مقام معظم رهبری 29 مهرماه سال جاری در نامهای به رییسجمهور، با اشاره به بررسیهای دقیق و مسئولانه برجام در مجلس شورای اسلامی و شورایعالی امنیت ملی و عبور این موافقتنامه از مجاری قانونی، بر الزامات 9 گانه ای در مسیر اجرای برجام تاکید کردند.
فردای آن روز؛ در 30 مهرماه رییسجمهور نیز در نامهای به حضرت آیتالله خامنهای ضمن تقدیر از هدایتها و حمایتهای مستمر ایشان و صبر و مقاومت و پشتیبانیهای تحسین برانگیز ملت ایران و همکاری دلسوزانه رئیس و نمایندگان مجلس و اعضای شورای عالی امنیت ملی برای یاری دولت در تحقق خواست بزرگ مردم ، تاکید کرد دولت جمهوری اسلامی با رعایت ملاحظات و الزامات رهبری و مصوبات شورای عالی امنیت ملی و مجلس ، نسبت به اجرای کامل و با حسن نیت برجام اقدام خواهد کرد.
پس از آن سایر مقامات کشور از جمله روسای قوه قضاییه و قوه مقننه نامه مقام معظم رهبری را مورد حمایت قرار داده و بر لزوم اجرایی شدن برجام با توجه به منویات رهبری تاکید کردند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز گفت که از این پس تلاش می کنیم برجام بر اساس فرمایشات رهبری به بهترین شکل اجرا شود. در عین حال عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای، در راستای نامه مقام معظم رهبری، از تلاش برای رسیدن به اجرای کامل برجام با در نظر گرفتن تاکیدات ایشان ظرف 2 ماه و تشکیل کمیتهای برای رصد و نظارت بر اجرای برجام و اجرای تعهدات طرف مقابل خبر داد.
نمایندگان مجلس نیز در نامهای خطاب به رییس جمهور بر لزوم عمل به شروط مدنظر مقام معظم رهبری در اجرای برجام تاکید کردند. همچنین نمایندگان مجلس، فعالان سیاسی و دانشجویی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) ضمن تحلیل و ارزیابی ابعاد نامه حضرت آیتالله خامنهای، ضرورت اجرایی شدن برجام با رعایت الزامات 9گانه مندرج در این نامه را مورد تاکید قرار دادند که مشروح این گفتوگوها را به شرح زیر مرور میکنیم:
تاکید بر ضرورت رصد دائمی اجرای تعهدات 1+5
یک عضو فراکسیون رهروان ولایت مجلس، دستگاههای اجرایی ، تقنینی، شورای عالی امنیت ملی و مردم را چهار دستگاهی عنوان کرد که می توانند پایش و رصد اجرای برجام را مورد توجه داشته باشند.
ابوذر ندیمی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص نامه رهبری به رئیس جمهور درباره ضرورت رصد اجرای صحیح برجام از سوی 1+5 گفت: در این زمینه ابتدا دستگاه دیپلماسی ما باید بر مذاکرات و پیگیری لغو تحریم ها نظارت کند؛ همچنین شورای عالی امنیت ملی که مجموعه ای مرکب از مسئولان قوا است و بخشی از قانون هم متوجه این نهاد است می تواند در این زمینه نظارت خود را داشته باشد.
وی افزود: دستگاه تقنینی به لحاظ نظارت بر اجرای قانون و رسانه ها و مردم نیز میتوانند در خصوص رصد اجرای برجام نقش خود را ایفا کنند.
نماینده مردم لاهیجان در مجلس با اشاره به فرمایش رهبری در خصوص آژانس هم اظهار کرد: در این خصوص آژانس هم باید پایان پرونده گذشته و حال را اعلام کنند و در این مرحله همراهی داشته باشد در غیر این صورت این امکان وجود دارد که هر روز بهانهای را پیش بکشد.
وی ادامه داد: ما باید دائما موضوعات مربوط به هستهای و مذاکرات و به ویژه تحریم ها را رصد کنیم که طرف خارجی یا 1+5 آنها را رعایت کند.
این نماینده مجلس با اشاره به اهداف فرمایش رهبری در این زمینه نیز اظهار کرد: با توجه به سوابق و تجربیاتی که داریم نباید به دشمن اعتماد کنیم زیرا همواره فریب کاری و نقض عهد آنها را دیده ایم که با رژیم صهیونیستی هم دوستی داشتهاند که لازم است به دشمن به ویژه آمریکا اعتماد نداشته باشیم.
رصد اجرای برجام درخواست حکیمانه رهبری است
یک نماینده مجلس با اشاره به نامه رهبری به رئیس جمهور درباره برجام و لزوم تعیین هیاتی برای نظارت بر اجرای آن گفت: این نظر رهبری بر اساس رعایت مصالح ملی و آرمانهای نظام بوده است.
ناصر صالحینسب عنوان کرد: اینکه رهبری گفتهاند هیاتی اجرای برجام را رصد کند نظری حکیمانه و کارشناسانه است.
او ادامه داد: اعضای هیاتی که در این زمینه تشکیل میشود باید با نظر شورای عالی امنیت ملی و متشکل از کارشناسان و متخصصانی باشند که در این زمینه تخصص کافی دارند تا بتوانند موارد و خواسته های به حق کشور و ملت را پیگیری کنند.
به گفته این نماینده مجلس، نظرات رهبری به خصوص در مورد برجام مصلحت عمومی کشور را در نظر می گیرد؛ نظرات رهبری حکم حکومتی و فراتر از نظرات دستگاه های اجرایی است؛ هیاتی که در این زمینه تشکیل میشود باید به طور کامل توجیه شده باشند.
دولت نامه رهبری را اهرم تقویت کننده خود بداند
یک فعال سیاسی گفت: دولت و رئیس جمهور، نامه رهبری در مورد برجام را به عنوان کمک و پشتوانه خود و اهرم کمک کننده، تقویت کننده و هدایت کننده بدانند و نه مانعی بر سر راه.
نورالله حیدری در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ( ایسنا)، با تاکید بر اینکه دولت میتواند منویات و ملاحظات مقام معظم رهبری در مورد برجام که در نامه اخیرشان به رئیس جمهور متذکر شدهاند، را عملی کنند، اظهار کرد: رهبری همواره با نگاهی واقع بینانه از دولت حمایت کردهاند و دولت و رئیس جمهور باید این اقدام رهبری را اهرمی تقویت کننده و حمایت کننده برای خود بدانند.
این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خدا را شکر مقام معظم رهبری همواره هوشمندانه در مقاطع حساس در جهت حفظ منافع و اقتدار ملی و کیان نظام جمهوری اسلامی وارد میدان میشوند و هر جا صلاح بدانند موضع گیری میکنند، تصریح کرد: تجربه نشان داده، طرف مقابل ما واقعا عهدشکن است و به قول و قرار خود پایبند نیست و از ظرفیتهای بینالمللی در جهت منافع خود استفاده میکند و همواره در راه باطل خود مصر است و کوتاه نمیآید و به شدت بهانه گیر است.
وی با بیان اینکه آقای روحانی و دولت همواره در تبعیت از رهبری و پیروی از منویات ایشان اقدام میکنند، گفت: دولت باید تذکرات مقام معظم رهبری را مشفقانه قلمداد کند و نصب العین خود قرار دهد.
حیدری با بیان اینکه رهبری دلسوز نظام است و میخواهد کار به سرانجام برسد اما نه به هر قیمتی، افزود: دولت میتواند به نامه و تذکرات رهبری جامه عمل بپوشاند و چنانچه مواردی پیش آید و برجام به شکل مورد انتظار دولت انجام نشود، قطعا اطمینان داشته باشد با نگرش و هدایتهای رهبری به شکل دیگری به نفع شرایط کشور، جبران خواهد شد.
نامه رهبری در مورد برجام برای همه فصلالخطاب است
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نامه مقام معظم رهبری در مورد برجام بر لزوم عمل به تعهدات طرف غربی در جریان اجرای برجام تأکید کرد.
اسماعیل کوثری اظهار کرد: نامه رهبری به رئیس جمهور در مورد برجام و ذکر الزامات نهگانه برجام برای همه دستگاههای اجرایی قوه مقننه و قوه قضائیه فصلالخطاب است.
وی افزود: مقام معظم رهبری با نگاهی هوشمندانه مذاکرات هستهای و توافق را مورد توجه داشتند و مسأله را بسیار دقیق هم به مجلس و هم به کسانی که نقدهایی داشتند منتقل میکردند و این نشان میدهد ایشان بسیار با حساسیت عمل کردند و تمام موارد را جمعبندی کردند.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهم بحث تحریمها بوده که باید تضمین داده شود که در عین اینکه ما به تعهدات خود عمل میکنیم در قبال عمل به تعهدات طرف مقابل نیز بیتفاوت نباشیم. مثل توافق ژنو که ما تعهدات خود را به شکلی کامل انجام دادیم اما آمریکا و سایر کشورهای عضو گروه 1+5 به طور کامل تعهدشان را عملی نکردند. این در حالی است که پیش از آن هم رهبری آنها را بدعهد دانسته بودند و گفته بودند نمیشود به آنها اطمینان کرد.
کوثری با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر الزامات برجام تصریح کرد: ایشان یادآوری کردند که باید موضوع به شکل دقیق و هوشیارانه دنبال شود و منافع ملی در آن مدنظر قرار گیرد. زیرا اجرای توافق از مهمترین مسائل در جریان این توافق بوده است. ما باید تعهدات خود را انجام دهیم و در عین حال طرف مقابل نیز به عهدش وفادار بماند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه دولتمردان باید در جریان اجرای برجام از عمل به تعهدات طرف مقابل نیز اطمینان حاصل کنند، گفت: رهبری در نامه خود به طرح مجلس در مورد برجام نیز اشاره کردند که به شکل محتاطانه تصویب و به عنوان قانون ابلاغ شده است. به هر حال یک سری نواقصی که در برجام بوده در این طرح جبران شده و ایشان نیز به این موضوع اشاره کردند.
دولت بر اجرای مفاد برجام نظارت کافی داشته باشد
یک عضو فراکسیون رهروان ولایت بر لزوم وجود نظارت بر روند اجرای برجام طبق تاکیدات مقام معظم رهبری تاکید کرد.
ابراهیم نکو با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رئیسجمهور در مورد برجام گفت: رئیس جمهور و تیم مذاکره کننده باید نامه مقام معظم رهبری را که در راستای رعایت حفظ منافع ملی و مصالح عالی کشور است سرلوحه کارشان در اجرای برجام قرار دهند.
وی افزود: یکی از بندهای این نامه در مورد بدعهدی های آمریکا است که این از نامردیهای آمریکا در گذشته نشات می گیرد.
رهبر معظم انقلاب با رصد مسائل، جرزنی های آمریکایی ها را در موارد مختلف دیدند و به همین دلیل بیشتر دغدغهشان روی این موضوع بود که دولت مراقب شیطنت ها و تخلف های آمریکا و هم دستانش در برجام باشد تا این جرزنی ها باعث انحراف از اجرای برجام نشود.
وی با بیان اینکه نامه مقام معظم رهبری به رئیس جمهور حاوی تذکراتی است که حکایت از زیرنظر گرفتن تمامی مراحل مذاکرات توسط معظم له دارد افزود: مقام معظم رهبری با توجه به وجود برخی احتمالات در آینده به نکاتی در این نامه تاکید کردند که قطعا باید در سرلوحه کارها قرار بگیرد.
این نماینده اصولگرای مجلس با اشاره به تقدیر و تشکر مقام معظم رهبری از تمامی دست اندرکاران در به ثمر رساندن مذاکرات برجام به ویژه تقدیر از رئیس مجلس و نمایندگان در تهیه طرح برجام گفت: رهبر معظم انقلاب ضمن اشاره به طرح اجرای برجام برای محکم کاری و جلوگیری از هرگونه انحرافی این نامه را نوشتند و گوشزد کردند آنچه که در متن برجام وجود دارد قابل قبول خواهد بود و خارج از آن را نمی پذیریم.
نکو با تاکید مجدد بر اینکه که نامه مقام معظم رهبری به رئیس جمهور نکات بسیار ارزنده ای دارد گفت:قطعا باید غربی ها به خواست ملت ایران در برجام احترام بگذارند و مفاد آن را اجرا کنند.
وی با بیان اینکه طبق تاکید مقام معظم رهبری باید نظارت کافی در اجرای برجام وجود داشته باشد گفت: مبادا در اجرای برجام مسیری طی شود که بتوانند به ملت ایران توهین کنند و خارج از برجام مواردی را اجرایی کنند؛ برای رخ ندادن چنین امری باید نظارت کافی وجود داشته با شد و دولت به بهترین نحو از تمامی ابعاد ماجرا آگاهی داشته باشد.
تشکیل هیات نظارت، تضمین کننده اجرای عادلانه برجام خواهد بود
یک عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی گفت: رهبری در نامه خود به رئیس جمهور بار دیگر بر دغدغهها و خطوط قرمز نظام تاکید و به دولت گوشزد کردند که مانع نفوذ آمریکا در ایران شود.
حمیدرضا ترقی با اشاره به نامه رهبر معظم انقلاب به رئیس جمهور درباره برجام خاطر نشان کرد: غرب در برجام، شورای امنیت را ناظر بر اجرای توافق هستهای کرد و این حق را به شورا داد که چنانچه ایران در اجرای برجام کوتاهی کند تحریمها را باز گردانند.
وی افزود: در مقابل این اقدام هیچ تضمینی در توافق وجود نداشت که اگر غرب توافق را اجرا نکند چه اقدامی باید انجام شود. پیشنهاد رهبری درباره تشکیل هیاتی برای نظارت بر اقدامات طرف غربی برای این است که اگر تخلفی از طرف مقابل سر زد ایران آن را اعلام کرده و عمل متقابل انجام دهد. این هیأت باید مرکب از اعضای سه قوه و اعضای شورای عالی امنیت ملی بوده و با دقت اجرای تعهدات طرف مقابل را رصد کند. این هیأت هم نقش بازدارنده برای طرف مقابل داشته و هم تضمین کننده اجرای عادلانه برجام خواهد بود.
این فعال سیاسی اصولگرا همچنین با بیان اینکه در طول روند مذاکرات هستهای رهبری همواره دغدغه ها و حساسیت خودرا به عنوان خطوط قرمز نظام مطرح کردند خاطر نشان کرد: یکی از این دغدغه ها این بود که غرب به دنبال حفظ چارچوب تحریم ها بوده و فقط ظاهر آن را تعلیق کند و مسأله تحریم ها را به بهانه موضوعات دیگر مثل حقوق بشری یا مبارزه با تروریسم باز گرداند. اخیرا هم برخی از مسئولان آمریکایی به همین موضوع اشاره کرده اند.
ترقی همچنین افزود: رهبری در این نامه تاکید کردند که حفظ چارچوب تحریمها و وضع تحریمهای جدید به بهانه حقوق بشر نقض برجام است و دولت نباید آن را قبول کند.
این فعال سیاسی اصولگرا همچنین با اشاره به تاکید رهبری بر مسأله پیگیری اقتصاد مقاومتی توسط دولت افزود: تکیه کردن بر آثار مثبت لغو تحریمها برای حل مشکلات اقتصادی، اشتباه است. رهبری در این نامه اشاره کردند که علاوه بر تکیه بر آثار مثبت بر لغو تحریمها باید به سیاستهای اقتصاد مقاومتی و اجرای سیاستهای اصل 44 تکیه شود.
وی با بیان اینکه نباید اجازه داد در دوره پسا تحریم روند واردات افزایش پیدا کند، گفت: دولت باید دنبال تقویت تولید و صادرات بوده و اجازه ندهد آمریکا به بهانه سرمایه گذاری در ایران، در کشور ما نفوذ کند.
موافقان و مخالفان برجام از رهبری تبعیت کنند
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی، گفت: نامه اخیر مقام معظم رهبری به رئیسجمهور فصلالخطابی برای ملت بود و مسوولیت نسبت به برجام برای موافقین و مخالفین تبعیت از رهبری است.
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد باقر عبادی ، بر ضرورت اجرایی کردن نامه اخیر رهبری از سوی مسئولان اجرایی دستاندرکار برجام تاکید کرد و افزود: رهبری برجام را به صورت مشروط پذیرفتند و روزنههای نفوذ دشمن را بستند و غرب را در برابر این واقعیت قرار دادند که کشور ما نفوذناپذیر خواهد بود.
وی با اشاره به ضرورت مورد توجه قراردادن این نامه از سوی همه مسئولان اجرایی، تصریح کرد: دولت خدمتگزار باید حرفها و مطالب رهبری را با دقت اجرا کند و نسبت به اجرای آن کوتاهی نشود.
وی هم چنین با اشاره به مزایا، اشکالات ساختاری و آسیبهای برجام در عین حال تاکید کرد: اجرایی شدن برجام صداقت غربیها را نشان خواهد داد.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی گفت: در تمامی مراحل اجرای برجام دولت باید هوشیار و پیگیر باشد تا به موقع جلوی سوءاستفادهها را بگیرد چون اگر در زمان لازم جلوی این امر گرفت نشود عواقب جبرانناپذیری خواهد داشت.
دولتمردان مراقب سوءاستفادهها از روزنههای برجام باشند
مراد هاشمزهی گفت: مقام معظم رهبری درنامه اخیر مسیر قانونی را مشخص و از کار کسانی که میخواستند نظرات خود را به عنوان نظرات رهبری بیان کنند، جلوگیری کردند. مقام معظم رهبری در این نامه اظهار نظری در خصوص تصمیمگیری قطعی نداشتند و این امر موکول به مجاری قانونی از قبیل شورای امنیت ملی و مجلس شد.
وی با اشاره به اینکه «مسائلی که رهبری اشاره کردهاند نظر نمایندگان مجلس و شورای امنیت ملی نیز بوده است»، گفت: با این حال چون در این مسیر بررسیهای قانونی مذاکرات با توجه به مهلت کم طرح در تصویب به پایان رسید این نامه نشان داد که تمامی نمایندگان چه موافق و چه مخالف با استدلالهای کافی باید جامعتر این قضایا را بررسی کنند.
وی تاکید کرد: این نگرانی همیشه وجود داشته که دشمن قسم خورده ایران از هر روزنهای برای پیش بردن برنامههای خود سوء استفاده کند که نمونه آن بهانه جوییهای آمریکا در خصوص آزمایش موشک عماد بود.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه «جمهوری اسلامی ایران همواره بدنبال استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای بوده است»، تصریح کرد: همانگونه که از برنامه هستهای صلحآمیز ایران بهانهجویی کرده از این بعد نیز اگر روزنه ای در برجام وجود داشته باشند سوءاستفاده خواهند کرد که باید این موضوع مدنظر دستاندرکاران برجام باشد.
وی تاکید کرد: دولت باید فرمایشات رهبری را نصبالعین خود قرار داده و اقدامات عملی را سریع و جدی مدنظر قرار دهد و تنها به تشخیص خود اکتفا نکند. همه دولتمردان باید طبق منویات رهبری کار خود را پیش برده و تمامی ابعاد مذاکرات و مسائل و سیاستهای داخلی و خارجی بر طبق رهنمودهای رهبری پیش برود.
*زارعی:نامه رهبری درباره برجام نقشه راه حکیمانه دولت است
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد و دنا در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه مقام معظم رهبری درباره برجام نقشه راه عالمانه و حکیمانه مسئولان اجرایی و دولت برای اجرای برجام است.
غلاممحمد زارعی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به نامه رهبر معظم انقلاب خطاب به رئیس جمهور در مورد اجرای برجام، افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی نعمت ارزشمند، بینظیر و بزرگی است که خداوند این نعمت را به جمهوری اسلامی عطاء کرده است و بیانات مقام معظم رهبری همواره راهگشای مسایل مختلف کشور بوده و خواهد بود.
وی اظهار کرد: نقش مقام معظم رهبری در هیچ نظام سیاسی دیگر دنیا وجود ندارد و کشورهای سراسر دنیا به علت فقدان رهبری واحد با مشکلات اساسی مواجهند و به علت نبود رهبر مسایل اصلی آنها لاینحل مانده است.
وی خاطرنشان کرد: فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص مراحل مختلف برجام نصب العین و راهگشا بوده است و هر جا از نظرات ولی فقیه در دوران امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامی تبعیت کردهایم سرانجام کار موفقیتآمیز ، عزتمندانه و سرافرازانه بوده است.
این نماینده مجلس تصریح کرد: درباره برجام نیز مقام معظم رهبری در مراحل مختلف بنای راهنمایی و حرکت درست مسئولان اجرایی را داشتند. نامه مقام معظم رهبری درباره برجام با نگاه بلند و روشنگرانه، نقشه راه عالمانه و حکیمانه مسئولان اجرایی و دولت برای اجرای برجام است و باید گام به گام فرآیند برجام بر اساس این نامه طی شود.
وی ادامه داد: اگر مسئولان بر اساس این نامه حرکت کنند عزت و سربلندی ملت ایران اسلامی را در پی خواهد داشت و دوستان نظام اسلامی را خوشحال میکنند. موفقیت، سعادت و عزت و سربلندی در عمل به فرامین مقام معظم رهبری در این نامه است.
وی اظهار کرد: در طول دوران مذاکرات همواره بدلیل ایستادگی و مقاومت ملت ایران و درایت و هوشمندی رهبر معظم انقلاب اسلامی شش ابرقدرت دنیا یک طرف میز مذاکره بودند و ایران اسلامی در طرف دیگر قرار داشت، خوشبختانه مذاکرات پیش رفت و منجر به توافق نامه و برجام شد. مسئولان باید با دقت و هوشمندی بر مراحل مختلف اجرای برجام از سوی کشورهای 1+5 نظارت کنند که انحرافی در این توفقنامه بوجود نیاید؛ چراکه ما در طول دوران بعد از انقلاب اسلامی همواره شاهد نیرنگ و حیله آمریکا و برخی کشورهای غربی بودهایم؛ بنابراین ما باید با هوشیاری و دقت نظر مراقب باشیم تا اقدامی مغایر با مفاد توافقنامه و برجام و تعهدات ایجاد شده، انجام ندهند.
نامه رهبری به رئیسجمهور فصلالخطاب است
دبیر کل جمعیت آبادگران جوان ایران اسلامی گفت: نامه رهبر معظم انقلاب به رئیسجمهور فصلالخطاب است و باید بدون هیچ چون و چرایی به آن عمل شود.
حسن بیادی در خصوص نامه رهبری به رئیسجمهور در مورد نحوه اجرای برجام اظهار کرد: این نامه را میتوان تحلیل و نتیجهگیری رهبر معظم انقلاب از فرآیند چندساله مذاکرات و نیز مسائل پیرامونی هستهای دانست و آن را رهنمودی از جانب ایشان به دولت در جهت معین کردن رویکردهای سیاست خارجی کشور به حساب آورد.
وی افزود: این نامه را میتوان هم پیشبینی آینده توصیف کرد و هم آن را به مثابه راهکاری در نظر گرفت که از آسیبهای روابط ایران با سایر کشورها، پیشگیری میکند.
بیادی در پایان تأکید کرد: این نامه نه تنها باید مورد توجه عمیق دولت قرار گیرد، بلکه سایر قوا و نهادها نیز باید آن را نصبالعین خود در سیاست خارجی و استراتژیهای آینده قرار دهند.
مسیر اجرای برجام بسیار حساس است
یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی معتقد است طبق نامه مقام معظم رهبری به رییسجمهور مسیر اجرای برجام بسیار حساس است و مسئولین باید مراقبت کنند.
قاسم جعفری با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رییسجمهور درخصوص برجام اظهار کرد: به نظر من اگر رهبری یک اراده جدی برای مقاومت و تشویق مردم به مقاومت در کشور میدیدند برجام را قبول نمیکردند.
وی ادامه داد: سرتاسر این نامه احساس نگرانی از نقض عهد طرف مقابل وجود داشت در عین حال بر دقت اجرای برجام بسیار تاکید شده بود. در عین حال ایشان میفرمایند تحریمها ظلم بزرگی به ملت ایران و رفع آن حق ماست. اما نباید به این رفع تحریمها دل خوش کرد بلکه باید به اقتصاد مقاومتی توجه ویژهای داشته باشیم.
وی افزود: طبق فرمایش رهبری کف خواستههای نظام، شروط گذاشته شده در مجلس و شورای عالی امنیت ملی است؛ چرا که همچنان خلأهایی وجود دارد.
این نماینده مجلس همچنین با اشاره به تقدیر مقام معظم رهبری از تلاشهای صورت گرفته برای تصویب و اجرایی شدن برجام گفت: با توجه به نگرانیای که در این نامه توسط رهبری وجود دارد آرزو میکنم که کاش همه ما مسئولین قویتر عمل میکردیم تا چنین نگرانیهایی رفع میشد. در این نامه آمده که دشمنیهای عمیقی علیه ایران وجود دارد و آنها از این دشمنیها کوتاه نمیآیند؛ چراکه همیشه از خواستههای رژیم صهیونیستی تمکین کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: در مجموع این نامه نشان میدهد که ما در مسیر اجرای برجام شرایط بسیار حساسی داریم و باید مراقبت کنیم.
رهبری تکلیف برجام را به خوبی مشخص کردند
مسئول واحد ارتباطات جامعه اسلامی مهندسین گفت: مقام معظم رهبری با نامه خود خطاب به رییس جمهور تکلیف موضوع برجام را به خوبی مشخص کردند.
علیرضا خجسته پور درباره نامه مقام معظم رهبری در مورد برجام اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب با این نامه عملا تکلیف موضوع برجام مصوبه شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی را به خوبی مشخص کردند و طبق روال همیشه رهنمودها و فرامینشان راهگشاست.
وی با بیان اینکه از این نامه می توان چند نکته مهم را استنباط کرد افزود: نکته اول اینکه تقدیری که ایشان از مسئولین چه در تیم مذاکره کننده چه در شورای عالی امنیت ملی و چه در مجلس و حتی رسانهها کردند نشان میدهد ایشان از مجموع بحثهای مطرح شده درباره برجام در کشور رضایت داشتند.
این فعال سیاسی اصولگرا اضافه کرد: نکته بعدی این است که فحوای کلام معظم له به تمام شدنی نبودن دشمنی دشمنان اشاره دارد و باید به این نکته توجه کرد که نمیتوان خیلی به وعدههای طرف مقابل توجه داشت. پس بنابراین باید به اجرای دقیق برجام در حوزه تعهدات طرف مقابل دقت و متناسب با آن عمل کرد. همانطور که طرح مجلس نیز طرح اقدام متناسب در رابطه با برجام است و باید در این خصوص دقت صورت گیرد تا متناسب با قدمهای پیشبینی شده فعالیت انجام شود و دستاوردهایمان را قربانی رفتار نابخردانه غربیها نکنیم.
وی همچنین بیان کرد: مقام معظم رهبری تاکید داشتند که دفاع از موفقیتهای هستهای باید ادامه پیدا کند و برای اجرای هدف گذاریهای نظام در این زمینه تلاش شود که باید به این نکته نیز مسئولان به دقت توجه داشته باشند.
خجسته پور در ادامه یادآور شد: نکته بسیار مهم این نامه این بود که نباید اتفاقات خوب اقتصادی کشور را به برجام گره بزنیم. هرچند رفع این تحریمها موضوع لازمی است اما حتما باید قدمهای بزرگی برای اجرایی کردن سیاستهای اقتصاد مقاومتی برداشته شود. حمایت از تولید ملی و اجرای اقتصاد مقاومتی یکی از نکات مهم نامه رهبر معظم انقلاب است.
وی درباره تضمینهایی که طرف مقابل باید بدهد گفت: به نظرم رهبر انقلاب با دقت نظر خاصی به این تضمینها اشاره کردند که باید به صورت مکتوب و سند بین المللی باشد و با قولهای شفاهی نمیتوان اطمینان داشت. کما اینکه در جایی از نامه اشاره شده که اگر ابهامی وجود دارد متن مذاکرات سند است و فکر میکنم تیم ما هم باید روی این موضوع تکیه کند که صرفا نمیتوان با حرف شفاهی پیش رفت و باید سند مکتوب بین المللی وجود داشته باشد.
این عضو جامعه اسلامی مهندسین در پایان اظهار کرد: رهبر انقلاب در این نامه به هیاتی که باید بر اجراییشدن برجام نظارت کند و ترکیب آن توسط شورای عالی امنیت ملی تعیین گردد اشاره کردند. با توجه به اینکه شورای عالی امنیت ملی از بسیاری از افراد حقیقی و حقوقی تاثیرگذار در امنیت کشور تشکیل شده، امیدواریم در ترکیب هیاتی که چیده میشود حتما علاوه بر افرادی که رصد سیاسی و هستهای میکنند افراد حقوقدان نیز حضور داشته باشند تا بتوانند دغدغههای معظم له را برطرف نمایند.
تشکیل تیم بررسی برجام به معنای مچگیری از اجراکنندگان آن نیست
یک فعال سیاسی اصلاح طلب، گفت: حسن نیت شرط اصلی اجرای برجام است و تشکیل تیم بررسی برجام به معنای مچگیری از اجراکنندگان آن نیست، لذا مخالفان برجام از این موضوع سوءاستفاده نکنند.
محمد نیشابوری در رابطه با نامه اخیر رهبری به رییس جمهور اظهار کرد: اولین نکته مهمی که در این نامه به چشم می خورد این است که مقام معظم رهبری صراحتا روند طی شدن تصویب برجام را قانونی دانسته و بر آن تاکید کردند. این نکته برجسته ای است برای کسانی که می گفتند برجام غیرقانونی تصویب شده است.
وی ادامه داد: نکته مهم بعدی آن بود که ایشان ضمن تجلیل از دست اندرکاران تهیه برجام و مذاکرات با گروه 1+5 حرف هایی را که در گذشته آرامتر در سخنرانیهایشان تاکید کرده بودند را دوباره تاکید کردند. ایشان امکان سوء استفاده ، نفوذ و عهد شکنی طرف مقابل را گوشزد کردند. همچنین بر برداشتن همزمان تمام تحریمها با اجرای برجام نیز تاکید داشتند. همچنین از دیگر نکاتی که میتوان به آن اشاره کرد عدم تصویب تحریمهای دیگر علیه ایران در زمان اجرای برجام بوده است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: جدیدترین موضع و نکتهای که مقام معظم رهبری در مورد برجام در این نامه داشتند بخشی از نامه بود که در آن خواستار تشکیل کمیتهای در رابطه با بررسی روند اجرای برجام شده بودند. وجود این تیم در هر دو طرف مذاکرات مهم است. رییس جمهور آمریکا نیز در حکمی جان کری را مسئول نظارت بر اجرای برجام کرد. همچنین قبل از اشاره رهبری آقای عراقچی به عنوان مسئول بررسی برجام تعیین شده بود.
وی همچنین گفت: خوب است که در این تیم کسانی از کمیسیون مجلس، فرمانداران نیروهای مسلح به ویژه وزیر دفاع و افرادی از سازمان انرژی اتمی حضور داشته باشند. درواقع لازم است تا از ارکان مختلف تصمیم گیرنده و تصمیمساز در این تیم حضور داشته و با آن همکاری کنند.
نیشابوری خاطرنشان کرد: نباید فکر کنیم که معنای ایجاد این تیم نظارت مچگیری است. ممکن است کسانی که در جناح مقابل برجام قرار دارند کسانی که رادیکال هستند و هفته گذشته صحبتهای زیادی علیه برجام کردهاند از این موضوع استفاده کنند تا بگویند معنای تشکیل این تیم عدم اطمینان به اجراکنندگان است.
وی ادامه داد: تا جایی که دیدهایم در حال حاضر چه در داخل کشور و چه در خارج همه به دنبال اجرای درست برجام هستند. نمیگوییم که در آینده ممکن نیست که طرف غربی زیر قرارهایش بزند اما تا الان آن چیزی که از خود نشان داده به معنای صداقت بوده است.
این عضو شورای مرکزی حزب اسلامی کار تصریح کرد: اگر مذاکرات 1+5 و جمهوری اسلامی ایران کاملا به نتیجه مثبت برسد میتوان گفت که قطعا در دیپلماسی جهانی اتفاقی بی نظیر افتاده است. بارها مذاکراتی شبیه ایران اتفاق افتاده بود با کشورهایی مثل چین، روسیه، لیبی و کره شمالی که یا با شکست کامل مواجه شده بودند یا یک طرف مذاکره کننده بعد از مدتی از بین رفته بوده است. به طور مثال لیبی با وجود قبول تمامی موارد مذاکرات بعد از چند سال شاهد سرنگونی قذافی شد.
