محمد نیشابوری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به شرایط پیش آمده برای اقتصاد ایران اظهار کرد: آقای روحانی سال 96 با کارنامه سال 92 تا 96 خود وارد کارزار انتخابات شد. بخش جدی تبلیغات ایشان به موضوعاتی چون ثبات ارز، مذاکرات هستهای و کاهش شدید تورم باز میگشت.
وی ادامه داد: با وجود افزایش نقدینگی، اما کاهش تورم به چشم میآمد.توقع از دولت این بود که در دور دوم هم بتواند در عین حال که سیستم ضد تورمی را پیش میگیرد، افزایش نقدینگی و میزان سرمایه گذاری را هم دستور کار خود قرار دهد؛ اما متاسفانه بخشی از این اتفاقات محقق نشد که برخی از دلایلش داخلی و برخی خارجی بوده است .
نیشابوری با اشاره به دلایل خارجی وضعیت بازار اقتصادی ایران گفت: رئیس جمهور جدید آمریکا بخش مهمی از برنامه های دولت ایران، روسیه، چین و اتحادیه اروپا را دچار مشکل کرد؛ باعث شد سرمایه گذاران خارجی با تعلل وارد مذاکرات ایرانی شوند. در یک سال ابتدایی ورود ترامپ به کاخ سفید بلاتکلیفی بر برجام حاکم بود. با وجود اینکه اتحادیه اروپا حاضر نمی شد کارهای خروج از برجام را انجام دهد؛ اما خیلی دست به عصا با برجام بر خورد می کردند.
وی سپس گفت: در عرصه سرمایه گذاری ها وقتی شرکت هایی مثل پژو و رنو آمدند با بهانههای مختلف حرکت را در ایران کند کردند تا ترامپ تعیین تکلیف کند، بعد از آن هم اروپا بویژه شرکت های اروپایی نسبت به سرمایه گذاری در ایران شکاک شدند .
این عضو شورای مرکزی حزب اسلامی کار سپس به عوامل داخلی نوسانات بازار ارز اشاره کرد و گفت: بخشی از این مشکلات به عوامل دولتی باز می گردد؛ کند بودن تصمیمات مدیران ارشد و تصمیمات کم ریسکی که می گرفتند از جمله آنها بود. مدیران یا تسلط نداشتند یا حوزه تخصصیشان نبود یا اگر حوزه تخصصی داشتند به خاطر پیر شدن و سن بالا اقدامات مناسب انجام نمیدادند. این امر باعث شده بود در حوزه صنعت، معدن ، کار و تجارت و نظام بانکی با یک روکرد مثبت مواجه نباشیم.
وی یادآور شد: این عوامل که قابل نقد هم هستند، آشفتگی در بازار ارز بوجود آوردند ، اینها محصول تصمیمات اشتباهی بود که در حوزه بانکی و پولی گرفته شد و شاید بتوانیم بگوییم بخشی از این مشکلات داخلی بود.
نیشابوری سپس گفت: بسیاری از مشکلات را هم در حوزه خارج نهادهای دولتی باید دید که مردم اغلب نام آن ها را میدانند. آن ها با ورودشان به اقتصاد برای حفظ منافع شرکتهای ذی ربطشان آشفتگی در بازار ایجاد کردند. از سوی دیگر حجم بزرگ سود بانکی که به خاطر کاهش سود بانکی از بانک ها خارج شد باعث شد مردم نگرانی از بابت سرمایه گذاری داشته باشند؛ برخی از این ناهماهنگی ها در حوزه خودرو نشان داده شد.
وی در پایان گفت: دولت متاسفانه رفتار سرمایه گذار و بازار را خوب نسنجیده بود و باعث شد تنش های اقتصادی را در رفتار بازار سکه و طلا و ارز ببینم . امیدوارم که با سیاستهایی که دولت در پیش گرفته است شرایط بهتر شود ، همان طور که کارشناسان معتقد هستند دولت واقعا نیازمند تغییر است، امیدواریم سیاست های پولی و بانکی تغییر کند هرچند که تغیرات الان نمی تواند مثل دم مسیحایی و عصای موسی شرایط را به یک باره تغییر دهد .
انتهای پیام
نظرات