عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: قرار گرفتن استان سیستان و بلوچستان در یکی از گرم و خشکترین اقلیمهای جهان علت بروز خشکسالیهای شدید تالاب هامون است.
«غلامرضا نوری» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: دریاچهی هامون اکوسیستمی خاص و منحصربه فرد است که در تاریخ حیات خود تغییرات و دگرگونیهای فراوانی را شاهد بوده است.
وی افزود: سطح دریاچه بهعلت شرایط اقلیمی ویژه دائماً در حال تغییر است که این پدیده تأثیر خود را برروی حیات منطقه میگذارد.
بهگفتهی این عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان، متوسط بارندگی دنیا 750 میلیمتر در سال است که این میزان در ایران حدود 250 میلیمتر و در سیستان در شرایط معمولی 59 میلیمتر است.
وی افزود: کمبود بارش به همراه تبخیر فراوان به میزان 47 میلیمتر در سال و عمق کم دریاچه از دست رفتن سریع آب را سبب شده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان با اشاره به وابستگی تالاب هامون به رودخانه مرزی هیرمند گفت: با توجه به وابستگی حیات سیستان به رودخانه هیرمند(مشترک میان دو کشور ایران و افغانستان) و بهعلت جنگ و بیثباتی این کشور چندین دوره شاهد قطع آب هیرمند به ایران و ایجاد خشکسالیهای شدید بودیم که آثار زیانبار اقتصادی و اجتماعی فراوانی را داشته است.
نوری با بیان اینکه رودخانه هیرمند آخرین رسوبات خود را در دریاچه هامون به جا می گذارد، افزود: از این رو رودخانه هیرمند اراضی مناسب را برای کشاورزی، منابع طبیعی، دامداری و حیات وحش ایجاد می کند، اما همین اراضی مستعد در زمان خشکسالی، بستر برداشت رسوبات ریزدانه شده و توفان های شدید گرد و غبار را بوجود می آورند.
وی یادآورشد: منابع اصلی تأمینکننده آب هامون، شعبات رودخانهی هیرمند است که علاوه بر آن «فراه» رود واقع در خاک افغانستان و سرریز «هامون پوزک»، در مواقع پر آبی به آن وارد میشود.
انتهای پیام
نظرات