وی همچنین گفت: اما مذاکره 1+5 و ایران کاملا متفاوت از دیگر مذاکرات جهانی بوده است. درواقع زمانی که متوجه شدند باید بر مبنای برد- برد با هم رفتار کنند این تفاوت ایجاد شد. کره شمالی هم در حال مذاکره است اما اعلام کرده اگر مذاکراتش به نتیجه نرسد از سلاح خود استفاده میکند.
نیشابوری با اشاره به جنگ گریزی ایرانیان گفت: نظام جمهوری اسلامی، دولت روحانی، مسئولان نظام و مردمی که حامی دولت هستند تمایلی به جنگ و درگیری نداشتند. طرف مقابل هم میدانست که ایران مثل عراق، افغانستان و کره شمالی نیست و اگر جنگی درمیگرفت متوجه بودند که تاثیرات استراتژیک عمیقی بر منطقه میگذاشت. به همین دلیل به بازی برد- برد تن دادند.
وی در پایان گفت: باز هم تاکید میکنیم که نباید تشکیل این تیم را به عنوان مچگیری و یا تقابل با دست اندرکاران برجام دانست. همه اعضای این تیم باید با حفظ چارچوبهای نظام پیش بروند. در اجرای برجام حسن نیت شرط اصلی است. حداقل تا الان میتوانیم بگوییم که این حسن نیت را دیدهایم و امیدواریم برجام تا انتها نتیجهای مثبت داشته باشد.
نامه رهبری مسیر اجرای برجام را بیمه کرد
دبیرکل حزب سبز با تاکید بر اینکه نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور درباره اجرای برجام دارای بشارتها و هشدارهای بسیاری است خاطرنشان کرد: این نامه فعالیت هستهای کشورمان تا 10 ساله آینده را بیمه کرد.
حسین کنعانی مقدم با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور و شروط ایشان درباره نوسازی اراک و معامله اورانیوم غنیشده موجود با تاکید بر اینکه این نامه، پیام بشیرا و نذیرا بود خاطرنشان کرد: نامه مقام معظم رهبری هم شامل پیامهایی بشارت آمیز و هم شامل پیامهایی هشدارآمیز بود.
وی با تاکید بر اینکه عبور از مراحل مختلف در جریان پرونده هستهای و انجام کار جمعی در سطح ملی با اهمیت بالا و بدون چالش و درگیریهای خاص و عبور از مراحل قانونی با توجه به نظرات موافقین و مخالفین یکی از بشارتهای پیام اخیر رهبری است اظهار کرد: اینکه ملت ایران توانستند با وحدت و همدلی حقوق خود را حفظ کنند و برخلاف قبل که غرب قصد داشت مساله هستهای را به فتنهای هستهای در داخل کشور تبدیل کند، استقلال ،آزادی و آرمان های خود را به هیچ وجه مورد خدشه قرار ندادند و با عزت و اقتدار چالش بین المللی هستهای را طی کردند یکی دیگر از بشارتهایی است که رهبری طی پیام خود به آن اشاره کردهاند.
این فعال سیاسی کشیدن خط بطلان بر ایران هراسی مورد نظر صهیونیست ها را از دیگر بشارتهای نامه مقام معظم رهبری دانست و گفت: همان طور که در پیام رهبری نیز مطرح شده است جمهوری اسلامی ایران توانست در چارچوب مذاکره با شش قدرت بزرگ دنیا حقوق خود را ایفا کند.
دبیرکل حزب سبز با اشاره به بندهای پیام اخیر مقام معظم رهبری به رییس جمهور درباره برجام خاطرنشان کرد: اینکه مقام معظم رهبری تاکید کرده اند که رییس جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا باید رسما و کتبا برجام را به رسمیت بشناسند نشان دهنده عزت و افتخار ملت ایران است.
کنعانی مقدم اظهار کرد: نامه مقام معظم رهبری درباره اجرای برجام به رییس جمهور، به نوعی فعالیتهای هستهای کشور را تا 10 سال آینده بیمه کرد.
این فعال سیاسی همچنین به هشدارهای موجود در پیام مقام معظم رهبری درباره اجرای برجام اشاره کرد و گفت: همان طور که مقام معظم رهبری تاکید کردهاند دولت باید در مسیر اجرای برجام مراقبت کند و به توصیههای مجلس و شورای امنیت و نیز 9 بندی که ایشان در نامه خود به ریاست جمهوری به آنها تاکید کردهاند توجه کند؛ چرا که چنان چه مراقبت و هوشیاری در این زمینه نباشد، با توجه به سابقهای که آمریکا از خود نشان داده است با وجود اینکه آنها را از در خارج کردهایم باید مراقب نفوذ و ورود آنها از پنجره باشیم.
دبیرکل حزب سبز با اشاره به تاکیدات رهبری مبنی بر لزوم هوشیاری در مقابل غرب و اینکه هرگونه اظهار نظر مبنی بر باقی ماندن ساختار تحریمها به منزله نقض برجام است گفت: باید مراقب باشیم که هر لحظه که آمریکاییها قصد یا اقدامی جهت بازگشت تحریمها به بهانههای مختلف اتخاذ کردند، باید بلافاصله اقدام متناسب انجام دهیم.
کنعانی مقدم در ادامه به پیشنهاد رهبری مبنی بر تشکیل هیاتی جهت رصد پیشرفت کارها و انجام تعهدات طرف مقابل از سوی شورای عالی امنیت ملی اشاره و خاطرنشان کرد: همان طور که در برجام مکانیزمی تحت عنوان کمیسیون ناظر بر برجام وجود دارد و ایران نیز عضو آن است، با توجه به توصیه رهبری در داخل نیز عملا مسئولیت این کار به کمیتهای سپرده شده است که باید در شورای عالی امنیت ایجاد شود. قطعا وجود این کمیته و حضور مسئولین و صاحب نظران در آن بر این موضوع کمک میکند که خدای نکرده کسی نخواهد تفسیرهای مختلفی از متن برجام به نفع غربیها و به ضرر ایران انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه وجود کمیسیونی ناظر بر انجام تعهدات برجام در داخل کشور اقدامی کاملا هوشمندانه و نشان از این است که ما به دنبال بهانه جویی در اجرای برجام نیستیم بلکه به دنبال اجرای کامل متن آن هستیم گفت: این کمیسیون میتواند مسیر ده سالهای که پیش روی پرونده هستهای کشورمان قرار دارد را کاملا هموار کند.
هرگونه سیاه نمایی برجام بعد از تایید رهبری کاری نفسانی است
یک نماینده اصلاح طلب مجلس با تاکید بر اینکه نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور در مورد اجرای برجام فصل الخطاب برای همه است، گفت: با تایید نهایی برجام توسط مقام معظم رهبری هرگونه سیاه نمایی برجام کاری عبث است.
کمالالدین پیرموذن با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور در مورد اجرای برجام اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب با ذکاوت، مدیریت و حمایت قاطع از دولت و تیم باکفایت مذاکره کننده ایرانی، پرونده هستهای را از اول تا آخر به سرانجام رساندند و بر همگان مسجل کردند که برجام خواست واقعی ملی است و ادامه مخالفت با آن بعد از طی روند تصویب قانونی برجام، کاری نسنجیده و سخیف و مخالف منافع ملک و ملت است.
وی ادامه داد: با تایید نهایی برجام توسط مقام معظم رهبری هرگونه سیاه نمایی برجام کاری عبث و نفسانی است و استمرار تخریب آن توسط برخی انحصارگران خود حق پندار و یا مداحان غافل جوگیر تنها در خط رهبری و مردم نبودن افراد خاص را به اثبات میرساند و بی مهری ملت نسبت به آنان را منجر میشود.
به گفته پیرموذن، تمامی کسانی که دل در گرو توسعه پرشتاب ایران اسلامی دارند بایستی جدا یار دولت در به سرانجام رساندن برجام تا نقطه نهایی آن باشند چرا که استمرار تخریب برجام را افکارعمومی برنمیتابد.
نماینده مردم اردبیل یادآور شد: مقام معظم رهبری تاکید کردند دولت و ملت نبایستی از خوی یزدیدی و استکباری جهان سلطه غافل باشند چرا که مسئولیت علیوار و حسین گونه بودن مسلمانان کشور، این امر خطیر را از همگان خواستار شده است، همچنین امام راحل فرمودند مملکتی که ولایت فقیه دارد، بن بست ندارد که این بیانات را به عینه در مراحل تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی دیدیم.
وی در پایان تاکید کرد که عزاداری میلیونی مردم در ایام محرم به خصوص تاسوعا و عاشورای حسینی بیش از پیش چهره رحمانی و نورانی اسلام و مکتب اهل بیت و همچنین حقیقت و حقانیت نظام ایران اسلامی را نمایان و اقتدار ایرانیان را مسجلتر کرد؛ چرا که گریه بر حسین، رسوایی همه یزیدیان اعصار و قابیلیان نسلها را کلید میزند و روح و جان انسان را صیقل میدهد.
جریانات سیاسی در موضوع برجام زیر پرچم رهبری قرار گیرند
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نامه مقام معظم رهبری درباره برجام بر لزوم پرهیز از تندروی در این زمینه تاکید کرد و گفت که جریانات سیاسی باید در این زمینه زیر پرچم رهبری قرار گیرند.
صفر نعیمی رز اظهار کرد: کشور ما یک کشور اسلامی و نظام ما نظام مقدسی به نام جمهوری اسلامی است که مرهون خون شهیدان و ایثارگران است و مهمتر اینکه کشور ما دارای رهبری فرزانه، اندیشمند و آشنا به علوم و فنون زمان است و همه فرمایشات و رهنمودهای ایشان برای ملت و کارگزاران مقام فصل الخطاب است.
وی با تاکید بر لزوم تبعیت از فرمایشات رهبری اظهار کرد: همه ما باید فرمایشات ایشان را فصل الخطاب قرار دهیم، انسجام داشته باشیم، تفرقه را کنار بگذاریم و از جریان سازیها دست بکشیم و نهایت سعی خود را به کار ببندیم که فرمایشات ایشان محقق شود.
نماینده مردم آستارا در مجلس ادامه داد: مذاکرات هستهای 22 سال به طول انجامیده و اکنون به مرحله امضا و اجرای توافق رسیده است. در چنین شرایطی هر کس ممکن است یک نظر شخصی داشته باشد، اما فرمایش آقا واجب الاطاعت است و همه باید از آن پیروی کنند. رهنمود ایشان به ویژه در این برهه میتواند راهگشای همه مسائل و مشکلات کشور و حتی مسلمین باشد.
نعیمیرز با تاکید بر ضرورت پرهیز از تندرویها در مورد برجام خاطر نشان کرد: آنهایی که تندروی میکنند باید خود را تابع ولایت ببینند. البته تا زمانی که مطلبی از سوی رهبری عنوان نشده شاید عدهای بر اساس سلیقه خود رفتار کنند، اما وقتی ایشان اعلام موضع کردند هر جریانی اعم از اعتدالیون و افراطیون باید زیرپرچم رهبری قرار گیرند، همسویی و همنوایی کنند و همدل و همزبان باشند تا کشور آسیبی نبیند.
نگرانی دلواپسان درباره برجام، با دیدگاههای رهبری زاویه دارد
یک عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت گفت: دلواپسان با وجود اطلاع و آگاهی کامل و دقیق از مواضع رهبری باز هم به بداخلاقی و تندرویهایشان ادامه دادهاند در حالی که این رفتار آنان با وجود حضور رهبری در مصدر امور و هوشیاری همه جانبه ایشان، به هیچ وجه پذیرفته نیست. بنده نگران خط گرفتن تندروها از برخی مراکز و ستادهای جنگ نرم هستم.
محمدعلی مددی گفت: مقام معظم رهبری با توجه به شرایط حساس سیاسی و اجتماعی کشور و وضعیت ایران در منطقه و جهان شعار همراهی و همدلی دولت و ملت را به عنوان شعار سال تعیین کردند. ایشان با این نامگذاری به همه جریانهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی پیام دادند تا در همه مسائل و امور کشور «وحدت» را سرلوحه رفتار و عملکرد خود قرار دهند.
نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی حمایت قاطع مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده هستهای را مورد اشاره قرار داد و افزود: برجام بدون همراهی و همدلی همه کارگزاران نظام در همه دستگاهها و نهادها قابل تحقق نیست.
وی با اشاره به هشدارهای مقام معظم رهبری درباره بیصداقتیهای مسئولان آمریکایی و غربی، گفت: خوی و خصلت آمریکا و غربیها به شکلی است که هیچ وقت به عهدی که میبندند پایبند نمیمانند، هشدار رهبری نیز معطوف به همین موضوع است تا منافذ نفوذ غربیها به بهانه برجام در امور داخلی کشور به طور کامل بسته شود.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت بر التزام عملی همه جریانهای سیاسی به نامه رهبری تاکید کرد و افزود: جریانهای تندی در داخل کشور زندگی میکنند که خائن هم نیستند. برداشتهای آنان از مسائل دینی موجب تندروی آنان شده است.
مددی متذکر شد: گفتار و رفتار این افراد ملاک جریانهای سیاسی و اجتماعی نیست بلکه قانون اساسی و فرامین رهبری حجت و فصلالخطاب است. وقتی مقام معظم رهبری سیاستگذاری کلان نظام را بر عهده دارد و آگاهانه و هوشمندانه از برجام، دولت یازدهم و تیم مذاکره کننده هستهای حمایت میکنند، تندروی و بداخلاقی معنا ندارد.
نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: تندروها و دلواپسان با وجود اطلاع از آگاهی کامل و دقیق از مواضع رهبری باز هم به بداخلاقی و تندرویهایشان ادامه دادهاند در حالی که این رفتار آنان با وجود حضور رهبری در مصدر امور و هوشیاری ایشان به هیچ وجه پذیرفته نیست. بنده نگران خط گرفتن تندروها از برخی مراکز و ستادهای جنگ نرم هستم.
وی ادامه داد: این مدل نگرانی دلواپسان با دیدگاههای رهبری کاملا زاویه دارد. این نگرانی تا سر حد مقاومت در برابر دیدگاهها و دستورات رهبری پیش رفته است. انشاءالله که نیت دلواپسان، خدمت به نظام جمهوری اسلامی باشد و از جای دیگری خط نگرفته باشند و در برابر فرمایشات رهبری صفآرایی نکنند.
بیانات رهبری تکمیل کننده تلاش تیم مذاکره کننده است
نماینده مردم قاینات در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه فرمایشات مقام معظم رهبری تکمیل کننده تلاش تیم مذاکره کننده است، گفت: ایشان کار مجلس شورای اسلامی، شورای امنیت عالی، شورای نگهبان و دستاندرکاران دیگر که دغدغه منافع را داشتند به اتمام رساندند.
جواد هروی با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رئیس جمهور، گفت: پیرامون مسائل هستهای که صورت گرفته دستگاههای مختلف نظام و قوای مختلف رویکردهایی در قبال تحریمها نشان دادند.
وی با اشاره به اینکه بر اساس اصول قانون اساسی جایگاه رهبری فصل خطاب نهایی برای اجرای قانون است، افزود: رهبرمعظم انقلاب در بحث مذاکرات انجام شده جمهوری اسلامی ایران دیدگاهها خود را در روزهای گذشته مشخص کردند.
نماینده مردم قاینات در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: قابل تحسین است که رهبر انقلاب با تفقد بر همه دیدگاهها، نگاهی نهایی و بصیرت فائقه در نظام جمهوری اسلامی ایران عرضه نمودند.
نماینده مردم قاینات در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بسیاری از دستگاههای اطلاعرسانی غربی به دنبال سوءاستفاده از اختلافات در روند کنونی بوده که رهبری با هوشمندی و درایت و با همدلی نوای وحدت بخشی را برقرار کردند.
وی با اشاره به اینکه فرمایشات مقام معظم رهبری به منزله تکمیل کننده تمام تلاش تیم مذاکره کننده است، گفت: این قضیه فصل خطاب است که چشمانداز آینده را در قبال تحریکات و نفوذ از جانب دولتهای غربی بستند تا به پیکره نظام خدشهای وارد نشود.
وی با اشاره به اینکه برجام فرآیند 2 سالهای بود که در چالش با غرب داشتیم، خاطرنشان کرد: برجام توسط قوه مجریه و مقننه پیگیری میشود که در صورت عدم اجرا این دستگاه ها مخالفت خود را اعلام خواهند کرد .
اجرای برجام نیازمند اتحاد همه دولتمردان است
نماینده مردم اسفراین در مجلس گفت: در نامه معظم له به نوعی نشان داده می شود که باید در اجرای برجام همه با یکدیگر متحد شده و از طرح مسائل حاشیهای پرهیز شود.
هادی قوامی اظهار کرد: براساس نامه رهبری به رییس جمهور باید برجام به بهترین شکل و با دفاع از مصالح کشور اجرایی شود.
وی با تاکید بر اینکه با همدلی و همزبانی باید منافع کشور حفظ شود،افزود: باید آثار برجام در اقتصاد دیده شود البته نه اینکه در حوزه اقصاد متکی به خارج از کشور شویم بلکه سیاست های اقتصاد مقاومتی اجرا شود.
قوامی ادامه داد: در صورت عدم اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی پس از برجام، شرایط سخت چهار ساله گذشته تکرار خواهد شد که بدین ترتیب باید از ظرفیت های داخلی برای تولید استفاده شود.
وی با تاکید بر جداسازی سرنوشت بودجه از نفت، تاکید کرد: باید پس از برجام از خام فروشی در حوزه های مختلف جلوگیری شده و به نحوی با برنامه ریزی مدون اقتصاد را متکی بر مالیات کرد.
قوامی ادامه داد: به منظور اتکای اقتصاد بر مالیات باید فضای کسب و کار توسط دولت مساعد شده و کارآفرینان فعال شوند.
وی با تاکید بر اینکه پس از برجام باید ورود کالاهای مصرفی مدیریت شود، بیان کرد: شفافیت در اقتصاد و کاهش وابستگی اقتصاد ایران به صادرات نیز پس از برجام مهم است.
قوامی در خصوص نظارت بر عملکرد 1+5 پس از برجام،یادآورشد: باتوجه به اینکه حفظ مصالح نظام در اولویت قرار دارد، رییس جمهور نیز متناسب با هر زمان ابزارهایی برای نظارت و اعلام نظر دارد.
اجرای شروط نامه رهبری از سوی دولت قطعی است
نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، راز و جرگلان و گرمه و جاجرم در مجلس با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور در مورد برجام گفت: اجرای شروط این نامه از سوی دولت قطعی است.
موسی الرضا ثروتی تاکید کرد: نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور و شروط بیان شده از سوی ایشان در این نامه، یک دستور است.
وی افزود: نمایندگان در مجلس برجام را تصویب نکردند؛ بلکه رای یک فوریتی به آن دادند و سپس معظم له مصوبات شورای امنیت ملی را تایید کردند.
ثروتی با اشاره به برجام ادامه داد: قرار بر این شده است تا هر دو طرف پایبند به تعهدات خود باشند و اگر طرف مقابل به تعهدات ذکر شده در طرح پایبند نباشد ایران نیز میتواند آن را نقض کند.
وی اظهار کرد: از سوی دیگر ایران باید نظارتهای کافی بر عملکرد 1+5 به منظور اجرای تعهدات داشته باشد.
ثروتی با بیان اینکه ایران دو ماه فرصت دارد تا تعهدات خود را اجرایی کند، خاطرنشان کرد: طرف مقابل نیز باید پایبند به تعهدات خود باشد.
نامه رهبری درباره برجام، کشور را در برابر خطرات احتمالی بیمه میکند
رئیس مجمع نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه رهبری به رئیس جمهور در رابطه با برجام، کشور را در برابر خطرات احتمالی دشمنان بیمه کرده و مانع از نفوذ هر قدرتی به کشور خواهد شد.
احسن علوی اظهار کرد: بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در رابطه با هر مسئلهای در کشور، نظری نهایی و فصل الخطاب بوده و ایشان همیشه در مواقع حساس و ضروری سخنان خود را راهنمای مسئولان و ملت قرار دادهاند.
وی با اشاره به اینکه نظرات رهبری در هر زمینهای موثر و کارآمد است افزود: نامه رهبری به رئیس جمهوری در رابطه با برجام نیز مانند سایر موارد، در جهت منافع ملی و تامین امنیت کشور بوده و دولت و سایر مسئولان باید آن را نصب العین خود قرار داده و خود را ملزم به اجرای آنها بدانند.
رئیس مجمع نمایندگان کردستان عنوان کرد: با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب بر عملکرد و اداره کشور به طور کامل اشرافیت دارند، این نامه را نیز بر اساس منافع کشور نگاشتهاند و این توصیهها و اجرای آن از سوی دولت، کشور را در برابر خطرات احتمالی آینده مصون کرده و نقاط نفوذ به کشور را مسدود میکند.
وی تصریح کرد: اگر توصیههای رهبری از ابتدای مذاکرات و پیروی دولت در این رابطه نبود، ممکن بود مشکلاتی در این رابطه به وجود آید که خوشبختانه توصیهها و راهنماییهای رهبری، پیروزی تضمینی ایران را رقم زد.
علوی بیانات مقام معظم رهبری و توصیههای ایشان به مجموعه مذاکره کننده را عاملی موثر در این پیروزی دانست و آن را تضمین کننده اجرای برجام و همچنین از بین برنده نگرانیها در رابطه با اجرای آن عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: حضور وزیر امور خارجه با تمام توان در همه مراحل مذاکره و در نهایت پیروزی همراه با حفظ منافع ایران، موید تاثیرپذیری مطلوب این تیم از سخنان رهبری است.
رئیس مجمع نمایندگان کردستان در پایان با اشاره به اینکه نظارت ایران بر اجرای برجام از سوی 1+5 ضروری است، یادآور شد: تیم مذاکره کننده ایرانی که از ابتدا منافع ملت را در نظر گرفتهاند باید همچنان در این راستا ثابت قدم و استوارانه نظارت خود را بر اجرای برجام نیز ادامه داده و مانع از زیرپا گذاشتن منافع ملت شوند.
پیام رهبری درباره برجام، سند تضمین منافع ملی کشور است
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، پیام و نامهی مقام معظم رهبری در خصوص برجام را سند تضمین منافع ملی کشور دانست.
محمدصالح جوکار با بیان این که پیام مقام معظم رهبری در مورد برجام، فصلالخطاب است، تصریح کرد: این پیام، کاستیها و نقصهای برجام را به خوبی روشن و نمایان ساخت و شروطی که مقام معظم رهبری گذاشتند در واقع راهبردهایی در موضوع هستهای، بحثهای تحقیق و توسعه، موضوع آیندهی اقتصادی و نیز مسائل مربوط به مذاکرات و تضمینهای لازمی محسوب میشود که باید از طرف مقابل گرفته شود تا در آینده دچار مشکل نشویم.
وی با تاکید بر این که پیام و نامه مقام معظم رهبری به عنوان سند تضمین منافع ملی کشور مطرح است، ادامه داد: در حقیقت این نامه، یک سند بسیار حائز اهمیت در حوزه تصمیمگیری کشور و موضوع برجام است و امیدواریم آنچه که در این نامه آمده، در بحثهای هستهای، تحریمها، مسائل اقتصادی و هم بحث هیات نظارتی که بر اجرای برجام نظارت دارد، به خوبی مورد توجه قرار گیرد تا کلیه مفاد نامه رهبری به طور کامل اجرایی شود و دغدغههایی که نسبت به موارد ضعف برجام وجود دارد، در آینده منافع ملی ما را زیر سؤال نبرد.
نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی، ضرورت اجرایی کردن نامه رهبری توسط مسئولان اجرایی و دستاندرکار برجام را بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: مقام معظم رهبری در این نامه حتی ساز و کار اجرای برجام را نیز تعیین کردهاند.
وی ادامه داد: هیاتی که شورای عالی امنیت ملی انتخاب میکند، باید به طور کامل مراحل اجرای برجام را رصد کند تا شروط مقام معظم رهبری و آنچه که در قانون تقریباً محتاطانه به فرمایش رهبری که مجلس آن را تصویب کرد، رعایت شود و اجازه ندهیم که منافع ملی ما در سایه غفلتها از بین برود.
جوکار خاطرنشان کرد: ملت باید زنگ هشدارباش و بیدارباش هستهای را به صدا درآورد و مسئولان و کسانی که مجری اجرای برجام هستند نیز باید توجه داشته باشند تا بر طبق این شروط عمل کنند ولاغیر.
وی در این باره تاکید کرد: هیچگونه تقصیری قابل قبول نیست و این نامه و شرایط آن کاملاً روشن و شفاف است و برابر آن باید عمل شود و اقدامات اجرایی صورت بگیرد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص ضرورت نظارت ایران بر عملکرد 1+5 در برجام نیز بیان کرد: هیاتی که مقام معظم رهبری آن را ابلاغ و اعلام کردند، باید سیر اجرای برجام را کاملاً کنترل و شفاف کند و این هیات باید متشکل از همه دستگاههایی که در منافع ملی کشور سهیم هستند، باشد.
جوکار افزود: علاوه بر این که باید مواضع کشورهای 1+5 به ویژه آمریکاییها رصد شود، باید توجه داشته باشیم که اگر هر کدام از کشورهای 1+5 یا آمریکاییها بخواهند باز تحریمی را علیه کشورمان داشته باشند و خلاف آنچه را که مقام معظم رهبری تعیین کردهاند، حرکت کنند، باید سریعاً در خصوص توقف کامل توافق اقدام کنیم.
نامه رهبری در خصوص برجام ترسیمکننده نقشه راه کشور است
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه رهبری به رئیس جمهور در خصوص برجام، ترسیمکننده نقشه راه کشور است.
شهلا میرگلوبیات افزود: این نامه مهم بیانگر آن است که در نظام اسلامی به برکت برخورداری از نعمت ولایت فقیه تمام مسایل مهم کشور توسط ولیفقیه به خوبی و درستی رصد شده و در چارچوب نظام به شایستگی تبیین میشود.
وی با بیان اینکه مفاد این نامه در راستای حفظ منافع و مصالح کشور تنظیم شده است، اظهار کرد: این نامه مانع از ورود ضربه به منافع کشور شده و برای همگان فصلالخطاب است.
به گفته وی، بندهای نهگانه نامه رهبر معظم انقلاب باید توسط تمامی گروهها و جریانات نصبالعین قرار داده شده و دولت و مجلس نیز در اجرای بند بند مفاد آن که به نفع کشور است، اهتمام داشته باشند.
وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در این نامه تصریح کرد: بیاعتمادی به آمریکا، نقض برجام با وضع هرگونه تحریم، اجرای هوشمندانه مفاد توافقنامه توسط دولتمردان و فراگیری تکنولوژی کافی برای ادامه فعالیتهای هستهای از مهمترین تاکیدات رهبری بود.
وی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب پشتیبان و حامی مذاکرات هستهای بودند و با رهنمودهای خود مذاکرهکنندگان کشورمان را حمایت میکردند و در نهایت نیز پس از تصویب برجام در شورای عالی امنیت ملی، مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان؛ ایشان فصلالخطاب پایانی را برای تحقق این دستاورد تبیین فرمودند.
نماینده مردم ساوه و زرندیه در ادامه با اشاره به بازتاب جهانی نامه رهبری معظم انقلاب، گفت: این نامه به گونهای تنطیم و منتشر شد که همه جهان به ویژه 1+5 آن را توصیهای جهانی برای همه کشورهایی که در خصوص موضوع هستهای با ایران در ارتباط هستند، تلقی کردند.
میرگلوبیات در ادامه سیاست استکبارستیزی را از اصول نظام اسلامی دانست و تصریح کرد: ملت ایران همواره با هوشیاری کامل میداند که آمریکا غیرقابل اعتماد است و استکبارستیزی نیز ربطی به برجام ندارد چرا که از اصول اعتقادی ملت ایران است و از این سیاست دستبردار نیستیم.
وی خاطرنشان کرد: رهبری معظم انقلاب نیز در این نامه با یادآوری عهدشکنیهای آمریکا در مراحل قبل، به مسئولان هشدار دادند که آمریکا قابل اعتماد نیست.
به گفته وی، مطابق منویات مقام معظم رهبری دستگاههای اجرایی، مجلس، دولت و قوه قضائیه باید ساختار مطمئن و مشخصی را برای اجرای برجام تدوین کنند.
نامه رهبری مسیر درست اجرای برجام را نشان داد
نماینده مردم قائمشهر، جویبار و سوادکوه در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه رهبری مسیر درست اجرای برجام را نشان داد.
سیدهادی حسینی درباره اهمیت نامه مقام معظم رهبری در مورد برجام گفت، همه جهان از نقش بیبدیل رهبری چه در زمان امام راحل و چه در زمان مقام معظم رهبری در هدایت انقلاب و اداره مدبرانه یک سرزمین اسلامی آگاه هستند.
وی عنوان کرد: انقلابهای بسیاری در سالهای گذشته چه در کشورهای اسلامی و چه غیر اسلامی رخ داد که نتیجهای نداشت اما انقلاب اسلامی علیرغم دشمنی دشمنان به نتیجه مطلوب خود رسید.
حسینی تصریح کرد: رسیدن به نتیجه مطلوب در انقلاب اسلامی نشان از نقش بیبدیل رهبران انقلاب و از همه مهمتر اطاعات مردم از رهبری و حضور گسترده آنان در صحنههای مهم دارد.
حسینی یادآور شد: برجام نیز همانند انقلاب اسلامی دوره گذر از گردنه سخت تصمیمگیری و تصمیمسازی است.
وی افزود: صبوری ملت؛ تدبیر دولت و فرماندهی بینظیر رهبری سبب شد تا مرحله به مرحله از این گردنه سخت عبور کنیم؛ هرچند که هنوز راه بسیار زیادی تا رسیدن به نتیجه مطلوب وجود دارد.
نماینده مردم سوادکوه در مجلس گفت: موضوع توافقات هستهای که از دولت گذشته شروع شد در این دولت تا حدودی به نتیجه رسید و نتیجهای که به دست آمد برای اجرایی شدن به مجلس رفت.
وی عنوان کرد: مجلس با بررسی نتیجه مذاکرات یک سری محورها و خط مشیهایی را برای دولت در نظر گرفت که دولت باید در حدود این ریل تنظیم شده حرکت کند.
حسینی خاطرنشان کرد: یک سری مخالفتها و دغدغهها درباره متن برجام وجود داشت که با تدبیر رهبری و نامه ارسالی ایشان در مورد این دغدغهها مسیر درست را برای دولت در انجام این مسائل آشکار کرد.
وی افزود: نامه رهبری درباره برجام به دولت قدرت داده است و این فرصت را به دولت میدهد تا در مقابل زیادهخواهیها ایستادگی کنند.
حسینی ابراز کرد: این نامه حکایت از آن دارد که برجام حمایت کامل و قاطع رهبری را در پشت سرخود دارد.
نماینده مردم سوادکوه در مجلس اظهار کرد: با توجه به حکم رهبری تمامی مسئولان ذیربط در حوزه هستهای ملزم به رعایت بندبند قوانین تصویب شده و اجرایی شدن احکام برجام هستند.
حسینی افزود: کشورهای مدعی نیز بدانند هرکجا که از قوانین برجام تخطی کنند ایران هم از مواضع خود تخطی میکند و باید قاطعانه اعلام کرد این توافقات دوطرفه است و هیچ طرفی نمیتواند با زور و تهدید مواضع خود را به پیش ببرد.
وی اعلام کرد: هرطرف که پایبند توافقات نباشد بازنده است.
نماینده مردم سوادکوه در مجلس تصریح کرد: به فرمان رهبری و با نامه ایشان که خط مشیها را تبیین کرده دولت نیز نمیتواند در این زمینه تندروی و کندروی کند و اگر روزی دولت تخطی دراین زمینه انجام دهد مجلس جلوی آن ایستادگی میکند.
بزرگان نظام باید بر اجرای برجام نظارت داشته باشند
عضو هیات موسس انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو دانشگاه تربیت مدرس گفت: تشخیص نقض عهد یا واکنش ما به بدعهدی احتمالی طرف مذاکره کننده باید توسط تیم نظارت بر اجرای برجام صورت بگیرد.
علی رفیع زاده ، در رابطه با نامه مقام معظم رهبری به رئیس جمهور اظهار کرد: موضعی که رهبری در این نامه داشته اند به دنبال صحبت های گذشتهشان در رابطه با برجام بود. ایشان موضعی میانه داشت؛ نه مانند گروهی که اساسا برجام را زیر سئوال می برند فکر میکنند و نه برجام را سندی کاملا امتیازآور و سراسر برد برای کشور دانستهاند.
وی ادامه داد: مهم آن است که مقام معظم رهبری در این نامه بر اصل برجام صحه گذاشتند و تصویب آن را نیاز کشور دیدند. همچنین ایشان به این نکته نیز اشاره کردند که طرف مقابل ممکن است در اجرای برجام عهدشکنی کند.
رفیعزاده افزود: نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که ایشان بر فعالیت درست تیم مذاکره کننده صحه گذاشتند و تاکید کردند که این تیم همه سعی ممکن را برای برجام به کار برده است، یعنی این تیم کوتاهی نکرده و کمبودی نداشته است.
این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: نکته مهم دیگری که در این نامه وجود داشت به قسمتی از نامه باز میگشت که ایشان به تشکیل هیاتی برای بررسی اجرای برجام تاکید کرده بودند. این تیم باید از مقام های عالی نظامی، سیاسی و فنی تشکیل شود. طبیعی است که بزرگان نظام باید بر اجرای برجام نظارت داشته باشند.
وی همچنین گفت: در متن نامه اشاره شده که مقام معظم رهبری دغدغه دارند که طرف مقابل تعهداتش را نقض عهد کند. در چنین شرایطی مسلما موضع اتخاذی ما مهم است. زمانی که نقض عهد از سمت طرف مقابل صورت گرفته ما که نمی توانیم بر تعهداتمان پایبند باشیم. تشخیص این که آیا نقض عهدی صورت گرفته و اینکه جواب ما چه باید باشد موضوعی پیچیده است که باید توسط تیمی خبره انجام شود.
برجام پروندهای ملی است نه سیاسی
نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی برجام را یک پرونده ملی دانست که باید از دیدگاههای سیاسی و جناحی به دور باشد.
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا سلیمی اظهار کرد: نامه رهبری در خصوص برجام فصلالخطاب بود و در صورتی برجام قابلیت اجرایی مییابد که الزامات مدنظر مقام معظم رهبری تامین شده باشد.
وی تصریح کرد: رهبری تاکید داشتند که در ابتدا الزامات لازم انجام گیرد، قراردادها امضا و سپس اقدام شود، در مبادله اورانیوم گام به گام عمل شود یا در حوزه برداشتن تحریمها نامه کتبی از رئیس جمهور آمریکا وجود داشته باشد. همه این موارد را شفاف بیان کردند که باید جداگانه مورد توجه قرار گیرد.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه «باید هیئتی تشکیل شود که وظیفه نظارتی برعهده داشته باشد» گفت: این هیئت باید اقدامات طرف مقابل را لحظه به لحظه رصد کند و در هر زمان که اقدامی جهت نقض برجام و تهدید کشور انجام شود، واکنش قابل قبولی نیز ارائه شود.
وی اجرای برجام را منوط به تحقق شروط مورد نظر رهبری دانست و گفت: برجام یک پرونده ملی است و نباید اسیر دیدگاههای سیاسی و جناحی شود. سوق دادن برجام به این سمت قطعا تهدید جدی برای کشور خواهد بود.
سلیمی با تاکید بر اینکه «خوشبینی و خوشخیالی نسبت به عملکرد طرف مقابل سم مهلکی برای کشور خواهد بود» گفت: شیطنت طرف مقابل پیوسته و همیشگی است و باید به این مهم نگاه خوداتکایی داشته باشیم.
وی با اشاره به نظر مقام معظم رهبری درخصوص وضعیت اقتصادی کشور بعد از اجرای برجام گفت: باید همچنان خوداتکایی و اعتماد به نفس را در خود تقویت کرده و مدنظر داشته باشیم. نباید نگاهمان به دستان طرف مقابل باشد و همه مسئولین باید این نگاه را در صدر امور قرار دهند. این امر کاهش آسیب اقتصادی را به همراه خواهد داشت.
نماینده مردم محلات و دلیجان تاکید کرد: یکی از مواردی که این روزها مطرح است ورود کالاهای آمریکایی به کشور است، این واردات قطعا شکسته شدن غرور ملی را به همراه خواهد داشت و نباید صرفا از فرصت ایجاد شده در این مسیر استفاده کرد. در این عرصه باید به تاکیدات رهبری توجه ویژه داشت.
برجام برای اجراست نه قاب شدن
یک عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه گفت: نامه مقام معظم رهبری در خصوص برجام همه حواشی را کنار زد و اصل برجام را مشخص کرد.
نعمتالله منوچهری با اشاره بهنامه مقام معظم رهبری به رییسجمهور درباره برجام، اظهار کرد: این نامه نشان از بصیرت بالای رهبری دارد که بینش عمیقتری نسبت به دولت و مجلس دارند و آینده دورتری را میبینند. نامه رهبری نشان داد که ایشان مدام امور را رصد میکنند و به مسئولین و مردم گوشزد میکنند که از راه درست منحرف نشوند.
وی با بیان اینکه «رهبر انقلاب به خوبی خطوط قرمز را میدانند و روی آرمانهای انقلاب و نظام پا نمیگذارند»، تصریح کرد: ایشان به دور از هرگونه تفکر حزبی و جناحی به امور نگاه میکنند.
وی با اشاره به اینکه «در این نامه وظیفه هر بخش به صورت عملی مشخص شده است»، افزود: هیچکس نباید از این وظایف یک درجه منحرف شود و با آن زاویه پیدا کند.
این نماینده مجلس همچنین نامه رهبری را پایان همه حاشیهها در خصوص برجام دانست و اظهار کرد: مقام معظم رهبری با این نامه اصل برجام را مشخص و تاکید کردند که مجلس هم به صورت مستقل و بدون اینکه تحت تاثیر امری قرار گیرد به برجام رسیدگی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مهمرین تاکیدات مقام معظم رهبری این است که در نیمه راه دچار توهم نشویم و دشمن را دوست نپنداریم؛ زیرا ایشان در همه حال؛ هم در زمانی که آمریکا گزینه نظامی علیه ما روی میز داشت و هم در زمانی که با ما دست داد، بر اینکه نباید به آمریکا اعتماد کرد تاکید داشتند.
وی همچنین با اشاره به اینکه «برجام برای اجرایی شدن نوشته شده نه اینکه آن را قاب بگیریم یا روی کاغذ بماند»، اظهار کرد: علاوه بر اینکه همه بخشها باید به وظایف خود در خصوص برجام عمل کنند، باید بر عملکرد طرف مقابل نیز نظارت داشته باشند.
نماینده پاوه و اورامانات گفت: همانطور که ایران به همه تعهداتش عمل خواهد کرد، طرف مقابل نیز باید به آنچه که تعهد کرده عمل کند و اگر ذرهای عدول کند ما هم از تعهداتمان برمیگردیم.
وی تاکید کرد: حقوق ایران مانند دسترسی به میزان صلحآمیز به انرژی هستهای، عدم اعمال تحریمهای جدید، ناشناخته ماندن دانشمندان، حفظ اسرار نظامی و ... باید حفظ شود و هرگونه تخلفی از سوی طرف مقابل به معنای نقض برجام است.
تندروها حرف های رهبری در حمایت از تیم مذاکره کننده را حسن ختام بدانند
یک نماینده اصولگرای مجلس گفت: با عنایت به حمایت قاطع رهبر معظم انقلاب از وزیر امور خارجه و تیم مذاکره کننده دیگر تندروها و منتقدان باید حرف های مقام معظم رهبری را به عنوان حسن ختامی برای انتقادات خود تلقی کنند.
محمدعلی اسفنانی اظهار کرد: برخی تصور میکنند که وقتی تیم دیپلماسی به خارج از کشور برای انجام مذاکراتی و یا تعامل با برخی کشورها می رود این موضوع دور از چشم و نظر رهبری است حال اینکه فرمایشات اخیر رهبری حکایت ازآن دارد که ایشان از ابتدا تا انتهای برجام و مذاکره را مو به مو ،ذره به ذره و لحظه به لحظه دنبال می کردند.
وی افزود: بر این اساس آنهایی که به نام تندرو در جامعه شناخته می شوند و یا هر اسم دیگری دارند باید فرمایش رهبری را حسن ختامی برای تمامی حرف هایی که تاکنون بیان کرده اند بدانند و به این نکته برسند که اگر احیانا رهبری در جایی نسبت به مسألهای احساس نگرانی کنند بدون هیچ رودربایستی و ملاحظه ای موضوع را اعلام میکنند.
اسفنانی تاکید کرد: اگر رهروی ولایت هستیم باید پا جاپای ولایت بگذاریم و نه عقب تر بمانیم و نه جلوتر حرکت کنیم . این پیامی است که رهرو راستین رهبری و ائمه باید آن را همیشه ملاک نظر قرار دهند.
وی در عین حال گفت: متاسفانه تندروها و یا افرادی از این قبیل با هر نام دیگری در تمامی ادوار خود را یک پله و یک قدم جلوتر از اهداف نظام و رهبری دانسته و گاهی حرفهایی ازآنها شنیده میشود که خیلی با انصاف و با عدالت سازگاری ندارد.
این نماینده اصولگرای مجلس در ادامه با بیان اینکه مقام معظم رهبری از ابتدا از تیم مذاکره کننده حمایت کردند گفت: تاکنون شنیده نشده است که ایشان انتقادی را به تیم مذاکره کننده وارد کنند و تاکنون تمامی بیاناتشان در خصوص اطمینان به تیم مذاکره کننده بوده و آنها را افرادی خداپرست و علاقهمند نظام دانستند . کسانی که مسائل مهم نظام حائز اهمیت است.
وی افزود: اگر رهبری حرفی را در بحث برجام مطرح کردند درباره بدعهدی آمریکایی ها و طرف های مقابل بوده و اینکه آنها قابل اطمینان نیستند و ما دلسوزی آنها را نمی خواهیم. چون به ما در طول سالیان گذشته عناد آنها ثابت شده است و هیچ توقعی نیست که قدم مثبتی برای آنها برداریم.
نامه رهبری خطی بر بگومگوهای سیاسی درباره برجام است
یک عضو هیات رییسه مجلس نامه مقام معظم رهبری درباره برجام را خطی بر بگومگو کردنهای سیاسی دانست.
محمد دهقان گفت: طبیعی است که برجام همان طور که در آمریکا زمینه اختلافنظر هیات حاکمه را به وجود آورد در ایران نیز موجب اختلاف نظر شود.
