تجمل گرایی آفت و عادت بدی است که در جامعه همواره مشکل ساز بوده به طوریکه پرهیز از این عادت نکوهیده به تعالی و گرایش به آن باعث مشکلات عدیده می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه قم، کارشناسان و روانپزشکان بر این باورند که روحیه تنوع طلبی کم و بیش در همه افراد دیده می شود اما این روحیه زمانی سودمند است که باعث پیشرفت و بهبود وضعیت زندگی افراد شود در غیر اینصورت این روحیه تنوع طلبی باعث بروز مشکلاتی بسیار حاد در جامعه خواهد بود که اثرات آن بر همه سطحهای جامعه تاثیرگذار خواهد بود.
به گفته این افراد در حال حاضر در بیشتر خانوادههای ایرانی گرایش به سمت تجمل گرایی بیش از پیش شده به طوریکه با رشد جامعه و صنعتی شدن ذائقه افراد نیز به سمت خرید و تهیه وسایل غیرضروری پیش می رود.
به گفته این کارشناسان این کار و عمل علاوه بر این که هزینه زیادی را به افراد تحمیل می کند باعث به وجود آمدن رقابت منفی در بین دوستان و اقوام میشود و ممکن است در آینده باعث حتی روابطها و معاشرتها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
یک شهروند قمی تجمل گرایی را آفت زندگیهای کنونی عنوان می کند و می گوید در حال حاضر بیشتر خانواده ها به دلیل چشم و هم چشمی سعی دارند تا موقعیت زندگی و وسایل مورد نیاز خود را ارتقا بخشند.
رضا مصطفایی با تاکید بر این مطلب افزود: در بیشتر مواقع دیده میشود که وسایل لوکس و مدرنی که تهیه شده است هیچ گونه کاربردی ندارد و یا خانوادهها از آن کمتر استفاده میکنند اما هنگامی که دلیل خریداری شدن آن را جویا می شویم پاسخ غیر منطقی ارائه می دهند.
وی در ادامه اظهارداشت: متأسفانه در حال حاضر چشم و هم چشمی و تجمل گرایی فقط در بین جوانان مرسوم نیست بلکه برخی از افراد میانسال و مسن نیز به این معضل اجتماعی گرفتار هستند.
یک زوج جوانی که برای خرید جهیزیه به یک فروشگاه مراجعه کرده است درباره شیوه و دلیل انتخاب وسایل مورد نیاز زندگیشان می گوید: برای تهیه جهیزیه ابتدا وسایل مورد نیاز و ضروری را تهیه کردهایم و اکنون برای خرید وسایل دیگری مانند همزن برقی، تخم مرغ پز، ساندویچ ساز و دربازکن برقی آمدهایم.
آنها در مورد کاربرد و میزان استفاده خود از این وسایل گفتند: خیلی مطمئن نیستم که مستمر از این وسایل استفاده کنیم اما چون بیشتر اقوام در جهیزیه خود چنین وسایلی را داشتند ما نیز باید آن را تهیه کنیم .
*** نوروز فرصتی مغتنم برای صله رحم است
یک جامعه شناس با اشاره به اهمیت صله رحم در ایام نوروز مهم ترین آفت این سنت را تجمل گرایی و زیاده خواهی برشمرد.
مهدی زارعی در گفت و گو با ایسنا، با تبریک سال نو گفت: ایام نوروز سنتهای خاصی را دارد که بسیاری از آنها به لحاظ اجتماعی دارای اهمیت است به ویژه اینکه نوروز فرصتی مغتنم برای دید و بازدید و صله رحم می باشد.
وی در خصوص علل بی توجهی به صله رحم عنوان کرد: غالباً زوج های جوان تمایل چندانی به صله رحم ندارند در صورتی که بسیاری از مشکلات در همان ابتدای زندگی به دلیل بی توجهی به صله رحم ایجاد می شود و اگر زوج های جوان فرصتی را به دید و بازدید بگذرانند می توانند در رفع مشکلات موفق تر باشند.
زارعی ادامه داد: چه بسا مشکلاتی که با همفکری و همراهی اقوام و نزدیکان حل می شود از این رو نباید صله رحم را به عنوان مولفه ای مهم در زندگی مورد بی توجهی قرار داد و با غرور و تکبر و یا به دلایل بی اساس مانع از رفت و آمد شد.
وی تجمل گرایی و زیاده خواهی را مورد توجه قرار داد و گفت: متاسفانه گاه مردم برای رسیدن به یک زندگی تشریفاتی،حاضر نیستند فرصتی را به صله رحم اختصاص دهند و دید و بازدید را امری می دانند که وقت گیر است و مانع از پیشرفت می شود.
***تجمل گرایی مهم ترین آفت صله رحم
این جامعه شناس افزود: متاسفانه فرهنگ صله رحم در جامعه ما بسیار کم رنگ شده است که می توان در این باره مهمترین آفت آن را تجمل گرایی و زیاده خواهی دانست در حالی که این سنت دینی و حتی باستانی ما ایرانی ها آثار فردی و اجتماعی زیادی در شخصیت افراد و حتی در حل مشکلات داشت.
زارعی تصریح کرد: بسیاری از آسیبهای اجتماعی ریشه در انزوا و دوری جستن از صله رحم دارد تجمل گرایی و زیاده خواهی اجازه نمی دهد تا از برکات و آثار صله رحم آگاه شویم و در این راستا بسیاری از افراد در دراز مدت وقتی دچار گرفتاری های فراوان در زندگی می شوند به آثار سوء ترک صله رحم پی می برند.
وی در مورد تشریفات و تجملات در صله رحم گفت: گاهی تجمل گرایی به نوع دیگری به سنت زیبای صله رحم آسیب می زند به گونه ای که افراد به جای دید و بازدید به تشریفات و تجملات در مهمانی ها توجه دارند.
زارعی خاطرنشان کرد: از این رو در دراز مدت صله رحم را امری می دانند که بیش از اندازه هزینه برای خانواده ایجاد می کند به همین دلیل ترجیح می دهند این سنت را کنار بگذراند در حالی که می توان با حذف هزینه های اضافی این سنت را به جای آورد.
وی فخر فروشی را نیز یکی از موانع مهم در صله رحم خواند و گفت: فخر فروشی و تکبر به داشته ها، افراد را از یکدیگر دور می سازد و صله رحم را کمرنگ می کند فراموش نکنیم علاوه بر تبعات اجتماعی در ترک صله رحم بیماری های روحی و روانی و افسردگی نیز از آثار مهم بی توجهی به صله رحم می باشد که در جامعه رو به افزایش است.
این جامعه شناس گفت: برخی از آسیب های اجتماعی ریشه در بیماری های روحی و افسردگی دارد به همین دلیل نباید به صله رحم و ایجاد پیوند عاطفی میان خود و اقوام بی توجه بود جامعه باید به این باور برسد که نمی توان صله رحم را در هیچ شرایطی از زندگی اجتماعی حذف کرد.
توصیه ها و تاکیدات مکرری از بزرگان دین و نظام انقلاب اسلامی مبنی بر دوری از اسراف و تجمل گرائی بوده است ولی با این حال این بحث هر روز داغ تر شده و یکی از دلایل اصلی در بروز مشکلات مادی خانواده ها همین مورد است.
انتهای پیام
نظرات