• سه‌شنبه / ۳ مرداد ۱۳۹۱ / ۱۳:۰۵
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 91050301954
  • خبرنگار : 71402

/گزارش-واشنگتن پست/

تلاش سازمان سيا برا ي پركردن خلاء اطلاعاتي در سوريه

تلاش سازمان سيا برا ي پركردن خلاء اطلاعاتي در سوريه

"دولت آمريكا در تلاش است تا نيروهاي مخالف سوري را شناسايي كند. آژانس‌هاي جاسوسي كاخ سفيد نيز درصدد هستند تا از نزديك آنها را مورد ارزيابي قرار دهند كه اين اقدام با تاسيس پايگاه در خاك سوريه و مرزها صورت مي‌گيرد."

"دولت آمريكا در تلاش است تا نيروهاي مخالف سوري را شناسايي كند. آژانس‌هاي جاسوسي كاخ سفيد نيز درصدد هستند تا از نزديك آنها را مورد ارزيابي قرار دهند كه اين اقدام با تاسيس پايگاه در خاك سوريه و مرزها صورت مي‌گيرد."

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه واشنگتن پست در گزارشي از تحولات سوريه مي‌نويسد: «16 ماه پس از آغاز ناآرامي‌ها در سوريه، آمريكا تلاش دارد تا نيروهاي مخالف سوري را در داخل شناسايي كند. به گفته برخي از مقام‌هاي آمريكايي خلاءهايي اطلاعاتي تلاش‌هاي دولت باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا را براي عزل بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه با مانع رو به رو ساخته است.

آژانس‌هاي جاسوسي آمريكا اقدامات خود را طي ماه‌هاي اخير براي جمع‌آوري اطلاعات از نيروهاي شورشي مخالف و رژيم اسد افزايش داده‌اند اما آنها هنوز نتوانسته‌‌اند به طور كامل مكالمات را شنود كرده و يا بر درگيري‌هاي داخلي از نزديك نظارت كنند.

گفت‌وگو با مقام‌هاي اطلاعاتي آمريكا و مقام‌هاي اطلاعاتي خارجي فاش ساخت كه سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) نتوانسته پايگاهي در سوريه داير كند و اين در حالي است كه سيا در زمان انقلاب‌هاي عربي در مصر و تونس نقش اصلي در گردآوري اطلاعات از داخل اين كشورها داشته است.

با اين حال سيا با تاسيس پايگاه‌هاي مرزي و جمع‌آوري اطلاعاتي از ساير متحدان آمريكا از جمله اردن و تركيه و ساير كشورها كمك بسياري دريافت كرده است.

دسترسي به اطلاعات محدود، توانايي دولت باراك اوباما را براي بررسي بحران در سوريه با مانع مواجه مي‌كند و اين در حالي است كه اين اتفاق فرصتي براي حذف دشمن ديرينه آمريكا فراهم كرده است. با اين حال اين اقدام خطر قدرت گرفتن شبه‌نظاميان وابسته به القاعده و ساير گروه‌ها را تشديد مي‌كند.

مقام‌هاي آمريكايي اعلام كرده‌اند كه دولت اوباما به دنبال گسترش كمك‌هاي "غير كشنده" خود به مخالفان سوري است. يكي از مقام‌هاي اطلاعاتي آمريكا در اين خصوص مي‌گويد: اول از همه ما بايد به يك جمع‌بندي برسيم كه با چه كساني در داخل سوريه تعامل مي‌‌كنيم. 16 ماه است كه ناآرامي‌ها در سوريه ادامه دارد و ما با پديده جديدي رو به رو نيستيم اما عدم شفافيت در اين باره موجب شده است تا متحدان آمريكا در اين منطقه دچار نگراني شوند و ندانند كه پس از سقوط اسد چه كساني روي كار خواهند آمد. اين رويكرد حتي در ميان سرويس‌هاي اطلاعاتي عربي نيز كه خود به شورشيان براي براندازي اسد كمك مي‌كنند، وجود دارد.

يكي از مقام‌هاي اطلاعاتي كشورهاي عربي در خاورميانه كه خواست نامش فاش نشود، مي‌گويد: روند تحقيقات همچنان در مراحل اوليه است. مقام‌هاي خارجي ابراز نگراني كرده‌اند كه گروه‌هاي اسلام‌گرا به داخل مخالفان سوري نفوذ كنند و پس از سقوط اسد، دولتي با حضور اكثريت اعضاي گروه اخوان‌المسلمين تشكيل دهند. اين تفكر در ميان بسياري از افراد و حتي كساني كه در خيابان‌هاي سوريه مبارزه مي‌كنند، وجود دارد.

مقام‌هاي اطلاعاتي آمريكا معتقدند: توانايي سيا براي انجام عمليات در داخل سوريه از ماه فوريه كه سفارت آمريكا در دمشق بسته شد، كاهش يافت. برخلاف ليبي كه در آن كنترل مناطق شرقي كشور به سرعت به دست مخالفان افتاد، در سوريه گروه‌هاي اپوزيسيون نتوانستند كنترل مناطق خاصي را به دست بگيرند و همين امر به تيم‌هاي سيا اجازه نداد تا جاي پاي مستحكمي براي خود ايجاد كنند.

به‌رغم تمامي اين محدوديت‌ها، باراك اوباما به سيا مجوز داد تا به مخالفان و نيروهاي ضد اسد كمك كند. اين اقدام سيا از طريق انجام عمليات‌هاي محرمانه صورت گرفت كه نياز به تاييد اوباما داشت.

آژانس جاسوسي سيا تجهيزات ارتباطي براي گروه‌هاي اپوزيسيون سوري فراهم كرده است كه آمريكا را قادر مي‌سازد مكالمات آنها را شنود و مانيتور كند. تيمي متشكل از شش تن و يا بيشتر از افسران سيا در امتداد مرز تركيه و سوريه اقدام به تاسيس پايگاه كرده‌اند كه با رهبران مخالفان در تماس است و روند انتقال تجهيزات و اقلام پزشكي را با آنها هماهنگ مي‌كند. با اين حال مقام‌ها تاكيد دارند كه سيا در تامين سلاح براي مخالفان مشاركت نكرده است اما سيا تبادل اطلاعاتي با كشورهايي از جمله عربستان سعودي و قطر كه براي شورشيان سلاح فراهم مي‌كنند، دارد.

كشورهاي ديگري نيز نظير اردن و امارات براي ارسال پول و نه مهمات، ابراز تمايل كرده‌اند، اما اين كشورها همچنين نسبت به خطر استفاده از تسليحات مخالفان عليه كشورهاي عربي يا اسرائيل و يا احتمال استفاده از آنها در درگيري‌هاي مذهبي و يا قومي سوريه هشدار داده‌‌اند.

چنين دغدغه‌هايي به آژانس جاسوسي سيا كمك مي‌‌كند تا علت اينكه چرا مخالفان سوريه به‌رغم كمك‌هاي آمريكا و ساير كشورهاي پرنفوذ همچنان از نظر نظامي ضعيف است، كشف كند.

با وجود انتقادهاي جمهوري خواهان آمريكا، دولت اوباما تمايلي ندارد تا وارد مناقشه ديگري در خاورميانه شود، اما دولتمردان آمريكايي علت اين تصميم را اينگونه اعلام كرده‌اند كه وجود گروه‌هاي مختلف در اپوزيسيون‌هاي سوري، مانع از دخالت نظامي آمريكا در سوريه شده است.

سيا و ساير آژانس‌هاي جاسوسي در اقدام ديگري براي ضربه زدن به اسد، مانع از انتقال سلاح از برخي كشورها به سوريه شدند. برخي از مقام‌ها عنوان داشته‌‌اند كه انفجار هفته گذشته در مقر امنيت ملي سوريه نشان مي‌دهد كه مخالفان سوري حتي بدون كمك تسليحاتي آمريكا نيز از امكانات كافي برخوردارند.»

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha