به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: روسیه، ایران و ترکیه روز سه شنبه در مسکو با یکدیگر دیدار کردند تا درباره یک توافق سیاسی برای پایان دادن به جنگ حدودا شش ساله سوریه رایزنی کنند. آمریکا از این نشست کنار گذاشته شد و به نظر میآید که تهران، مسکو و آنکارا این مناقشه را به گونهای هدایت کنند که منافعشان حفظ شود.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به این نشست دعوت نشده بود و کسی از سازمان ملل نیز مشورت نخواسته بود.
با توجه به دستاوردهای اخیر نیروهای حامی بشاراسد رئیسجمهور سوریه، با این اتحاد جدید بدون حضور حتی یک قدرت غربی بر سر میز مذاکره تضمین میکند که بشاراسد تحت هر توافقی به اداره حکومت ادامه خواهد داد، هر چند که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا بیش از پنج سال پیش تاکید کرد که اسد مشروعیت خود را از دست داده و باید کنار گذاشته شود. عدم تمایل رئیس جمهور اوباما برای پشتیبانی از این خواسته اش از طریق مشارکت بیشتر و در شرایطی که این جنگ رو به وخامت رفت سبب شد تا واشنگتن اهرم فشار کمتری بر این بحران ژئوپولتیک در شرایطی داشته باشد که دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا خود را برای رفتن کاخ سفید آماده میکند.
تنها اظهار نظر ترامپ در خصوص سوریه هفته گذشته انجام شد، زمانی که وی در یک راهپیمایی در پنسیلوانیا وضعیت این کشور را ناراحت کننده توصیف کرد و وعده داد که به مردم کمک خواهد کرد.
نیویورک تایمز با این ادعا که «اکنون یکسال پس از آنکه روسیه حملات هوایی خود را به نفع بشاراسد در سوریه آغاز کرد، به نظر می آید که مسکو بدنبال راهی بیرون از جنگ است» افزود: تحلیلگران بر این باورند که روسیه در انتقال قدرت فرصتی می بیند تا این جنگ به گونه ای هم به نفع اسد و هم به نفع روسیه در منطقه پایان یابد.
اندرو جی.تبلر یک کارشناس در اندیشکده واشنگتن برای سیاست شرق نزدیک به نیویورک تایمز گفت: زمانی که ترکها، ایرانیها و روسها همگی روی یک رویه بدون حضور آمریکا در اتاق مذاکره توافق میکنند، شما در مییابید که یک مشکلی برای ما وجود دارد. مقامات روس حتی برای پنهان کردن اکراه خود نسبت به تلاش های دیپلماتیک آمریکا تلاش نکردند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه هفته گذشته گفت که، همکاری مستقیم با ترکیه برای دستیابی به توافق تخلیه (حلب) بسیار موثرتر از رایزنی های همگانی بی نتیجه با آمریکا بوده است.
وی همچنین گفت که گروه بین المللی حمایت از سوریه که از سال 2015 تحت رهبری لاوروف و کری بود، توانسته اسناد مهمی ارائه کند. اما قادر نبوده نقش مربوط مهم خود را ایفا کند. این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارش خود به نتیجه دیدار سه جانبه وزیران امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه اشاره کرد و نوشت: تهران، مسکو و آنکارا در پایان نشست خود یک بیانیه مشترک اعلام کردند که در آن چارچوب پایان جنگ سوریه تعیین شده است. آنها با آمریکا مشورت نکردند و حتی استفان دمیستورا نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه هم حضور نداشت، کسی که صحبت از مذاکرات صلح جدید در هشتم فوریه در ژنو به میان آورده است. حضور ایران نیز بسیار حائز اهمیت است. هر چند توافق تخلیه حلب تنها میان روسیه و ترکیه بود، نیروهای تحت حمایت ایران خواهان مذاکره دوباره شدند تا خروج مردم دو روستای فوعر و کفریا را نیز تضمین کنند.
نیویورک تایمز با اشاره به اظهارات یحیی رحیم صفوی نوشت: وی هفته گذشته تاکید کرد که پیروزی حلب حاصل ائتلاف ایران، روسیه و حزب الله است و موصل نیز به زودی آزاد خواهد شد. این امر نشان می دهد که ائتلاف نامبرده دست بالاتر را دارد و رئیس جمهور منتخب آمریکا باید آن را بپذیرد.
نوا بونسی یک تحلیلگر حوزه سوریه که با گروه بین المللی حمایت از سوریه همکاری میکند هم معتقد است که آمریکا کماکان نسبت به روابط با شورسیان مخالف و جنگ علیه داعش بیمیل است اما اطرافیان اسد نیز فاقد افراد کافی برای باز پس گرفتن نقاط دیگر سوریه هستند. با این حال، قدرتهای دیگر توانستهاند این خلا را پر کنند.
وی تاکید کرد که دیپلماسی در قبال سوریه هر نتیجهای که داشته باشد، به طور قطع میان روسیه، ایران و ترکیه خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات