• دوشنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۴:۲۴
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 98022312292
  • خبرنگار : 71592

/تحلیل- النشره/

درگیری‌ها مجدداً به سوریه بازگشته‌اند

درگیری‌ها مجدداً به سوریه بازگشته‌اند

سال‌ها از مذاکرات ژنو و چندین مذاکره دیگر در شهرهای مختلف جهان از سوچی روسیه گرفته تا مذاکرات آستانه که احتمالاً دور بعدی آن در ماه ژوئیه برگزار می‌شود، می‌گذرد؛ مذاکراتی که کشورهای مختلف منطقه و جهان در آن ورود کردند اما این روند به اتمام جنگ منجر نشد و حالا پس از گذشت ماه‌ها از برقراری آتش بس نسبی در سوریه، درگیری‌های خشونت آمیز بار دیگر به جبهه‌هایی که حائل میان ارتش سوریه و گروه‌های هم‌پیمان از سویی و گروه‌های مخالف از سوی دیگر است، بازگشته است. حال سوال این است که در سوریه چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

به گزارش ایسنا، سایت النشره در تحلیلی نوشت: در بزرگترین درگیری نظامی که سوریه از تابستان سال میلادی گذشته شاهد آن است، ارتش سوریه و یگان‌های نظامی حامی آن حملات روز افزون خود را به پایگاه‌های گروه‌های مسلح در اطراف ادلب و مشخصاً شهرک‌ها و روستاهای شمال حماة و بخش‌های معینی از جنوب ادلب آغاز کرده‌اند. دولت سوریه این تحول نظامی را واکنش به حملات و اقدامات تحریک آمیزی می‌داند که ارتش سوریه طی هفته‌های اخیر از سوی گروه‌های مسلح در معرض آن قرار گرفته و گروه‌های مسلح هم ارتش را به محاصره کامل ادلب جهت مقدمه چینی برای سقوط نظامی این استان در راستای تکرار سناریویی که اواخر سال ۲۰۱۶ در حلب با موفقیت اجرایی شد و کشورهای زیادی خواستار توقف درگیری‌ها در این استان شدند، متهم کرده‌اند. به ویژه که ترکیه معتقد است این اقدام نقض توافقنامه‌های گذشته بوده و هشداری برای از بین رفتن هر گونه فرصت برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه در آینده است.

تفاهم‌ها میان روسیه و ترکیه منجر به ایجاد منطقه عاری از سلاح و تعیین مناطقی برای انتقال گروه‌های مسلح مخالف دولت سوریه زیر نظر ترکیه شد تا در مقابل آنکارا مناطقی را در شمال غرب سوریه تحت کنترل خود داشته باشند اما اخیرا سوریه اعلام کرد نیروهای مسلح همه توافقنامه‌ها را نقض کرده و حملات علیه پایگاه‌های ارتش سوریه را آغاز کرده‌اند، روسیه نیز اعلام کرده ترکیه از انجام وظایف خود شانه خالی کرده است، در مقابل هم ترکیه ارتش سوریه را به نقض توافقنامه‌ها و انجام اقداماتی در راستای براندازی نظامی ادلب متهم می‌کند.

به صورت میدانی هم هنوز هیچ گونه حمله‌ جامعی به استان ادلب، آخرین پایگاه مخالفان صورت نگرفته است که ۷۰ درصد از مساحت آن تحت کنترل گروه تروریستی "هیئت تحریر الشام" قرار دارد اما مطمئناً ارتش سوریه و نیروهای هم‌پیمان آن به صورت منظم و برنامه ریزی شده به لحاظ نظامی در بخش جنوبی اراضی مخالفان از جمله منطقه عاری از سلاح اقداماتی انجام می‌دهند. طبق تحلیل‌های نظامی مربوط به تحولات اوضاع میدانی در ادلب، هدف کنونی ارتش سوریه کنترل بر بخش‌های جنوبی و غربی مناطق تحت کنترل مخالفان در ادلب و بستن برخی بزرگراه‌های اصلی به منظور باز کردن خطوط تماس میان شهر لاذقیه و حماة بدون حمله به ادلب در مرحله کنونی است. از اهداف تاکتیکی این ارتش قطع خطوط تحرک و امدادی گروه‌های مسلح میان حومه حماة و ادلب است و نظام سوریه به دنبال کنترل مجدد بر حومه شمالی حماة و نیز حومه شمال غربی آن در مجاورت با ادلب است.

ترکیه که از سرازیر شدن موج جدیدی از آوارگان سوری به خاک خود در صورت ادامه حمله کنونی و گسترش دامنه آن نگران است تا این ساعت در موضع هشدار قرار داشته و خواستار توقف درگیری‌هاست. بخش بیشتر آنچه رخ می‌دهد در میان کشمکش‌های روسیه و ترکیه بر سر تقسیم مناطق تحت کنترل خود در سوریه و در اختیار داشتن برگه‌های برنده‌ بیشتر درخصوص بحران سوریه قرار دارد - به ویژه آنکه ترکیه توجه زیادی به مناطق شرق فرات دارد که تحت کنترل یگان‌های کرد است و روسیه نیز با پشتیبانی هوایی از حملات کنونی به دنبال استفاده از درگیری‌های موجود با هدف بالا بردن سطح فشار در آستانه دور بعدی مذاکرات است به ویژه که از عدم اجرای تعهدات سابق ترکیه توسط این کشور ناراضی است.

در پایان باید گفت، اگر ارتش سوریه ادلب را تحت کنترل خود درآورد، این امر به منزله کنترل کامل و نهائی ارتش سوریه بر تمامی خاک این کشور پس از هشت سال جنگ در سوریه است. اما تحقق این مهم آسان نخواهد بود و یقیناً هزینه‌هایی خواهد داشت، چراکه ده‌ها هزار فرد مسلح در ادلب حضور دارند؛ افراد مسلحی که هیچ گزینه دیگری جز جنگیدن تا آخرین نفس برای دفاع از آخرین پایگاه باقی مانده خود ندارند. بنابراین با نظر به دشواری‌هایی که کنترل بر ادلب برای ارتش سوریه دارد، نبرد کنونی ارتش آن قدر که با هدف تقویت برگ برنده‌های دمشق و روسیه در مذاکرات است، با هدف کنترل نهائی بر ادلب نیست. نکته دیگر آنکه اختلافاتی که میان آمریکا و ترکیه شکل گرفته، باعث شده که واشنگتن و آنکارا در موضع ضعف در سوریه قرار بگیرند و جبهه متحد مستحکمی نداشته باشند و این ضعف، روسیه و سوریه را ترغیب می‌کند تا از این شکاف حاصل از اختلافات ترکیه و آمریکا استفاده کرده و اوضاع خود را بهبود دهند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha