• شنبه / ۱۷ اسفند ۱۳۸۷ / ۱۰:۱۸
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8712-08833
  • خبرنگار : 71132

*گزارش كامل ايسنا از سفر يك روزه متكي به بلگراد* آمريکا ديگر نمي‌تواند سياست‌هايش را ديكته كند زمان تقويت مشورت‌هاي سياسي درباره بالكان، قفقاز و خاورميانه است

*گزارش كامل ايسنا از سفر يك روزه متكي به بلگراد*
آمريکا ديگر نمي‌تواند سياست‌هايش را ديكته كند
زمان تقويت مشورت‌هاي سياسي درباره بالكان، قفقاز و خاورميانه است

وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران، جمعه صبح به دعوت همتاي صرب خود، وارد صربستان شد و در سفري يك روزه با مقامات بلندپايه اين كشور ديدار و گفت‌و‌گو كرد.

به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) به بلگراد، منوچهر متكي در ديدار ملاجان دينكيچ، معاون نخست وزير و وزير اقتصاد و توسعه صربستان با اشاره به رويدادهاي جديد در روابط بين‌الملل گفت: دو كشور نيازمند شناخت و كشف زمينه‌هاي جديد همكاري هستند. حجم مبادلات نيز روند سريعي در چند سال اخير داشته و به تدريج زمينه‌هاي همكارش شناخته شده، نهادينه مي‌شود.

وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: زمان آن رسيده كه مشورت‌هاي سياسي به ويژه در خصوص بالكان، قفقاز و خاورميانه تقويت شود. همكاري در سازمان‌هاي بين المللي نيز از ديگر موارد همكاري است و بلگراد به عنوان يكي از پايه‌گذاران جنبش عدم تعهد مي‌تواند ظرفيت خوبي براي هدايت رويدادهاي منطقه باشد.

وي اضافه كرد: اين روزها مناسبات اقتصادي نقش اساسي در روابط بين كشورها بر عهده دارند. حجم مبادلات ايران طي چند سال گذشته با تعدادي از كشورها روند قابل ملاحظه‌اي داشته و ده‌ها ميليارد دلار پروژه مشترك با كشورهاي خارجي در دست اقدام يا مطالعه داريم. تحولات جديد اقتصادي و روند مطلوب آن باعث شده تا رغبت همكاري با ايران افزايش چشم‌گيري يابد.

متكي خاطر نشان كرد: در گذشته 70 درصد تجارت ما با اروپا در سه كشور متمركز بود اما در سه سال گذشته تصميم گرفتيم اين ميزان در ميان تعداد بيشتري از كشورها تقسيم شود و تصور مي‌كنيم حجم مناسبات اقتصادي ايرا با صربستان نيز مي‌تواند در مدت كوتاهي دو بر ابر شود پيش‌بيني مي‌شود هيات فني از وزارت نفت ايران نيز از صربستان ديدن كند تا به بررسي‌ زمينه‌هاي همكاري بپردازند.

وي با بيان اينكه صربستان همواره در مسير تجارت ايران نقش موثري داشته است، ابراز اميدواري كرد كه گام‌هاي نرم‌افزاري در همكاري اقتصادي نيز برداشته شود.

به گزارش ايسنا از بلگراد، دينكيچ نيز با قدرداني حضور وزير خارجه كشورمان در بلگراد يادآور شد: با توجه به اينكه من مسوول امور اقتصادي كشورم هستم و طرف كميسيون مشترك ايران و صربستان هستم سعي مي‌كنم عمدتا بر امور اقتصادي و همكاري‌هاي صنعتي و فني فيمابين تمركز كنم.

وي با اشاره به برگزاري سيزدهمين كميسيون اقتصادي ايران و صربستان در ماه آينده گفت: ايران مي‌تواند به عنوان مركزي براي همكاري‌هاي ما در منطقه خاورميانه باشد.

وزير اقتصاد صربستان با اشاره به وجود يك مجتمع پتروشيمي در اين كشور خواستار همكاري ايران و توسعه و گسترش اين مركز شد و گفت: تاسيس يك شركت مشترك براي نوسازي و افزايش كارآيي اين مركز مي‌تواند ايده خوبي براي همكاري باشد.

وي همچنين خواستار همكاري در زمينه نفت با ايران شد و اظهار كرد: كار مشترك در بخش صنعت فولاد و صنايع غذايي از ديگر پيشنهادات طرف صرب براي همكاري است. من معتقدم ظرفيت‌هاي همكاري بسيار زياد است و بايد به كشف و بهره‌برداري از آن پرداخت.

دينكيچ خواستار الزام هياتي فني از وزارت نفت كشورمان به صربستان به منظور آماده سازي برگزاري موفق‌تر سيزدهمين كميسيون مشترك شد و تصريح كرد: همكاري در زمينه مترو و واگن‌سازي، ساخت قطعات يدكي خودرو، ماشين‌هاي ساختمان‌سازي، همكاري‌هاي بدون واسطه‌ي بانكي و امضاي موافقت‌نامه تجارت ترجيحي نيز مهم و مفيد ارزيابي مي‌شود.

متكي همچنين پيش از ظهر جمعه گفت‌و‌گويي را با تلويزيون سراسري صربستان RTS و روزنامه نيمه دولتي پوليتيكا انجام داد.

وزير امور خارجه كشورمان در ديدار با ووک يرميچ، وزير امورخارجه صربستان نيز با قدرداني از ميزباني وي در سفر خود به بلگراد، گفت: بلگراد و مردم كشور شما براي مردم ايران شناخته شده ستند و صربستان ظرفيت‌هاي زيادي براي تاثير‌گذاري بر تحولات منطقه بالكان دارد.

به گزارش خبرنگار ايسنا، متكي در تحليل تحولات جهاني اظهار كرد: احترام به ارزش هاي هر کشور، عدم دخالت در امور ديگر کشورها و هم‌چنين عدم رعايت استانداردهاي دوگانه اصولي است که اين روزها مورد قبول همگان است و بايد مورد احترام ‌باشد.

وي درباره جنبش عدم تعهد نيز يادآور شد: مدتي اين تشكيلات در رکود بسر مي‌برد اما اخيرا با همکاري تعدادي از کشورها به ويژه طي سه سال گذشته، روح جديدي به جنبش دميده شده است و نقش جديدي در روابط بين‌الملل ايفا مي‌كند.

وزير امور خارجه كشورمان در ادامه با اشاره به پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي كه در بخش هاي مختلف صنعتي ايران به وقوع پيوسته است اضافه كرد: اقتصاد هاي دو مي توانند به عنوان دو اقتصاد مکمل يکديگر عمل کنند. ترانزيت کالا و انرژي ايران از طريق صربستان مي‌تواند يکي از محورهاي همکاري و مورد اهتمام بيشتر باشد. به همين دليل مشورت هاي منظم دوره اي ميان وزراي خارجه دو کشور در خصوص مسائل دوجانبه و بين المللي و تسريع حرکت قطار همکاري‌هاي اقتصادي مفيد ارزيابي مي شود.

متكي با اشاره به برخي مسائل خاورميانه نيز گفت: خروج امريکا از عراق بهترين رهيافت براي حل و فصل مشکلات مردم عراق است.

وي ادامه داد: شرايط در افغانستان هم پيچيده و خطرناك و نمود ديگري از شكست آمريكا در منطقه است. چراكه توليد مواد مخدر در اين دوره 40 برابر شده، افراط گرايي رشد كرده و امنيت روند نزولي طي كرده است. با اين وجود به نظر مي‌رسد غرب برنامه خاصي براي افغانستان ندارد.

رييس ديپلماسي كشورمان در پاسخ به سوال يرميچ وزير خارجه صربستان پيرامون اوضاع فلسطين گفت: بوش در آناپوليس اعلام کرد تا پايان سال 2008 مشکل فلسطين را حل مي کند. آن زمان کسي نمي دانست منظور بوش چيست، اما وقتي در پايان سال 2008 صهيونيست‌ها به غزه حمله کردند، همگان دانستند منظور بوش نابودي غزه بوده است. اكنون هم تل‌آويو نشان داده به اصول آتش بس پايبند نيست.

وي تاكيد كرد: شکست اشغالگران در دو جنگ 33 روزه و 22 روزه تصوير خاورميانه را عوض کرد و امريکا ديگر نمي تواند سياست هاي خود را ديکته کند.

به گزارش ايسنا، وزير خارجه صربستان نيز در اين ديدار با بيان اينكه صربستان با اعمال تحريم عليه كشورها مخالف است، اظهار كرد: بلگراد بر توسعه همکاري‌ها با تهران استوار است و ما همچنين به خاطر حمايت‌هاي تهران از بلگراد، قدرداني مي‌كنيم.

وي ضمن حمايت از پيشنهاد مشورت‌هاي منظم سياسي يادآور شد: جنبش عدم تعهد همچنان زنده است و انتظار مي رود به نقش آفريني بيشتري بپردازد. ما در نظر داريم در پنجاهمين سال تاسيس NAM ، اجلاس وزراي خارجه عضو را در بلگراد برگزار کنيم .

يرميچ خواهان حمايت ايران از ايده عضويت ناظر صربستان در سازمان کنفرانس اسلامي شد و گفت: اين كشور داراي اقليت بزرگ اسلامي است که با ساير اقوام در صلح و دوستي بسر مي برند.

وي با ارائه گزارشي درباره پروسه اعلام استقلال غير قانوني کوزوو خواستار حمايت ايران از مواضع صربستان شد.

وزير خارجه صربستان همچنين با اشاره به مسائل خاورميانه تصريح كرد: ما اقدام تل‌آويوعليه غزه را محکوم کرديم. چراكه اين اقدام و حمله به لبنان اشتباه بزرگي بود.

وي در پايان با اعلام حمايت از استقلال و تماميت ارضي سودان، سياست خارجي کشورش را در مسير رشد مناسبات با کشورهاي مختلف جهان توصيف کرد و خواستار امضاي موافقتنامه تجارت آزاد با ايران شد.

متكي همچنين براي ضيافت رسمي ناهار، ميهمان وزير خارجه صربستان بود.

وزير امور خارجه كشورمان در ديدار نخست وزير صربستان نيز با اشاره به اينکه تصوير جديدي كه از صربستان ارائه شده است، مواضع مشترك در خصوص رويدادهاي خاورميانه و بالكان را زمينه ساز تقويت همكاري هاي سياسي دانست و اظهار كرد: فرصت براي تقويت هر چه بيشتر همکاري‌هاي اقتصادي مهياست ضمن اينكه همكاري اقتصادي دو كشور بويژه در طول بحران اقتصادي جهاني در راستاي منافع دو كشور است.

به گزارش خبرنگارايسنا از بلگراد، متکي روز جمعه در ديداربا ميرکو استکويچ، وضعيت افغانستان را پيچيده و خطرناک توصيف كرد و با اشاره به نقش موثر ايران در حل بحران لبنان افزود: ما همواره سعي کرده ايم بخشي از حل بحران در منطقه خاورميانه باشيم.

وي در بخش ديگري از سخنان خود، به تلاش‌هاي ايران براي حل و فصل بحران آذربايجان و ارمنستان نيز اشاره كرد.

رييس ديپلماسي کشورمان خواهان افزايش سهم صربستان در تجارت خارجي ايران شد و تاكيد كرد: حجم مبادلات ايران با اروپا 50 ميليارد دلار است و زمينه هاي فراواني براي توسعه همکاري‌ها و افزايش سهم صربستان در مبادلات ايران وجود دارد.

به گزارش ايسنا، استکويچ، نخست وزير صربستان با قدرداني از تعاملات سياسي دو کشور گفت: ما علاقمند به توسعه همکاري با ايران در ابعاد مختلف به ويژه در صنايع پتروشيمي ، انرژي ، صنايع غذايي و برگزاري کميسيون مشترک هستيم و دولت از همه ظرفيت خود براي موفقيت اين اجلاس استفاده خواهد کرد.

وي با اشاره به روند خصوصي سازي در صربستان يادآور شد: شرکت‌هاي ايراني مي‌توانند در صنايع و شرکت‌هاي صرب سرمايه‌گذاري کرده و اقدام به ايجاد شرکت‌هاي مشترک با شهروندان صرب کنند .

وزير امور خارجه در ديدار با رييس پارلمان صربستان هم، با ارزيابي مثبت از مناسبات كميته هاي سياست خارجي پارلمان‌هاي ايران و صربستان، گفت: ايران و صربستان به نفع مردم دو كشور است.

به گزارش ايسنا، متكي در ديدار اسلاوويتسا جوكيچ ديانويچ همچنين خاطر نشان كرد: ايران از صلح و ثبات در بالكان حمايت مي كند و با كاربرد استانداردهاي دوگانه مخالف است.

وي اظهار اميدواري كرد كشورهايي كه در صدد تغيير جهان به نفع خود بودند اقدام به تغيير خود كنند و ادامه داد: اين روند درحرف شروع شده و انتظار مي رود در عمل هم تغيير لازم و ريشه اي اتفاق بيافتد.

متكي تاكيد كرد كه مناسبات ايران و صربستان به نفع مردم دو كشور است.

اسلاوويتسا جوكيچ ديانويچ نيز ضمن خوشامدگويي به وزير خارجه كشورمان تعاملات مثبت سياسي و همكاري هاي مشترك را زمينه ساز رشد و گسترش روابط در ابعاد مختلف دانست و گفت: تعاملات پارلماني مي تواند پشتوانه توسعه روابط دو كشورباشد.

وي سياست كشورش را براي گسترش همكاري با ديگر كشورها از جمله ايران معرفي كرد و يادآور شد: گروه دوستي پارلماني ايران وصربستان در پارلمان صربستان مي تواند نقش موثري در همكاري هاي دوجانبه به نفع مصالح دو ملت و دو منطقه ايفا نمايد.

به گزارش ايسنا، در اين ديدار اسامي اعضاي گروه دوستي پارلماني صربستان – ايران تسليم هيات ايراني شد.

وزير امور خارجه كشورمان عصر روز جمعه پس از ديدار با مقامات صربستان از مسجد بايراکلي، تنها مسجد بلگراد بازديد كرد.

به گزارش ايسنا، اين مسجد سال 1575 ميلادي ساخته شده و پس از آتش گرفتن در آشوب‌هاي 18 مارس سال 2004 در کوزوو، مجددا بازسازي شد.

در حال حاضر قريب به 200 هزار مسلمان در منطقه بلگراد زندگي مي‌كنند.

متكي در پايان سفر يك روزه خود به بلگراد، پايتخت صربستان با كارمندان ارگان‌هاي جمهوري اسلامي ايران در بلگراد نيز ديدار و گفت‌وگو كرد.

وزير امور خارجه كشورمان بامداد امروز(شنبه) بلگراد را به مقصد تهران ترك كرد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha