به گزارش ایسنا، دویچه وله در گزارشی نوشته است: «بزرگترین کارخانجات اسلحه سازی جهان روز چهارشنبه روز بسیار خوبی را در بازار معاملات داشتند. پیروزی دونالد ترامپ از حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باعث افزایش ارزش سهام در بازارهای سلاح به ویژه تسلیحات سازیهای آمریکایی چون "نورتروپ گرومان"، "لاکهید مارتین" و "ریتون" شد و همگی آنها رشدی 4 / 5 تا 7 درصدی در آن روز داشتند.
کمپانیهای اسلحهسازی اروپایی اما نتوانستند به این ارقام دست پیدا کنند، با این حال در ارزش سهام آنها نیز تغییر محسوسی دیده شد. سهام کمپانی BAE Systems انگلیس که فروش ناو و جنگنده به سراسر دنیا را در کارنامه خود دارد، بین سه تا چهار درصد رشد داشت در حالیکه سهام گروه فرانسوی Thales که فروشنده تخصصی سیستمهای تسلیحاتی کنترلی است نیز به همین مقدار بود و سهام بزرگترین تامین کننده سلاح آلمان موسوم به "Rheinmetall" نیز رشد 9 / 2 درصدی را تجربه کرد.
اصلا جای تعجب نیست که علت این رشد در ارزش سهام کارخانههای سلاح سازی را پیروزی دونالد ترامپ بدانیم. یکی از تجار دستاندرکار به N-TV گفت: ترامپ همیشه خواستار همکاری بیشتر از سوی اروپا در زمینه دفاعی بوده است.
یکی از مدیران صنایع دفاعی که خواست نامش فاش نشود به روزنامه دی ولت گفت: خبر غیرمترقبه برای صنعت دفاعی اروپا این است که حالا ما دو فروشنده خوب داریم. یکی ولادیمیر پوتین در روسیه و دیگری دونالد ترامپ در آمریکا.
ترامپ همواره در طول کمپین انتخاباتیاش قول داده بود تا هزینههای نظامی را افزایش دهد و اظهارات هیلاری کلینتون، نامزد دموکراتها در این انتخابات و باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا را درباره کاهش هزینههای دفاعی آمریکا فاقد ارزش کرده است.
ترامپ و تردید نسبت به ناتو
تحلیلگران به این گمانه زنی پرداختهاند که رویکرد تردیدآمیز ترامپ درباره ناتو باعث شود تا کشورهای عضو برای امنیت خود سرمایه گذاری کنند.
ترامپ در جریان یکی از کارزارهای انتخاباتی خود در آوریل سال جاری میلادی گفته بود: احتمال اینکه ناتو را رها کنیم، وجود دارد. زمانیکه شما هی پول میدهید و سایر کشورها اصلا پولی پرداخت نمیکنند، احساس میکنید دارید کار بیهودهای انجام میدهید.
وی با اشاره به تعهد کشورهای عضو در اختصاص سالانه دو درصد از تولید ناخالص داخلی به ناتو و بیان این مساله که تنها پنج کشور در 2016 به تعهد خود عمل کردند، گفته بود: به این کشورها بگویید، شما در طول این چند سال هیچ پولی پرداخت نکردید؛ حالا یا پول بدهید یا گورتان را گم کنید! شاید ناتو منحل شود و این چیز خوبی است و نمیتوان آن را بدترین رخداد در جهان دانست.
اوسولا فون درلاین، وزیر دفاع آلمان پیشتر در واکنش به انتخاب ترامپ گفته بود: اروپا عادت کرده که مراقب خودش باشد تا بهتر باشد.
وی به شبکه تلویزیونی ARD گفته بود: ما اروپاییها به عنوان شرکای ناتو میدانیم که دونالد ترامپ از خودش میپرسد ما چه کاری برای ائتلاف انجام میدهیم. اما ما هم از او میپرسیم که موضعش در قبال ائتلاف چیست؟ سوالات زیادی در این زمینه وجود دارد. یک آمریکای مسئولیت پذیر و باز مورد قبول ماست.
اما سباستیان شولت، تحلیلگر دفاعی و خبرنگار آلمانی هفته نامه نظامی "Jane`s Defence" بر این باور است که ظهور ترامپ دلیل اصلی افزایش هزینههای نظامی نیست.
وی به دویچه وله گفت: آنچه ما در حال حاضر شاهدش هستیم این است که جهان در حال تبدیل شدن به یک جای پیچیدهتر و غیرقابل پیشبینیتر است و دونالد ترامپ تنها دلیل افزایش هزینههای دفاعی نیست بلکه یک نشانه است. من این مساله را کم اهمیت میدانم که این روند چقدر طول میکشد. برای ساخت یک تانک جدید یک روزه نمیتوان کار کرد بلکه این روندی یک دههای است.
مسلح شدن مجدد
در حقیقت، آلمان همانند بسیاری از کشورهای عضو ناتو برای مدت دو سال گذشته و حتی از زمان الحاق شبه جزیره کریمه اوکراین در سال 2014 به روسیه به صورت مداوم تجهیزات نظامی خود را افزایش داده است. در بهار سال 2016، وزیر دفاع آلمان گفته بود که بودجه دفاعی کشور تا 2030، 140 میلیارد یورو (153 میلیارد دلار) افزایش خواهد داشت.
ناتو در بخشی از برنامههایش برای تقویت دفاعی در مرزهای بالتیک، در نشست بروکسل در پایان اکتبر سال جاری میلادی اعلام کرد که آلمان هم تانکهای لئوپارد 2 و هم سربازانش را در منطقه مستقر میکند. در 2015، دولت آلمان برنامههایش را از رده خارج کردن بسیاری از تانکهایش متوقف کرده و به جای آن تصمیم گرفت تا آنها را مدرن کند و آنها را به 350 دستگاه تانک برساند.
اخیرا نیز ارتش آلمان اعلام کرده بود که برای پنج ناو نظامی جدید مبلغ 5 / 1 میلیارد یورو اختصاص داده است و با وجود اینکه اوایل سال جاری میلادی به پارلمان اعلام کرده بود که این ناوها ضرورتی ندارند، به تعهداتش به ناتو پایبند مانده است.
صنعت دفاعی غرب به خریداران غیر عضو ناتو وابسته است و روزنامه دی ولت گزارش داده که بسیاری از تسلیحات سازیهای آلمان نگران این هستند که اعمال محدودیتهای صادرات از سوی زیگمار گابریل، از حزب سوسیال دموکرات به این معناست که آنها نمیتوانند در این رشد بازار سهام تسلیحات به نوایی برسند.
سباستیان شولت، تحلیلگر دفاعی و خبرنگار آلمانی هفته نامه نظامی "Jane`s Defence" فکر میکند که کمپانیهای تسلیحات سازی آلمان به قدر کافی خوب عمل میکنند.
وی ادامه داد: انتظار دارم که صادرات دفاعی آلمان رو به افزایش است و این روند بدون در نظر گرفتن یک حزب سیاسی خاص است که چنین مساله ای را در اعمال محدودیت در صادرات سلاح مطرح کرده است چراکه تقاضا در سطح جهانی است.»
انتهای پیام
نظرات