وزیر دفاع آمریکا گفت: هرگونه توافق جامع با ایران باید قابل راستیآزمایی باشد و نمیتوان بر پایه اصل اعتماد با ایران توافق کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به این سوال خبرنگاران که چرا آمریکا به دنبال توافق هستهای با ایران است؟ گفت: همان طور که رییسجمهور باراک اوباما اعلام کرده است تنها به دنبال یک توافق خوب با ایران هستیم و در این صورت قادر خواهیم بود که برنامه هستهای ایران را راستیآزمایی کنیم.
او افزود: توافق خوب با ایران باید دارای چند ویژگی باشد که یکی از آنها قابلیت راستیآزمایی آن است که در آن صورت میتوانیم تشخیص دهیم که آیا ایرانیان به تعهدات خود در توافق هستهای برای اطمینان از این که برنامه هستهای شان صلح آمیز است عمل خواهند کرد.
وزیر دفاع آمریکا همچنین گفت قطعا ما نمیتوانیم این اقدامات را برپایه اعتماد به ایران انجام دهیم.
کارتر همچنین توافق هستهای با ایران را با مذاکرات تسلیحاتی که میان آمریکا و جماهیر شوروری سابق در دوران جنگ سرد انجام شد مقایسه کرد و گفت که در آن مذاکرات نیز آمریکا اساس مذاکرات را بر این گذاشته بود که مسکو به تعهدات خود در توافق کنترل تسلیحاتی که میان دو کشور امضا شد عمل نخواهد کرد. بنابراین دولت پیشین آمریکا به دنبال توافقی بود که بتواند با استفاده از اقداماتی مثل بازرسی از سایتهای نظامی و استفاده از ماهوارهها پایبندی مسکو به تعهداتش را راستیآزمایی کند.
وزیر دفاع آمریکا همچنین مدعی شد در صورتی که توافق هستهای با ایران قابل راستیآزمایی نباشد با آن موافقت نخواهیم کرد چرا که موضوع راستیآزمایی از مهم ترین ابعاد این توافق است.
کارتر با بیان این که نمیداند آیا ایرانیها با اقدامات مربوط به راستیآزمایی در توافق موافقت خواهند کرد یا خیر تاکید کرد که در صورتی که ایران با این موضوع به طور کامل موافقت نکند توافقی نیز در کار نخواهد بود چرا که توافق با ایران نمیتواند بر پایه اعتماد باشد.
به گزارش ایسنا، جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است که تنها با دسترسیهای مدیریت شده بازرسان آژانس به برخی از سایتهای هستهای در چارچوب پروتکل الحاقی موافقت خواهد کرد و هرگز اجازه نخواهد داد که بازرسان آژانس به بهانه راستیآزمایی به سایتهای محرمانه نظامی ایران وارد شوند.
بر اساس گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کارشناسان و بازرسان این نهاد بینالمللی بیشترین بازرسیها را از مراکز هستهای ایران داشتهاند و ایران همواره بالاترین همکاری را با آژانس داشته است.
ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 هم اکنون در وین اتریش تلاش میکنند تا به توافقی جامع در مورد برنامه هستهای ایران دست یابند. اما امروز طرفها به دلیل باقی ماندن برخی اختلافات برای سومین بار ضرب الاجل مذاکرات را به مدت سه روز تا 13 جولای تمدید کردند.
انتهای پیام
نظرات