به گزارش ایسنا، روستاهایی که مامن تولید کشور محسوب میشد، در دو دهه گذشته خالی و خالیتر میشد و ساکنانش خاطره ایل و تبار خود را در خانهها و کوچه پس کوچههای کم فروغ شده از زندگی رها کرده و راهی شهرها شدند؛ راهی که هدفش کسب درآمد و تداوم زندگی آبرومندانه بود اما سرانجامی روشن نداشت.
حالا اما دولت تدبیری اندیشیده است تا آرام آرام از روند مهاجرت روستائیان به شهرها کاسته و به تدریج و با محقق شدن اهداف اولیه، مسیر مهاجرت را تغییر دهد؛ مسیری که طرح های هادی و غیر هادی نتوانسته تا امروز آن را به سرانجام برساند، اگرچه التهاب کم آبی همچنان وهمی است در خاطر روستائیان.
ارائه تسهیلات و راهاندازی صنایع تبدیلی و تعاونیهای روستایی از جمله اقداماتی است که دولت برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان انجام داده تا شاهد حرکت اشتغال محور مناطق روستایی به سمت رونق باشیم .
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس در گفتوگو با ایسنا ضمن تایید دبدگاه فوق بیان کرد: امروز توسعه روستاها فراتر از مباحث عمرانی به دلیل بحران آب ناشی از خشکسالی به سمت اشتغال محوری پیش رفته است.
سید کمال پاکفطرت با بیان اینکه تمرکز بر اقتصاد گردشگری در روستاهای استان فارس از اهدافی است که در سالهای اخیر در دستور کار قرار گرفته، افزود: اما بسیاری از روستاهای این استان زمینه و پتانسیل گردشگری ندارند که در این باره تقویت و ایجاد کارگاههای کوچک صنایع دستی و فرش بافی به عنوان رویکرد اصلی توسعه روستاها مدنظر است .
وی با تصریح بر اینکه با برنامهریزیهای انجام شده توسط دولت و اهتمام مسئولان در استان فارس، در آینده شاهد رونق اشتغال در مناطق روستایی خواهیم بود، به نگاه ویژهی دولت تدبیر و امید به موضوع اشتغال روستایی و اعطای تسهیلات برای ایجاد اشتغال در مناطق روستایی استان اشاره کرد .
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس ادامه داد: دولت از محل صندوق توسعه ملی 1.5 میلیارد دلار برای ایجاد اشتغال روستایی در نظر گرفته و پیشبینی میشود اعتباری بالغ بر 375 هزار میلیارد تومان از محل منابع این طرح به استان فارس اختصاص یابد .
به گفته پاک فطرت، طی تفاهم نامه مبادله شده بین استانداری فارس، معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، بنیاد علوی و بانک سینا، به طرحهای اقتصادی و اشتغالزا مستقر در مناطق روستایی، تسهیلات با سود یارانهدار تعلق میگیرد؛ پرداخت 5 درصد از سود این تسهیلات را معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و 5 درصد آن را نیز بنیاد علوی تقبل کرده است، بدین صورت سود تسهیلات مذکور معادل 8 درصد خواهد بود .
وی اضافه کرد: طی تفاهم نامههای دیگری و با پیگیری انجام شده از طریق معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و با همکاری صندوق توسعه ملی و پست بانک به طرحهای اشتغالزا در مناطق روستایی کمتر توسعه یافته استان تسهیلاتی با سود 12 درصد نیز تعلق میگیرد .
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس یادآور شد: تفاهمنامهای نیز فیمابین معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور، بنیاد برکت و بانک پارسیان منعقد شده که بر اساس آن قرار است به زودی به طرحهای اشتغال زا در مناطق روستایی تسهیلاتی با نرخ سود 8 درصد پرداخت شود .
پاکفطرت خاطرنشان کرد: این تسهیلات به تمام فعالیتهای اقتصادی در حوزهی روستایی همچون زراعت، دام، باغ، گلخانه، پرورش آبزیان، طیور و بخشهای مختلف خدمات مکانیزاسیون کشاورزی، صنایع تبدیلی و صنایع تکمیلی در بخش کشاورزی، معادن کوچک و صنایع دستی تعلق میگیرد.
وی همچنین به کشاورزان و باغداران توصیه کرد که با پرهیز از خام فروشی محصولات کشاورزی، به دنبال ایجاد کارگاههای خانگی باشند چرا که این کار به ایجاد فرصتهای شغلی تازه و افزایش سطح رفاه روستاییان کمک میکند و از میزان مهاجرت روستاها به حاشیه شهرها نیز میکاهد.
پاکفطرت، کارآفرینان و جوانان روستایی را به استفاده حداکثری از ظرفیتهای استان در زمینه صادرات دعوت و اضافه کرد: روستاییان با استفاده از ظرفیتهای موجود استان فارس ضمن ایجاد فرصتهای شغلی، زمینههای ورود ارز به کشور را فراهم کند.
مدیرکل دفتر روستایی استانداری فارس پیشنهاد داد که روستاییان با تاسیس تعاونیهای روستایی به ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات و برندسازی کالای با کیفیت این بخش اعم از انجیر، زیتون و دیگر محصولات همت کنند.
وی با تاکید بر اینکه فرصتهای شغلی متفاوتی در روستاها وجود دارد و روستاهای استان از پتانسیلهای بسیار بالایی در حوزه گردشگری برخوردارند، گفت: یکی از فرصتهای اشتغال پایدار روستائیان، صنعت گردشگری است و یکی از مهمترین بخشهای اشتغالزایی به شمار میرود و دفتر روستایی استانداری فارس جهت حمایت از برنامههای گردشگری نیز در استان از آمادگی کامل برخوردار است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس نیز از مصوب شدن 2 هزار و 584 طرح از مجموع چهار هزار و 99 طرح اشتغالزایی روستایی در کمیته فنی اشتغال این استان خبر داد و گفت: اعتبار طرحهای مصوب که از محل اعتبارات اشتغال فراگیر و پایدار روستایی تامین میشود بیش از 15 هزار میلیارد ریال است.
به گفته یدالله رحمانی، از مجموع طرحهای مصوب نیز 2 هزار و 361 طرح به بانکهای عامل معرفی شدهاند که اعتبارات 486 طرح به مبلغ 459 میلیارد تومان از محل اشتغال فراگیر روستایی و اعتبارات یکهزار و 875 طرح به مبلغ 531 میلیارد تومان از محل اعتبارات اشتغال پایدار روستایی تخصیص خواهد یافت .
وی اظهار کرد: با عملیاتی شدن 2 هزار و 361 طرح یاد شده، پیشبینی میشود که برای 14 هزار و 561 نفر فرصت شغلی در استان ایجاد شود.
رحمانی یادآور شد: بیشترین تقاضا در طرحهای اشتغال روستایی مربوط به رسته صنایع دستی، گلیم، گبه و فرش و در بخش فراگیر در رسته گردشگری است.
مدیر کل تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان فارس نیز به بستههای اشتغال پایدار در روستاها اشاره و خاطرنشان کرد: ایجاد اشتغال وظیفه کل حاکمیت است و همهی ما باید برای تحقق این مهم تلاش کنیم که در این راستا طرح روستای بدون بیکار گامی مثبت در مسیر توسعه و اشتغال است.
سهراب مختاری، با بیان اینکه طرح توسعه اشتغال پایدار در روستا در کنار حفظ محیط زیست شوق و امید را برای مردم فراهم میکند، به ظرفیتهایی موجود برای ایجاد اشتغال در روستاها به ویژه صنعت گردشگری اشاره و عنوان کرد: امکانات بالقوهای که در مناطق روستایی مثل شرایط جغرافیایی و آب هوا وجود دارد در زمینه ایجاد اشتغال بسیار حائز اهمیت است و میتوانیم در قالب طرح تکاپو از این ظرفیتها برای ایجاد اشتغال در روستا ها استفاده کنیم.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی فارس پیش از این از تصویب ۱۰۰۸ طرح اشتغال فراگیر و روستایی و عشایری با اعتبار بیش از ۵۸۳ میلیارد تومان در فارس خبر داده بود و در این خصوص گفت: تمام تلاش ما برای ایجاد یک تعریف مشترک برای تحقق اشتغال و ارائه تسهیلات اشتغال آفرین است.
مختاری میزان تسهیلات پرداخت شده درحوزه اشتغال روستایی را تا پایان سال 96 بیش از ۱۰۳۲ میلیارد تومان اعلام عنوان کرد: از این رقم تاکنون حدود 400 میلیارد تومان به استان ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه دربحث اشتغال روستایی و عشایری کل اعتبارات بیش از ۵۱۵ میلیارد تومان است، گفت: از این مبلغ ۱۸۰ میلیارد ابلاغ و ۶۷ میلیارد تومان تخصیص یافت.
اما فارغ از مباحث فوق همچنان یکی از معضلات روستائیان فارس در زمینه مسکن دریافت تسهیلات برای مقاوم سازی منازل مسکونی است. طبق گفته مسئولان این امر نسبت به گذشته شتاب بیشتری گرفته است تا دغدغه آنان برطرف شود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی فارس با بیان اینکه سال گذشته تسهیلات ١٨ و ٢٠ میلیون تومانی برای مقاوم سازی 10 هزار و ٧٠٠ واحد روستایی استان با بهره ٤ درصد ارائه شده است، خاطرنشان کرد: سال ٩٦ هم در حوزه تسهیلات مقاوم سازی و هم پرداخت خسارت سیل، تخصیص ها به ٩٠ درصد رسید.
عطاء الله زمانی با یادآوری این موضوع که امسال مصوب شده که تسهیلات از ١٨ و ٢٠ میلیون به ٢٥ میلیون تومان افزایش یابد، گفت: اگرچه این مهم تصویب شده اما هنوز ابلاغ و اجرا نشده است.
وی اضافه کرد: سال گذشته از حدود ٥٨٨ هزار املاک روستایی در سطح روستاها حدود ٢٢٥ هزار واحد مقاوم سازی شدند که ٥ درصد بالاتر از متوسط کشوری بوده است.
زمانی با یادآوری این مطلب که سال گذشته ١٤ هزار سهمیه ارائه تسهیلات برای واحدهای روستایی فارس تصویب شد که ١٠٠ درصد جذب شدند، ابراز امیدواری کرد که امسال با افزایش میزان تسهیلات شاهد مقاوم سازی تعداد بیشتر واحدهای روستایی باشیم.
به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران توجه ویژه به روستاها و برنامهریزی برای توسعه روستایی علاوه بر افزایش تولید ناخالص ملی، موجب ماندگاری جمعیت مولد به ویژه جوانان و نوجوانان در این مناطق شده و جامعه را از پیامدهای مهاجرت و حاشیهنشینی، مشاغل کاذب، فقر و آسیبهای اجتماعی میرهاند.
راهکارهای جدید دولت و گام بلند استان فارس در این زمینه که جایگاه این استان را به صدر رسانده، پنجرهای رو به امید مقابل روستائیانی باز کرده است که ماندن در روستا و تداوم تولید را اگرچه با دشواری، به حاشیه نشینی در شهرها و پرداختن به مشاغل کاذب و تن دادن به آسیبهای متعدد، ترجیح میدهند.
انتهای پیام
نظرات