روزنامهي آمريكايي نيويورك تايمز: شرودر در خصوص ايران و آمريكا با كارتي قديمي در موقعيتي جديد بازي ميكند
روزنامهي آمريكايي نيويورك تايمز با اشاره به مخالفت گرهارد شرودر با بر روي ميز قرار داشتن گزينهي نظامي عليه ايران كه از سوي بوش مطرح شده بود نوشت: بسياري از مفسران روز گذشته (دوشنبه) در اين باره بحث ميكردند كه اگر اظهارات غيرمنتظرهي وي دربارهي ايران طي مبارزات انتخاباتياش شبيه به تاكتيكي است كه سه سال قبل در رابطه با عراق به كار برد اما اين بار موقعيت كنوني به نحو چشمگيري با آن متفاوت است و هيچ كشوري از جمله آمريكا، تهديد نظامي جدي عليه ايران مطرح نكرده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين روزنامهي آمريكايي افزود، استراتژي شرودر، صدراعظم آلمان همچنان روشن است او در مبارزات انتخاباتي سه سال قبل با قاطعيت به مخالفت دربارهي استفاده از زور عليه عراق پرداخت. اكنون در حالي با برگزاري انتخابات كمتر از پنج هفته زمان باقي است نظرسنجيها نشان ميدهد شرودر پس از آنجلا مركر، رهبر اتحاديهي دموكراتيك مسيحي اين كشور قرار دارد و به نظر ميرسد او تلاش ميكند بار ديگر از مخالفت غيرمنطقي عمومي آلمان با استفاده از زور و امور بينالمللي به نفع خود بهره برداري كند.
شرودر كه روز شنبه در پاسخ به سخنان بوش گفته بود گزينهي نظامي را از روي ميز كنار بگذاريد يكشنبه نيز در گفتوگو با روزنامهي بيلد سايتونگ اظهار داشت: گزينهي نظامي را فوق العاده خطرناك ميدانم؛ بنابراين ميتوانم با قاطعيت هرگونه مشاركت دولت آلمان (در چنين مسالهاي) را تحت رهبري خود رد كنم.
اين روزنامهي آمريكايي افزود: اين اظهارات باعث شگفتي ديپلماتها در آمريكا شد و تقريبا نسبت به آغاز تنشهايي جديد در روابط آمريكا و اروپا مطمئن شدند.
رابرت وود، سخنگوي سفارت آمريكا در برلين گفت: رييس جمهور مدتي طولاني است كه ميگويند ما از ديپلماسي اروپا حمايت ميكنيم و از آن اقدام كاملا پشتيباني كردهايم.
وود افزود: وي در گفتوگو با راديو اسراييل فقط بر موضع دولت تاكيد كرده بود؛ سياست ما تغيير نكرده است.
نيويورك تايمز ادامه داد: سخنان شرودر در مقطع حساسي از اقدامات دو سالهي آلمان، فرانسه و انگليس براي متقاعد ساختن ايران به رها كردن برنامهي هستهيي در ازاي دريافت مزاياي اقتصادي مطرح شد.
اين روزنامه با اشاره به قطعنامهي اخير شوراي حكام كه تعليق دوبارهي فعاليتهاي ايران را خواستار است افزود: ديپلماتهاي اروپايي ميگويند گام بعدي گزارش محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي دربارهي ايران است كه در صورت شكست آن احتمالا اين پرونده به شوراي امنيت ميرود، اما ديپلماتها به طور خصوصي به اين امر اشاره كردهاند كه با توجه به مواضع مخالف چين و روسيه نسبت به تصويب تحريم عليه ايران در شوراي امنيت ترديد دارند.
به نوشتهي اين روزنامه آمريكايي برخي مقامات در اروپا ميگويند تعهد هر دو طرف اروپا و آمريكا براي چشم پوشي از گزينهي نظامي در ازاي توقف دايمي برنامههاي هستهيي ايران بسيار موثر خواهد بود.
نيويورك تايمز ادامه داد: مقامات چندين ماه مشتاقانه از تلفيق پليس خوب پليس بد صحبت ميكردند كه براساس آن اروپا راه ديپلماتيك و آمريكا تهديد ميكرد.
اظهارات اخير شرودر نشانگر تغيير موضع آلمان است؛ زيرا به نظر ميرسد او حاضر است تضمينهايي را عليه هرگونه اعمال زور عليه ايران بدون دريافت امتياز از اين كشور ارايه كند.
براساس اين گزارش، بيشتر نشريات آلماني از سخنان وي انتقاد كردهاند. روزنامهي بازرگاني هاندلزبلات در سر مقالهي روز گذشتهاش نوشت: شرودر ميداند كه حمله عليه ايران در دستور كار نيست و آمريكا از نظر سياسي و نظامي قادر به انجام چنين كاري نيست.
هاندلزبلات افزود: وي از سخنان بوش براي به دست آوردن امتياز در مبارزات انتخاباتي سو استفاده كرد و با اين كار اتحاد حياتي غرب را به خطر مياندازد.
روزنامهي دي ولت نوشت: صدراعظم بايد خجالت بكشد.
براساس اين گزارش به نظر ميرسد شرودر قصد دارد با تحت فشار قراردادن مركر براي اين كه به وضوح بگويد در اقدام نظامي عليه ايران مشاركت خواهد داشت يا خير او را به موضع دفاعي بكشاند اما سخنگوي وكل در عوض از سخنان بوش به جهت ضعيف كردن اتحاد آمريكا اروپا انتقاد كرد و گفت: صدراعظم اين تصور وحشتناك را در ايران القاء ميكند كه جامعه جهاني ديگر متحد نيست.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات