• دوشنبه / ۲۶ فروردین ۱۳۹۲ / ۱۳:۲۰
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 92012609385
  • خبرنگار : 71049

با غیرکارشناسی خواندن نگرانی کشورهای حوزه خلیج فارس

معاون سازمان انرژی اتمی: نیروگاه بوشهر در برابر زلزله 8 ریشتری مقاوم است

معاون سازمان انرژی اتمی: نیروگاه بوشهر در برابر زلزله 8 ریشتری مقاوم است

معاون رییس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر این که نیروگاه بوشهر با توان مقاومت در برابر زلزله‌ای به قدرت حداقل 8 ریشتر ساخته شده است، تبلیغات سوء برخی کشورها در مورد نگرانی‌ها از ایمنی این نیروگاه را بی‌اساس دانست.

معاون رییس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر این که نیروگاه بوشهر با توان مقاومت در برابر زلزله‌ای به قدرت حداقل 8 ریشتر ساخته شده است، تبلیغات سوء برخی کشورها در مورد نگرانی‌ها از ایمنی این نیروگاه را بی‌اساس دانست.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) محمد احمدیان، معاون رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره تاثیر زلزله استان بوشهر بر نیروگاه اتمی بوشهر، تصریح کرد: نیروگاه اتمی بوشهر با مقاومت در برابر زلزله‌ای به قدرت حداقل 8 ریشتر و نزدیک به محل نیروگاه طراحی شده است، اما زلزله‌ای که متاسفانه چند روز پیش در منطقه رخ داد، اولا مرکز آن حدود صد کیلومتر با نیروگاه اتمی بوشهر فاصله داشت، ثانیا شدت این زلزله حدود 6 ریشتر بود، طبیعی است که این زلزله هیچ مشکلی برای نیروگاه اتمی بوشهر ایجاد نکند.

ایمنی نیروگاه بوشهر در برابر حوادث طبیعی

احمدیان که میهمان برنامه "من طهران" شبکه العالم بود، درباره تبلیغات سوء کشورهای عربی حوزه جنوبی خلیج فارس درباره ایمنی نیروگاه بوشهر گفت: همان طور که گفتم این زلزله اولا شدت کمی در مقایسه با مقاومت نیروگاه داشته و ثانیا فاصله کانون زلزله با نیروگاه زیاد بوده است؛ بنابراین نمی‌تواند یک امتحان قوی از قابلیت‌های نیروگاه باشد، اما درحد خود نشان داد که نیروگاه با مشکلی در برابر این قبیل حوادث طبیعی روبرو نخواهد شد.

معاون رییس سازمان انرژی اتمی ایران، افزود: نیروگاه اتمی بوشهر بر اساس پیشرفته‌ترین و سختگیرانه‌ترین استانداردهای بین‌المللی طراحی شده است. در تمام مراحل ساخت نیروگاه بر اعمال این استاندارها نظارت قوی شده است و مرکز "نظام ایمنی" جمهوری اسلامی ایران که تحت نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایش می‌شود بر ایمنی نیروگاه نظارت داشته است.

وی ادامه داد: از طرف دیگر اگرچه نیروگاه بوشهر متعلق به جمهوری اسلامی ایران است، اما به طور طبیعی تابلویی از توانمندی‌ها و قابلیت‌های صنعت هسته‌یی روسیه هم به شمار می‌آید، از این رو پیمانکار روس هم با کمال دقت مسائل ایمنی را رصد کرد.

احمدیان تاکید کرد: تمام این استانداردها مستند شده و اسنادش موجود و به هر شخص یا نهاد حقوقی که بخواهد به طور کارشناسانه این مطالب را بررسی کند، قابل ارائه است.

وی هم‌چنین درباره تبلیغات منفی با محوریت نگرانی از ایمنی نیروگاه بوشهر، گفت: اگر این نگرانی‌ها برخاسته از یک نگاه کارشناسی باشد، خیلی راحت می‌توان آن را برطرف کرد؛ ما بارها اعلام کردیم که آمادگی داریم هر گونه اطلاعاتی لازم را از طریق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اختیار کارشناسان قرار بدهیم.

درباره وضعیت نیروگاه بوشهر پس از زلزله به آژانس اطلاع داده شد

معاون رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره اطلاع رسانی به آژانس از وضعیت نیروگاه اتمی بوشهر پس از زلزله گفت: بر اساس رویه‌هایی که وجود دارد، ما باید هر اتفاق و حوادث پیش‌بینی نشده‌ای مانند زلزله و پیامدهای آن را به مجامع بین‌المللی از جمله آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اتحادیه جهانی بهره‌برداران از نیروگاه‌های اتمی منعکس کنیم؛ در مناطق مختلف جهان مراکز منطقه‌ای وجود دارد و ما عضو منطقه مسکو هستیم؛ ما بلافاصله وضعیت را به این مرکز اطلاع دادیم.

نیروگاه بوشهر هیچ خطری ندارد

احمدیان ادامه داد: صنعت هسته‌یی صنعتی فوق‌العاده حساس است که تمام اقدامات، فعالیت‌ها و وضعیت نیروگاه‌های هسته‌یی توسط ارگان‌های مختلف تحت رصد قرار دارد؛ در این صنعت نمی‌توان یک نیروگاه را در شرایطی ناامن بهره‌برداری کرد و از چشم دیگران وضعیت را پنهان کرد، این موضوع درمورد نیروگاه بوشهر هم صادق است و این مساله می‌تواند به کشورهای همسایه ایران در حوزه خلیج فارس هم اطمینان بدهد که خطری از ناحیه نیروگاه اتمی بوشهر متوجه آنان نیست.

دلایل وقوع حادثه هسته‌یی فوکوشیما

احمدیان در پاسخ به سوالی درباره وضعیت نیروگاه بوشهر در شرایطی مثل حادثه فوکوشیما ژاپن که نیروگاه پس از زلزله تحت تاثیر سونامی هم قرار گرفت، گفت: به خاطر موقعیت خاص خلیج فارس، پیش‌بینی نمی‌شود که بعد از زلزله سونامی هم روی دهد؛ یکی از دلایلی که این محل برای احداث نیروگاه انتخاب شده، موقعیت مناسب بوشهر از نظر زمین شناسی است، در مورد فوکوشیما عوامل متعددی دست به دست هم دادند تا آن حادثه به وجود بیاید که درواقع هیچ یک از آنها تقریبا در مورد نیروگاه بوشهر موضوعیت ندارد.

وی در تشریح حادثه فوکوشیمای ژاپن، گفت: یکی از مواردی که در فوکوشیما مشکل ساز شد این بود که به دلیل درنظر گرفتن سود اقتصادی بیشتر تصمیم گرفتند یکی از واحدهایی که باید از مدار خارج می شد، پس از زلزله و سونامی به کار خود ادامه دهد. در ژاپن ایمنی زیر پا گذاشته شد، درحالیکه ما در نیروگاه اتمی بوشهر همواره ایمنی را به عنوان اولین و مهم ترین عامل درنظرگرفته‌ایم.

معاون رییس سازمان انرژی اتمی ایران، افزود: ما تاکنون دو بار در دو سال اخیر به خاطر رعایت موارد امنیتی، قلب راکتور بوشهر را خالی کردیم و سوخت آن را بازرسی کامل کردیم؛ با وجود این که این بازرسی‌ها چند ماه راه‌اندازی نیروگاه را به تاخیر انداخت، اما اصل ایمنی را مورد توجه قرار دادیم، اصلی که در جاهای دیگر باعث حوادث بزرگ هسته‌یی شد.

سامانه‌های ایمنی نیروگاه بوشهر

احمدیان درباره سامانه‌های ایمنی خودکار نیروگاه بوشهر، گفت: در صورتی‌که زلزله‌ای قوی رخ دهد، سیستم‌هایی در داخل نیروگاه وجود دارد که نیروگاه را از مدار خارج می‌کند و راکتور خاموش می‌شود؛ آن‌گاه فرصت ایجاد می‌شود تا کارکنان فنی قسمت‌های مختلف را مورد بازرسی قرار دهند.

وی افزود: برای ایمنی پرتویی نیروگاه حلقه‌های امنیتی متعددی در نظر گرفته شده است که هر کدام به دلیلی اگر کار نکند، حلقه بعدی کار خواهد کرد و ایمنی هسته‌یی نیروگاه را حفظ خواهد کرد.

دلیل انتخاب بوشهر برای احداث نیروگاه اتمی

احمدیان تصریح کرد: برای انتخاب محل یک نیروگاه اتمی باید مسائل زیادی را در نظر گرفت که یکی از آنها دسترسی به آب و دریاست. بوشهر از این جهت به خوبی این نیاز را پوشش می‌دهد و نیز از نظر نزدیکی به شبکه‌های انتقال نیرو و نزدیکی به مراکز جمعیتی و پارامترهای دیگر باید ویژگی‌های خاص خود را داشته باشد. یکی از این پارامترها فاصله از مراکز زلزله خیز است که بعد از بررسی تاریخچه بلند مدت منطقه، سازه های نیروگاه باید به طوری ساخته شود که شدیدترین زلزله ممکن در آن منطقه را تحمل کنند.

نگرانی‌ کشورهای حوزه خلیج فارس جنبه کارشناسی ندارد

معاون عباسی گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مطالعات گسترده‌ای از سوی شرکت‌های غربی برای تعیین مکان نیروگاه صورت گرفت که منطقه فعلی و منطقه دارخوین خوزستان انتخاب شد و جالب است که در آن زمان هیچ یک از کشورهای همسایه نسبت به این نیروگاه اعتراض و نگرانی نداشتند. این نشان‌دهنده آن است که این نگرانی‌ها جنبه کارشناسی ندارد. به هرحال ما برای ساخت نیروگاه‌های جدید باز هم حاشیه خلیج فارس و دریای عمان را از نظر نزدیکی به آب مناسب‌ترین محل‌ها می‌دانیم و از نظر زلزله هم وضعیت قابل قبولی دارند.

شایعات بی‌اساس در برخی کشورهای منطقه

احمدیان در ادامه با اشاره به شایعات مطرح شده در برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس مبنی بر دلایل انتخاب بوشهر برای احداث نیروگاه هسته‌یی، از جمله دوری آن از مراکز جمعیتی ایران، تاکید کرد: کسانی که این مطلب را مطرح می‌کنند اگر جمعیتی را که داخل ایران در اطراف این نیروگاه زندگی می‌کنند با جمعیت کشورهای همسایه مقایسه کنند، خواهند دید که بسیار بیشتر است و اگر بخواهد اتفاقی برای این نیروگاه بیفتد هموطنان ما بیشترین آسیب را خواهند دید از این رو این مطلب غیر قابل پذیرش است. از مهم‌ترین عوامل در طراحی نیروگاه حجم زیاد آب است و ایران نسبتا کشور خشکی است و رودخانه‌های پرآب نداریم و به ناچار باید از حاشیه دریاهای آزاد برای حمل و جابجایی تجهیزات سنگین نیروگاه که با کشتی حمل می‌شوند، استفاده شود و مناطق ساحلی مناطق مناسبی هستند.

وی افزود: کسانی که این شبهه را دارند می‌توانند به مدارکی که از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره خصوصیات ساختگاه نیروگاه‌های اتمی منتشر کرده مراجعه کنند و با وضعیت بوشهر بسنجند که در این صورت خواهند دید انتخاب بوشهر کاملا علمی و منطقی و منطبق بر توصیه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

ایمنی، اولویت نخست

معاون سازمان انرژی اتمی کشورمان در ادامه با اشاره به اهمیت ایمنی پیش از هر اولویت دیگر، گفت: خوشبختانه نیروگاه اتمی بوشهر در سال گذشته برای بهره برداری موقت به شبکه برق سراسری کشور وصل شده و تا کنون بیش از یک میلیارد و پانصد میلیون کیلووات ساعت انرژی برق تولید کرده و به شبکه سراسری برق ایران تحویل داده است. تحویل گرفتن این واحد از کارشناسان روسی به صورت تجاری هم به زودی محقق خواهد شد، اما ایمنی نیروگاه در تمام مراحل برای ما بیشترین اولویت را داشته و عجله‌ای برای راه‌اندازی تجاری آن نداریم.

استفاده از همه ظرفیت‌های انرژی صلح‌آمیز هسته‌یی

احمدیان در بخش دیگری از این گفت‌وگو، با اشاره به کاربردهای مفید انرژی هسته‌یی در حوزه‌های مختلف اظهار داشت: با توجه به توان بالای متخصصان ایرانی، استفاده از ظرفیت‌های مختلف انرژی صلح‌آمیز هسته‌یی در دستور کار ما قرار دارد. ما اکنون بیش از 43 رادیو دارو که در تشخیص و درمان برخی بیماری‌های صعب‌العلاج از جمله سرطان کاربرد دارند در داخل کشور می سازیم و در روز ملی فن‌آوری هسته‌یی 5 رادیو داروی جدید توسط دانشمندان ایرانی معرفی شد.

معاون سازمان انرژی اتمی گفت: علاوه بر این برای اصلاح گونه‌های مختلف گیاهی و مبارزه با آفات و طولانی‌تر کردن عمر محصولات کشاورزی فعالیت‌های گسترده‌ای از قبل بوده و الان در مرحله اجراسازی آن هستیم.

در حال حاضر یک رآکتور تحقیقاتی از نوع استخری در تهران فعال است، اما وجود آن کفایت نمی‌کند و ساخت 4 رآکتور دیگر در دستور کار است که یکی همین رآکتور 10 مگاواتی در استان فارس است که طراحی وساخت آنها توسط متخصصان ایرانی انجام شده و سوخت آنها هم در داخل ایران تامین خواهد شد که حدودا طی 4 تا 5 سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۶ ۱۶:۱۲

دقیقا مثل ایران که کارمند حقوق ریالی دریافت می کند و هزینه ارزی و دلاری می پردازد.

avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۶ ۱۶:۱۸

تابه‌حال این را نشیده بودیم که ژاپنی‌ها ایمنی را رعایت نکرده‌اند ولی ما ایمنی را رعایت کرده‌ایم احسن بر معاونت انرژی هسته‌يی ایران!

avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۶ ۱۶:۵۸

بابا ما مردم انرژی هسته‌يی نمی‌خواهیم آخه با چه زبونی باید بگیم؟!