت: كساني كه تا ديروز اصلاحطلبي را طرحي و پروژهاي آمريكايي ميدانستند و آن را ميكوبيدند، آنها هم حالا اين كلمه را در پس و پيش عناوين سياسيشان ميگذارند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات