• شنبه / ۱۳ دی ۱۳۹۳ / ۱۱:۱۱
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 93101306560
  • منبع : نمایندگی قزوین

تخریب آثار تاریخی تا کی؟

تخریب آثار تاریخی تا کی؟

ایسنا/قزوین خانه تاریخی امیر عبدالله وهاب شاید تنها اثر تاریخی باشد که هنگام کشف آن، با لودر و کمپرسی به جانش افتادند و پارکینگی با طبقات زیاد را جایگزین آن کردند.

خانه تاریخی امیر عبدالله وهاب شاید تنها اثر تاریخی باشد که هنگام کشف آن، با لودر و کمپرسی به جانش افتادند و پارکینگی با طبقات زیاد را جایگزین آن کردند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه قزوین، کهن شهر قزوین که در زمان حکومت صفوی پایتخت ایران بود، دارای آثار تاریخی متعددی است، آثاری که سندی است پر آوازه برای هر اهل دلی که تاریخ کهن، این بر و بوم را به نظاره نشسته‌اند.

در میان گستره آثار به جا مانده از گذشته در این شهر، آثار قدیمی‌تری در زیر خاک مدفون هستند، آثاری که تاریخ و تمدن شهری را به یدک می‌کشند تا زمانی که دلسوزان میراث کهن آن‌ها را کشف و مرمت کنند، در این میان "خانه امیرعبدالله وهاب" در حالی سر از خاک بیرون می‌آورد که پارکینگی طبقاتی سوار بر خود می‌بیند.

شهرداری قزوین، که دایه‌دار نگهداری آثار تاریخی شهری است؛ طی چند روز گذشته به بهانه ساخت پارکینگ طبقاتی در محوطه تاریخی سعدالسلطنه اقدام به تخریب بافت تاریخی قسمت مرکزی شهر قزوین کرده است.

آرش ضیاء آبادی، معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین در این خصوص می‌گوید: شهرداری دست به تخریب محوطه تاریخی زده است که طبق بررسی‌های کارشناسی میراث فرهنگی این بنا منصوب به "خانه امیرعبدالله وهاب" است، طبق شواهد وی اولین متولی مسجدالنبی بوده است.

وی ادامه می‌دهد: در بخشی از این بنا آب انبار 6 در 4 پیدا شده است که نشان می‌دهد این بنا یک خانه محقر نبوده بلکه مربوط به یک فرد متمکن بوده است.

ضیاءآبادی تصریح می‌کند: بافت تخریب شده در مرکز تاریخی شهر قرار دارد و این مکان در حریم اصلی و در جوار مجموعه تاریخی سعدالسلطنه، سرای وزیر و مسجد نبی قرار دارد که هر گونه اقدام در این مکان باید تحت کنترل یگان حفاظت میراث فرهنگی صورت گیرد.

وی خاطرنشان می‌کند: طبق قوانین میراث فرهنگی اجرای این عملیات تاثیر منفی بر آثار تاریخی می‌گذارد در حال حاضر علاوه بر حضور مسئولین کشوری پیگری‌های صورت گرفته به نتیجه نرسیده است و در واقع شهرداری برخلاف قانون عمل می‌کند.

به گزارش ایسنا، این اقدام شهرداری اعتراضات باستان شناسان و دوستداران میراث فرهنگی را در برداشت به طوری که معترضین به این امر به منظور توقف این پروژه ساعت 6 صبح تا 2 بعدازظهر در کنار انجام این عملیات تجمع کرده‌اند.

معترضین با در دست داشتن پلاکاردهایی که در آن شعارهایی از قبیل: ما به میراثمان زنده‌ایم، تخریب آثار تاریخی تا کی؟، شهر من زخمی است درج شده بود اعتراض خود را بیان کردند این در حالی است که شهرداری دست از کار نکشید و همچنان به تخریب این اثر پرداخت.

افسانه جبرئیل زاده کارشناس مرمت بازسازی میراث فرهنگی استان که در خط مقدم معترضین قرار دارد اظهار می‌کند: حرکت ماشین‌های سنگین کنار بناهای تاریخی باعث نابودی آن‌ها می‌شود، حال اینکه این مکان در حریم اصلی 3 اثر ثبت شده ملی ما قرار دارد نگرانی ما نسبت به تخریب آثار همجوار آن تشدید می‌شود.

وی تصریح می‌کند: حفاری با این وسعت گستردگی و ایجاد پارکینگ طبقاتی آثار زیانباری برای بناهای تاریخی ما ایجاد می‌کند چراکه بخش بسیار مهمی از مرکز تاریخی شهر در این قسمت قرار دارد، این در حالی است که شهرداری با لودر، تمام لایه‌های تاریخی را از بین می‌برد.

کارشناس مرمت بازسازی میراث فرهنگی استان ادامه می‌دهد: تاریخ و هویت شهری قزوین زیر همین لایه ها است لایه‌هایی که به لطف شهرداری مکانی جهت جمع‌آوری نخاله و زباله شده است چراکه آثار در حال حاضر در لایه‌های رویی، آثار با قدمت کمتر است آثار موجود در لایه‌های زیری با قدمت بیشتر و با اهمیت‌تر است.

وی می‌افزاید: این عملیات در حالی اجرا می‌شود که گروهی از محقیقن و باستان شناسان استان قزوین در این مکان آثاری مربوط به وجود خانه تاریخی پیدا کرده‌اند ولی با توجه به کمبود اعتبارات و امکانات ادامه کار متوقف شده بود.

جبرئیل زاده خاطرنشان می‌کند: شهرداری مدعی است که از آثار تاریخی به خوبی نگهداری می‌کند ولی در سطح شهر مشاهده می‌شود که آثار تاریخی در کنارشان سطل زباله قرار دارد و هر جا که بنا تاریخی است اعلامیه و تراکت جسبیده، یا به پارکینگ اتوبوس و استراحتگاه اتوبوس تبدیل شده است.

وی تصریح می‌کند: مجوز اجرای این طرح صادر نشده است و اجرایی شدن آن در میراث فرهنگی تایید نشده بلکه کاربری آن از مسکونی- تجاری به طرح تفصیلی پارکینگ تبدیل شده است .

در میان این تجمع علی‌رضا خزائلی مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر قزوین که از مصاحبه خودداری می‌کرد برای جلوگیری از تجمع بیشتر ورودی و خروجی‌های منتهی به این مکان را مسدود کرد.

به گزارش ایسنا، مسئولان شهرداری بدون توجه به معترضین فعالیت خود را از سر گرفتن، با اهتمام بیشتر شروع به تخریب نمودن در این میان یکی از معترضین با پلاکاردی در دست که "آثار تاریخی شهرم را در تابوت نکنید" بر روی آن درج شده بود با اصرار فراوان وارد محوطه کارگاهی شد و به نشانه اعتراض حدود چهل دقیقه در همان مکان باقی ماند.

مهری غیاثوند که اعتراض اجتماعی را حق خود و سایرین می‌داند در خصوص این عمل خود می‌گوید: اعتراض به این حرکت حق مسلم تمامی دلسوزان و دوستداران بخشی از میراث فرهنگی است و ما در این اعتراض خواهان توقف پروژه و کارشناسی بیشتر هستیم.

وی تصریح می‌کند: میراث فرهنگی در حوزه باستانی شواهدی کشف کرده است که در این مکان یک بافت تاریخی وجود دارد، باید توجه داشته باشیم که مجادله بین دو سازمان به قیمت از بین رفتن بخشی از تاریخ و هویت شهر ما نشود، بلکه با برگزاری جلسه اذهان عمومی را توجیه و ضرورت این کار بررسی شود.

علیرضا منجم، رئیس اداره روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری قزوین که در این تجمع حضور داشت با بیان اینکه شهرداری بزرگترین حامی میراث فرهنگی در شهر قزوین است ادامه می‌دهد: بیش از 10 کار شاخص میراث فرهنگی توسط شهرداری صورت گرفته است، در چند سال اخیر بزرگترین مرمت و بازسازی کشور مربوط به سرای سعدالسلطنه توسط شهرداری صورت گرفته است.

وی تصریح می‌کند: شهرداری در حالی متهم می‌شود میراث شهر را به غارت می‌برد که مرمت و بازسازی 3 هکتار فضای سرپوشیده سعدالسلطنه، میدان تهران قدیم، حمام بلور، حمام قجر، حمام حاج میرحسن، گرمابه خیابان سپه توسط شهرداری انجام شده است.

منجم خاطرنشان می‌کند: شهرداری بر اساس ضوابط قانونی این پروژه را انجام داده است و اعتبارات مربوط به آن در بودجه شهرداری آمده است، پروژه پارکینگ مجموعه سعدالسلطنه با امضای مدیرکل سابق میراث فرهنگی، با نظر دادستان، استانداری و سازمان مسکن و شهرسازی در حال اجرا است، اگر کار غیرقانونی بود پروژه بعد از 48 ساعت متوقف می‌شد.

وی تصریح می‌کند: این مصوبه از سال 88 در کمیسیون ماده 5 با نظارت و همکاری کارشناسان میراث فرهنگی تایید شده است، تغییر مدیریت دلیلی بر تغییر مواد کمیسیون نمی‌شود.

اما ضیاءآبادی معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین اظهار می‌کند: کمیسیون ماده 5 در راستای احیای سعد السلطنه، پروژه مشارکتی بین سازمان بازسازی و نوسازی شهرداری و میراث فرهنگی است که در سال 88 طی مصوبه‌ای تغییر کاربری آن تایید شده است اما نوع استفاده و کاربری این محدوده و اینکه چگونه بهره‌برداری شود در چه ارتفاعی و چه عمقی باید هماهنگی صورت گیرد.

به گزارش ایسنا، اگر چه ساخت پارکینگ طبقاتی در محوطه مسجدالنبی با توجه به حجم بالای نمازگزارن امری مثبت تلقی می‌گردد اما باید توجه داشت که حفظ میراث فرهنگی از اهمیت بالاتری برخوردار است چراکه آثار تاریخی هویت شهری ما تلقی می‌شوند، طبیعتاً حجم بالای تردد ماشین در این محوطه 3 اثر تاریخی مهم و مرکزی قزوین شامل مسجدالنبی، سرای وزیر و سرای سعدالسلطنه را نابود می‌کند.

تهیه از آرزو یارکه سلخوری خبرنگار ایسنای قزوین

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha