• شنبه / ۳ مهر ۱۳۹۵ / ۰۹:۲۹
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 95070300697
  • خبرنگار : 71402

اوباما لایحه حقوقی 11 سپتامبر را وتو کرد

اوباما لایحه حقوقی 11 سپتامبر را وتو کرد

رئیس‌جمهوری آمریکا لایحه‌ای را که به موجب آن خانواده قربانیان 11 سپتامبر اجازه شکایت از عربستان را می‌یافتند، وتو کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری سی‌ان‌ان، کاخ سفید مدعی است که این لایحه دیپلمات‌ها و نیروهای آمریکایی در سایر کشورها را در معرض تهدید قرار می‌دهد. رهبران جمهوری‌خواه و دموکرات در کنگره می‌گویند که طی روزهای آتی وتوی اوباما را با ابزارهای قانونی کنگره لغو خواهند گرفت.

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا تاکنون 12 بار از حق وتوی خود استفاده کرده است. چنانچه کنگره موفق به لغو وتوی اوباما شود، این اولین بار در دوران ریاست جمهوری اوباما خواهد بود که وتوی اوباما در برابر رای کنگره ناکام می‌ماند.

قانونگذاران آمریکایی اوایل امسال پس از فشار گروه‌های حامی قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001، به اتفاق آراء از لایحه "عدالت علیه حامیان اقدام تروریستی" حمایت کردند. این لایحه به مصونیت کشورهای خارجی از پیگرد حقوقی در ایالات متحده پایان می‌دهد و در صورتی که مشخص شود کشوری در یک حمله تروریستی در آمریکا دست داشته است، اجازه می‌دهد تا پیگردهای مدنی فدرال به جریان بیفتد.

اوباما در پیام همراه وتوی خود نوشت که عمیقا با خانواده قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر همدردی می‌کند. با این حال او تاکید کرد که چنین لایحه‌ای شدیدا به منافع و امنیت ملی آمریکا لطمه می‌زند و موجب می‌شود تا ائتلاف مهمی ضربه بخورد. او مدعی شد که چنین لایحه‌ای نه از آمریکایی‌ها در مقابل حملات تروریستی محافظت می‌کند و نه اثرگذاری واکنش آمریکا به چنین حملاتی را ارتقا می‌دهد.

در صورتی که اوباما اقدامی نمی‌کرد، این تصمیم به عنوان قانون لازم الاجرا می‌شد. حامیان این طرح گفته‌اند در چند روز آینده برای لغو وتوی اوباما رای‌گیری می‌کنند. سناتورهای حامی این طرح، جمعه دقایقی بعد از اعلام کاخ‌ سفید مبنی بر وتوی این مصوبه، به رسانه‌های آمریکایی گفتند "تقریبا" مطمئن‌اند که امضای کافی برای لغو وتوی رئیس‌جمهوری جمع خواهد شد.

مجلس سنای آمریکا که همچون مجلس نمایندگان کنگره، اکثریت آن با جمهوری‌خواهان است، ماه مه گذشته این طرح را تصویب کرد که به موجب آن بازماندگان حملات یازدهم سپتامبر اجازه می‌یابند علیه عربستان سعودی، تحت عنوان "حامی فعالیت‌های بعضی از ترتیب‌دهندگان این حملات" رسما شکایت و ادعای غرامت کنند.

سناتورهای آمریکایی با استناد به قانون "عدالت علیه حامیان تروریسم" این طرح را تصویب کرده بودند و اوباما هم در همان زمان گفته بود که چنین مصوبه‌ای را وتو خواهد کرد.

قانون مذکور به بازماندگان حملات تروریستی که در داخل خاک آمریکا صورت گرفته اجازه می‌دهد از اشخاص، گروه‌ها و دولت‌هایی که حامی این حملات شناخته شده‌اند، در دادگاه‌های آمریکا شکایت کنند.

همان چهار ماه پیش، وزیر خارجه عربستان سعودی هشدار داده بود که این اقدام می‌تواند باعث شود دولت او سرمایه‌هایش را از آمریکا خارج کند؛ هر چند عادل الجبیر بعدا کمی این گفته خود را تعدیل کرد. عربستان سعودی هرگونه دخالت در حملات سال ۲۰۰۱ به برج‌های دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک و ساختمان وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، در واشنگتن را رد می‌کند.

با وجود این، از ۱۹ نفر اعضای القاعده که در آن حملات دست داشتند ۱۵ نفر شهروند عربستان سعودی بودند و این موضوع در ۱۵ سال گذشته همواره نام عربستان را در کانون توجه بازماندگان این حملات نگاه داشته است.

این طرح را چاک شومر، سناتور هم حزبی اوباما، از نیویورک و جان کورنین سناتور جمهوری‌خواه از تگزاس تدوین کرده بودند و اکنون در صورتی که دو سوم نمایندگان کنگره دوباره به تصویب آن رای دهند، آن وقت با ابطال وتوی رئیس‌جمهوری، این طرح به یک مصوبه قانونی تبدیل خواهد شد.

به طور تاریخی کنگره آمریکا در ۱۰ درصد موارد توانسته به اجماع لازم برای لغو وتوی رئیس‌جمهوری دست پیدا کند؛ رویدادی که به نظر حامیان این طرح در چند روز آینده به وقوع بپیوندد و احتمالا قانونی شدن آن در بحبوحه کارزارهای انتخاباتی آمریکا به جنگ جدید لفظی میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها بدل می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha