یک تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است: جمعبندی اولیهای که بین ایران و 1+5 صورت گرفت یک جمعبندی برد- برد بود، اما اینکه این توافق توافق خوبی است یا نه طی چهارماه آینده مشخص میشود.
دکتر حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، با اشاره به توافق و جمعبندی ایران و 1+5، اظهار کرد: طی چهار ماه آینده مشخص میشود آنچه که صورت گرفت توافق برد- برد مد نظر دو طرف بود، یا نه.
وی ادامه داد: آنچه امروز صورت گرفته تنها یک جمعبندی اولیه و 25 درصد کار است.
این نماینده پیشین مجلس تصریح کرد: پس از این جمعبندی دوران بیانیهها و فکتشیتها است که اولین مورد آن فکتشیت اختلافی بود که رئیس جمهور ایران و آمریکا مطرح کردند که هر دو طرف نیمه پر لیوان خود و نیمه خالی لیوان طرف مقابل را دیدند و البته این اختلاف قابل پیشبینی بود.
فلاحتپیشه عنوان کرد: 25 درصد مابقی راه دو ماه دیگر است که این جمعبندی باید به شورای امنیت برود، به قطعنامه تبدیل شود و سپس وارد کنگره آمریکا شود که تا اینجا نیمی از راه طی خواهد شد.
وی یادآوری کرد: 25 درصد دیگر زمانی است که متنی بین دو طرف امضا میشود، زیرا آنچه تاکنون وجود داشت ( NON PAPER) بود و آن زمان روی کاغذ به امضای طرفین میرسد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه از این زمان است که دو طرف به اجرای تکالیف خود میپردازند، خاطرنشان کرد: از این مرحله است که ایران به سمت شفافیت و تعدیل برنامه هستهای خود میرود و طرف غربی نیز از یکسو باید سازوکارهای هستهای ایران را به رسمیت بشناسد و از سوی دیگر پایان دادن تحریمها را آغاز کند.
فلاحتپیشه همه این موارد را 75 درصد کار دانست و اظهار کرد: این مقدار در کوتاه مدت انجام میشود و مابقی راه طی یک بازه زمانی پنج ساله، هشت ساله و در نهایت 10 ساله مشخص خواهد شد که چقدر توافق صورت گرفته توافق خوبی بوده است.
وی معتقد است: اگر بخواهیم از همین جمعبندی اولیه که انجام شده نیز ارزیابی داشته باشیم میتوان گفت یک جمعبندی برد - برد برای دو طرف بود.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه از عملکرد با کیاست تیم دیپلماسی ایران یاد کرد که بسیار قوی ظاهر شد و به دنیا درس دیپلماسی داد.
فلاحتپیشه با اشاره به اینکه تیم دیپلماسی ایران برای اولین بار طولانیترین پرونده دیپلماتیک را به انجام رساند، گفت: این کار باعث شد ایران در کنار شش قدرت برتر دنیا و در کنار سازمانهای مهم و مطرح مانند شورای امنیت قرار گیرد.
وی تاکید کرد: نباید این قدرت و کیاست تیم مذاکره کننده را نادیده گرفت.
این نماینده پیشین مجلس در ادامه با تقسیمبندی دلواپسان به دو دسته، یادآور شد: دسته اول دلواپسان دلسوز هستند که دولت حتما باید نقدهای دلسوزانه آنها را مورد توجه قرار دهد.
به گفته فلاحتپیشه دسته دیگر دلواپسان افراطی هستند که اگر تیم دیپلماسی بخواهد دل مشغول ابهامآفرینیهای بیپایان این افراد شود، فقط به توان چانهزنی خود لطمه خواهد زد.
انتهای پیام
نظرات