او افزود: با وجود برخی ناشکیباییها و خویشتنداری نکردنها و تحمل نشدن منتقدان، برجام با درایت رهبر معظم انقلاب به خوبی مدیریت شد. مجلس و شورای عالی امنیت ملی با وجود اختلاف نظرهای متعدد، خالصانه و صادقانه تلاش کردند عزت ملت ایران را حفظ کنند. اگر برجام بدون قید و شرط اجرا شده بود ممکن بود خطراتی برای کشور در پی میداشت اما با مصوبه مجلس و نامه رهبر معظم انقلاب راه های نفوذ آمریکا و غرب بسته شد.
نماینده مردم چناران و طرقبه در مجلس تاکید کرد: نامه تاریخی مقام معظم رهبری درباره برجام خطی بود بر بگومگو کردنهای جریانهای سیاسی.
دهقان افزود: دولت باید کمر همت ببندد و برجام را مطابق نامه رهبری و دغدغه دلسوزان و مصوبه مجلس اجرا کند تا خدای نکرده در این مسیر ضربهای به عزت ملت و منافع کشور و عملکرد خود دولت نخورد.
این عضو جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، نقادیهای منتقدان دلسوز به برجام را از انتقادهای مغرضانه افراد و جریانهای تندرو سیاسی جدا دانست و افزود: رهبری از منتقدان دلسوز نظام همواره حمایت کردهاند. اگر درباره مفاد 9 گانهای که رهبری در نامه اخیرشان مورد تاکید قرار دادهاند فرد یا جریان سیاسی بخواهم مناقشه کند یا فرامین رهبری را تحت الشعاع قرار دهد از مسیر رهبری عبور کرده است اما این سخن به معنای این نیست که عدهای بخواهند با استناد به نامه رهبری جلوی زبان منتقدان دلسوز برجام را ببندند.
وی تاکید کرد: انتقاد در ذات جمهوری اسلامی است و هیچ کس نباید راه انتظار را ببندد. افراد و جریانهای سیاسی باید به چارچوبهای تعیین شده رهبری در برجام التزام عملی داشته باشند، دولت نیز باید عین متن نامه رهبری را اجرا کند.
دهقان افزود: از زمان اجرای برجام طبیعی است که کلیه ملت و دلسوزان بر نحوه اجرای برجام نظارت کنند و در صورتی که در مسیر اجرا اقداماتی خلاف مصالح ملت صورت گیرد همه صاحبان قلم و صاحب نظران به آن اعتراض میکنند و این اعتراض نباید موجب دودستگی داخلی شود.
او خاطرنشان کرد: از این پس همه نیروها و جریانهای سیاسی داخلی باید مراقبت کنند تا بدعهدی آمریکا و همپیمانانش لطمهای به مصالح ملی نزند.
عمل به توصیههای رهبری راه نفوذ دشمن را میبندد
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه مقام معظم رهبری به رئیسجمهور درباره اجرای برجام چراغ راهی است که برجام را به درستی اجرا و به نتیجه میرساند.
علینعمت چهاردولی ، با تشکر از نگاه تیزبینانه، بسیار به موقع و واقعبینانه مقام معظم رهبری در نوشتن نامه به رئیسجمهور درباره برجام اظهار کرد: این نامه به خیر و صلاح نظام و دولت بوده و فصلالخطابی برای مجلس ه هست. در این نامه دغدغههای دولت، نمایندگان مجلس و مردم درباره برجام، مطرح شده است.
وی یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری را نفوذ دشمن دانست و تاکید کرد: کشورهای استعمارگر همواره دنبال راه نفوذ خود هستند و اگر به توصیههای رهبری در این نامه توجه شود و از حواشی دوری شویم و به طور حتم برجام به نتیجه میرسد.
وی با بیان اینکه «نفوذ به طرق مختلف ایجاد میشود»، تصریح کرد: نفوذ پدیده خطرناکی است که باید جلوی آن گرفته شود.
این نماینده مجلس به تجربه عراق در نفوذ دشمن اشاره کرد و یادآور شد: نظارت بر مراکز نظامی و هستهای اگر به درستی مدیریت نشود میتواند به نفوذ دشمن منجر شود؛ بنابراین باید جلوی نفوذ دشمن را گرفت. البته ایران با عراق تفاوتهایی دارد. انقلاب اسلامی ویژگیهایی دارد که بزرگترین مزیت آن هوشمندی و مدیریت خردمندانه رهبر معظم انقلاب است. همچنین حمایت و پشتیبانی مردم از نظام اسلامی و از همه مهمتر اعتقادات اسلامی و ایدئولوژی قوی و محکم نظام اسلامی مانع نفوذ خواهد شد.
وی برلزوم شکلگیری تیمی برای نظارت بر اجرای برجام تاکید کرد و گفت: مذاکره دادوستد است و باید مراقب بود که بیشتر از آنچه که لازم است به طرف مقابل امتیاز ندهیم.
دولت با توجه به فرمایشات رهبری حداکثر استفاده را از برجام ببرد
نماینده مردم شهرستانهای گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه مقام معظم رهبری در خصوص برجام فصل الخطاب تمام اماها و اگرها است.
غلامرضا تاجگردون افزود: مقام معظم رهبری با درایت بسیار بر صحت فرآیند برجام نظارت داشتهاند و تذکرات ایشان در متننامه به رییسجمهور کاملا درست بوده است.
وی خاطرنشان کرد: به تاکیدات مقام معظم رهبری باید مانع از سلطه از سوی طرف مقابل در برجام شد. دولت باید بتواند با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و با در نظر گرفتن نکات یاد شده حداکثر استفاده را از برجام کند.
وی اظهارکرد: همه دست اندرکاران و مسئولان اجرایی برجام تلاش خواهند کرد با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری به راه خود در برجام ادامه دهند. فصل الخطاب در تمام مراحل و زمینههای برجام هم فرمایشات مقام معظم رهبری است. مسئولان نیز تلاش خواهند کرد با هوشیاری تمام در برجام به کار خود بپردازند.
برنامه اقدام مشترک ایران مورد تایید همه مسئولان ارشد است
نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی، گفت: اگر آمریکا در ماههای پیش رو به قاعده بازی منصفانه و عادلانه با ایران در موضوع برجام وفادار بماند، دلواپسان در انتخابات پیش رو با اقبال عمومی مردم رو به رو نخواهند بود.
احمد بخشایش اردستانی درباره نامه مقام معظم رهبری به رییس جمهور در خصوص الزامات اجرای برجام، اظهارکرد: رهبری در نامه 9 بندی خویش خطاب به رییس جمهور برجام را نه تایید و نه رد کردند بلکه به دولت اجازه دادند که در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی برنامه اقدام مشترک ایران را اجرا کند.
وی افزود: رهبری با نامه حکیمانه و عالمانه خود نه تنها مردم را از انشقاق احتمالی در نزدیکی دو انتخابات مهم خبرگان و مجلس شورای اسلامی دور کردند، بلکه به دشمنان نظام نشان دادند که برنامه اقدام مشترک ایران مورد تایید همه مسئولان ارشد حکومتی است و کشورهای متخاصم و مستکبر جهانی نمیتوانند برجام را به عنوان دستاویزی برای سلطه بر ایران تلقی کنند.
وی با بیان اینکه «اعتراض دلواپسان بخشی از روال سیاسی کشور برای آگاهسازی افکار عمومی است»، خاطرنشان کرد: گروهها و جناحهای سیاسی مجلس با نگاه به انتخابات پیش رو در طول ماههای گذشته از همه توان و انرژی خود برای اقناع عمومی و همراه کردن رهبری با نظر خود از طریق تریبون مجلس استفاده کردهاند، با این حال رهبری ثابت کردند که نه تنها از نظر هیچ فرد یا گروهی تاثیر نمیپذیرند بلکه موافقان و مخالفان برجام را در یک توازن منطقی با خود همراه میکنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «لبه تیز بهانه گیری دشمنان با نامه رهبری از بین رفت»، گفت: رهبری در نامه خود علاوه بر تایید شروط پیشنهادی مجلس شورای اسلامی برای اجرای برجام، 9 نکته کلیدی و مهم را نیز به دست اندرکاران امر گوشزد کردند که آمریکا دوست ایران نیست و اگر امروز از ائتلاف چهارگانه ایران، روسیه، سوریه و حزب الله برای مقابله با داعش حمایت میکند تنها به دلیل ضعف و ترس او از شرایط کنونی منطقه است.
وی آینده سیاسی دلواپسان را در گرو رفتار آمریکا در قبال برجام دانست و تصریح کرد: اگر آمریکا در ماههای پیش رو به قاعده بازی منصفانه و عادلانه با ایران در موضوع برجام وفادار بماند دلواپسان در انتخابات پیش رو با اقبال عمومی مردم رو به رو نخواهند بود، اما اگر بازی آمریکا با دولت تدبیر و امید در موضوع برجام مانند بازی آنها با دولت اصلاحات در جریان بیرون راندن طالبان افغانستان ناعادلانه و مستکبرانه باشد، دلواپسان میتوانند به مجلس دهم همچنان امیدوار بمانند.
وی با بیان اینکه «روند آرای ماخوذه مردم در شهرستانها از الگوی مراکز استان پیروی نمیکند»، ابراز عقیده کرد: نامزدهای شهرستانها عموما از مقیاسهای قومیتی، عاطفی، کدخدا منشی و سوءاستفاده از تعارضهای خانوادگی بهره میبرند و از این طریق آرای مورد نیاز خود را جمع آوری میکنند.
نامه رهبری فصلالخطاب برجام است
نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی گفت: نامه مقام معظم رهبری فصلالخطاب برجام است.
بهروز نعمتی ، اظهار کرد:پس از بحثهای مختلف در خصوص برجام، مواردی که باید مسئولان مملکت و نظام انجام دهند، گفته شد که در کنار این مباحث 9 موضوع مهم دیگر توسط مقام معظم رهبری بیان شد که این نکات باید فصلالخطاب باشد.
وی با اشاره به اینکه «در خصوص دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای و توسعه آن دغدغههایی وجود دارد»، افزود: باید بپذیریم در بحث برجام واقعیتهایی وجود داشته و در کنار توفیقاتی که حاصل شده، مشکلاتی هم وجود دارد.
وی پایه حل مشکلات اقتصادی را اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: با توجه به تحریمهای ظالمانه تحمیل شده از سوی آمریکا و اروپا به کشور، باز هم به درون مراجعه کنیم. خودمان باید مشکلات کشور را حل کنیم. آمریکا و اروپا مشکلات ما را حل نخواهند کرد و تاریخ نشان داده که دیگران به فکر ما نیستند و نخواهند بود.
این نماینده مجلس درباره ضرورت نظارت ایران بر عملکرد 1+5 نیز اظهار کرد: مسئولان باید با دید باز و مشورت گرفتن از مقام معظم رهبری و کسانی که به منافع نظام اهمیت میدهند، تصمیم بگیرند.
انتهای پیام
نظرات