به گزارش سرویس بازار ایسنا، بنابر اعلام بانک مسکن، بهروز ملکی، کارشناس اقتصاد مسکن در این باره اعلام کرد: در حالی که برخی موسسات و کارشناسان اقتصادی به طور متوسط رشد بیش از ۱۵ درصدی در قیمت مسکن در سال ۹۷ را پیشبینی میکنند اما سیاستهای کلان اقتصادی به ویژه سیاستهای پولی و بانکی در این زمینه از عوامل تعیین کننده خواهد بود.
وی با اشاره به مجوز سیاستگذار پولی به بانکها مبنی بر انتشار گواهی سپرده یک ساله با نرخ ۲۰ درصد، گفت: همین موضوع و موضوعات مشابه دیگر میتواند آهنگ رشد قیمت در بازار مسکن را کاهش دهد.
ملکی با بیان اینکه یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر وضعیت بازار مسکن نرخ سود سپردههای بانکی است، تاکید کرد: خروج بخش قابل توجهی از سپردهها از بانکها به دنبال کاهش نرخ سود سپردههای بانکی در پی دستور سیاستگذار پولی برای اعمال نرخ سود سپردهها تا سقف ۱۵ درصد در شبکه بانکی، یکی از مهمترین عوامل موثر در تحرک بازار مسکن طی ماههای گذشته بود که با صدور چنین مجوزی می توان انتظار داشت که بخشی از سرمایهها بار دیگر به سمت بازار پول حرکت کند. بنابراین هر گونه تغییر و تحول در سیاستهای بازار پول میتواند اثر عینی خود را بر بازار مسکن و رشد این بازار به نحو محسوسی نشان دهد.
وی بیان کرد: در عین حال هماکنون شاهد یک تحول جدید در بازار مسکن سایر کلان شهرها و شهرهای کشور به تبعیت از بروز رونق در بازار مسکن شهر تهران هستیم؛ طوری که مشاهده میشود رونق بازار مسکن در حال سرایت به بازار مسکن این شهرها و کلان شهرهاست.
ملکی تصریح کرد: آمارهای رسمی مربوط به وضعیت تحولات بازار مسکن در شهر تهران منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد، متوسط نرخ رشد قیمت مسکن در مناطق ۲۲ گانه تهران در دی ماه سال ۹۶ نسبت به دی ماه سال ۹۵، حدود ۱۷ درصد بوده است. بدیهی است که رشد قیمت مسکن در همه مناطق تهران به یک میزان نبوده و حتی محلات مختلف یک منطقه نیز رشدهای یکسانی را تجربه نکردهاند.
وی افزود: هر چند هماکنون رونق به معنای آنچه در شهر تهران ایجاد شده، در بازار مسکن سایر کلان شهرها و شهرهای کشور مشاهده نمیشود اما نشانههای خروج از رکود در بازار معاملات مسکن این شهرها در حال نمایان شدن است؛ به این علت که معمولا همواره شهر تهران پیشتاز تحولات بازار مسکن بوده و رونق یا رکود با فاصله زمانی چند ماهه از تهران به این شهرها سرایت کرده است.
ملکی با اشاره به درجات مختلف و متفاوت رشد حجم معاملات و قیمت مسکن در مناطق مختلف شهر تهران طی ماههای اخیر که در نهایت منجر به ایجاد این برداشت و استنباط از بازار شده که بازار معاملات آپارتمانهای مسکونی وارد فاز رونق شده است، تاکید کرد: رونق ایجاد شده در بازار مسکن شهر تهران که برای دومین ماه پیاپی در دی ماه نیز ادامه یافت و همچنین مشاهده روند تداوم رونق در بهمنماه، به زودی به سایر مناطق کشور به ویژه کلان شهرها خواهد رسید و انتظار میرود در این شهرها نیز مشابه پایتخت حجم معاملات و قیمت مسکن دستخوش نوسان شود.
وی بیان کرد: در سال ۹۷ انتظار میرود به شرط آن که تحول خاصی در عرصه اقتصادی و سیاسی کشور روی ندهد تورم مسکن اندکی بالاتر از تورم عمومی حرکت کند؛ این در حالی است که شواهد موجود نشان میدهد همچنان ورود سرمایهگذاران به ساخت و سازها و سرمایهگذاریهای تجاری اشتباه است و این بازار فعلا ظرفیتی برای سرمایهگذاری جدید ندارد. با این حال، توصیه اکید به سرمایهگذاران ساختمانی و سازندگان مسکن ورود به بازار واحدهای کوچک متراژ و میان متراژ ارزان قیمت و با سطح قیمت متوسط است که هماکنون از سمت غالب گروههای متقاضی برای خرید مسکن مورد توجه قرار دارد. این در حالی است که پیشبینی میشود با توجه به رویههای فعلی و سیاستهای حال حاضر مدیریت شهری، سوداگری در بازار مسکن نیز کاهش یابد؛ طوری که انتظار میرود به هیچ وجه تجربه سوداگری گسترده مشابه دورههای قبلی رونق در مقطع زمانی فعلی و در ادامه پیشروی بازار مسکن در مسیر رونق تکرار نخواهد شد.
انتهای پیام
نظرات